ŠTÍTEK: Austrálie

Kovářské fórum na Helfštýně 2022.
Na jednačtyřicátý ročník celosvětového setkání uměleckých kovářů Hefaiston se připravuje hrad Helfštýn. Předzvěstí mezinárodního svátku je každoročně Kovářské fórum, během něhož zhotoví mistři černého cechu plastiku, jež se stane natrvalo součástí hradní expozice. Slavnostní zahájení Kovářského fóra se uskuteční v sobotu 19. srpna v 18 hodin.
16 fotografií

Hefaiston klepe na dveře, hrad Helfštýn čeká nápor kovářů i návštěvníků

Přerovsko
Nahoru to šlo, dolů bloudili...
Čtyřčlenná česká rodina na dovolené vyrazila v pondělí v 10 hodin z parkoviště u jezera Taferklause (760 m) v Altmünsteru na túru na Brunnkogel (1708 m) po značené cestě přes Hochleckenkogel. Na cestu zpátky se vydala po "Franz-Scheckenberger-Steigu", který by měl být kvůli sporému značení znám jen místním, napsaly OÖN.

Od sousedů: Češi zabloudili v rakouských horách

Českobudějovicko
Před 75 lety začala v pražských Vysočanech sériová výroba legendárního letounu Aero Ae-45, který sloužil jako aerotaxi i k armádním účelům; byl známý a využívaný po celém světě. Dobová propagační fotografie z padesátých let.
Tři čtvrtě století uplynulo od zahájení výroby malého dvoumotorového letounu, který v padesátých letech minulého století šířil po celém světě slávu znárodněného československého průmyslu (jak se tehdy s oblibou říkalo). Výročí spojené s rokem 1948 připomněla Radka Černá ze společnosti AERO Vodochody AEROSPACE. Řeč je ovšem o letounu, který podnik vyráběl ve svém tehdejším závodu v pražských Vysočanech. Tam se také stroj, získávající slávu jako letoun, jenž si výborně poradí i s náročnými podmínkami, zrodil.

Aero slaví výročí: před 75 lety vzniklo úspěšné aerotaxi Ae-45

Praha
Americký zpěvák Sixto Rodriguez
Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec, který vystupoval jen pod svým příjmením, po vydání dvou alb na začátku 70. let nadlouho přerušil svou hudební kariéru, zatímco si svou angažovanou tvorbou získal fanoušky v zámoří, aniž o tom věděl. Později Rodriguez vystupoval po celém světě včetně Česka.

Zemřel americký zpěvák Sixto Rodriguez. Jeho příběh zachytil oscarový dokument

Hudba
Propršené poslední dny dávají naději milovníkům hub, že koše přece jen letošní prázdniny v komorách ležet nezůstanou
Propršené poslední dny dávají naději milovníkům hub, že koše a holinky přece jen letošní prázdniny v komorách ležet nezůstanou. Na vypravování houbařských zájezdů do konkrétních oblastí je ale zatím přeci jen ještě brzo. „Houby pomaličku začínají růst, ale pořád je to místní záležitost. Nejde říct, že na Klatovsku nebo u Hradce Králové je to tutovka,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník odbornice mykologické poradny České mykologické společnosti Anna Švecová.

V hustých lesích teď houby nehledejte. Zkuste to na loukách, radí mykoložka

Česko
Zájemci uvidí na výstavě také papoušky lori. Ilustrační foto.
V Hrotovicích na Třebíčsku je do neděle k vidění na sto padesát druhů papoušků a dalších okrasných ptáků. Vystaveni jsou i loriové, chovaní v České republice výjimečně. Výstavu, kterou velikostí předčí jen Exota Olomouc, místní svaz chovatelů pořádá pravidelně od začátku osmdesátých let minulého století. Během dvou dní ji podle předsedy svazu Petra Hedbávného obvykle navštíví více než dva tisíce lidí.

Výstava v Hrotovicích láká na sto padesát druhů okrasných ptáků včetně loriů

Třebíčsko
Toyota Land Cruiser First Edition
Jedno z „prapůvodních“ SUV, stojících na žebřinovém rámu a kombinujících komfort, praktičnost i terénní schopnosti, se dočkalo úplně nové podoby. Řeč je o Toyotě Land Cruiser, tedy o modelu, nabízeném přes 70 let v několika různých variantách po celém světě. Nová generace s označením J250 se podívá do Evropy i do USA, a nabídne populární retro vzhled, inspirovaný předchůdci.
17 fotografií

Toyota představila nový Land Cruiser. Pořád má rám a pořádný diesel

Autosalon
Americká fotbalistka Alex Morganová na MS 2023.
Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu trhá rekordy. O vstupenky je enormní zájem a už po prvním týdnu turnaje je jasné, že půjde o nejnavštěvovanější ženský šampionát v historii. Místní podnikavci se rozhodli nelenit a využít návalu fanoušků: ceny za občerstvení jsou podle některých návštěvníků „šokující“ a pořadatelé se stali terčem drsné kritiky.

Kuře za 650 korun, pivo za tři stovky? Fotbalové MS dojí diváky, ti jsou v šoku

Zajímavosti z fotbalu
Kanadská fotbalistka Jordyn Huitemaová.
Mistrovství světa ve fotbale žen, které hostí Austrálie a Nový Zéland, je v plném proudu. A řada hráček už dnes platí za globální sportovní celebrity, což svědčí o tom, jaký rozvoj ženská kopaná v posledních letech prodělala. Podívejte se na to, které účastnice ostře sledovaného šampionátu jsou nejpopulárnější na Instagramu, a co k nim přilákalo miliony followerů.

Fotbalistky, které válí na síti. Sexy Alisha, legendy i žena, co nesnáší Trumpa

Zajímavosti z fotbalu
Mitsubishi L200/Triton
Po sérii zvěstí a částečných poodhalení, přichází japonské Mitsubishi konečně s kompletním odhalením nového pick-upu. Vůz střední velikosti, známý na některých trzích pod názvem Triton a na jiných (včetně našeho) pod názvem L200, přichází v šesté generaci vyspělejší a lépe vybavený než kdy dřív. Stále tu však zůstává velká otázka – dočkáme se i u nás?
6 fotografií

Mitsubishi odhalilo novou generaci picku-upu L200, známého též jako Triton

Autosalon
Koučka Olga Studničková Šípková (vlevo) s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou
„Maminka v mém životě hrála velkou roli. Nezažila laskavé dětství. A proto tu laskavost neuměla rozdávat. Lásku jsem hledala celý život a brala si ji od jiných žen potleskem za úspěch. Abych odpustila, napsala jsem si omluvný dopis od maminky: 'Milá Olinko, omlouvám se ti za to, že jsem tě neobjímala, nehladila, protože jsem to neuměla. Neuměla jsem to od své maminky a nemohla jsem ti to dát.' Takto vypadá omluvný dopis, když si uvědomíme život a příběh toho člověka, ke kterému cítíme nějakou zlobu,“ vysvětluje v rozhovoru dvojnásobná mistryně světa a dnes i koučka Olga Studničková Šípková.

Olga Šípková hledala lásku u jiných žen: Za matku jsem si napsala omluvný dopis

Česko
Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.
/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.
11 fotografií

Slunce jinak. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

Brněnsko
Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.
/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.
11 fotografií

Slunce, jak ho neznáme. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

Věda
Slavnostní zahájení táborové olympiády 2023
/FOTO/ Přesně 91 dětí z Kutné Hory a okolí tráví již týden část prázdnin v rekreačním středisku Želivka na Vysočině. Sportovní tábor, jehož historie se začala psát v roce 1978, se tak o víkendu přehoupl do své druhé poloviny. A právě tato druhá část byla odstartována v sobotu 22. července 2023 slavnostním zahájením táborových olympijských her.
28 fotografií

Táborová olympiáda byla slavnostně zahájena, zúčastní se jí 91 dětí

Ostatní sporty
Vizualizace tramvaje Flexity NGT pro Melbourne.
Škoda Group, přední evropský výrobce komponentů a vozidel pro veřejnou dopravu, se bude podílet na dodávkách tramvají do australského Melbourne, města s jednou z největších tramvajových sítí světa. V rámci této zakázky spojila síly s francouzským výrobcem Alstom. Ten do Melbourne dodá tramvaje, pro které Škoda Group vyrobí včetně opce až 1120 trakčních motorů.
7 fotografií

Motory ze Škoda Group poprvé v Austrálii. Budou pohánět tramvaje v Melbourne

Podnikání
Není to procházka!
Dva čeští turisté ve věku 25 a 29 let chtěli v pátek vylézt ferrátu podél hřebene na východní straně Dračí stěny (400 m výškový rozdíl, 560 m lezení). Vyšli v 9 hodin ze St. Lorenzu a za půl hodiny byli na stezce. Krátce před tzv. Božím přechodem si žena postěžovala na potíže a krátce nato ztratila vědomí.

Od sousedů: Češka v nesnázích na Dračí stěně

Českobudějovicko
Rozmanitý svět člověku převážně neškodných žraloků fascinuje vědce natolik, že za posledních čtyřicet let rozšířili okruh jejich známých druhů o čtyřicet procent.
Čím hlouběji zamíří, tím více mořských predátorů objeví. Rozvoj hlubokomořského bádání i pečlivá práce se sbírkami pomohla vědcům výrazně zvýšit počty popsaných druhů žraloků. Nově objevených paryb, které člověka fascinují i děsí, od osmdesátých let minulého století přibylo v badatelských záznamech 140. Zatím poslední doplnili výzkumníci u pobřeží Austrálie a Afriky.

Monstra z hlubin dostávají jména. Vědci za 40 let objevili stovku nových žraloků

Objevy
Softbalové reprezentantky za sebou mají hodně těžké zápasy.
Velmi náročný program měly české hráčky v rámci Pražského softballového týdne. Dospělou reprezentaci totiž čekalo několik zápasů proti Tchaj-wanu nebo Austrálii – tedy soupeřům, proti kterým hrají výjimečně. A dále se střetly s Německem a Nizozemskem. Z jedenácti utkání si domácí softbalistky připsaly dvě výhry, zejména nasbíraly velmi cenné zkušenosti. Vždyť v posledních duelech prohrály s asijskými soupeřkami jen těsně po velkém boji. „Zlepšovali jsme se každým dnem,“ pochvaloval si Vojtěch Albrecht, reprezentační trenér.

České softbalistky čelily světové elitě. Pomohla jim utkání proti mužům

Ostatní sporty