ŠTÍTEK: BBC

Maroko zasáhlo silné zemětřesení
V marockém Marrákeši mnozí lidé v noci na neděli opět spali na dekách a ve stanech v ulicích, někteří ze strachu, že by mohly přijít nové otřesy, jiní proto, že je zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou. V nejhůře zasažených vesnicích lidé truchlí nad úmrtím desítek svých sousedů a přátel, uvádějí reportéři BBC, kteří jsou mezi prvními zahraničními novináři na místě. Zemětřesení v pátek bylo v Maroku podle seizmologů nejsilnější za celé století, úřady k sobotnímu večeru evidovaly přes 2000 mrtvých a podobný počet zraněných. 
17 fotografií

Tragické zemětřesení uvrhlo Maroko do smutku. V Marrákeši se spalo v ulicích

Svět
Ryan Gosling a Margot Robbie se vydávají za hranice Barbielandu
Barbie je letos celosvětově nejvýdělečnějším filmem roku. Utržila 1,38 miliardy dolarů (zhruba 31 miliard korun), a překonala tak příjmy dosud u pokladen kin nejúspěšnějšího filmu Super Mario Bros. ve filmu. Informuje o tom zpravodajský server BBC. Už dříve se film režisérky Grety Gerwigové, ve kterém panenka ztvárněná herečkou Margot Robbieovou vymění svůj růžový fantazijní domov za skutečný svět, stal nejvýdělečnějším filmem roku v Severní Americe.
8 fotografií

Barbie je letos zatím nejvýdělečnějším filmem. Předstihla Super Maria

Film a televize
Ukrajinským vojákům se podařilo prolomit první ruskou obrannou linii. Odborníci mezitím diskutují, jakým směrem se bude válka dál ubírat
Ukrajina má čas do listopadu. Pokud do té doby nezajistí průlom na své jižní frontě a nepřekoná tři obranné ruské linie, bude to podle odborníků znamenat nutnost vyjednávání. To ale zatím ještě ani jednou nepřineslo výsledky. Tempo ukrajinské ofenzivy mezitím pořád roste, nejtěžší první linii z celkových tří, takzvanou Surovikinovu, se vojákům už prolomit podařilo.

Válku na Ukrajině podle expertů asi čeká patová situace. Rozhodující fáze je tu

Státy mimo EU
Pokud máte na zahradě keře obsypané rajčaty, byla by škoda, kdyby nedozrála.
Začínající podzim, který přírodě ubírá teplo i sluníčko, signalizuje, že se sezona rajčat chýlí ke konci. Jejich plody zrají pomaleji a některé nedozrají vůbec. Jak podpořit zrání rajčat? Existují způsoby, jak na podzim zrání rajčat na keřích urychlit. A co udělat s otrhanými zelenými rajčaty, aby dozrála doma? Některé metody se vám možná budou zdát trochu devastující, ale rostliny rajčat na ně budou reagovat dobře.

Hrozí, že rajčata nestihnou dozrát? Překvapte je. Zčervenají a neztratí chuť

Zahrádkaření
Pobřeží Floridy zasáhl hurikán Idalia. Na snímku oblast Tampy Bay krátce předtím, než bouře dosáhla pobřeží.
Západ amerického státu Florida zasáhl silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé výpadky proudu. Obyvatelé nejvíce zasažených oblastí dostali pokyn k evakuaci. Podle agentury AP byly některé domy u moře už zatopeny téměř až po střechu. Tlakový útvar zůstal hurikánem i poté, co se přesunul do sousedního státu Georgia s větrem o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Meteorologové předpovídají, že v noci na čtvrtek zasáhne už jako tropická bouře také Severní a Jižní Karolínu.

Na pobřeží Floridy udeřil hurikán Idalia. Úřady vyzvaly k evakuaci

Svět
Vojáci poblíž chrámu svatého Michala, 24. února 2023, Kyjev, Ukrajina.
Nálety v noci na středu zasáhly současně ukrajinskou metropoli Kyjev i Oděsu na jihu země. Při raketovém útoku na ukrajinskou metropoli zemřeli dva lidé a další dva utrpěli zranění. Podle náčelníka kyjevské vojenské správy Serhije Popka šlo o nejsilnější útok od jara. Naopak ruské úřady hlásí sestřelení dronů nad Brjanskou, Orelskou, Rjazaňskou a Kalužskou oblastí, protivzdušná obrana prý odrazila nálet na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu. Terčem útoku ukrajinských bezpilotních letadel se stalo i letiště u města Pskov, které bylo poté podle agentury TASS uzavřeno pro civilní lety.

Po vzdušném útoku na Kyjev zemřeli nejméně dva lidé. V Rusku útočily drony

Státy mimo EU
Šéf wagnerovců Prigožin v prostorách budovy velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostovu na Donu
Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu, poslední rozloučení bylo soukromé. Na telegramu to oznámila tisková služba zesnulého oligarchy. Další informace neposkytla, nicméně z jejího prohlášení vyplývá, že hrob se nachází na Porochovském hřbitově. Pohřeb postrádal vojenské pocty, všimla si některá média. Prigožin, jenž se v Petrohradu narodil, podle ruských úřadů zemřel minulý týden při pádu soukromého letadla v Tverské oblasti.
11 fotografií

Prigožina pochovali v Petrohradě. Putin se pohřbu šéfa wagnerovců nezúčastnil

Svět
Na jih Kalifornie udeřila bouře Hilary
Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do regionu přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy hlásí také stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí jen mexické úřady.

Rekordní srážky a silný vítr. Tropická bouře Hilary udeřila na Kalifornii

Svět
Zadržení vražedkyně - zdravotní sestry Lucy Letbyové
Britská soudní porota uznala někdejší zdravotní sestru Lucy Letbyovou vinnou z vražd sedmi novorozenců, o které měla pečovat v nemocnici v Chesteru na severozápadě Anglie. Pět chlapečků a dvě holčičky podle vyšetřovatelů v letech 2015 a 2016 usmrtila tím, že jim do krevního oběhu vpíchla vzduch. Podle zpravodajské společnosti BBC nikdo v moderních britských dějinách tolik miminek nezabil.

Hrůzné vraždy novorozenců v Británii: Zdravotní sestra jim do žil píchala vzduch

Státy mimo EU
Ruská operní pěvkyně Anna Nětrebková
Ruská operní pěvkyně Anna Nětrebková v reakci na zrušení svého koncertu v pražském Obecním domě uvedla, že rozhodnutí bylo učiněno pod politickým tlakem a postěžovala si na cenzuru. Napsala to ve čtvrtek večer ruská služba stanice BBC na svém webu s odvoláním na prohlášení umělkyně. Ta podle svých slov rozhodnutí agentury Nachtigall Artists Management, která její vystoupení organizovala, respektuje.
14 fotografií

Zrušený koncert v Praze? Ruská pěvkyně Nětrebková si stěžuje na cenzuru

Regiony
Havajské město Lahaina, kterým se prohnal ničivý požár, vypadá jako válečná zóna
Smrtící vedro, panika a strach. Rodině 19letého Noaha Tomkinsona hrozilo, že se místo uhoření utopí. Společně s mladším bratrem a matkou totiž utekli před smrtícími plameny ve městě Lahaina do Pacifiku, kde pět hodin šlapali vodu. Kdyby při příchodu ohně přešli jen na druhou stranu ulice, plamenům by už neutekli. Pro řadu obyvatel postiženého ostova Maui dramatické příběhy tak dobře neskončily.
11 fotografií

Peklo na Havaji: Aby unikli plamenům, utíkali do oceánu. Pět hodin šlapali vodu

Svět
Záchranná akce v Lamanšském průlivu
Při nehodě lodi s migranty v Lamanšském průlivu zemřelo nejméně šest lidí, dva další se stále pohřešují. Sdělila to v sobotu francouzská prokuratura, podle které pocházejí všechny oběti z Afghánistánu. Celkem 58 lidí se podařilo zachránit, uvedl server BBC. Na záchranné operaci se podílely britské i francouzské lodě, které převezly 22 přeživších do Doveru a 36 do Calais.

V Lamanšském průlivu havarovala loď s migranty. Zemřelo nejméně šest Afghánců

Státy EU
Město Lahaina požáry na havajském ostrově Maui prakticky zcela zničily
Počet obětí ničivých lesních požárů na havajském ostrově Maui vystoupil na 53, oznámily havajské úřady. Ke čtvrtečnímu poledni místního času se podle prohlášení okresu Maui počet potvrzených úmrtí zvýšil z 36 o dalších 17. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až 1700 budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí a obnova města potrvá roky. Mnoho lidí se stále pohřešuje, jejich přesný počet je ale podle policie v tuto chvíli těžké odhadnout.
16 fotografií

Hrozivé řádění plamenů: Požáry na havajském ostrově Maui mají přes 50 obětí

Svět
Ilustrační snímek
Ruským městem Sergijev Posad asi 50 kilometrů od Moskvy ve středu otřásl silný výbuch v pronajatém skladu s pyrotechnikou v areálu místní továrny na optické přístroje pro civilní i vojenské účely. Příčina exploze je dosud neznámá. Úřady hlásí šest desítek zraněných, dalších osm lidí je považováno za nezvěstné, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Jedna ze žen, hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče, podlehla svým zraněním, sdělila večer agentura Interfax.

Městem u Moskvy otřásl silný výbuch. Zraněných jsou desítky

Svět
Ilustrační snímek
Před několika dny oběhlo svět virální video medvěda malajského, který v čínské zoo stál na zadních a upřeně se díval na návštěvníky. Většinu lidí to překvapilo a někteří dokonce přednesli teorii, že se nejednalo o pravého medvěda, ale o zaměstnance oblečeného v kostýmu. To zástupci zoologické zahrady popřeli.

Je to medvěd, nebo člověk v kostýmu? Zvíře v čínské zoo je hitem internetu

Svět
Vědci považovali kostlivce od jezera Rúp Kund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté
K jezeru Rúp Kund, které se nachází ve výšce pět tisíc metrů nad mořem v indické části Himálaje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie. V jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Jezero smrti v Himalájích

Svět
Ruský tanker, ilustrační foto
Námořní dron zasáhl v noci na sobotu ruský tanker v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a podle některých zdrojů nemůže samostatně dále plout. Informovaly o tom například agentury Ukrinform a TASS. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU a námořnictvo. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil.

Tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu zasáhl námořní dron

Státy mimo EU
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/38. OTÁZKA/ Ostré tesáky a drápy, velká hmotnost, zuřivý řev. To jsou asi nejčastější představy, které se člověku vynoří v mysli, když se řekne nejnebezpečnější zvíře na světě. Ve skutečnosti ale tento „titul“ patří zcela drobnému a v podstatě nenápadnému tvorovi. Jakému? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Jaké je nejnebezpečnější zvíře na světě?

Věda
 Sinéad O'Connorová na koncertě v chorvatském Záhřebu v roce 2020.
Policie nevyšetřuje úmrtí irské zpěvačky Sinéad O'Connorové jako podezřelé, ženu nalezli v jejím londýnském domě nehybnou a nereagující a ve středu v 11:18 místního času ji prohlásili za mrtvou. Rodina zpěvaččino úmrtí oznámila „s velkým zármutkem“, píše web stanice BBC. Na úmrtí irské hudební legendy reagovala řada umělců i politiků.

Svět se loučí se Sinéad O'Connorovou. Ke smrti zpěvačky se teď vyjádřila policie

Svět
Lesní požár na ostrově Rhodos
Několik tisíc turistů a místních obyvatel bylo dnes evakuováno na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, kde se lesní požáry přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos, informoval deník Kathimerini. Do bezpečí turisty a místní odvážely autobusy, několik lodí pobřežní stráže a také asi 30 soukromých lodí. Akci koordinovala pobřežní stráž a policie. Mezi evakuovanými turisty jsou i Češi, potvrdilo ČTK české ministerstvo zahraničí

Ničivé požáry v Řecku: Na ostrově Rhodos evakuovali stovky turistů, i Čechy

Státy EU
Igor Girkin
Ruská tajná služba FSB požádala moskevský soud, aby uvalil vazbu na prominentního nacionalistu Igora Girkina, viní ho z podněcování k extremistické činnosti. Hrozí mu až pět let vězení, napsaly odpoledne agentury. Girkinova žena a jeho advokát dříve informovali o jeho zadržení. Bývalý důstojník tajné služby, který je znám také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Tento stoupenec války proti Ukrajině poslední dobou stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina.
11 fotografií

V Rusku zatkli bývalého důstojníka tajné služby Girkina. Kritizoval Putina

Svět
Ilustrační snímek
Na vojenské základně ve východní části Ruskem anektovaného Krymu hořel muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena hlavní silniční trasa na poloostrově a úřady evakuovaly více než 2000 obyvatel okolních vesnic, uvedla média s odvoláním na Moskvou dosazeného gubernátora Krymu Sergeje Aksjonova. Ruskojazyčný web BBC dodává, že hořelo v hlubokém týlu ruské armády a že výbuchy munice trvaly několik hodin. 
14 fotografií

Na vojenské základně na Krymu hořel muniční sklad. Úřady evakuovaly stovky lidí

Státy mimo EU
Leninovo mauzoleum na Rudém náměstí v Moskvě
Moskevská policie zadržela muže, který se pokusil podpálit mauzoleum s nabalzamovaným tělem vůdce bolševické revoluce Vladimíra Iljiče Lenina. Pokus byl neúspěšný, zápalná láhev podle policie nevzplála a mauzoleum na Rudém náměstí v centru Moskvy neutrpělo škodu, informovala dnes ruská média. Motiv žháře jim není znám.

Muž se pokusil podpálit Leninovo mauzoleum v Moskvě. Policie ho zadržela

Svět
Kerčský most na Krym v noci na 17. července poškodily výbuchy. U nájezdu se tvořily dlouhé kolony.
Automobilová doprava na mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymem byla částečně obnovena, uvedla agentura TASS s odvoláním na místopředsedu ruské vlády Marata Chusnullina. Most, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, v noci na pondělí vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev.

Útok na Kerčský most: Rusům se podařilo částečně obnovit dopravu

Státy mimo EU
Kerčský most vedoucí z ruské pevniny na Rusy okupovaný ukrajinský Krym
Most spojující Rusko s anektovaným Krymem byl dnes v noci vážně poškozen a doprava po něm byla brzy ráno přerušena. Poničení mostu, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, připisují ruské úřady útoku ukrajinských námořních dronů. O speciální operaci informují i ukrajinská média, Kyjev se ale tradičně zdržel oficiálního vyjádření. 

Kerčský most na Krym poškodily výbuchy, dva lidé zemřeli. Putin chystá odvetu

Státy mimo EU