ŠTÍTEK: Austrálie

Krajský soud v Českých Budějovicích uzavírá rozsáhlý případ organizované mezinárodní skupiny pašeráků drog.
Budějovický krajský soud uzavírá rozsáhlý případ 58 obžalovaných lidí z pašování velkého množství omamných látek v mezinárodní organizované skupině, která měla drogy vozit v kufrech z USA či Thajska do Austrálie. Ještě před zahájením procesně náročného líčení dva obžalovaní zemřeli, pět obviněných přistoupilo na dohodu o vině a trestu a zbylých jedenapadesát obviněných kurýrů si soud rozdělil na tři skupiny. Ve čtvrtek 29. června padl rozsudek i nad bývalým televizním moderátorem Slávkem Bourou a jeho družkou Evou M.
23 fotografií

Slávka Bouru soud zprostil obžaloby z pašování drog pro nedostatek důkazů

Českobudějovicko
České reprezentantky se těší na tradiční Pražský softbalový týden.
Celkem deset týmů zasáhne do tradičního Pražského softbalového týdne, který se uskuteční od středy 28. června do čtvrtka 6. července. V něm budou hlavními hvězdami české reprezentační softbalistky. Souboje postupně svedou s výraznou zahraniční konkurencí jako je Austrálie, Tchaj-wan nebo Nizozemsko. „Pro některé z těchto týmů je to po dlouhé době, co si zahrají v Evropě,“ prohlásil Gabriel Waage, předseda České softbalové asociace. Úvodní duel odvysílá ve středu od 18.30 hodin kanál ČT sport Plus.

Startuje Pražský softbalový týden, v akci budou české reprezentantky

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Experti z chráněných území celého světa se tento týden sejdou v Krkonošském národním parku a chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Navštíví světově unikátní krkonošskou tundru a také Jizerskohorské bučiny, které jsou pro svou výjimečnost součástí Světového dědictví UNESCO. Diskutovat budou mimo jiné o tom, jak dál postupovat v ochraně přírody v globálním i národním měřítku. Obdobné setkání se koná již podvanácté, poslední se uskutečnilo v roce 2019 v Austrálii. Je to tedy první setkání představitelů světové ochrany přírody po pandemii COVID-19.

Světoví experti na ochranu přírody v Krkonoších a Jizerských horách

Čtenář reportér
Patrik Šorm si mítinku na Kladno hází vyzkoušel dvěstěmetrový sprint
Chvílemi už propadal beznaději. Kvůli bolesti v ostruze na levé patě nemohl čtyřstovkař Patrik Šorm od prosince trénovat. Lékaři na něm vyzkoušeli osvědčené metody, ale nic nezabíralo. Zlepšení bylo v nedohlednu. Zimní sezona proběhla bez účastníka finále loňského halového mistrovství světa v Bělehradě a v prvních jarních závodech vytáhlý běžec s osobním rekordem 45,41 také chyběl.

Šorm je zpět. Trable s bolavou patou jsou pryč. Chci být zase nejrychlejší, říká

Atletika
Russell Crowe není jen výborný herec, ale i zpěvák. Což předvedl na Maltě.
Oscarový herec Russell Crowe potěšil své fanoušky na Maltě. V rámci projektu Indoor Garden Party za doprovodu kapely The Gentlemen Barbers a speciálních hostů zazpíval 17. června ve Vallettě, hlavním městě ostrovního státu. Vystoupení předcházelo tamnímu filmovému festivalu, který začne 25. června a nabídne rozmanitou tvorbu talentovaných autorů z devíti středomořských zemí.

Oscarový Russell Crowe to rozjel na Maltě. Předvedl, na co se mohou těšit Vary

Státy EU
Klokan Milan a jeho rodina patří chovateli ze Mšena.
/FOTOGALERIE/ Australan ze Mšena, klokan Milan, který se vydal do světa, se stále ještě nevrátil domů. Svobody ve volné přírodě si užívá už druhý týden. „Hlady neumře, trávy je všude dost,“ říká chovatel Pavel Vidman. Podle svědků, kteří se ozývají na sociálních sítích, by se měl vačnatec pohybovat kolem města. Mnohdy ale u silnic, které pro něho mohou být nebezpečné. Řidiči by měli být opatrní hlavně po soumraku a v noci.
7 fotografií

Kde se touláš, Milane? Mšenský klokan je stále na útěku, v přírodě nestrádá

Mělnicko
Žralok bílý
Děsivý útok žraloka v oblíbeném turistickém letovisku Hurghada v Egyptě rozpoutal vášnivé debaty o tom, co by v takovém případě měl člověk dělat. Má šanci útok přežít? Zvíře před zraky svědků ve čtvrtek odpoledne napadlo mladého muže a po krátkém souboji jej stáhlo pod hladinu. Mladík původem z Ruska incident nepřežil. Jeho přítelkyni se podařilo doplavat na břeh. 

Strach nejen v Hurghadě. Jak přežít útok žraloka? Držet oční kontakt, necákat

Svět
Kathleen Folbiggová u soudu NSW Coroners Court, 1. května 2019
Příběh Australanky Kathleen Folbiggové si lidé dlouho vyprávěli s hrůzou v očích a znechucením v hlase. Nazývali ji nejhorší sériovou vražedkyní Austrálie, která zabila své čtyři malé děti. Zdá se ovšem, že se nyní pohled na událost mění. Nové důkazy Folbiggovou vykreslují jako zdrcenou ženu, která kvůli nešťastné genetické mutaci přišla o všechny své děti. A pak za jejich smrt strávila dvě desetiletí za mřížemi. Případ je zřejmě jedním z nejzávažnějších justičních omylů v zemi.
3 fotografie

Šokující justiční omyl: Matku zavřeli za vraždu svých dětí, vše ale bylo jinak

Svět
Jindřich Růžička přímo na turnaji
Hrát dobře tenis se bez dobře vypletené rakety prostě nedá. Jindřich Růžička se této činnosti věnuje už řadu let. Pomáhá tenistům při vyplétání raket, jeho specialitou jsou diagnostika, testování, dokáže vyřešit i opravy. Z jihočeského městečka Zliv vyrážel řadu let na významné turnaje organizované Českým tenisovým svazem. "Loni jsme byli na čtyřech. Už se synem," říká.
20 fotografií

Stringer musí vědět, proč míček létá, říká Jindřich Růžička ze Zlivi

Ostatní sporty
Karolína Muchová na French Open
Podívala se, jak poslední míček z rakety soupeřky Anastasije Pavljučenkovové spadl do autu, a v tu chvíli se Karolína Muchová úlevně usmála. Přestože česká tenistka nedala po výhře 7:5, 6:2 a postupu do semifinále Roland Garros najevo nijak velké emoce, uvnitř si dosud nejlepší výsledek v Paříži užívala. Novinářům řekla, že je ráda, jak zvládá těžké momenty po psychické stránce, a věří si i v boji o finále s Běloruskou a světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou.
5 fotografií

Postup do semifinále French Open? Hlavou to zvládám docela dobře, říká Muchová

Tenis
V Lovosicích vyrábí obří tatranku, má být největší na světě.
/FOTO, VIDEO/ Váží 13 kilogramů, její rozměry jsou 68 x 27,2 x 10,5 centimetrů a na její výrobu se spotřebovalo 3,5 kilogramu mouky, 2,9 kilogramu rostlinného tuku, 2,6 kilogramu cukru, 0,8 kilogramu čokoládové polevy a 0,3 kilogramu kakaa. Obří tatranka. Který milovník sladkého by ji neznal. Jedna megatatranka právě vzniká v lovosické továrně firmy Mondeléz. Připravují tam oplatku, která má být největší na světě, chystá se její zápis do Guinnessovy knihy rekordů.
60 fotografií

Tatranka z Lovosic míří do Guinnessovy knihy rekordů. Má být největší na světě

Litoměřicko
Česká reprezentace (v červeném) ve složení Kateřina Galíčková (číslo 3), Karolína Šotolová (číslo 9), Anna Rylichová (číslo 14) a Alžběta Levínská (číslo 12) obsadila na MS v trojkovém basketbalu desátou pozici.
Elita trojkového basketbalu se v minulých dnech sjela do rakouské Vídně, kde se uskutečnilo mistrovství světa. Nechyběla na něm ani česká reprezentace žen, která překvapivě zvládla postoupit ze základní skupiny a její cesta skončila až v osmifinále proti favorizovanému Německu. Ve čtyřčlenném výběru měly hned poloviční zastoupení královopolské hráčky, v sestavě totiž nechyběly Kateřina Galíčková a Karolína Šotolová.
7 fotografií

Basketbalistky berou desáté místo z trojkového MS, velkou roli hrálo duo z KP

Ostatní sporty
Všichni se každodenně dotýkáme peněz bez velkého přemýšlení o tom, kde byly, nebo kdo s nimi dříve nakládal. Peníze však mohou přenášet nebezpečné bakterie a viry.
Problém špinavých peněz v Česku řeší policie a soudy, ale stejně tak by se jím měli zabývat i hygienici a lékaři. Špinavé peníze totiž nepředstavují zlo jen pro spravedlnost, ale mohou být nebezpečné také pro zdraví, pokud vezmeme výraz špinavý doslova. I když dnes při většině plateb dáváme přednost bezhotovostnímu způsobu, peníze v peněžence stále máme a spolu s nimi v ní nosíme také přehlídku nejrůznějších bakterií, virů a plísní. A někdy i zbytků drog.

Peníze jsou líhní nečistot. S bankovkami si předáváme bakterie, viry i drogy

Zdraví
Vysmáté kamínky a street art na Mělníku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jeho cílem je nabourávat realitu všedního dne. Mělnický grafik Petr Šťastný vnímá svět z různých úhlů pohledu, které se snaží předávat lidem prostřednictvím street artu. „Chci jim ukázat, že i opravdu hnusné místo může být hezké,“ říká. Po vysmátých kamenech, které bavily Mělničany v ulicích před lety, plánuje další domácí streetartový projekt.
11 fotografií

Grafik Šťastný: Možná právě já stojím za vznikem putovních malovaných kamenů

Mělnicko
Jiří Lehečka
Za velké povzbuzení označil tenista Jiří Lehečka úspěšný vstup do letošního Roland Garros. Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi zdolal v úvodním kole turnajovou jednadvacítku Jana-Lennarda Struffa z Německa 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1 a poprvé se na antukovém grandslamu v Paříži dostal do 2. kola. Českým novinářům po utkání řekl, že by ve francouzské metropoli rád navázal na čtvrtfinále z letošního Australian Open.
6 fotografií

Lehečka prolomil smůlu. Kopanec směrem vzhůru, radoval se po výhře v Paříži

Tenis
Multifunkční kulturní centrum Vratislavice 101010
Australský pop-rockový písničkář Paul Colman, oceněný cenou Dowe Awards a nominací na prestižní hudební cenu Grammy, zahraje v pondělí 29. května kulturním centru Vratislavice 101010. Do České republiky se vrací už po několikáté od svého úspěšného koncertu před vyprodanými Lidovými sady v roce 2004.

Australan nominovaný na Grammy vystoupí ve Vratislavicích

Volný čas
Markéta Vondroušová
České tenistky se v základní skupině A finálového turnaje Billie Jean King Cupu utkají s obhájkyněmi vítězství Švýcarkami a stejně jako loni se Spojenými státy americkými. Těžkou skupinu, kterou už před losováním organizátoři soutěže označili za potenciální "skupinu smrti", určil týmu kapitána Petra Pály dnešní los v Londýně.

Skupina smrti. Tenistky ve finále turnaje B. J. Kingové čeká Švýcarsko a USA

Tenis
Zpětné zrcátko
Současná vnější automobilová zrcátka fungují skvěle. Pokud si je správně nastavíte, vidíte v nich vše co je potřeba, a i když je funkce monitorování mrtvého úhlu u moderních aut dobrým pomocníkem, není nezbytná. V drtivé většině případů už se nikdo nemusí ohlížet přes rameno. Co za tím ale stojí? A proč se u amerických aut stále ohlížet musíme?
5 fotografií

Konvexní zrcátko je důvod, proč dobře vidíme za sebe. Ne všude ho ale mají

Život řidiče
Kromě mnoha zážitků si Jary Tauber z USA přivezl také velké množství videomateriálu, které se rozhodl použít pro svůj nový videoklip k písni Soundtrack.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zpěvák, kytarista a skladatel Jary Tauber nedávno opět vystoupil s českou rockovou legendou Petrem Jandou v USA, kde společně odehráli koncerty pro krajany. Legenda kapely Olympic pozvala Jaryho na své zahraniční turné již počtvrté, tentokrát do New Yorku. Kromě mnoha zážitků si Jary Tauber ze západu přivezl také velké množství videomateriálu, které se rozhodl použít pro svůj nový videoklip k písni Soundtrack.
4 fotografie

Zpěvák a muzikant Jary Tauber natočil během amerického turné nový videoklip

Čtenář reportér
V roce 1959 byl americký mladík William Leslie Arnold odsouzený za vraždu svých rodičů na doživotí. Policii ale z vězení unikl. Desítky let žil v Americe a nakonec odešel do Austrálie.
Kreativní využití příbuzenského porovnání genetických vzorků ve veřejných databázích pomohlo americkým úřadům uzavřít pátrání po Williamu Leslie Arnoldovi. Zjistili, že mladík odsouzený v roce 1959 na doživotí za vraždu rodičů, žil po útěku z vězení desítky let v Americe a nakonec odešel do Austrálie. Tam zemřel v roce 2010. Na stopu je přivedl syn, který se chtěl dozvědět víc o svém otci.

Laskavý otec byl brutálním vrahem. Jeho potomci o tom neměli ani tušení

Svět
Ve státech Evropské unie si vystačíte s českým řidičákem
Chystáte se řídit motorová vozidla i na svých cestách v zahraničí mimo členské státy Evropské unie? Pak byste si měli pořídit mezinárodní řidičský průkaz. Vyhnete se díky němu případným problémům při silničních kontrolách. Podívali jsme se tedy podrobněji na to, ve kterých státech budete mezinárodní řidičák potřebovat a jak si o něj můžete požádat.

Mezinárodní řidičský průkaz: kdy jej budete potřebovat a jak o něj požádat

Život řidiče