ŠTÍTEK: BBC

Princ William, princezna Kate a jejich děti během přehlídky Trooping the Colour v Londýně
Zveřejněním nové portrétní fotografie už tradičně oslavili s lidmi narozeniny svého potomka britský princ William a princezna Kate. V pondělí měl 11. narozeniny jejich nejstarší syn a tedy následník britského trůnu princ George. Jeho portrét, který se objevil na sociálních sítích páru, pořídila princezna Kate. Lidé tvrdí, že z příštího britského krále roste fešák. 

Princezna Kate zvěčnila prince George. Celý táta, hodnotí lidé jeho novou fotku

Státy mimo EU
Obrazovky na letišti v americkém San Franciscu.
Podniky a služby po celém světě se postupně vzpamatovávají z globálního výpadku IT systémů, který je postihl ve čtvrtek a především v pátek. V některých odvětvích však problémy přetrvávají, napsal dnes web BBC News. Výpadek, který způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy CrowdStrike, vyvolal výrazné potíže v letecké dopravě, platebních systémech či ve zdravotnictví. Výpadek postihl i Česko. S problémy se potýkalo například pražské letiště, lékárny BENU a pojišťovny Generali a Allianz.
5 fotografií

Svět se vzpamatovává z globálního výpadku. Pražské letiště funguje normálně

Svět
V pětihvězdičkovém hotelu Grand Hyatt v centru Bangkoku bylo nalezeno šest mrtvých lidí.
Jako z detektivky Agathy Christie vypadá případ, který řeší thajská policie. Mohl by se jmenovat Záhada zamčeného pokoje. Zaměstnanci pětihvězdičkového hotelu našli v apartmánu, který byl zevnitř zamčený, šest mrtvol. Nic nenaznačovalo tomu, že by zemřeli násilnou smrtí. Podle kriminalistů se pravděpodobně schválně otrávili kyanidem.

Záhada v Bangkoku. Hosté luxusního hotelu se zřejmě schválně otrávili kyanidem

Svět
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden den po pokusu o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystoupil v televizi s proslovem z prezidentské pracovny v Bílém domě. V několikaminutové řeči v noci na pondělí vyzval k uklidnění na politické scéně a odmítl násilí v politice, která se podle něj nesmí stát bojištěm. Politické rozdíly řešíme v Americe ve volebních místnostech, ne střelbou, řekl podle agentur Biden v reakci na útok na Trumpa. Vyzval také k slušnosti a férové hře v politice.
12 fotografií

Politika se nesmí stát bojištěm, odmítl Biden násilí a vyzval k uklidnění

Svět
Slon. Ilustrační foto
Španělského turistu na dovolené v Jihoafrické republice před zraky jeho snoubenky udupalo chovné stádo slonů. Podle tamních úřadů při projížďce v národním parku Pilanesberg zastavil auto a vystoupil, aby si mohl zvířata lépe vyfotit. Slonice ale chtěla ochránit svá tři mláďata, a tak na třiačtyřicetiletého muže zaútočila. Útok divokých zvířat měl pro muže fatální následky.

Chtěl fotku, zemřel. Španělského turistu ušlapalo v JAR stádo slonů

Svět
George Clooney s manželkou.
Už deset členů amerického Kongresu z Demokratické strany veřejně vyzvalo svého stranického kolegu a prezidenta Joea Bidena, aby odstoupil z prezidentských voleb, píše agentura Reuters. Veřejná debata o Bidenově způsobilosti řídit Bílý dům zintenzivnila po jeho nepřesvědčivém výkonu v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem na konci června.

Na Bidena sílí tlak, aby odstoupil. Souboj s časem nevyhraje, řekl herec Clooney

Svět
Rusko při rozsáhlém vzdušném útoku na Ukrajinu zasáhlo dětskou nemocnici v Kyjevě.
Rusové v pondělí zaútočili na ukrajinskou metropoli Kyjev. Rakety dopadaly na nejrůznější cíle. Ušetřena nezůstala ani jedna z největší dětských nemocnic ve městě. Při raketovém útoku zemřeli v nemocnci nejméně dva lidé, přes deset jich bylo zraněno. Zdravotní sestra a lékařka, které byly v okamžiku dopadu rakety v budově, popsaly první chvíle po útoku.
4 fotografie

Útok na dětskou nemocnici v Kyjevě: Byla to hrůza, popsala zdravotní sestra

Státy mimo EU
Rozmíchat ve vodě a vypít. Potřebuje vaše tělo módní super greens?
I potravinové doplňky mají své módní trendy. Mezi influencery i běžnými spotřebiteli momentálně frčí super greens. O co jde? Sytě zelený prášek určený k rozmíchání ve vodě slibuje koncentrát toho nejlepšího z takzvaných zelených superpotravin. Ty tělo detoxikují, léčí a dodávají mu energii. Lékaři však projevují mnohem méně nadšení než laičtí spotřebitelé a říkají: „Mozek neošálíte. Mozek chce vědět, co žvýkáte.“
7 fotografií

Životabudič, nebo vyhozené peníze? Zelený prášek válcuje sociální sítě

Zdravý život
Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny.
Přestože je země dál ve válce, na Ukrajině se snaží alespoň částečně oživit turistický ruch. Zatímco největší předválečný tahák - okolí jaderné elektrárny v Černobylu - je pro návštěvníky dál nepřístupný, v Kyjevě se rozhodli turistům ukazovat i konfliktem zničená místa. Domácí to nejdříve odmítali, nyní ale souhlasili, že chtějí lidem zprostředkovat, jaká zvěrstva jsou Rusové schopni páchat. 

Černobyl je pro turisty nepřístupný. Ukrajinci provádějí po místech bojů

Svět
Bývalý slavný cyklista Bradley Wiggins vyhlásil bankrot.
Má zlaté olympijské medaile z dráhy i ze silnice. Vyhrál Tour de France. Mistrem světa se stal ve čtyřech disciplínách. Od královny Alžběty dostal Řád britského impéria a před jménem Bradley Wiggins se objevilo ctihodné „sir“. Přesto je dnes tato cyklistická legenda prakticky bez peněz, přespává po kamarádech a příbuzných a možná přijde i o své medaile.

Vyhrál Tour i olympiádu, teď nemá nic. Wiggins přespává po příbuzných

Ostatní sporty
Čínská lunární sonda Čchang-e 6 se vrátila na Zemi. Předtím přistála na odvrácené straně Měsíce.
Na Zemi se v úterý kolem 08:00 SELČ vrátila čínská lunární sonda Čchang-e 6. V rámci téměř osmitýdenní mise sonda přistála na odvrácené straně Měsíce, kde vyvrtala a odebrala vzorky půdy, pořídila fotografie krajiny a umístila čínskou vlajku, píše web stanice BBC. Záběry z dnešního přistání ve stepi v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko vysílala čínská televizní stanice CCTV. Asi dva kilogramy vzorků z Měsíce považují vědci za potenciálně průlomové, neboť mohou poskytnout odpovědi na některé otázky týkající se vzniku planet. Horniny pocházejí z kráteru, který vznikl před asi čtyřmi miliardami let.

Na odvrácenou stranu Měsíce a zpět. Čínská sonda Čchang-e 6 se vrátila na Zemi

Vesmír
Lukas McClish přežíval v divočině díky vodě z vodopádu a lesním bobulím. Po deseti dnech se ho podařilo najít.
Kalifornský turista má za sebou příběh jako z divokého filmu o přežití. Na deset dní uvázl v horách ve státním parku Big Basin Redwoods a přežil jen díky tomu, že jedl divoké bobule a každý den pil téměř čtyři litry vody, kterou si naléval do boty. Policisté Lukase McClishe našli pomocí dronu šerifa v Santa Cruz. Jako zázrakem vyvázl bez vážnějších zranění.

Deset dní byl ztracený v divočině. Muž přežil díky vodě z boty a lesním plodům

Svět
Následky války v Charkovské oblasti. Ilustrační snímek
Tři lidé zahynuli a 38 dalších utrpělo zranění při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov. Na sociálních sítích to uvedli ukrajinští činitelé, podle kterých Rusové zasáhli bytový dům, poškodili obchody a zastávky veřejné dopravy. Starosta města Ihora Terechov informoval o čtyřech úderech. Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova invazní armáda útočila s využitím naváděných leteckých bomb.

Řízená letecká puma z Ruska zabíjela v Charkově. Zemřeli tři lidé

Státy mimo EU
Pochod na podporu stávkujících britských horníků po londýnské Camberwell Road v roce 1984
Stávka britských horníků z roku 1984 se stala zlomovým bodem v novodobé britské historii a měla pozoruhodný dopad i za železnou oponou. Horníci zastavili práci v dolech, aby bojovali proti vládě Margaret Thatcherové, usilující zlomit moc odborů a otevřít cestu k volnému trhu. V pondělí 18. června 1984 vyvrcholil tento konflikt bitvou u Orgreave, kde se pět tisíc horníků střetlo s šesti tisícovkami policistů.
10 fotografií

Bitva o Orgreave: Smrt pod koly náklaďáku zažehla střety mezi horníky a policií

Historie
Princezna Kate se po skoro šesti měsících ukázala na veřejnosti
Příznivci princezny z Walesu Kate se konečně dočkali. Po půl roce se Catherine, která se léčí s rakovinou, v sobotu poprvé objevila na veřejnosti. S manželem Williamem a dětmi se zúčastnila oslavy narozenin krále Karla III. Britská média napsala, že Kate v bílých šatech vypadala skvěle a uvolněně. Velkou pozornost na sebe strhli i princeznini potomci. 
6 fotografií

Kate zastínila i krále. Princeznino první vystoupení bylo plné symbolů a smíchu

Státy mimo EU
Král Karel III. se svou rodinou
V sobotu se v Londýně uskuteční tradiční vojenská přehlídka na počest narozenin britského panovníka Trooping the Colour. Letos ale bude po boku Karla III. chybět nejen jeho mladší syn Harry, který nedostal pozvání, ale i princezna z Walesu Kate, která se dál drží v ústraní kvůli boji s rakovinou. Kate se přesto k nadcházející události vyjádřila - dojemným dopisem omluvila svou neúčast a slíbila brzký návrat. 

Princezna Kate s králem narozeniny neoslaví. Překvapila ale dopisem a slibem

Státy mimo EU
Takto dopadlo letadlo společnosti Austrian Airlines, které vlétlo do krupobití
O těžké předvídatelnosti některých vrtochů počasí se nedávno přesvědčili posádka i pasažéři jednoho z rakouských letadel společnosti Austrian Airlines. To během nedělního letu narazilo na bouři, kterou radary nezachytily. Krupobití airbusu urvalo špičku a málem rozbilo i čelní okna. Nikdo se naštěstí nezranil a letoun v neděli večer bezpečně přistál ve Vídni.

Rakouské letadlo zasáhlo za letu krupobití. Urvalo mu špičku a poškodilo okna

Státy EU
Izraelská armáda po devíti měsících osvobodila čtyři rukojmí unesené Hamásem při útoku na Izrael 7. října 2023.
V sobotu 8. června izraelská armáda osvobodila čtyři rukojmí, které Hamás držel v bytech nedaleko tržiště v uprchlickém táboře Nuseirat. Aby izraelské jednotky odvedly pozornost od záchranné akce, rozpoutaly v okolních ulicích peklo. Lidé utíkali před drony a vojáky, kteří kvůli střelbě na auto s rukojmími začali pálit do prchajících civilistů.

Jako soudný den, popisují Palestinci krvavou izraelskou záchranu rukojmích

Svět
Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům.
Z obyčejných farmářů, kteří na začátku války chránili své rodiny jen brokovnicemi, se stala elitní jednotka vojáků, před kterými se schovává ruská pěchota. Pomocí dronů na nepřátelské síly shazují výbušniny a poslední týdny bez přestání bojují o své domovy. Skupina mužů z vesnice Lypci, která si říká Peaky Blinders, nechala do rozvrhu svého dne nahlédnout reportéry stanice BBC.

Z farmářů elitní jednotka. Muži z ukrajinské vesnice Lypci pořádně zatápí Rusům

Státy mimo EU
Horolezci při výstupu na Mount Everest na snímku z 22. května 2019.
Nepálská armáda při každoročním úklidu Himalájí letos z Mount Everestu a dalších dvou vrcholů odstranila 11 tisíc tun odpadků, čtyři mrtvá těla a jednu kostru, informovala stanice BBC. Hory vojáci uklízeli 55 dní. Armáda úklid s roční frekvencí zahájila v roce 2019. Dohromady za pět let vojáci podle prohlášení armády snesli z Himalájí celkem 119 tun odpadků, 14 mrtvol a několik koster.

Nepálci se pustili do úklidu Himalájí. Našli 11 tisíc tun odpadků a čtyři mrtvé

Svět
Bývalý prezident Donald Trump hovoří před soudní síní poté, co ho porota usvědčila ze zločinů za falšování obchodních záznamů.
Bývalý americký prezident Donald Trump je vinen. Porota tak rozhodla ve všech obviněních z falšování finančních záznamů souvisejících s platbami pornoherečce za mlčenlivost. Trump není první, kdo se uchází o post prezidenta, přestože je odsouzený za trestné činy. Je ale první, kdo možná vyhraje. Odsouzení mu totiž nijak nebrání v tom, aby pokračoval v kandidatuře. Co vlastně odsouzený Trump ve vztahu k volbám a prezidentství může a co nesmí? Tady jsou nejčastější otázky a odpovědi na ně.

Může kandidovat? Být prezidentem z vězení? Otázky kolem Trumpa řeší celý svět

Svět
Severokorejský diktátor Kim Čong-un na archivním snímku
Severokorejský diktátor Kim Čong-un nechal nad Jižní Koreu vypustit stovky balonů nesoucích odpadky a hnůj. Má jít o odplatu za to, že jihokorejští aktivisté do KLDR neustále podobným způsobem posílají letáky, odpadky a další věci. Jihokorejská armáda mobilizovala týmy pro likvidaci chemických a výbušných látek a doporučila lidem, aby zůstali doma.

Smradlavá zásilka: Kim Čong-un poslal do Jižní Koreje balóny s odpadky a hnojem

Svět
Sovětský kosmonaut Alexej Leonov při svém druhém a posledním letu do kosmu v roce 1975.
Před 90 lety se narodil sovětský kosmonaut Alexej Leonov. Přepsal dějiny objevování vesmíru - jako první člověk provedl takzvaný spacewalk, tedy výstup do volného kosmu. Tento kousek ho ale málem stál život. Na dosah měl i další vesmírné prvenství - kdyby Sověti vyhráli závody o přistání na Měsíci, byl by to právě Leonov, kdo by udělal „velký krok pro lidstvo“.
11 fotografií

Alexej Leonov: Jako první vstoupil do volného vesmíru, málem při tom zemřel

Historie
Senua's Saga: Hellblade 2 má úchvatné audiovizuální zpracování i příběh. Jedinečná je v ukázce života s psychózou, což si hráč zažije na vlastní kůži.
Po sedmi letech od vydání prvního dílu vyšlo pokračování série Senua’s Saga, s podtitulem Hellblade 2. Hra pro počítače a konzole Xbox navazuje na události z předchozího dílu a zachovává si dokonalé grafické zpracování, věrohodné herecké výkony, pohlcující děj i jedinečný obsah, který člověku ukáže, jaké to je žít s psychózou. Nenáročná hratelnost přitom znamená, že interaktivní dílo je vhodné prakticky pro všechny typy hráčů.
5 fotografií

V Hellblade 2 lidé zažijí život s psychózou a budou se srovnávat s hlasy v hlavě

Počítače a mobily
Princezna Kate s manželem a následníkem britského trůnu Williamem.
Na veřejnost se dostaly nové zprávy o princezně z Walesu Catherine, které lékaři nedávno odhalili rakovinu. A nejsou nijak povzbudivé. Kate podle všeho velmi trpí vedlejšími účinky chemoterapie, kterou nyní podstupuje. Za zdmi paláce procházejí princ William a princezna Kate peklem a její utrpení se už nedá skrývat, prozradil britským médiím nejmenovaný zdroj z okolí páru. 
10 fotografií

Stav Kate je špatný. Princezna prý zle snáší vedlejší účinky chemoterapie

Státy mimo EU