ŠTÍTEK: BBC

Mrtvá ryba ve vyschlém korytě jedné z čínských řek
Již přes dva měsíce bojují jihozápadní čínské regiony s takovými vedry, že by se na ulicích daly opékat steaky. Vlna horka trápí obyvatele i úrodu, ohrožuje dobytek a také nutí zavírat společnosti, aby se zajistila elektřina alespoň pro domácnosti. Při posledním pokusu o zlepšení situace začaly provincie s takzvaným oséváním mraků. Aby vyvolaly déšť, střílí do nich.

Svérázný boj s rekordní vlnou veder. Čína střílí na nebe, aby vyvolala déšť

Svět
Saccorhytus Coronarius.
O jednoho příbuzného méně. Vědci tvrdí, že vyřešili jednu z evolučních záhad, která zahrnuje zkamenělé vrásčité stvoření bez análního otvoru staré 535 milionů let. Odborníci ho doposud považovali za nejstaršího známého předchůdce člověka. Dodatečná analýza ale ukázala, že jde ve skutečnosti o předka pavouků a hmyzu.

Nejstarší předchůdce člověka? Ne, vědci vyřešili jednu z evolučních záhad

Objevy
Na mosteckém autodromu se chystá špičkový závodní víkend.
Třicáté výročí Czech Truck Prix, závody evropských NASCAR a šampionát cestovních vozů. To bude první zářijový víkend v Mostě (3. – 4. září), který nese oficiální název TEXTAR Czech Truck Prix 30 let & NASCAR Whelen Euro Series. Nejnabitější závodní víkend sezóny na mosteckém autodromu navíc doplní účast britského Top Gearu, který na zdejším okruhu bude natáčet „Speed Week“ – výběr nejlepších sportovních aut letošního roku pro výroční číslo stejnojmenného časopisu.

Tahače burácejí v Mostě už 30 let. Letošní závody budou TOP

Ostatní sporty
Regály jsou prázdné. Ve Francii došla oblíbená dijonská hořčice.
Když se v těchto dnech projdete uličkou s kořením ve francouzských obchodech, možná vás překvapí prázdné regály. Francie se od května potýká s nedostatkem dijonské hořčice. Reakce místních se různí. Zatímco někteří se dočasně spokojili s alternativou v podobě konkurenční hořčice ze zahraničí nebo rovnou majonézy, jiní se odhodlaně vydávají do nejzapadlejších obchůdků, aby našli poslední sklenice milované žluté pochutiny. Objevili se dokonce lidé, kteří na internetu v žertu prodávají sklenici dijonské hořčice za zhruba 150 tisíc korun.
3 fotografie

Francii dochází dijonská hořčice. Válka není hlavním důvodem, ten je složitější

Státy EU
Španělsko bojuje kvůli vedrům s rozsáhlými požáry.
Zmatek a strach ovládly situaci při pokusu lidí utéct z vlaku, který uvízl uprostřed lesního požáru nedaleko města Bejís na východě Španělska. Cestující byli na cestě z Valencie do Zaragozy. I přes to, že je strojvedoucí prosil, aby všichni zůstali uvnitř vlaku, někteří zpanikařili. Zranění utrpělo nejméně dvacet lidí, tři z nich vážná. O dramatu informoval britský deník The Guardian. 

Drama ve Španělsku: Vlak uvízl mezi plameny, uvnitř soupravy zavládla panika

Státy EU
Kouř stupající z místa výbuchu v areálu ruské letecké základny Saky na západě Krymu, 9. srpna 2022.
/VIDEO/ Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym dnes ráno otřásly výbuchy, informovaly ruské tiskové agentury. Podle agentury TASS vybuchl mimo jiné bývalý statek, který armáda používala jako muniční sklad. Ruské ministerstvo obrany později exploze označilo za výsledek sabotáže. Ruský list Kommersant na webu s odvoláním na očité svědky uvedl, že z ruské letecké základny u Simferopolu v centrální části Krymu po explozích stoupá černý dým. Úřady podle zdrojů deníku prověřují, zda nešlo o útok malého bezpilotního letounu na muniční sklad na letišti Hvardijske (rusky Gvardejskoje). Oficiální představitelé se zatím nevyjádřili, dodal deník.

Severem Krymu otřásly výbuchy. Svědci hlásí exploze i z letiště u Simferopolu

Státy mimo EU
Nejen válka ničí psychiku ukrajinských dětí. OSN informovala, že dochází ke zneužívání a zanedbávání v sirotčincích.
Tisíce postižených dětí v ústavech na Ukrajině čelí zneužívání a zanedbávání. Vyplývá to ze zjištění britských novinářů z BBC a odborníků z Organizace spojených národů (OSN). Problémy existovaly už dříve a válka podle zprávy OSN situaci ještě zhoršila. Experti vyzývají ukrajinskou vládu, aby začala závažné problémy v sirotčincích řešit.

Děsivá svědectví ze sirotčinců na Ukrajině. OSN varuje před zneužíváním dětí

Státy mimo EU
Policie stojí před vchodem do sídla Mar-a-Lago bývalého prezidenta Donalda Trumpa v Palm Beach na Floridě 9. srpna 2022
Agenti amerického federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali rezidenci někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floridě, odkud odnesli několik krabic. Trump vzápětí akci označil za „obležení“ a politický útok. Zdroje blízké vyšetřování i Trumpovi uvedly, že věc se týká údajného špatného zacházení s dokumenty Bílého domu včetně utajovaných materiálů.
12 fotografií

Trumpovu rezidenci prohledala FBI. Vloupali se i do trezoru, tvrdí exprezident

Svět
Gangy v Kolumbii rekrutují do svých řad děti. Dělají z nich zabijáky. Ilustrační foto
Okna dolů, jinak budeme střílet! Hrozivě vypadající nápis na zdi dává řidičům jasný příkaz. Ačkoliv Corinto na jihozápadě Kolumbie vypadá na první pohled jako obyčejné jihoamerické město, v ulicích zuří krvavé boje mezi místními gangy. Ty mají neustálé personální problémy. Logicky. Boje jsou zde kruté. I proto se zaměřily na nejzranitelnější články společnosti, které je snadné zmanipulovat: na děti. Někteří bývalí nezletilí členové těchto zločineckých skupin nyní poskytli svědectví novinářům britské BBC.

Mrazivá svědectví dětí z gangů v Kolumbii: Učí nás svazovat a zabíjet lidi

Svět
Spinální svalová atrofie (SMA) způsobuje svalovou slabost, postupně může stále více ovlivňovat pohyb, až nakonec zasáhne i schopnost dýchat.
Trpěla spinální svalovou atrofií, přesto se dokázala stát hvězdou indických sociálních médií. V pondělí ovšem šestnáctiletá Indka Afra Rafeeqová zemřela. Ještě před tím, než odešla, dokázala pomocí virálního videa vybrat miliony rupií na drahou léčbu svého malého bratra, který trpí stejným onemocněním.

Indická teenagerka vybrala miliony rupií na léčbu bratra, pak sama zemřela

Svět
Francouz se na moři převrátil se svou lodí. Na záchranu čekal 16 hodin, zachránila ho vzduchová bublina. Ilustrační foto.
Dvaašedesátiletý Francouz před nedávnem uvízl na Atlantiku poté, co se převrátil se svou lodí. Kvůli špatným podmínkám ovlivněným počasím a tmou musel na vysvobození čekat dlouhých 16 hodin. Přesto přežil, záchranou se mu stala vzduchová bublina, která se vytvořila pod převráceným plavidlem. Když se k němu další den konečně dostali záchranáři, našli ho v ní v neoprenu a po kolena ve vodě. Podle potápěčů byly podmínky pro jeho přežití téměř nemožné.

Muž bojoval o život v převrácené lodi 16 hodin. Zachránila ho vzduchová bublina

Svět
Čínští námořníci zdraví vojenskou loď v přístavu v Šanghaji. Ilustrační foto.
Čína dnes podle Tchaj-wanu odpálila balistické rakety poblíž souostroví Ma-cu, které patří pod správu Tchaj-peje, ale leží nedaleko čínských břehů. Několik balistických raket Tung-feng (Dongfeng) mířilo do vod kolem severovýchodního a jihozápadního pobřeží Tchaj-wanu, uvedlo podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo obrany. Úřad sdělil, že v reakci na odpálení raket aktivoval obranné systémy.

Napětí se stupňuje. Čína zahájila vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu

Svět
Nancy Pelosiová (uprostřed) s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen v Tchaj-peji.
Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová při svém středečním vystoupení v tchajwanském zákonodárném sboru uvedla, že by chtěla rozšířit s Tchaj-wanem spolupráci na parlamentní úrovni. Později se rovněž sešla a prezidentkou Cchaj Jing-wen, klerá jí poděkovala za pevnou podporu. Čína, jež považuje ostrov za svou součást, mezitím na Tchaj-wan uvalila s platností ode dneška ekonomické sankce a předvolala si amerického velvyslance v Pekingu.

Pelosiová chce rozšířit s Tchaj-wanem parlamentní spolupráci, Čína ostře reaguje

Svět
Ukrajinští vojáci ve městě Bachmut na východě Ukrajiny, 28. května 2022.
Ruské jednotky v posledních dnech pokračovaly ve snaze o "taktické útoky" směrem na ukrajinské město Bachmut a dařilo se jim postupovat, ovšem pouze pomalu. Ve svém ranním hlášení o vývoji bojů na Ukrajině to uvádí britské ministerstvo obrany. Rusové podle něj pravděpodobně mění strategii ofenzívy na Donbase poté, co ta stávající nepřinesla "rozhodující průlom".

Rusové pomalu postupují na Bachmut. Podle Britů Moskva mění strategii ofenzívy

Státy mimo EU
Střelba ukrajinského dělostřelectva na ruské cíle v Charkovské oblasti, 27. července 2022.
Moskva a představitelé samozvané separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) tvrdí, že ukrajinská armáda ostřelovala území, které na východě země ovládají, a zasáhla přitom věznici v obci Olenivka. Při útoku podle DNR zemřelo 53 ukrajinských válečných zajatců, původně separatisté hovořili o 40 mrtvých. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil provedení takového útoku popřel a obvinil z něj naopak ruské invazní síly.

Moskva a Kyjev se navzájem viní z útoku na věznici se zajatci. Zemřelo 53 lidí

Státy mimo EU
Virus SARS-CoV-2, snímek z transitního elektronového mikroskopu
Světová zdravotnická organizace v červnu doporučila vědcům, aby pokračovali ve výzkumu všech možných příčin pandemie koronaviru, včetně té, která hovoří o úniku z laboratoře. Dvě nově zveřejněné studie, i přes zcela odlišné přístupy, došly ke stejnému závěru: Epicentrem koronaviru byl s největší pravděpodobností trh se zvířaty Huanan v čínském Wu-chanu.

Studie se shodují. Vědci mají jasno, co konkrétně odstartovalo pandemii covidu

Věda
Křižovatka, kde podezřelý nákladní automobil srazil chodce při takzvaném masakru v Akihabaře. Na snímku jsou inspektoři, kteří ohledávají místo činu, a také zakrvácené ručníky a osobní věci (pravděpodobně patřící obětem) roztroušené na ulici.
V roce 2008 se odehrála jedna z nejotřesnějších masových vražd v dějinách Japonska. Nákupní čtvrť v Tokiu se stala terčem tehdy pětadvacetiletého mladíka, který nákladním autem vjel do davu lidí a následně kolemjdoucí chodce ubodal nožem. Jeho běsnění si vyžádalo sedm životů. Po čtrnácti letech byl tento týden devětatřicetiletý Tomohiro Kato popraven. Masový vrah byl oběšen v tokijském vazebním středisku.
5 fotografií

Nejhorší masová vražda v Japonsku: Maniak Kato za dvě minuty udělal z ulice hrob

Svět
Jessie Gilbert byla mladá nadějná šachistka, která však svůj život ukončila sebevraždou, a to v době, kdy se účastnila festivalu Czech Open.
Jako z akčního filmu. Czech Open není jen a pouze o hraní šachu či jiných her. S pořádáním takového festivalu se pojí i nejrůznější příběhy. Ať už jsou zajímavé, neuvěřitelné či tragické. Taková je realita života. Pořadatelé tohoto šachového festivalu takových příběhů zažili hned několik a vskutku se není čemu divit. Za třiatřicet let to je vcelku logické…
9 fotografií

Festival Czech Open v minulosti navštívila sebevražda cizinky i drogový dealer

Ostatní sporty
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v neděli v Káhiře jednal s egyptskými představiteli, zatímco se Moskva snaží prolomit diplomatickou izolaci a sankce, které na ni uvalil Západ kvůli její invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentura AP. Podobně komentuje současnou cestu šéfa ruské diplomacie do Egypta a dalších afrických zemí stanice BBC, podle níž chce Lavrov získat podporu pro Moskvu, která čelí mezinárodnímu hněvu kvůli své vojenské agresi vůči sousední zemi.

Lavrov se v Egyptě snažil získat podporu pro Moskvu. Vsadil na obilí

Svět
Zavražděná Brenda Venablesová.
Brenda Venablesová zmizela ze svého domova v anglickém Worcesteru v roce 1982. Její manžel policii vypověděl, že žena trpěla depresemi a zřejmě v noci utekla, aby si vzala život. O to větší bylo překvapení Britů, když ženu v roce 2019 konečně našli. Ukázalo se, že ji manžel v noc jejího zmizení krutě zavraždil a tělo hodil do septiku. Spravedlnost přišla až tento týden, po 40 letech. David Venables stráví zbytek života ve vězení.
4 fotografie

Manželku zabil a hodil do septiku. Tělo našli zcela náhodou po 37 letech

Svět
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
Ruský ministr zahraničí informoval v rozhovoru pro ruskou RIA Novosti a RT, že cíl a úkoly speciální vojenské operace na Ukrajině se změnily. Podle něj nyní nejde pouze o Doněckou a Luhanskou lidovou republiku (DLR, LLR), ale také o řadu dalších území. Dle americké zpravodajské služby hrozí Chersonské a Záporožské oblasti anexe, podobná té krymské z roku 2014.
14 fotografií

Rusko už chce větší území než Donbas. Lavrov: Cíl vojenské operace se změnil

Státy mimo EU
Pondělní boj s požáry poblíž španělského města Zamora.
Extrémní vedra v posledních dnech zachvátila západní a jižní Evropu. Lesní požáry zuří ve Francii a Španělsku a způsobují kolaps dopravy, v Portugalsku se rychle zhoršuje už tak špatná situace se suchem. V evropských zemích padají sto let staré teplotní rekordy a odborníci varují, že bude hůř. Vlna rekordních teplot nyní zamířila i dále na sever, ve Velké Británii naměřili nejvyšší teploty v historii země.
19 fotografií

Pekelné počasí. Vlna veder míří z jihu na sever Evropy, horko zabilo stovky lidí

Státy EU
Mnoho lidí sledují porno na firemních zařízeních.
Odborníci na kybernetickou bezpečnost, psychologové i zástupci platforem s obsahem pro dospělé se domnívají, že lidé stále častěji sledují pornografii na pracovišti a také při práci z domova. Na vině je především čim dál snadnější přístup k online erotickému obsahu. Studie z několika posledních let ukazují, že sledování porna v práci není nic až tak neobvyklého.

Přibývá zaměstnanců, kteří v pracovní době sledují porno. Vědci mají vysvětlení

Sex a vztahy
Letadlo, které se v sobotu večer zřítilo na severu Řecka, bylo provozované ukrajinským nákladním dopravcem, uvádí agentura AP s odvoláním na řecké úřady
Při nehodě letadla, které havarovalo v sobotu večer na severovýchodě Řecka, zemřelo všech osm lidí na palubě. Letoun ukrajinské společnosti přepravoval zbraně ze Srbska do Bangladéše, oznámil dnes srbský ministr obrany Nebojša Stefanović. Národnost obětí nehody neuvedl, podle řeckých médií šlo zřejmě o Ukrajince. Srbský ministr také řekl, že zboží na palubě patřilo srbské soukromé společnosti a že let měl všechna řádná povolení v souladu s mezinárodními předpisy.

Při nehodě letadla v Řecku zemřelo osm lidí. Antonov vezl zbraně do Dháky

Státy EU
Sídlo americké alternativní taxislužby Uber v San Franciscu.
Přes 500 žen se rozhodlo zažalovat amerického provozovatele alternativní taxislužby Uber kvůli sexuálnímu obtěžování od řidičů. V žalobě se píše také o únosech, věznění a znásilňování. Firma podle žalobkyň o vážnosti situace věděla od roku 2014, ale dost proti nim nepodnikla. Vyplývá to ze středečního sdělení americké právnické firmy Slater Slater Schulman, která uvádí, že zastupuje zhruba 550 mandantek a zkoumá nejméně 150 dalších případů.

Znásilnění, únosy. Stovky žen žalují Uber kvůli sexuálnímu obtěžování od řidičů

Svět
Dav demonstrantů před sídlem srílanského premiéra v Kolombu, 13. července 2022.
Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa ve středu rezignuje. Podle agentury AFP to uvedl předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena, který s prezidentem telefonicky hovořil. Prezident ho ujistil, že mu ještě dnes odešle rezignační dopis. V Kolombu se mezitím protestujícím podařilo prolomit policejní kordon a obsadit sídlo premiéra.

Prezident Srí Lanky Radžapaksa ve středu rezignuje, uvedl šéf parlamentu

Svět
Kupa galaxií SMACS 0723, kterou zachytil vesmírný dalekohled Jamese Webba.
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes se svými partnery z evropské vesmírné agentury ESA a kanadské CSA zveřejnil první plně barevný snímek pořízený vesmírným teleskopem Jamese Webba. Jde o doposud nehlubší pohled do vesmíru, na němž je zachyceno světlo z galaxií z období před miliardami let, uvádí britská BBC na svých internetových stránkách.
4 fotografie

NASA ukázala první snímek z Webbova teleskopu, jde o nejhlubší pohled do vesmíru

Vesmír
Počítač může být pro děti s ADHD prospěšný, tvrdí američtí vědci.
Kelsey Sihanourathová už byla s rozumem v koncích. Její třináctiletý syn Owain od školky bojuje s poruchou pozornosti s hyperaktivitou známou jako ADHD, a pohled na to, jak se trápí, jí lámal srdce. Pomoc ale přišla v podobě, jakou ani zdaleka nečekala. Doktor totiž chlapci předepsal hraní počítačové hry EndeavorRx. Jedná se o první videohru, kterou schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). 

Videohra jako lék. Američtí vědci ji předepisují dětem s ADHD

Věda