ŠTÍTEK: Austrálie

Fotbalové naděje bratislavského Slovanu triumfovaly na karlovarském Orlen Cupu.
Orlen Cup 2023. Již podruhé se proměnilo lázeňské město ve fotbalovou baštu. Doslova. Město zaslíbené filmu totiž hostilo po dva víkendové dny II. ročník mezinárodního turnaje Karlovy Vary Cup – Memoriál Jiřího Feureisla pro výběry U10, který společně pořádaly na drahovickém stadionu FC Slavia Karlovy Vary s Česko-německou fotbalovou školou, korunoval nového vítěze.
174 fotografií

OBRAZEM: Fotbalové naděje bratislavského Slovanu triumfovaly na Orlen Cupu

Fotbalové perličky
Fotbalové naděje bratislavského Slovanu triumfovaly na karlovarském Orlen Cupu.
/FOTO,VIDEO/ Orlen Cup 2023. Již podruhé se proměnilo lázeňské město ve fotbalovou baštu. Doslova. Město zaslíbené filmu totiž hostilo po dva víkendové dny II. ročník mezinárodního turnaje Karlovy Vary Cup – Memoriál Jiřího Feureisla pro výběry U10, který společně pořádaly na drahovickém stadionu FC Slavia Karlovy Vary s Česko-německou fotbalovou školou, korunoval nového vítěze.
174 fotografií

OBRAZEM: Fotbalové naděje bratislavského Slovanu triumfovaly na Orlen Cupu

Fotbal
Podvody na internetu. Ilustrační foto.
Snad každou ženu nad padesát let atakují na sociálních sítích pohlední cizinci, kteří se údajně chtějí seznámit. Žádost o přátelství přijala před více než dvěma lety sedmapadesátiletá žena z Chrudimska. Přišla o miliony korun a do dluhů zatáhla i svého přítele a kamarádku. Ti si ve snaze pomoci vzali obrovské půjčky, takže se celková suma poslaná "kamarádovi" z Velké Británie vyšplhala na 3, 2 milionu korun. Případem se nyní zabývá chrudimská kriminálka.

Ohrožují mě piráti, napsal cizinec ženě z Chrudimska. Poslala mu tři miliony

Zločiny a soudy
Českobudějovický krajský soud rozplétá náročný případ téměř šedesáti obžalovaných z pašování heroinu a kokainu.
V úterý 25. dubna pokračoval u budějovického krajského soudu proces s organizovanou skupinou pašeráků heroinu a kokainu. Během dopoledne zaznělo hned devět závěrečných řečí. Hovořili i advokáti mediálně známého páru, Slávka Boury a Evy M., rozsudek by měl padnout v červnu. V případě prokázání viny jsou všichni ohroženy tresty od 10 do 18 let.
22 fotografií

Slávek Boura i další obžalovaní prý nejsou pašeráci. Obhájci chtějí zproštění

Českobudějovicko
Labyrint v Brandýse nad Orlicí patří mezi dvacet nejkrásnějších přírodních bludišť na světě
Labyrint v Brandýse nad Orlicí se dostal mezi dvacítku nejkrásnějších labyrintů na světě. V top 20 je jediný z České republiky, vedle něho jsou přírodní bludiště z Austrálie, Indonésie, Číny nebo Argentiny. Mezi prestižní labyrinty se ten z Brandýsa dostal navíc v roce, kdy je to přesně 400 let od doby, kdy ve městě na Orlickoústecku Jan Amos Komenský napsal své zásadní dílo Labyrint světa a ráj srdce. Právě tato kniha byla inspirací pro vznik Labyrintu v Brandýse nad Orlicí.
26 fotografií

Labyrint v Brandýse nad Orlicí hlásí úspěch. Je mezi nejkrásnějšími na světě

Regiony
Labyrint v Brandýsu nad Orlicí patří mezi dvacet nejkrásnějších přírodních bludišť na světě.
Labyrint v Brandýse nad Orlicí se dostal mezi dvacítku nejkrásnějších labyrintů na světě. V top 20 je jediný z České republiky, vedle něho jsou přírodní bludiště z Austrálie, Indonésie, Číny nebo Argentiny. Mezi prestižní labyrinty se ten z Brandýsa dostal navíc v roce, kdy je to přesně 400 let od doby, kdy ve městě na Orlickoústecku Jan Amos Komenský napsal své zásadní dílo Labyrint světa a ráj srdce. Právě tato kniha byla inspirací pro vznik Labyrintu v Brandýse nad Orlicí.
26 fotografií

FOTO/VIDEO: Labyrint v Brandýse nad Orlicí patří mezi 20 nejkrásnějších na světě

Orlicko
Baobaby jsou vskutku fascinující rostliny. Na snímku baobab Grandidiérův, jeden z šesti druhů endemicky se vyskytujících na Madagaskaru
Zatímco Malý princ je musel poctivě plet, aby mu neroztrhaly jeho maličkou planetku, na Zemi se babobabů rozhodně bát nemusíme. Ba právě naopak. Tyto robustní stromy přinášejí lidem užitek už tisíce let, ať už jako zdroj jídla či materiálu. Co je z baobabu jedlé? Jak chutná? Na co je baobab vlastně dobrý? A proč nejde zjistit jeho stáří? Fakta o tomto úchvatném velikánovi vás zajisté překvapí.
12 fotografií

Známý i neznámý baobab. Roste vzhůru nohama a umí hubnout kvůli vodě

Do světa
Mezinárodní festival kresleného humoru Františkovy Lázně. Ilustrační foto.
V Mostě bude poprvé v historii Mezinárodní festival kresleného humoru (ICF), jehož hostitelem byly od roku 2016 Františkovy Lázně. Tématem letošního ročníku v novém hostitelském městě bude Stvoření světa. Pořadatelé vystaví koncem května v centru Mostu celkem 681 karikatur od 264 autorů ze 49 států všech kontinentů, včetně Afriky a Austrálie, a odborná porota udělí 3. června devět cen. Na jednodenní festival dorazí desítky kreslířů z několika zemí, kteří udělají na 1. náměstí kreslířskou show, vytvoří maxi vtip a návštěvníkům nakreslí karikatury na přání.
7 fotografií

Most zachránil Mezinárodní festival kresleného humoru. Lázně ho zrušily

Mostecko
Ještě před úvodním zápasem Skokanů v této sezoně proti Olympii Blansko absolvoval Martin Schneider v hospůdce u hřiště vydařenou autogramiádu.
Ač v České republice není baseball ani náhodou sportem číslo jedna, na chvíli se mohlo zdát, že se tomuto postu minimálně přiblížil. Postarali se o to čeští reprezentanti, kteří se kvalifikovali na nejprestižnější mezinárodní turnaj na světě World Baseball Classic a pak v Tokiu hned na úvod porazili Čínu. I přes kvalitní hru pak sice prohráli s domácím Japonskem, Jižní Koreou a Austrálií, i tak si ale vysloužili potlesk více než 40 000 fanoušků na vyprodaném stadionu Tokyo Dome. Jednou z největších osobností týmu byl i olomoucký Martin Schneider. Povoláním hasič, který se však díky svým výkonům dostal až na titulní stránku slavných New York Times.
17 fotografií

New York Times? Zas mě to tolik nebere, říká olomoucký hrdina z Tokia Schneider

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Třináctý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF se uskuteční od 31. května do 4. června v Trutnově. Během pěti dnů nabídne v centru Uffo, šapitó nebo v ulicích města celkem 28 představení. Diváci se mohou těšit na kombinaci nejrůznějších stylů a žánrů cirkusového umění v podání českých i zahraničních souborů. Hlavní hvězdy přijedou z Austrálie.

Nový cirkus obsadí Trutnov. Festival Cirk-UFF letos opět s mezinárodní účastí

Volný čas
Muž zplodil díky dárcovství spermatu pět set dětí. Teď ho matky žalují. Ilustrační foto.
Pochází z Nizozemí, žije v Keni, je to muzikant a po světě chodí zřejmě více než pět stovek dětí, které se narodily díky jeho náruživosti v darování spermatu. Takový je příběh jednačtyřicetiletého Jonathana Jacoba Meijera. Některé matky jeho ratolestí se ho nyní pokoušejí zastavit, zabránit v pokračování jeho dlouholetého úsilí se snaží pomocí občanskoprávní žaloby. Nevlastní potomci se už potkali i na aplikacích pro randění.

Zplodil pět set dětí, matky ho daly k soudu. Potomci si teď dávají pozor u rande

Státy EU
Dlouhé lety mají vliv na lidské tělo, zjistili vědci
Při letech na některá místa na zeměkouli stráví lidé ve vzduchu i více než osmnáct hodin. Kromě toho, že to mnozí pasažéři navzdory vymoženostem, které jim letecké společnosti nabízejí, vnímají jako nepohodlné, takto dlouhý pobyt ve vzduchu má výrazný vliv na lidské tělo. Výzkumu konkrétních dopadů se nyní věnují australští vědci, kteří plánují tři experimentální lety. Lidé by si měli dát pozor například na hydrataci či dlouhé sezení bez pohnutí.

Co se děje s lidským tělem při dlouhých letech? Pozor na hydrataci i sezení

Věda
Čeští baseballisté se rozloučili s prestižním World Baseball Classic (WBC) prohrou s Austrálií 3:8.
Pro scénáristy sportovních filmů jde o sázku na jistotu: dejte do kupy partu zapálených amatérů, nechte je zocelit sérií těžkých zkoušek a vypusťte je mezi blazeované profesionály. Výsledkem by mělo být senzační tažení s pohádkovým koncem a slzy dojetí v očích diváků. Je příběh českých baseballistů na prestižním turnaji World Baseball Classic (WBC) právě takovým slaďákem o nečekaných hrdinech?
4 fotografie

Hory zkušeností i tašky se sladkostmi. Baseballisté zářili, slaví kvalifikaci

Ostatní sporty
Čeští baseballisté podlehli na WBC po Japonsku i s Jižní Koreou a čeká je zápas pravdy s Austrálií.
Čeští baseballisté po nepovedeném začátku zápasu na turnaji World Baseball Classic podruhé prohráli. Po porážce od prvního týmu světa Japonska nestačili na čtvrtý tým světového žebříčku Jižní Koreu po skóre 3:7. Posledním soupeřem na turnaji budou v pondělí baseballisté Australané a Češi budou bojovat o udržení ve skupině i pro další edici turnaje za čtyři roky. Za jistých okolností stále ještě mohou postoupit i do čtvrtfinále.
6 fotografií

Jako Zbrojovka proti Realu a Barceloně. Kouč baseballistů je i přes porážku hrdý

Ostatní sporty
Čeští baseballisté podlehli na WBC Japonsku.
Česká reprezentace se ve druhém utkání na prestižním turnaji World Baseball Classic (WBC) postavila proti olympijským vítězům a světovým jedničkám z Japonska v čele s nejlepším hráčem světa. Outsider v zaplněném Tokyo Domu vedl po dvou směnách 1:0, ale jeden z favoritů na triumf v turnaji rozhodl sedmi body v průběhu třetí a čtvrté směny, a nakonec vyhrál 10:2.
6 fotografií

Senzace se nekonala. Baseballisté na WBC nad Japonci vedli, ale prohráli

Ostatní sporty
Kouč českých baseballistů Pavel Chadim
Doma v Česku je znala jen malá komunita. Teď jsou z nich globální sportovní hvězdy. Nevšední příběh českých baseballistů hltá celý svět. Parta nadšenců, kteří se baseballem neživí, se poprvé v historii probojovala na prestižním turnaji World Baseball Classic v Tokiu, neoficiální mistrovství světa. A hned ve svém premiérové vystoupení mezi profesionály Češi pod vedením kouče Pavla Chadima senzačně pokořili Čínu.
6 fotografií

Příběh Čechů hltá celý svět. Prokopli jsme baseballovou bublinu, těší Chadima

Ostatní sporty
Retro edice Suzuki Jimny
Suzuki Jimny je opravdu kouzelné auto. Roztomilý off-road si v terénu nezadá ani s mnohem výkonnější a dražší konkurencí a kamkoliv s ním přijedete, tam jeho roztomilost vyvolává úsměvy na tvářích. Na australský trh se nyní chystá novinka, která už tak stylový off-road designově ještě vylepší. Řeč je o retro edici Jimny Heritage.
5 fotografií

Retro edice Suzuki Jimny je krásná. K nám ale bohužel nedorazí

Autosalon