ŠTÍTEK: Austrálie

V Henčlově slavili 100 let sokolovny.
V Henčlově si koncem května připomněli 100leté výročí místní sokolovny a zároveň 101 let Sokola v Henčlově. Oslava byla uspořádaná formou výstavy historických materiálů, fotografií, kronik a videí. Při této příležitosti byly zapůjčeny i dvě putovní výstavy od ČOS Praha – Sokolové u zrodu republiky a Svět sletů. Za příspěvek děkujeme.

100 let henčlovské sokolovny a 101 let Sokola oslavili výstavou i pohybem

Čtenář reportér
Byl to největší šampionát, kterého jsem se zúčastnil, prozradil čerstvý mistr světa z Florencie Lindák.
/FOTOGALERIE/ Bezmála dva tisíce kilometrů absolvoval naturální kulturista Petr Lindák se svou družinou v cestě za titulem mistra světa. A výjezd to byl úspěšný, když dosáhl až na vrchol v rámci dvoudenníhoWorld Championship Natural Bodybuilding 2022, které hostila italská Florencie. Když si na konto připsal titul mistra světa v kategorii Physically Challenged.
22 fotografií

Byl to největší šampionát, kterého jsem se zúčastnil, říká mistr světa Lindák

Ostatní sporty
Nikotinové sáčky. Ilustrační foto.
Zatímco klasické cigarety zapáchají a na roličce papíru napěchované tabákem nejsou nic extra, nikotinové alternativy táhnou. A zejména nejmladší generaci, která našla zálibu v nikotinových sáčcích i elektronických cigaretách. To, co jim mělo sloužit jako pomůcky při odvykání kouření cigaret, vyvolává podle odborníků další závislost.

Chuť přebíjí strach ze závislosti. České děti si oblíbily nikotinové sáčky

Zdraví
Rozbouřené moře u pobřeží australského Sydney, 3. července 2022.
/VIDEO/ Úřady v Sydney v neděli nařídily evakuaci tisícům lidí v nízko položených oblastech tohoto největšího australského města. Tamní meteorologický úřad varoval před silnými dešti, které mohou vést k bleskovým záplavám a sesuvům půdy v oblasti východního pobřeží. Déšť, který doprovází ničivý vítr, by měl podle úřadu v následujících dvou dnech zesílit, informovala agentura Reuters.

Jihovýchod Austrálie očekává záplavy. Tisíce lidí v Sydney se musejí evakuovat

Svět
Zpěvák Pavel Novák
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
4 fotografie

Zpěvák Pavel Novák jedl už i hmyz a hada. Nezná prý jídlo, které by mu vadilo

Doma
Zpěvák Pavel Novák v "gastrorozhovoru" pro Deník
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
4 fotografie

Pavel Novák o jídle, lásce k plesnivému masu i oblíbené pochoutce svého táty

Doma
Muzeum historických vozidel v Bystřici ukrývá skutečné poklady.
Staré motorky, auta z třicátých či čtyřicátých let. Dokonce i historický kočárek, který se objevil v Četnických humoreskách. Takové skvosty se nacházejí v muzeu Veterán Tatra klub v Bystřici nad Pernštejnem. Založil jej František Prosecký. Tvrdí, že auta jsou jeho osudem. „Táta koupil v šedesátých letech Tatru 75. Dával potom auto do původního stavu a začali jsme jezdit po srazech. Pak jsem se k němu připojil i já se svým vozem, pak jsem koupil další a další, až se mi to vymklo z ruky,“ směje se Prosecký.
60 fotografií

Muzeum v Bystřici: Dakarská motorka i kočárek z Četnických humoresek, podívejte

Žďársko
Parodické náboženství pastafariánství označuje za stvořitele světa létající špagetové monstrum.
V něco věřit je důležitou součástí lidských životů. Pokud to člověku pomůže v těžkých situacích, pak vlastně není podstatné, k jakému bohu či bohům se modlí. V jednadvacátém století by se neměl nikdo nikomu posmívat za to, k jaké víře se přiklání. My vám však dnes představíme pětici bizarních náboženství, nad kterými budou kroutit hlavou i ti nejtolerantnější z vás.
8 fotografií

Nejšílenější náboženství: Nad některými vírami nelze než kroutit hlavou

Do světa
Dráhař brněnské Dukly Martin Čechman.
Královská disciplína sprint nepatří k těm, kde by dráhoví cyklisté brněnské Dukly excelovali. Jde o důsledek chybějícího velodromu s mezinárodními parametry, největší úspěchy v posledních letech sbírají spíš v keirinu. Ovšem Martin Čechman devátým místem na Nations Cupu v Glasgow dokázal, že ani ve sprintu jednotlivců nepatří čeští reprezentanti mezi otloukánky.
27 fotografií

Po covidu se bál, že omdlí. Teď dráhař Čechman válí ve světovém sprintu

Ostatní sporty