ŠTÍTEK: Austrálie

Herec Ondřej Kubina se divákům představil v řadě rolí.
Herec, scénárista, producent, cestovatel, hráč FK Kovanice. Na světě je pouze jeden člověk, který se může pochlubit takovou vizitkou. Brzy šestadvacetiletý Ondřej Kubina se zapsal do povědomí diváků rolemi v seriálech Specialisté, Dáma a král, Stíny v mlze nebo Mužketýři. Zahrál si i ve filmu Jan Palach a milovníci skečů si jej pamatují z pořadu První dobrá.
10 fotografií

S naším představením odmaturujete nejhůř za tři, ví herec Ondra Kubina z Kovanic

Volný čas
Česká baseballová reprezentace se chystá na World Baseball Classic.
Česká baseballová reprezentace zamíří už ve středu do Japonska, kde se představí na prestižním World Baseball Classic, neboli profesionálním mistrovství světa. Češi ve skupině vyzvou Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii a jejich cílem bude neskončit poslední ve své skupině. Pomoci jim k tomu mají i naturalizovaní cizinci s českými vazbami, kteří mužstvo posílili.

Baseballisté míří do Japonska. Na pomoc povolali i naturalizované cizince

Ostatní sporty
Česká baseballová reprezentace se chystá na World Baseball Classic.
Česká baseballová reprezentace zamíří už ve středu do Japonska, kde se představí na prestižním World Baseball Classic, neboli profesionálním mistrovství světa. Češi ve skupině vyzvou Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii a jejich cílem bude neskončit poslední ve své skupině. Pomoci jim k tomu mají i naturalizovaní cizinci s českými vazbami, kteří mužstvo posílili.
11 fotografií

Baseballisté míří do Japonska. Na pomoc povolali i naturalizované cizince

Ostatní sporty
Kapitánka české fotbalové reprezentace Patra Bertholdová. Foto: fotbal.cz
/VIDEO/ Za národní tým už dávno odehrála přes sto zápasů, v počtu odehraných minut (9560) je kapitánka české reprezentace Petra Bertholdová v historickém přehledu dokonce úplně bezkonkurenční. Svoji bilanci aktuálně chomutovská rodačka a bývalá opora Jirkova rozšířila na Poháru národů v Austrálii. "Byly tady skvělé týmy," ocenila 38letá obránkyně pražské Sparty.

V Austrálii jsme sbíraly zkušenosti, cení si třetího místa kapitánka Bertholdová

Fotbal
Česká ženská fotbalová reprezentace v Sydney
Česká ženská fotbalová reprezentace je aktuálně v Austrálii je na turnaji. Dámy vyrazily na Cup of Nations. Celkem hrají tři zápasy proti účastnicím MS: Austrálie, Španělsko, Jamajka. Trenérem české reprezentace je bývalý úspěšný český fotbalový reprezentant, vicemistr Evropy 1996 Karel Rada. Součástí výpravy je ještě donedávna tiskový mluvčí SK Dynamo České Budějovice Aleš Strouha.  

Návštěva Sokola, to je zážitek. Česká fotbalová reprezentace v Sydney

Fotbal
Herečka Dagmar Bláhová
Herečku Dagmar Bláhovou jsem poznala přesně před pětadvaceti lety. Tehdy se totiž po australské emigraci začala pomalu vracet zpátky do Česka a já zakotvila v její domácnosti nejen jako kamarádka a kolegyně, ale také coby občasná opatrovnice jejího malého syna Olivera. S Dášou jsem tím pádem prožila mnohé a nahlédla do jejího života hlouběji než kdokoli jiný. Už dlouho si také slibujeme, že naše přátelství přetavíme do společné knihy. Ale čas běží a my si stále povídáme soukromě, jen tu a tam veřejně pro časopis.
33 fotografií

Obdivuhodná Dagmar Bláhová: Herectví potřebuje otevřenost, emoce a sprostá slova

Společnost
Brankář Juraj Semanko zamířil z třetiligových Kvítkovic do Dolního Němčí.
Vyřešili pozici brankáře, získali ohromnou posilu. Fotbalisty Dolního Němčí v zimě doplnil brankář Juraj Semanko. Oporu třetiligových Kvítkovic zlákal zpátky na Slovácko trenér Zdeněk Skopal, který jej zlanařil ve známém uherskohradišťském baru La Rosco při jednom příjemném večerním posezení a při sledování fotbalového mistrovství světa.  

Trenér Dolního Němčí zlanařil gólmana Semanka v baru La Rosco při sledování MS

Kraje
Vyhlášení jubilejního 30. ročníku tenisové ankety Zlatý kanár v Přerově. Jiří Lehečka
Před pár týdny se v malebném Melbourne Parku postaral o životní výsledek své dosavadní kariéry. Nad čtvrtfinálovým úspěchem však Jiří Lehečka neměl příliš času přemýšlet, z Austrálie totiž rychle spěchal zařídit českému tenisu návrat mezi elitu Davis Cupu. Povedlo se. Ostatně jako celý start do nové sezony. Nyní si jednadvacetiletý šikula mohl konečně vydechnout a v exkluzivním rozhovoru pro Deník se rozpovídal o svém soukromí, genialitě Novaka Djokoviče i rodném Kněžmostu na Mladoboleslavsku.
43 fotografií

Hvězda nejsem, ale někdy si třeba zasloužím sochu na náměstí, vtipkuje Lehečka

Tenis
Na návštěvě v umělecké slévárně HVH v Horní Kalné.
Sochy z umělecké slévárny HVH najdete v Austrálii, ve východním Timuru, v Japonsku, JAR, Chile, Argentině i Rusku. Jednatel podniku v Horní Kalné si významnější zakázky dennodenně připomíná podle fotek na nástěnce v kanceláři. Je v důchodu stejně jako další dva společníci rodinného podniku, který vznikl v roce 1991. Firma, kterou nezaskočila ani současná krize, pojede dál možná další desítky let. „Od každého z nás tu dělá potomek,“ je rád Pavel Horák.
41 fotografií

Nikdy jsme neměli tolik práce, říká Pavel Horák z vyhlášené umělecké slévárny

Jablonecko
Vítěz Hustopečského skákání z roku 2022 Korejec Sanghyeoka Woo.
Světová výškařská smetánka se sjíždí na jižní Moravu. V Hustopečích na Břeclavsku se v sobotu představí na třiadvacátém ročníku Hustopečského skákání atletická špička v čele s aktuální mistryní světa z amerického Eugene Eleanor Pattersonová z Austrálie. „Ve světovém žebříčku jí patří druhé místo. Před závodem si zjišťovala, jaký je rekord našeho mítinku a vyjádřila se, že na něj zaútočí,“ řekl ředitel závodu Zbyněk Háder.

Mistryně světa je favoritka Hustopečského skákání. Přijede i loňský vítěz?

Ostatní sporty
Oliver König při testech na novou sezonu.
/FOTOGALERIE/ Ve španělském Jerezu se uskutečnily první letošní testy šampionátu superbiků. Účastnil se ho rovněž Oliver König, který měl k dispozici nové členy svého týmu Orelac Racing Movisio. Celkem za dva dny dosáhl na dvacátý čas z 32 účastníků se ztrátou 3,326 sekundy na nejrychlejšího. „Mám z toho smíšené pocity, v Jerezu jsem byl poprvé na velké litrové motorce. Navíc jsem bohužel spadl, což nás zdrželo. Odstupy jsou velké, ale neodráží to zcela realitu,“ prohlásil König, jediný český zástupce v mistrovství světa superbiků. Sezona startuje 24. února v Austrálii
46 fotografií

König má po prvních letošních testech. Novou motorku dostane až v průběhu sezony

Ostatní sporty
V Gejzírparku půjde na ITF Masters o tenisové tituly.
/TENIS/ Již od čtvrtka 2. února do neděle 5. února bude hostit tenisový areál Gejzírpark v lázeňském městě mezinárodní halové mistrovství České republiky seniorů. Turnaj je tradičně součástí série ITF World Masters Tour a patří mezi nejvýznamnější svého druhu v České republice, pravidelně se ho účastní více než stovka tenistů a tenistek z celého světa.
5 fotografií

V Gejzírparku půjde na ITF Masters o tenisové tituly

Ostatní sporty
Na Czech Junior Open se sjelo celkem 293 hráčů ze 30 zemí světa.
/FOTOGALERIE/ Už tradičně patří k největším juniorským squashovým turnajům v Evropě. A své kvality potvrdil také v letošním roce. Vždyť do Prahy se na Czech Junior Open sjelo celkem 293 hráčů ze 30 zemí světa, například také z Austrálie, Kolumbie nebo z USA. Čeští hráči se neztratili, když získali jedno zlato a tři bronzové medaile. „Potvrdili jsme, že tyto akce umíme organizovat a výsledkově to nebylo rozhodně špatné,“ prohlásil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe a ředitel turnaje. Významná mezinárodní sportovní událost se uskutečnila ve třech pražských squashcentrech - Hectoru, SB Centru a Squash Pointu.
14 fotografií

Mladí squashisté opanovali Prahu. Na prestižním turnaji se radovali i domácí

Ostatní sporty
Vojtěch Hranoš
/FOTOGALERIE/ Talentovaný útočník Slezského FC Opava Vojtěch Hranoš se objevil v nominaci trenéra Petra Havlíčka pro přípravný turnaj v Turecku. Ten na reprezentační výběr čeká od 10. do 15. února. Mladé fotbalisty prověří Austrálie, Uzbekistán a Maroko.
9 fotografií

Opavský talent Votěch Hranoš v reprezentaci

Fotbal
České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková obhájily loňský titul na Australian Open
Byla to naprosto suverénní jízda až do samotného konce. Deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se opět po roce radují ze zisku grandslamové trofeje na úvodním grandslamu sezony, v Melbourne Parku si ve finále poradily s japonským párem Šúko Aojamaová a Ena Šibaharaová ve dvou setech 6:4, 6:3 a zapsaly tak na společné konto již sedmý titul na turnajích velké čtyřky.
16 fotografií

Krejčíková se Siniakovou po sedmém grandslamovém titulu zářily: Úžasné dva týdny

Tenis
Zobrazení kapsle s radioaktivní látkou, o jejíž ztrátě v západní Austrálii informovaly 27. ledna 2023 tamní úřady
Ztráta malé kapsle s radioaktivní látkou vyvolala v západní Austrálii rozsáhlé pátrání. Pouzdro obsahuje malé množství radioaktivního cesia-137, které by po dotyku mohlo způsobit vážné onemocnění. Úřady varovaly, aby se lidé v případě nálezu k předmětu nepřibližovali. Informuje o tom zpravodajský web BBC.

V Austrálii zmizela kapsle s raioaktivním cesiem. Může způsobit rakovinu

Svět
Stefanos Tsitsipas (vlevo) bude válčit s Novakem Djokovičem o první grandslamový titul i post světové jedničky.
Už v neděli bude památná Rod Laver Arena svědkem přímého boje o hodnost krále letošního Australian Open. Dosud bezchybného srbského šampiona Novaka Djokoviče vyzve na vzájemný souboj řecký tenista Stefanos Tsitsipas, bojující o svůj první grandslamový titul v kariéře. Finále v Melbourne Parku slibuje výjimečnou podívanou. Vítěz bere vše. Včetně nástupu na post světové jedničky.

Řek vyhlíží pomstu za Paříž. Finále? Bitva o rekord i post světové jedničky

Tenis
Volby prezidenta ČR v Šanghaji.
S několikahodinovým náskokem před otevřením volebních místností v Česku začali prezidenta republiky volit občané žijící v zahraničí. Volit mohou na sto deseti místech, většinou na ambasádách v hlavních městech. Jako první odvolili podle ministerstva zahraničí občané Česka v jihoamerické Argentině v Buenos Aires, kolumbijské Bogotě, Washingtonu, odvoleno už mají mnozí v japonském Tokiu či čínské Šanghaji.
6 fotografií

V zahraničí už volby začaly. Pro řadu krajanů jsou ale nedostupné

Volební zpravodajství
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Srbský tenista Novak Djokovič slaví postup do semifinále Australian Open.
Po loňské absenci kvůli odmítavému postoji k vakcinaci se do Melbourne Parku vrátil ve velkém stylu. Způsob, jakým srbský tenista Novak Djokovič prochází úvodním grandslamem sezony, je skutečně pozoruhodný. Za celý turnaj ztratil pětatřicetiletý rodák z Bělehradu jediný set, ve všech utkáních bez výjimky naprosto dominoval. Nyní čeká držitele jednadvaceti grandslamových trofejí semifinále, ve kterém může navíc překonat historický rekord Andreho Agassiho na Australian Open.

Vyrovnání rekordu a další one man show. Srbský král je (zatím) nezastavitelný

Tenis
Jiří Lehečka se raduje z životního postupu do čtvrtfinále grandslamu.
Čtyři české účasti v osmifinále grandslamu? Toť statistika, na kterou by tenisový fanoušek nejspíše potřeboval návštěvu archívu. Nynější vystoupení krajanů na slavném podniku v australském Melbourne však mírně napovědělo, že letošní sezona může nabídnout velice zajímavé výsledky. Fruhvirtová, Lehečka a další. Na tento ročník u protinožců si ještě rozhodně vzpomeneme.

Český účet v Melbourne: Mládí ukázalo budoucnost, Plíšková zase našla sama sebe

Tenis
Jiří Lehečka se raduje z životního postupu do čtvrtfinále grandslamu.
Jednadvacetiletý Jiří Lehečka v uplynulých dnech pobláznil tenisové Česko. Na prestižním Australian Open zapsal čtyři vítězství a došel až do čtvrtfinále, ve kterém nestačil na světovou čtyřku Stefanose Tsitsipase. Českému talentovi se pochopitelně fandilo i ve středočeském Kněžmostě, odkud pochází. U televizních obrazovek držela palce celá Lehečkova rodina i žáci na místní základní škole. 
43 fotografií

Zatím největší úspěch, chválí Lehečka starší. Fandilo se i ve škole

Tenis