ŠTÍTEK: BBC

V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy se střílelo, poté začala budova hořet
Ruským hasičům se podařilo uhasit požár v koncertním sále v Krasnogorsku u Moskvy, který se v pátek stal dějištěm teroristického útoku s nejméně 133 oběťmi. Na místě dál pokračuje rozebírání sutin a pátrání po tělech obětí, záchranné práce už skončily. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné události a gubernátora Moskevské oblasti Andreje Vorobjova.
14 fotografií

Útok u Moskvy: Hasiči uhasili požár koncertní síně, záchranné práce skončily

Svět
Ostřelování Kyjeva, říjen 2022. Ilustrační snímek
Kyjev v noci čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně 13 lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a působily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.
10 fotografií

Kyjevem otřásly exploze. Trosky ruských střel zasáhly areál školky, uvedly úřady

Státy mimo EU
Unikátní budova v Londýně na břehu řeky Temže, kde sídlí MI6.
Stejně jako se většina lidí chtěla v dětství stát astronautem, málokoho minula touha být špiónem. Britové mají nyní šanci si tento sen splnit. MI6 přijímá nové agenty a v rámci náborové kampaně poslali jednoho z jejich řad do rádia BBC. „Viděl jsem ty nejneuvěřitelnější věci. Vymoženosti, které by vás naprosto šokovaly,” prohlásil tajný agent Kwame.

Jak to chodí v MI6? Být tajným agentem je napínavější než bondovka, říká špión

Státy mimo EU
Následky teroristických útoků z 11. března 2004 v Madridu
Skoro dvě stě mrtvých a dva tisíce zraněných si vyžádaly teroristické útoky, které se odehrály 11. března 2004 v Madridu. Šlo o nejsmrtonosnější útok na evropské půdě v 21. století. Ve španělském hlavním městě teroristé odpálili několik bomb v příměstských vlacích. Přeživší trápí, že útoky dodnes obklopují politické kontroverze.

Teroristé útoky na vlaky ve Španělsku: Masakr dodnes obklopují kontroverze

Historie
Ilustrační snímek
Jako talířky, které hodíte přes vodní hladinu. Tak v roce 1947 ohodnotil devět podivných objektů na obloze nad Kaskádovým pohořím v USA americký pilot Kenneth Arnold. Mimoděk tím začal psát první řádky novodobé historie pozorování neidentifikovatelných létajících objektů (UFO). Britský server BBC nyní přišel s teorií podloženou zprávou Pentagonu, že za nárůstem pozorování UFO v 60. letech minulého století stály testy amerických špionážních letadel a vesmírných technologií.

Mimozemšťani? Nikoli. Pozorovaná UFO byla špionážní letadla, oznámil Pentagon

Svět
Válka na Ukrajině: Z mnoha domů zůstaly trosky. Ilustrační snímek
Myslel si, že jede vydělávat do Dubaje, aby podpořil svou rodinu. Místo toho skončil Azad Jusuf Kumar v první bojové linii na Ukrajině. Do války ho Rusové poslali i přesto, že ho při výcviku postřelili do nohy. Obětí ruských podvodných nabídek na práci se Indové a Nepálci stávají stále častěji. Podle odhadů je v jich v Putinově armádě několik stovek.

Za Rusko nedobrovolně bojují stovky Indů a Nepálců. Uvěřili jsme lžím, tvrdí

Svět
Izraelští vojáci procházejí kibucem Kfar Aza, který se stal terčem útoku palestinského hnutí Hamás
Křik, zoufalství a spousta krve. Izraelka Chen Almog-Goldsteinová vzpomíná na 7. října jako na den, kdy jí začala noční můra. Před očima jí zemřela nejstarší dcera s prostřeleným obličejem a jen pár minut předtím přišla o lásku svého života, svého manžela. Společně se třemi nejmladšími dětmi pak strávila přes sedm týdnů v zajetí Hamásu. O traumatické zkušenosti promluvila s reportérkou deníku The Guardian.

Dceru jí zastřelili přímo před očima. Izraelka popsala chvíle v zajetí Hamásu

Svět
Indické restaurace. Ilustrační snímek
Z příjemného sobotního večera se stala noční můra. Pětice přátel si v indickém městě Gurugram vyšla na večeři do hotelové restaurace. Po jídle ale nevědomky snědli suchý led a začali kašlat a zvracet krev. Všech pět hostů skončilo v nemocnici. Policisté v úterý zatkli manažera hotelu. „Čelí obvinění z úmyslného ublížení na zdraví,“ uvedl policejní mluvčí.

Šokující video: Lidé v indické restauraci zvraceli krev, mohl za to suchý led

Svět
Španělský konkvistador a muž, který zničil Aztéckou říši, Hernán Cortés.
Přesně před 505 lety dorazil k břehům dnešního Mexika Španěl Hernán Cortés. Nepřišel sem objevovat, nýbrž získat bohatství místních indiánských civilizací. A podařilo se mu dobýt mocnou říši Aztéků. Při svém tažení za sebou zanechával krvavou stopu. Vyhladit množství indiánů mu pomohly nejen zbraně a brutalita, ale i jeho domorodá milenka a neštovice.
7 fotografií

Krvavý dobyvatel Tenochtitlánu Cortés: K úspěchu mu pomohly neštovice a milenka

Historie
Stůl pro vykonání popravy smrtící injekcí. Ilustrační foto
Nejdéle čekající odsouzenec k trestu smrti v americkém státě Idaho přežil svou popravu. Vězeňské službě se ani po více pokusech nepodařilo úspěšně aplikovat smrtící injekci, a tak úřady musely vykonání rozsudku odložit. Odborníci upozornili, že kvůli tomu lidé prožívají zbytečné utrpení a označili způsob popravy za nehumánní.

Poprava sériového vraha v USA skončila fiaskem. Zbytečná muka, valí se kritika

Svět
Kominická scéna z filmového muzikálu Mary Poppins
Britská nevládní organizace British Board of Film Classification (BBFC), která uděluje filmům takzvaný věkový raiting a rozhoduje o jejich přístupnosti pro děti a mladistvé, učinila překvapivé rozhodnutí. Podle informací serveru BBC doporučila, aby rodinný muzikál Mary Poppins z roku 1964 děti sledovaly pod rodičovským dohledem, protože obsahuje diskriminační narážky. V minulosti postihlo podobné zpřísněné hodnocení například legendární snímek Rocky. Naopak příznivější označení se dočkal svého času zakázaný Život Briana komediální skupiny Monty Python.
6 fotografií

Mary Poppins by děti měly sledovat jen s rodiči. Vadí kominíci a hotentoti

Film a televize
Ruský útok na ukrajinskou vesnici Hroza, 5. října 2023
Jsou to dva roky od chvíle, kdy začala válka na Ukrajině. Reportéři britské stanice BBC se u té příležitosti vydali do obce Hroza, které se přezdívá vesnice sirotků. Na začátku října tam při ruském raketovém útoku zemřeli rodiče 14 dětí. Celkem přišlo o život 59 lidí a je to dosud útok s největším počtem mrtvých civilistů. Reportéři promluvili s lidmi, kteří při útoku přišli o své nejbližší.
7 fotografií

Vesnice sirotků Hroza dnes: Rusové jim zabili rodiny, děti přežívají, jak se dá

Státy mimo EU
Lidé vytvořili po smrti Alexeje Navalného pietní místo v ruském Petrohradě.
Policie zadržela desítky lidí, kteří se v ruských městech účastnili akcí na památku opozičního politika Alexeje Navalného, jehož smrt v pátek oznámila ruská vězeňská služba. Některé zadržené později policie propustila. Lidé v Rusku přinášejí květiny nejčastěji k památníkům obětí politických represí, někteří vystoupili i na osamocených protestech s transparenty. Informoval o tom server Meduza nebo stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Památku Navalného uctily i dvě stovky lidí v Praze, kteří se sešli před ruským velvyslanectvím.
7 fotografií

Smrt Navalného: Rusové přinášejí květiny k pomníkům, policie zatkla desítky lidí

Svět
Princ William s Kate a dětmi
Léčba rakoviny britského krále Karla III. výrazně ovlivní životy ostatních seniorních členů panovnické rodiny. Jelikož se Karel III. na čas stáhne do ústraní, část jeho povinností převezmou jeho nejbližší příbuzní. Výrazně se to týká následníka trůnu, prince Williama. Ten se však na veřejnosti bude objevovat bez princezny Kate, která se nejméně do Velikonoc bude zotavovat po operaci břicha. Ani králova nemoc na tom nic nezmění.

Princ William si vyzkouší roli krále. Bude se ale muset obejít bez pomoci Kate

Státy mimo EU
Následky ruského ostřelování Ukrajiny. Ilustrační snímek
Rusko podniklo další rozsáhlý vzdušný úder na Ukrajinu, exploze hlásila řada měst včetně Kyjeva, Charkova nebo Mykolajiva, informují ukrajinská média. Ukrajinské letectvo později oznámilo, že Rusové zaútočili 64 střelami a drony, přičemž protivzdušná obrana jich 44 zničila. Ukrajinští činitelé informují o nejméně pěti zabitých civilistech v Kyjevě a Mykolajivu. Další lidé jsou zranění. Ruské ministerstvo obrany podle stanice BBC tvrdilo, že zasáhlo vojenskoprůmyslové podniky.
14 fotografií

Rusko podniklo rozsáhlý vzdušný úder na Ukrajinu. Exploze ohlásila řada měst

Státy mimo EU
Král Frederik X. a královna Mary
Pouhé tři dny po nástupu na trůn překvapil dánský král Frederik X. svůj lid novou knihou. Jako by ji vyčaroval z kouzelného klobouku a okamžitě se z ní stal bestseller. Publikace pod názvem „Královo slovo“ odhaluje vladařovy názory na politiku a nahlíží i do jeho vztahu s manželkou Mary. Právě ten byl v posledních několika měsících narušen. 
5 fotografií

Dánský král Frederik X. vydal po nástupu na trůn šokující knihu, už láme rekordy

Společnost
Čip v mozku? Donedávna jen sci-fi, firma Neuralink Elona Muska však představu změnila v realitu.
Společnost Neuralink miliardáře Elona Muska v neděli prvnímu člověku implantovala mozkový čip. Musk to v pondělí oznámil na své sociální síti X. Doplnil, že pacientovi se daří dobře a počáteční výsledky jsou slibné. Neuralink, který vyvíjí mozkové čipy, dostal loni od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas k první klinické studii na lidech. Čipy mají umožnit postiženým pacientům znovu se pohybovat a komunikovat.

Sci-fi se stává realitou. Muskův Neuralink implantoval člověku první mozkový čip

Věda
Korunka pro královnu krásy. Ilustrační snímek
Nejnovější Miss Japonska čelí velké kritice na sociálních sítích. Nejkrásnější ženou země vycházejícího slunce se totiž stala 26letá Karolina Šiinó, která se narodila na Ukrajině. Mladá žena, která má jak ukrajinské, tak i japonské občanství, podle organizátorů představuje esenci Japonek. Fakt, že soutěž vyhrála osoba, která v sobě nemá ani kapku japonské krve, ovšem nenechává veřejnost klidnou.

Miss Japonska je krásná, přesto vzbudila pobouření. Lidem vadí její původ

Svět
Smuteční průvod s pozůstatky královny Alžběty II. se blíží k památníku královny Viktorie před Buckinghamským palácem. Vojáci na snímku mají na hlavě čepice z medvědí kožešiny.
Pokrývky hlavy vojáků královské gardy, která v Londýně střeží Buckinghamský palác, jsou trnem v oku ekologických aktivistů. Čepice jsou totiž zhotoveny z medvědí kožešiny. Britský herec Stephen Fry za podpory organizace PETA nyní vyzval, aby je ozbrojené složky dál nepoužívaly. Ikonické uniformy jsou přitom jedním ze symbolů Londýna a také oblíbeným námětem fotek a suvenýrů. 

Sundejte medvědy! Ochránci protestují proti oděvu královské gardy

Státy mimo EU