ŠTÍTEK: Austrálie

Jiří Lehečka se raduje z životního postupu do čtvrtfinále grandslamu.
Jednadvacetiletý Jiří Lehečka v uplynulých dnech pobláznil tenisové Česko. Na prestižním Australian Open zapsal čtyři vítězství a došel až do čtvrtfinále, ve kterém nestačil na světovou čtyřku Stefanose Tsitsipase. Českému talentovi se pochopitelně fandilo i ve středočeském Kněžmostě, odkud pochází. U televizních obrazovek držela palce celá Lehečkova rodina i žáci na místní základní škole.
43 fotografií

Zatím největší úspěch, chválí Lehečka starší. V Kněžmostě se fandilo i ve škole

Ostatní sporty
Stefanos Tsitsipas a Jiří Lehečka
Kdyby tenistovi Jiřímu Lehečkovi někdo na začátku ledna řekl, že se probojuje do čtvrtfinále Australian Open, bral by to všema deseti. Po třísetové prohře se světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem z Řecka (3:6, 6:7, 4:6) ale jednadvacetiletý hráč netajil smíšené pocity. Úspěch v podobě účasti mezi nejlepšími šestnácti hráči prý docení později.
43 fotografií

Lehečka měl po vyřazení hořkosladké pocity: Bolí to. Věřím, že se z toho dostanu

Tenis
Lounská tenistka Karolína Plíšková po vítězném utkání. Bývalá světová jednička je v Melbourne už ve čtvrtfinále.
Po horších časech nabírá formu a soupeřky na svém oblíbeném podniku slavná lounská rodačka drtí. Z jedenácti českých tenistek startujících v hlavní soutěži Australian Open zůstala ve hře už jen 30letá Karolína Plíšková. Turnajová třicítka smetla v osmifinále za 57 minut Číňanku Čang Šuaj po výhře 6:0, 6:4 a je přesvědčená, že s podobnou hrou bude těžko porazitelná. Čtvrtfinále s Polkou Magdou Linetteovou označila na tiskové konferenci za přijatelný los.

S touhle hrou bude mít se mnou každý problém, řekla po postupu Plíšková

Ostatní sporty
Noční pětisetová bitva Andyho Murrayho s Thanasim Kokkinakisem končila až po čtvrté hodině ranní místního času.
Úvodní grandslam další tenisové sezony má za sebou první týden bohatého programu. V Melbourne Parku jsou zatím fanoušci svědky fantastických bitev o ušatý pohár, pozornost si však získalo také několik nevšedních událostí, které se na turnajích velké čtyřky jen tak nevidí. Co všechno zajímavého nabídlo dosavadní dění u protinožců?

Perličky z Melbourne: Noční nesmysl, provokující Rusové i popraviště favoritů

Tenis
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Lounská rodačka Karolína Plíšková zápas 1. kola v Melbourne zvládla, nyní ji čeká další výzva.
Při premiéře se na kurtu v Melbourne lounská rodačka Karolína Plíšková zdržela jen 65 minut. Pod zataženou střechou arény Margaret Courtové smetla v úvodním kole prvního grandslamu sezony levorukou Číňanku Si-jü Wang 6:1, 6:3. V noci na čtvrtek ji čeká další výzva. Julia Putincevová. Moskevská rodačka, která od června 2012 reprezentuje Kazachstán. Ve své dosavadní kariéře vyhrála na okruhu WTA Tour dva turnaje, na okruhu ITF získala titulů šest.

Austrálii mám nejradši, říká Plíšková. V cestě do 3. kola jí stojí Putincevová

Ostatní sporty
Lodě kapitána Jamese Cooka Resolution a Adventure připlouvají do oblasti ledu dne 4. ledna 1773
Právě před 250 lety, dne 17. ledna 1773, si kapitán James Cook zapsal do lodního deníku následující slova: „Asi ve čtvrt po 11. hodině jsme překročili polární kruh… a jsme nepochybně první a jedinou lodí, která kdy překročila tuto linii.“ Ten den tak padla další hranice v objevování nejzazších koutů světa. Hodně objevů však mělo lidstvo i samotný Cook ještě před sebou.
6 fotografií

Polární kruh překročen, ohlásil před 250 lety James Cook. Horší byla cesta zpět

Svět
Reprezentace českých lékařů (v červené) sehrála přípravu na MS proti SK Kladno B a prohrála 1:5.
/FOTOGALERIE/ Událostí fotbalového víkendu bylo v regionu krátké soustředění reprezentace českých lékařů, kteří ho završili i dvěma přípravnými zápasy s béčkem Kladna a výběrem Braškova a okolí. Spokojené končily nakonec všechny strany, lékařskou pomoc nikdo nepotřeboval. „Nejen ortopedickou, ale ani psychiatrickou. Bylo to naprosto v klidu,“ smál se trenér Kladna B Tomáš Abrham.
35 fotografií

Doktoři chytili v Rynholci 11 gólů, i tak byli rádi. Získají posilu z Kladna?

Fotbal
Záchranáři prohledávají trosky letadla - Ilustrační foto
Letoun nepálské společnosti Yeti Airlines, který odstartoval se 72 lidmi na palubě z Káthmándů, havaroval v nepálském městě Pokhara. Neštěstí si podle aerolinek vyžádalo nejméně 69 lidských životů. Počty uváděné různými zdroji se liší, nepálský úřad pro civilní letectví informoval o 68 mrtvých. Mluvčí letecké společnosti oznámil, že v letadlo bylo 15 cizinců: pět Indů, čtyři Rusové, dva Jihokorejci a po jednom člověku z Irska, Austrálie, Francie a Argentiny. Příčina katastrofy zatím není jasná. Podle agentury AP jde o nejhorší letecké neštěstí v Nepálu od roku 1992.

V Nepálu havarovalo letadlo se 72 lidmi na palubě. Neštěstí má nejméně 68 obětí

Svět
Rafael Nadal s trofejí pro vítěze Australian Open 2022-
Už v pondělí začíná u protinožců v australském Melbourne úvodní grandslam tenisové sezony. Do bojů o ušatý pohár se ani tentokrát nezapojí světová jednička, po loňském vyhoštění Novaka Djokoviče vynechá prestižní turnaj také Španěl Carlos Alcaraz, jenž musel odstoupit z důvodu zranění. Nálepka největšího favorita letošního Australian Open tak patří pětatřicetiletému Srbovi, proti kterému se však v Melbourne Parku postaví hojný zástup žhavých adeptů na zisk cenné trofeje.

Kdo získá první grandslam sezony? Nadal obhajuje, favoritem ale zůstává Djokovič

Tenis
Český reprezentační tým lékařů na MS v Argentině 2022.
Kurýrují pacienty, ale zároveň platí za výborné fotbalisty. Reprezentační tým českých lékařů je už dlouhé roky v nejvrchnějších patrech světové hitparády. Třikrát vyhrál mistrovství světa, třikrát skončil druhý. Jen loni na podzim v Argentině přišel nečekaný šok, Austrálie je vyhodila ze sedla už ve čtvrtfinále. „Letos ve Vídni to napravíme,“ říká kladenský urolog Lukáš Fišer, který zařídil první letošní soustředění mužstva v Kladně a Rynholci.

Špičkoví lékaři se sejdou v Kladně. Proč právě tady?

Fotbal
Paddleboarding na moři, ilustrační foto.
O velkém štěstí mohou mluvit manželé z Austrálie. Jejich výlet na paddleboardech se stal noční můrou, když je zachytil silný mořský proud a odnesl daleko od pobřeží opuštěného ostrova. Jen díky shodě náhod se je po třech dnech podařilo zachránit místním rybářům. Podle nich je i zázrak, že se nestali kořistí žraloků, kterých  v tamních vodách žije mnoho.

Mladý pár odneslo moře. Ve vodách plných žraloků několik dní bojoval o život

Svět
Nový minipivovar v areálu tradičního žateckého pivovaru.
/FOTO, VIDEO/ V areálu pivovaru v centru Žatce se už zase vaří pivo. Firma Žatecký pivovar vlastněná dánským Carlsbergem ukončila jeho výrobu loni na jaře, menší část areálu si pronajala společnost Sedmý schod. V bývalé kotelně a v části strojovny zprovoznila minipivovar s úplně novou technologií, investice vyšla na 11 milionů korun. Většina ze čtyř desítek zaměstnanců byla propuštěna, v novém pivovaru jich zůstalo pouze pět. Ze starých technologií se nevyužívá nic, něco se prodalo a slouží dál jinde, část skončila ve šrotu. Nový minipivovar využívá chmel ze Žatecka, ale i USA a Austrálie, velká změna se týká vody.
11 fotografií

V žateckém pivovaru se už zase vaří pivo. Zůstalo pět zaměstnanců

Žatecko a Lounsko
Vědecké studie v roce 2022 opět nezklamaly.
Poslední dobou nás vědci zavalují nejrůznějšími studiemi a nutno říci, že některé jsou opravdu schopné vyvolat záchvaty smíchu, jiné údiv a občas si říkáme, proč to či ono vědci vůbec zkoumají a co tím chtějí dokázat. Pojďme se podívat na výběr těch nejbizarnějších studií a průzkumů, které vědci v roce 2022 provedli. Nad výsledky někdy zůstává rozum stát.
4 fotografie

Nejbizarnější studie roku 2022: Rybičky, které řídí auto i alergie na orgasmy

Věda a technika
Sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický s čerstvou posilou Awerem Mabilem.
Česko, Rumunsko, Dánsko, Norsko, Srbsko, Bulharsko, Slovensko, Finsko, Albánie a teď i Austrálie. Fotbalová Sparta přivedla v zimním přestupním období už čtvrtou zahraniční posilu, kterou se stal australský záložník Awer Mabil, a znovu rozšířila svůj silně mezinárodní kádr. Sedmadvacetiletý fotbalista přichází na Letnou na hostování s opcí ze španělského Cádizu.

Sparta má čtvrtou posilu, přivedla účastníka posledního mistrovství světa Mabila

FORTUNA:LIGA