ŠTÍTEK: Austrálie

Částečné zatmění Měsíce v květnu 2022.
Částečné zatmění Měsíce budou pozorovat v sobotu osmadvacátého října také obyvatelé jižní Moravy. Podle odborníků k tomu budou velmi dobré podmínky. „Lidé tak uvidí zatmění pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer,“ informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Částečné zatmění Měsíce uvidí lidé na jižní Moravě i pouhým okem

Vyškovsko
Čeští tenisté vyhráli baráž Davis Cupu v Izreali
Po dlouhé době neměl kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil s nominací na Davis Cup žádné větší potíže. Není divu, když se mu na zářijovém mítinku ve španělské Valencii sešla sehraná čtyřčlenná parta, která vybojovala překvapivý postup do závěrečného play-off letošního ročníku. Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Adam Pavlásek. Toto osvědčené kvarteto vstoupí už 22. listopadu do klíčové čtvrtfinálové bitvy proti Austrálii.

Do čtvrtfinále beze změn. Čeští tenisté vyrazí na Davis Cup s vítěznou sestavou

Tenis
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Vesmír
Pozorování na Hvězdárně Uherský Brod. Ilustrační foto
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Mimořádné pozorování zatmění Měsíce nabídne i hvězdárna v Uherském Brodě

Slovácko
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Zlínsko
Markéta Řeháková během tiskové konference Petra Pavla.
Novým ředitelem odboru komunikace Hradu bude od listopadu manažer, bývalý novinář a diplomat Vít Kolář. Naposled působil v České televizi (ČT). V pondělní tiskové zprávě to oznámil právě odbor komunikace Hradu. Kolář, jenž uspěl ve výběrovém řízení mezi pěti uchazeči, nahradí Markétu Řehákovou, která nedávno skončila i jako mluvčí prezidenta Petra Pavla.

Náhrada za Řehákovou. Novým šéfem odboru komunikace Hradu bude Vít Kolář

Česko
Rodina Šedivých. Farmaření se věnuje zejména na pozemcích přírodní památky Člupy na Vyškovsku. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny
Markéta a Kamil Šediví z rodinné Ekofarmy Člupy na Vyškovsku sklízejí ocenění za kvalitní potraviny a pestrou krajinu, kterou vytvářejí kolem své farmy. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny. „Markéta se stará o zpracování mléka, výrobu produktů a jejich prodej. Já mám na starost zvířata a krajinu,“ říká Kamil Šedivý.
12 fotografií

Poznali se na Novém Zélandu. Po návratu do Česka manželé rozjeli ekofarmu

Příběhy a rozhovory
Medvěd grizzly v době přípravy k zimnímu spánku. Právě toto období se stalo osudným Timothymu Treadwellovi a jeho přítelkyni
I když jste třeba nikdy neslyšeli jeho jméno, znáte patrně aspoň jednu z mnoha variací jeho nejoblíbenějšího snímku sama sebe: tedy fotografii mladého blonďáka v divočině hledícího bezstarostně do kamery, zatímco se někde za jeho zády vyskytuje velký medvěd grizzly. Před 20 lety však Timothyho Treadwella jeden takový grizzly zabil a stejně naložil i s jeho partnerkou. Poslední okamžiky páru zaznamenala nahrávka.
6 fotografií

Rád se fotil s medvědy. Jeden ho i s přítelkyní zabil, útok zachytila nahrávka

Svět
Ema Vodičková, Tempo.
První extraligový triumf nebo desátý? O víkendu bude pokračovat finálová série softbalistek mezi Tempem Praha a Joudrs. Obhájkyně titulu zatím vedou 2:0 na zápasy a už v sobotu mohou získat jubilejní celkové prvenství. Proti tomu jsou však hráčky z Tempa, které ještě budou v ten den slavit 60 let od založení klubu. „Bylo by hezké oslavit výročí klubu výhrou a tím pádem prodloužením série. Musíme trošku více zatlačit v útoku, protože jsme v předchozích zápasech nechali velké množství běžců na metách,“ prohlásila Magdaléna Kavanová, elitní pálkařka Tempa. Třetí zápas začne od 14:00 ve Svoboda parku na Joudrs a půjde živě na ČT sport Plus.

Softbalové Tempo plánuje v den výročí porazit Joudrs a otočit finálovou sérii

Ostatní sporty
Letos manželé Bauerovi absolvovali v pořadí již třetí turné po USA. Odehráli 24 představení na tuctu hracích míst a principál na české misii oslavil i 60. narozeniny.
Když se bezmála před čtvrt stoletím stal Roman Bedřich Bauer principálem loutkářského souboru BOĎI Jaroměř, tak v té době bylo Divadlo Spejbla a Hurvínka na turné v Japonsku. „Tehdy jsem prohlásil, že se také podíváme s loutkami do Japonska. V Japonsku jsme sice nebyli, ale dostali jsme se ještě dál - do Austrálie a na Nový Zéland,” usmívá se loutkař, který s manželkou Libuškou už déle než dvě dekády vdechuje život dřevěným marionetám.
47 fotografií

Loutky z Bauerovic zahrádky mluví česky i v Americe a přesto jim tam rozumějí

Náchodsko
Vítězem 75. Zlaté přilby města Pardubic se Svítkovské plochodrážním stadioně stal finský jezdec Timo Lahti.
Zaplněné ochozy, řev diváků i motocyklů, pády, prohry i vítězství. A také překvapení. To vše nabídl 75. ročník Zlaté přilby města Pardubic. Nejstarší pravidelně konaný závod na světě znovu potvrdil, že je v plochodrážní odnoži motorismu naprostým fenoménem. Tradičnímu podniku, který patří do rodinného stříbra města, a to nejen ve sportovní sféře, také přálo počasí. Pro všechny aktéry bylo ideální. S nadsázkou se dá říct, že teplé počasí nejvíce vyhovovalo jezdci,k terý je naopak zvyklý na severský mráz. Timo Lahti povýšil Finsko mezi stálice na plochodrážním nebi, který mi jsou Švédsko a Dánsko. Vlastně se dá říct, že je země tisíce jezer strčila do kapsy… Vždyť z této „popelky“ startoval jediný borec, zatímco z Dánska čtyři a Švédska tři.
0 fotografií

VIDEO: Zlatá přilba potvrdila, že je v plochodrážním světě naprostým fenoménem

Ostatní sporty
Alois Bradáč dokázal v dvaaosmdesáti letech vyběhnout po schodech na Zelenou horu
Ke kostelu na Zelenou horu ve Žďáře nad Sázavou vede přes osmdesát schodů. A přes osmdesát let je také běžci Aloisi Bradáčovi, který v sobotu kopec vyběhl svižně a bez zastavení. „S každým přibývajícím rokem to jde o něco hůře. Ale mám dobrý pocit, že jsem to zvládl. A pokud to půjde vyrazím sem za rok znovu,“ odpovídá sportovec krátce po doběhnutí, zatímco se nahoře vydýchává.
6 fotografií

Vyběhnout po osmdesátce schody na Zelenou horu? Pro Aloise Bradáče žádný problém

Žďársko
Vítězem 75.Zlaté přilby města Pardubic se Svítkovské plochodrážním stadioně stal finský jezdec Timo Lahti.
Nový zápis do historie Zlaté přilby. Tuto nejcennější trofej poprvé vyhrál finský plochodrážník. Jubilejní 75. ročník ovládl Timo Lahti. Druhý skončil polský jezdec Jakub Jamróg. Třetí místo bral Dimitri Berge. Největší favorit na celkové prvenství Jason Doyle z Australie nejdříve ve finále spadl a opakovanou jízdu kvůli závadě na svém stroji nedokončil. Ještě hůře dopadl český a domácí borec Václav Milík. Neprokousal se totiž ani čtvrtfinálovou skupinou.

Létající Fin si doletěl pro zlatou trofej. Vítězem jubilejního ročníku je Lahti

Ostatní sporty
Klenotník Pavel Lejhanec se svojí další kráskou...
Zahájeno. Jubilejní 75. ročník Zlaté přilby města Pardubic odstartoval. Na úvod došlo k představení všech jezdců. Miláček domácího publika a vítěz z roku 2017 Václav Milík vyfasoval šestatřicítku. Tedy tradičně startovní pole uzavírá. K dalším asiprantům na zlatou helmu se rozhodně řadí i australský rychlík Jason Doyle. Listina je však tak nadupaná, že může vyhrát dalších deset jezdců. Například další vítěz Přilby Chris Holder z Austrálie.

Jubilejní Zlatá přilba odstartovala. Domácí modla Milík jede s číslem 36

Ostatní sporty
Jason Doyle zvítězil v Pardubicích již třikrát.
Zlatá přilba je ve skutečnosti z ryzího stříbra. Nabízí se tedy myšlenka, že patří do bohaté sbírky rodinného stříbra města Pardubic. Nejen sportovního. Pro jezdce má ale cenu zlata. Jedná se o nejstarší pravidelně pořádaný motocyklový závod na ploché dráze na celém světě. Je starší než než samo mistrovství světa a možná proto, si někteří vítězové triumfu cení více než titulu světového šampiona. V neděli se uskuteční 75. ročník Zlaté přilby města Pardubic, jak oficiálně zní název slavného podniku. A nezůstane u jednoho jubilea. Pošedesáté stroje zaburácí na stadionu ve Svítkově.
63 fotografií

Tuplované jubileum Zlaté přilby. Pusinky do sedmnácti zemí, pojede i Doyle

Ostatní sporty
Jason Doyle zvítězil v Pardubicích již třikrát
Pardubická Zlatá přilba je ve skutečnosti z ryzího stříbra, pro jezdce má ale cenu zlata. Jedná se o nejstarší pravidelně pořádaný plochodrážní závod na světě, a možná právě proto si někteří jeho vítězové cení triumfu více než titulu mistra světa. V neděli se uskuteční již 75. ročník slavného závodu - a pošedesáté stroje zaburáci na stadionu ve Svítkově. 
63 fotografií

Pardubická Zlatá přilba slaví jubileum. Legendárního závodu se zúčastní i Doyle

Motorismus
Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davis Cupu
Čeští tenisté se v listopadovém čtvrtfinále Davisova poháru utkají s Austrálií. Rozhodlo o tom úterní losování. Tým kapitána Jaroslava Navrátila vyhrál v minulém týdnu skupinu C ve Valencii, Australané skončili druzí ve skupině B v Manchesteru za domácí Velkou Británií. Závěrečný turnaj se bude hrát od 21. do 26. listopadu v Málaze.

Čeští tenisté znají soupeře pro čtvrtfinále Davis Cupu. Utkají se s Austrálií

Tenis
V pořadí již 46. turnaj organizace Oktagon MMA obstará německý Frankfurt nad Mohanem.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Sobotní večer v německém Frankfurtu patří fanouškům bojových sportů, kteří budou s napětím sledovat již 46. turnaj úspěšné organizace Oktagon MMA. Místní svatostánek Festhalle, jež se už potřetí za sebou zaplní do posledního místa, tentokrát nabídne ženský titulový zápas, řadu nadějných domácích fighterů a zejména semifinálové rozuzlení milionového projektu Tipsport Gamechanger. Včetně českého zápasníka Davida Kozmy.

Oktagon dorazil do Frankfurtu. S fanoušky Kozmy i smekajícím německým publikem

Ostatní sporty
Marcel Cudrák v dresu Břidličné
Žije aktivním životem. Fotbalový záložník Marcel Cudrák se rozloučil s hraním v divizi, pro radost kope za Krásné Loučky a v Břidličné dělá sportovního manažera. Vedle toho rád cestuje, jeho vysněnými destinacemi jsou Austrálie, Nový Zéland a Španělsko. Během své kariéry to dotáhl až do tehdy Slezského FC Opava, půl roku strávil v druholigové Karviné. Kopal i za německém SV Neubäu.

Marcel Cudrák o práci manažera, aktivním hraní, Břidličné, Krnovu i cestování

Fotbal
Barbora Mottlová a partner David Pleva. Herečka ho už před veřejností netají. Čas oba rádi tráví aktivně
Tepláky a holínky, ve kterých strávila dětství, vyměnila Barbora Mottlová v pubertě za taneční střevíce a pražský noční život. Do přírody se herečka vrací v posledních letech čím dál víc. Ráda objevuje nová místa, kde ji dělá často společnost partner David Pleva, finalista soutěže Muž roku 2022. Herečka a moderátorka v rozhovoru pro časopis Story přiznala, že během výletů nedbá na linii a ráda se pořádně „nadlábne“.
5 fotografií

Barbora Mottlová miluje výlety. Proč? Nechávám se vozit a ráda se nadlábnu, říká

Společnost
Mezinárodní kongres chovatelů plemene Aberdeen Angus  se bude letos konat v ČR 8. - 16. září. Na Výstavišti České Budějovice se chystá i národní šampionát plemene. Na snímku plakát akce.
Když si dáváte v restauraci steak nebo si kupujete hovězí na tatarák, je velká pravděpodobnost, že maso pochází z jedince plemene Aberdeen Angus. Jestli chcete vidět výstavní kousky tohoto plemene, můžete zdarma zajít o nadcházejícím víkendu na Výstaviště České Budějovice. V sobotu se předvedou telata, krávy i býci v rámci programu pro celé rodiny, chybět nebudou stánky s hamburgery nebo zábavou pro děti.
4 fotografie

V Budějovicích chystají soutěž miss kráva, vstup bude zdarma

Českobudějovicko
Bývalý dánský princ, nyní hrabě Nikolai
Vypadá to, že situace v dánské rodině už nikdy nebude jako dřív. Poté, kdy královna Markéta II. odepřela některým svým vnukům královské tituly, se rozpoutala tichá válka. Zejména třiadvacetiletý princ Nikolai si vzal babiččino rozhodnutí velmi osobně. Truchlit ale nemusí. Zažívá teď větší slávu než princové William a Harry. A to už je „jen“ hrabě. 
5 fotografií

Dánský princ Nikolai přišel o titul. Získal ale větší popularitu než Harry

Společnost