ŠTÍTEK: Austrálie

Úspěšná scénka Noc v muzeu.
/VIDEO/ Dvěma dívkám z Brněnska, konkrétně z Veverské Bítýsky, se podařilo vyrobit kostýmy podobné filmovému originálu a svým vystoupením oslnit porotu na světové soutěži Extreme Cosplay Gathering v Paříži. Kateřina Hrdinová a Tereza Řezáčová se převtělily do postav z filmu Noc v muzeu a soutěž v polovině července vyhrály, za sebou při tom nechaly konkurenci ze Spojených států, Austrálie i dalších zemí. Výroba kostýmů zabrala okolo 500 hodin.

Světová Veverská Bítýška. Dívky z Brněnska vyhrály cosplay soutěž v Paříži

Brněnsko
Ornitologický park v Jaroměři. Ilustrační snímek.
Orni Park v Jaroměři, který se teprve nedávno otevřel návštěvníkům, zažil velmi nepříjemnou zkušenost. Vandal tam poškodil expozice i otevřené výběhy. Škody jdou do desetitisíců korun a pohřešují se i některá zvířata. „Pokud v místě starého koupaliště na Úpě uvidíte běhat třeba králíčky nebo morčata či zahlédnete exotické barevné holuby nebo papoušky, napište nám, děkujeme," žádá Orni Park na sociální síti Facebook.

V jaroměřském Orni Parku škodil vandal. Poničil voliéry i otevřené výběhy

Náchodsko
Květnatec Archerův připomíná chobotnici či mořskou hvězdici
Jako z jiné planety, nebo z hororu. Tak působí květnatec Archerův, zvláštní houba původně pocházející z Austrálie, která se v Česku poprvé objevila v 60. letech minulého století. Dnes se vyskytuje prakticky po celé republice. Exotická houba má však jepičí život a najít ji je tak spíše vzácností. Redakci Deníku se to podařilo poblíž rybníka na Třeboňsku. 
15 fotografií

Vetřelec s červenými chapadly se zabydlel v českých lesích. Láká hmyz i gurmány

Regiony
Petr Klymec, který spolu s přáteli stojí za novým projektem
Víte, ve kterém městě světa se mluví o povodni, až když stav vodní hladiny dosáhne 27 metrů? Správně, je to dvoumilionový Manaus ležící na březích brazilské Amazonky. Když Petr Klymec mluví o tomto městě, v očích se mu zrcadlí nadšení. V daleké Brazílii totiž žil téměř deset let.

Kousek bytu. Nový podnikatelský projekt Petra Klymce

Podnikání
Demonstrace aktivistů ve spodním prádle upozorňujících v centru Prahy na práva zvířat, archivní foto z 29. července 2023.
Dějištěm polonahého protestu, jehož cílem je upozorňovat na práva zvířat a vybízet k zamyšlení, se v sobotu odpoledne staly ulice v centru Prahy. Dvě desítky aktivistů upozorňujících na sebe oblečením (či přesněji: vysvlečením) do spodního prádla a skandováním hesel připomínaly, že i zvířata mají právo na lidské zacházení – ať už se jedná o domácí mazlíčky, hospodářská zvířata nebo taková, z nichž lidé konkrétní užitek nemají. Všichni tvorové si zaslouží žít v přirozeném prostředí – bez toho. aby trpěli a stávali se terčem krutého zacházejí. Že potřebujeme jejich maso a další produkty? Kdepak, míní aktivisté.

Bez masa se obejdeme, sdělovali lidem v centru Prahy polonazí aktivisté

Praha
Rapper Travis Scott během svého vystoupení
Praha má za sebou jeden z vrcholů letošní koncertní sezony. V přeplněné O2 areně vystoupil rapper Travis Scott, jedna z největších hvězd současnosti. Po předloňském koncertu Kendricka Lamara a loňském vystoupení The Weeknda tak Praha opět potvrdila, že patří do první ligy globální koncertní scény. A potvrdilo to i publikum, které Scottovi zazpívalo všechny jeho megahity.

Legendární Travis Scott v Praze. Rapper málem zbořil O2 arénu

Hudba
Roční chlapec, pro kterého se rodiče snaží v krátkém čase získat sbírkou 20 milionů korun. Vilík trpí vzácným nurodegenerativním onemocněním zvaném Hereditární spastická paraplegie typu 56 (SPG56).
Jaká je cena za zdraví milovaného dítěte? Pokud rodiče ročního Vilíka Kučery chtějí, aby se jeho vzácné neurodegenerativní onemocnění zvané Hereditární spastická paraplegie typu 56 (SPG56) dále nezhoršovalo, musí zaplatit. A to rychle. Nemoc, kterou má na celém světě jen pár lidí, zkouší léčit lékaři v Austrálii, kde právě probíhá vývoj genové terapie. Čím dříve ji chlapec podstoupí, tím větší má naději, že se jeho stav zlepší. Má to ale háček - léčba stojí 20 milionů korun.

Vilíka dělí od uzdravení z hrozné nemoci jediná kapka. Ta ale stojí 20 milionů

Rodina
Lidé hale na Letišti Václava Havla, 19. července 2024, Praha. Odbavovací systém pražského letiště postihl celosvětový výpadek IT služeb.
Světová letiště od pátečního rána hlásila rozsáhlé technické závady počítačových odbavovacích systémů, kvůli kterým byl na řadě míst přerušen letecký provoz. Příčinou problémů má být globální výpadek IT systémů. Ten způsobila aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti CrowdStrike. Závada postihla i pražské letiště, kde některé linky nabíraly výrazná zpoždění a kde kvůli poruše zprovoznili náhradní odbavovací systém. Problémy byly i na letištích jinde ve světě, například v Německu, Spojených státech nebo v Austrálii. Výpadky zasáhly také některé banky či média. České banky potíže nehlásily, nefungovaly ale systémy některých lékáren.
5 fotografií

IT výpadek způsobil kolaps řady bank a letišť. V ČR nefungovaly některé lékárny

Svět
Tenista Jiří Lehečka v reprezentačním dresu.
Česká tenisová jednička Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík, Adam Pavlásek a Vít Kopřiva jsou v nominaci na skupinovou fázi Davisova poháru. V ní český tým narazí v září ve skupině B ve Valencii na domácí Španělsko, Austrálii a Francii. Kapitán Jaroslav Navrátil oznámil nominaci dnes v nahrávce pro média.

V nominaci na Davis Cup jsou Lehečka, Macháč, Menšík, Pavlásek a Kopřiva

Tenis
Filtrovanou perlivou či neperlivou vodu si můžete načepovat celý červenec na budějovickém nádraží za korunu. Foto: Deník/Markéta Trubková
V rámci celosvětové iniciativy Měsíc bez plastů přichází startup Lokni s nabídkou pro všechny, kdo chtějí podpořit udržitelnost a omezit používání plastů. Během celého července si mohou uživatelé aktivovat měsíční tarif za korunu a po dobu následujících 30 dní si užívat čerstvou filtrovanou vodu v celé síti Lokni včetně největších českých nádraží. Automat na vodu je i na budějovickém nádraží.
7 fotografií

Léto s Lokni. Měsíc bez plastů s filtrovanou vodou za korunu i v Budějovicích

Českobudějovicko
Komentované prohlídky Botanické zahrady Liberec.
Botanická zahrada v Liberci připravila nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele na léto komentované prohlídky. Konají se v průběhu celé sezóny na nejrůznější témata a botanická zahrada jimi oslaví také Mezinárodní den tropů v sobotu 29. června, kdy si zájemci budou moct poslechnout zajímavé povídání, zakoupit si kaktusy domů a doplnit tak svoje sbírky nebo si prohlédnout cenné sběratelské kousky a načerpat během oslav rady od zkušených pěstitelů.

Vzácné kaktusy i prohlídky: Botanická zahrada v Liberci oslaví den tropů

Liberecko
Listy eukalyptu jsou nezaměnitelné díky mentolově citrónové vůní.
V Austrálii, kde má svoji domovinu, dorůstá až do výšky sta metrů a je hlavní složkou potravy koal. Eukalyptus, známý také jako blahovičník, patří mezi nejvyšší dřeviny na světě. Víc než 700 druhů eukalyptů se navzájem liší vzrůstem i velikostí a tvarem listů. Exotický eukalyptus tak můžete mít jako keř na své zahradě a také doma v květináči jako pokojovou rostlinu. Bohaté využití má eukalyptus pro své pozitivní účinky na lidské zdrav i při výrobě kosmetiky.

Jen oběd pro koaly? Ne, krásně voňavý a léčivý eukalyptus můžete pěstovat i doma

Zahrádkaření
Roman Staněk
Ukáže skutečnou sílu? Českého pilota Romana Staňka čeká po třítýdenní přestávce na okruhu Catalunya v Barceloně další podnik formule 2. Po šesti odjetých kolech se jediný Čech v šampionátu fuguje na 19. místě. Pro body si dojel dvakrát - tři bral za šesté místo ve sprintu v ulicích Monte Carla a deset si připsal za výhru ve stejném závodě v Austrálii.
4 fotografie

Formulový kvapík. Staňka čekají po pauze tři závodní víkendy F2 za sebou

Motorismus
Vodní záchranářky z Klatov se připravují na MS v Austrálii.
Dvacítka vodních záchranářů z celé ČR bude v letošním roce reprezentovat na mistrovství světa v Austrálii. A mezi vyvolené se dostala také čtyři děvčata z Klatov. Mezi šest nejlepších seniorek se svými stabilními výkony nominovala Karolína Bezpalcová, v juniorské kategorii klatovská děvčata ovládla nominaci a mezi čtyřmi vybranými najdeme hned tři oddílové kolegyně - Ivetu Bezpalcovou, Natálii Hájkovou a Andreu Nushartovou.
10 fotografií

Vodní záchranářky z Klatov se připravují na mistrovství světa v Austrálii

Ostatní sporty
U španělské pláže byl spatřen kladivoun.
/VIDEO/ Poklidnou dovolenou turistů v exotické destinaci Gran Canaria na Kanárských ostrovech před několika dny narušil neočekávaný zvířecí návštěvník, jenž zabloudil nebezpečně blízko břehu oblíbené pláže Melenara. Několik plavců zahlédlo, jak se k nim přibližuje přibližně třímetrový žralok z čeledi kladivounovitých. Španělská policie hned poté pláž uzavřela. Na internetu také zveřejnila záběry predátora.

Žraloci na Gran Canarii vyděsili turisty. Policie natočila dokonce třímetrového

Státy EU
Michal Holobrádek.
Ve čtvrtek evropského času startuje v Mexiku první ze tří skupin Stage 1 mistrovství světa mužů. Český národní tým softbalistů už je na místě a postupně se aklimatizuje v horkém mexickém počasí. V prvním zápase nastoupí proti domácímu týmu, a to ve čtvrtek v 5.30 hodin ráno českého času. Vysílání českých zápasů bude možné sledovat živě na ČT sport a ČT sport Plus s českým komentářem. V dalších dnech pak nastoupí Austrálii, Filipínám, Dominikánské republice nebo Venezuele.

Čeští softbalisté rozehrají mistrovství světa. Čeká je mexické peklo!

Ostatní sporty