ŠTÍTEK: BBC

Cyklon Gabrielle způsobil rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy
Po úderu cyklonu Gabrielle na Novém Zélandu, který způsobil rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy, zahynuli nejméně čtyři lidé. Informují o tom novozélandská média. Cyklon zasáhl v pondělí a v úterý Severní ostrov. V nejhůře postižené oblasti Hawke's Bay bylo nuceno se evakuovat skoro deset tisíc lidí, majitele mnoha zaplavených domů musely zachraňovat helikoptéry.

Cyklon Gabrielle způsobil na Novém Zélandu rozsáhlé záplavy. Zemřeli čtyři lidé

Svět
Kříženec pudla a Kavalír King Charles španěla. Ilustrační snímek
Říká se, že ztracení psi často najdou cestu domů. Že je toto okřídlené tvrzení pravdou, ukazuje i příběh tříletého Ralpha, který se ztratil během ranní procházky ve velšském Wrexhamu. O několik hodin později se šťastně shledal se svými majiteli. Ještě předtím ale neplánovaně absolvoval v taxíku cestu dlouhou přes 160 kilometrů. 

Ztracený pes urazil v taxíku přes 160 kilometrů. Cestu domů ale našel

Státy mimo EU
Do Sýrie a Turecka se po zemětřesení sjely záchranné týmy z celého světa.
Od ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii uběhlo již devět dní. Záchranáři ale stále nacházejí přeživší. Na jednu takovou chvíli vzpomíná i Maďar Viktor Holczer. Počítačový expert se k hledání připojil jako dobrovolník a podle jeho slov si bude navždy pamatovat okamžik, kdy chytil za ruku 17letou Asyu, kterou se ze sutin snažili dostat více než čtyři dny.
31 fotografií

Záchranář z místa zemětřesení: Srdce vám buší. Hrabete, dokud neuvidíte ruku

Svět
Mezinárodní týmy kvůli politické situace pomáhají hlavně v Turecku. Sýrie zůstává bez pomoci.
Zemětřesení, které má na svědomí už více než 35 tisíc mrtvých, přineslo spoušť nejenom v Turecku, ale také v Sýrii. Mezinárodní pomoc se zaměřila hlavně na Turecko, záchranáři a humanitární pracovníci jsou však potřeba i za tureckými hranicemi. Zdá se, že se syrské oběti ničivého zemětřesení staly rukojmími složité politické situace. O zoufalých okolnostech v Sýrii napsal portál BBC.
31 fotografií

Katastrofy si nevybírají, vlády ano. Sýrie zůstala po zemětřesení bez pomoci

Svět
Sýrii a Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení
Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii už si vyžádalo více než 33 tisíc lidských životů. Počet dosud zjištěných obětí katastrofy se zvýšil, když turecký Úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) informoval o 29 605 mrtvých. V Sýrii zemětřesení podle poslední bilance nepřežilo více než 3500 lidí. Sýrie ale od pátku neoznámila aktualizovaný počet mrtvých, takže bilance bude pravděpodobně vyšší, uvedla stanice BBC.
31 fotografií

Obětí zemětřesení už je přes 33 tisíc. Záchranáři stále nalézají i přeživší

Svět
Turecko a Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení
S každou nadcházející hodinou ubývá naděje, že další nalezený člověk bude naživu. Mrazivé teploty, které se podle předpovědí ještě pár dní nezvednou, lidem uvězněným pod troskami domů po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii výrazně snižují šance na přežití. I přes tyto nevlídné podmínky se tureckým městem Samandag v provincii Hatay rozléhaly radostné výkřiky. Zpod suti vytáhli novorozeně i s matkou. Oba naživu. Desetidenní Yagiz byl spolu s ní pod sutinami celých 90 hodin, informuje stanice BBC.
31 fotografií

Pod troskami přežívaly řadu dní. Svět obletěly příběhy dětí po zemětřesení

Svět
Sýrii a Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení
Holčička, která se narodila v troskách budovy ve městě Džindiras na severu Sýrie, dostala jméno Aya a nový domov u rodiny prastrýce. Aya, což v arabštině znamená „dar od boha“, přežila zemětřesení jako jediná z její přímé rodiny. Informoval o tom list The Guardian. Jedenáctičlenná rodina prastrýce holčičky nyní žije ve stanu, protože jejich dům se kvůli zemětřesení také zřítil. Tisíce lidí podle BBC nabídlo, že Ayu adoptují.
31 fotografií

Dar od boha. V sutinách narozené syrské holčičky se ujme rodina prastrýce

Svět
Silné zemětřesení v Turecku
Na pomoc při pátracích a záchranných operacích v zemětřesením zasaženém Turecku bylo vysláno 2660 pracovníků z 65 zemí, uvedl podle BBC turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD. Pomoc Turecku a Sýrii přichází z celého světa, do regionu ji posílá mimo jiné OSN, Evropská unie, Spojené státy, Británie, Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Irák, Írán, Austrálie, Nový Zéland nebo Pákistán.
31 fotografií

Stovky pracovníků z 65 zemí. Do Turecka a Sýrie míří pomoc z celého světa

Svět
Snímky zničených měst po zemětřesení v Turecku a Sýrii šokovaly svět. Takto nyní vypadá jeden z tureckých kostelů.
Lidé v panice vybíhali z domů do mrazu, nyní v zoufalství vyhrabávají zasypané příbuzné a sousedy. Zemětřesení, které zasáhlo v pondělí nad ránem Turecko a Sýrii, bylo jedním z nejsilnějších od roku 1939. Vyžádalo si tisíce mrtvých i zraněných osob a zničených budov. Zatímco záchranáři usilovně pracovali, aby vytáhli přeživší zpod trosek, další obyvatelé popisovali noční můru, která je v brzkých hodinách probudila.
31 fotografií

Lidé o zemětřesení: Každý někam utíkal, aby se zachránil. Ze sutin šlo sténání

Svět
Policie dopadla mafiánského zabijáka. Ilustrační snímek
Spáchal brutální dvojnásobnou vraždu a má údajně na svědomí i pokus o vraždu dalšího člena konkurenčního gangu. Pro mocnou italskou mafii ‘Ndrangheta byl Edgardo Greco nájemným zabijákem. Za jeho zločiny ho čekalo doživotí. Jenže uprchl, a dlouho se nevědělo kam. Až nyní se díky mezinárodní policejní spolupráci podařilo hledaného mafiána dopadnout. K úspěšnému pátrání přitom nevědomky pomohlo i jeho ego a touha vlastnit italskou restauraci.

Mafiánského zabijáka dopadli po 16 letech na útěku. Skrýval se v pizzerii

Státy EU
Ruský voják při výcviku s SVD Dragunov (Samozarjadnaja Vintovka Dragunova) v Doněcku 31. ledna 2023
Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Rusko připravuje novou velkou ofenzivu. Varoval, že by mohla začít již 24. února. Podle Reznikova shromáždila Moskva tisíce vojáků a „mohla by něco zkusit“ u příležitosti prvního výroční invaze na Ukrajinu, napsal server britské BBC. Útok by rovněž mohl souviset s oslavami ruského svátku Dne obránců vlasti, který si země připomíná 23. února.
144 fotografií

Rusko plánuje velkou ofenzivu. Může začít už 24. února, tvrdí ukrajinský ministr

Státy mimo EU
Policisté a vojáci na místě výbuchu u mešity ve městě Péšávar na severozápadě Pákistánu, 30. ledna 2023
Počet obětí pondělního útoku na mešitu v pákistánském Péšávaru vzrostl na 100. Vyplývá to z aktualizované bilance agentur AP a Reuters, které se odvolávají na pákistánské policejní a nemocniční zdroje. Zranění utrpělo podle různých zdrojů 150 až 255 lidí. Desítky z nich jsou v nemocnici, někteří v kritickém stavu. Většina obětí jsou zřejmě policisté. „Do nemocnice Lady Reading Hospital byla doposud přepravena stovka těl,“ uvedl mluvčí největší nemocnice ve městě Muhammad Asim v prohlášení.

Nejkrvavější útok za poslední roky. Počet obětí z pákistánské mešity vzrostl

Svět
Bývalý britský premiér Boris Johnson (na snímku z 7. dubna 2022)
Bývalý britský premiér Boris Johnson prohlásil, že mu ruský prezident Vladimir Putin během telefonátu před invazí na Ukrajinu vyhrožoval raketovým úderem. Johnson uvedl, že tato poznámka zazněla poté, co Putina během „velmi dlouhého“ hovoru loni v únoru varoval, že válka bude „naprostou katastrofou“. Informovala o tom dnes BBC s odkazem na svůj dokument, ve kterém zkoumá kontakty šéfa Kremlu s ostatními světovými lídry. Podle Moskvy Johnson lže.
6 fotografií

Borisi, nechci ti ublížit. Johnson tvrdí, že mu Putin před válkou hrozil útokem

Státy mimo EU
Vědci považovali kostlivce od jezera Roopkund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté
Jezeru Roopkund, které se nachází v pětitisícové výšce nad mořem v indické části Himaláje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie: v jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.
6 fotografií

Děsivá záhada jezera Roopkund: Himalájské pleso obklopují stovky lidských koster

Svět
Zobrazení kapsle s radioaktivní látkou, o jejíž ztrátě v západní Austrálii informovaly 27. ledna 2023 tamní úřady
Ztráta malé kapsle s radioaktivní látkou vyvolala v západní Austrálii rozsáhlé pátrání. Pouzdro obsahuje malé množství radioaktivního cesia-137, které by po dotyku mohlo způsobit vážné onemocnění. Úřady varovaly, aby se lidé v případě nálezu k předmětu nepřibližovali. Informuje o tom zpravodajský web BBC.

V Austrálii zmizela kapsle s raioaktivním cesiem. Může způsobit rakovinu

Svět
Průlet asteroidu kole Země. Ilustrační foto.
Kolem naší planety v uplynulých hodinách proletělo vesmírné těleso o velikosti menšího nákladního auta. V jistou chvíli se pohybovalo pouhých 3600 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o jedno z největších přiblížení dráhy asteroidu v historii. Průlet může nyní lidstvu sloužit jako výstraha, že v blízkosti Země je stále velké množství ještě neobjevených asteroidů. A některé z nich mohou být i nebezpečnější.

Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl blíž než některé satelity

Vesmír
Podle vědců je lidstvo blíže k apokalypse. Symbolizují to hodiny soudného dne. Ilustrační foto.
Čas, který zbývá lidstvu, se možná znovu výrazně zkrátil. Vědci totiž upravili čas na Hodinách soudného dne. Po třech letech o deset vteřin dopředu, blíže k půlnoci. Chtějí tak upozornit zejména na nebezpečí jaderné války a také na probíhající změnu klimatu. Cílem je podnítit veřejnou debatu o možnostech řešení důležitých globálních otázek.

O deset vteřin blíže k apokalypse. Vědci změnili čas na Hodinách soudného dne

Věda
V Číně existuje speciální jazyk pro ženy. Nazývá se nu-šu.
Existuje množství vtipů na téma, jak muži nerozumí ženám. V Číně se ovšem taková situace může stát doslova. V této východoasijské supervelmoci totiž v dávných dobách vznikl speciální jazyk zvaný nu-šu, který ovládají pouze ženy. Vynalezen byl možná už před třemi tisíci lety, v době kulturní revoluce experti, kteří jej chtěli studovat, skončili v pracovních lágrech.

V Číně existuje speciální jazyk jen pro ženy. Jeho tajemství se brávalo do hrobu

Svět
Jak vypadaly lodě v 15. století? To napoví i vrak z Newportu. Ilustrační snímek
Obyvatelé města Newport ve Walesu obnoví středověké plavidlo z 15. století. V roce 2002 byla plachetnice nalezena v bahně řeky Usk v jižním Walesu. Vzkřísit k životu ji chtějí ale neobvyklým způsobem. Dřevěný kousek po dřevěném kousku ji kompletně znovu sestaví. Třicet metrů dlouhá a 400 tun vážicí loď bude složena z neuvěřitelných 2500 bukových a dubových částí.

Největší puzzle na světě: Z nalezeného vraku sestaví unikátní loď z 15. století

Objevy
Výuka nové informatiky na 17. ZŠ ve Zlíně.
Nová podoba RVP ZV přináší řadu změn. Dochází k začlenění nové klíčové kompetence – digitální – a nového vzdělávacího oboru informatika. Od roku 2022 v rámci Národního plánu obnovy poskytuje MŠMT finanční prostředky na digitální technologie pro školy. Na základě podmínek si musí každá škola vybrat a nakoupit digitální pomůcky pro žáky. Cílem je vybavení žáků pokročilými digitálními učebními pomůckami pro rozvoj informatického myšlení a digitálních kompetencí.
3 fotografie

Výuka nové informatiky na 17. ZŠ ve Zlíně. Používají i robotické pomůcky

Čtenář reportér
Policisté na místě střelby v kalifornském městě Monterey Park, 22. ledna 2023
Střelba v tanečním sále v kalifornském městě Monterey Park, které se nachází východně od Los Angeles a kde žije početná asijská komunita, si vyžádala životy deseti lidí a dalších deset jich bylo zraněno, uvedla agentura AP s odkazem na policii. Agentura Reuters s odvoláním na úřad losangeleského šerifa píše, že pachatel z místa činu uprchl a policie po něm pátrá. Jeho motiv není v tuto chvíli jasný. Střelba vypukla po oslavách čínského nového roku.

Střelba u Los Angeles si vyžádala deset mrtvých. Po pachateli pátrá policie

Svět
Ukrajinští vojáci u Bachmutu připravují k palbě finský 120 mm minomet, 11. ledna 2023.
Boje na Ukrajině ustaly na mrtvém bodě, uvedla britská vojenská rozvědka. Ruská vojska, která před bezmála 11 měsíci do sousední země vstoupila, podle ní ale mohou postoupit u města Bachmut ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Boje na Ukrajině se v posledních dnech soustředí do tří sektorů - kolem Bachmutu, na jihu v Záporožské oblasti a na severovýchodě u města Kreminna v Luhanské oblasti.
144 fotografií

Boje na Ukrajině se zastavily na mrtvém bodě, tvrdí britská rozvědka

Státy mimo EU
Prague International Marathon patří k nejlepším závodům na světě.
Už čtvrt století se pořádají maratonské běhy v Praze. Za tu dobu se z Prague International Marathon stal jeden z nejúspěšnějších závodů na světě. A to díky organizaci a celkové atmosféře v jednom z nejkrásnějších historických měst. Letos se 27. ročník uskuteční 7. května a přihlásit se je možné na stránkách Runczech.com. „Představíme řadu novinek a hlavně se akce uskuteční naplno bez nějakých omezení. Jestli hledáte propojení turistiky se sportem, náš maraton je nejlepším řešením,“ prohlásil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Pražský maraton patří k nejlepším na světě. Nabídne unikátní týmovou atmosféru

Ostatní sporty
Zatčení Mattea Messiny Denara v lednu 2023
Zavraždění dvou vysoce postavených soudců bojujících proti mafii nebo únos jedenáctiletého syna korunního svědka, jeho uškrcení a rozpuštění v kyselině. To patří mezi nejzávažnější zločiny, na kterých měl podíl šéf sicilské mafie Cosa Nostra Matteo Messina Denaro. I proto patřil mezi nejhledanější kriminálníky v Itálii. Třicet let se mu dařilo před úřady skrývat v jeho rodném regionu Trapani. Past sklapla až 16. ledna 2023. Nyní vychází na světlo, jak se masovému vrahovi dařilo tak dlouho ukrývat a co vedlo k jeho dopadení. 
6 fotografií

Jaký byl život šéfa mafie Cosa Nostra? Sám jsem zaplnil hřbitov, chlubil se

Státy EU
Záchranáři zasahují v troskách obytného domu v Dnipru na východě Ukrajiny 15. ledna 2023 po sobotním ruském raketovém útoku
Záchranáři po bezmála 70 hodinách ukončili pátrací operace v sutinách domu v ukrajinském Dnipru, který v sobotu zasáhla ruská raketa. Bilance obětí je podle ukrajinských úřadů 45 mrtvých, včetně šesti dětí, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Dalších osm desítek lidí je zraněných. Z trosek obytné budovy se podařilo zachránit 39 lidí. Kvůli svým výrokům o práci ukrajinské protivzdušné obrany v souvislosti s útokem rezignoval poradce prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.
144 fotografií

Obětí útoku na bytový dům v Dnipru je 45. Záchranáři ukončili pátrání

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci na frontové linii blízko Soledaru v Doněckém regionu 11. ledna 2023
Ruská invazní vojska se podle Moskvy zmocnila východoukrajinského města Soledar, o které sváděla těžké boje s ukrajinskými obránci. Ruské ministerstvo obrany dnes podle tiskových agentur sdělilo, že jeho armáda město dostala pod kontrolu ve čtvrtek večer. Ukrajinská armáda ztrátu Soledaru popřela, boje podle mluvčího východního uskupení ukrajinských sil Serhije Čerevatého pokračují uvnitř města. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.
144 fotografií

Dobyli jsme Soledar, hlásí Rusové. Obsazení města naznačuje i geolokace

Státy mimo EU
Salvový raketomet ukrajinské armády Grad odpaluje jednu z raket na ruské pozice v přední linii poblíž Soledaru v  Doněcké oblasti na východě Ukrajiny 11. ledna 2023
Ukrajinská armáda v oblasti Soledaru zlikvidovala přes 100 ruských útočníků najednou, tvrdí generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Podobné informace jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit. Podle agentury Ukrinform boje o město ležící nedaleko Bachmutu na východě Ukrajiny pokračují. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany uvedla, že ukrajinská armáda stále Soledar brání. Ruské síly v uplynulých 24 hodinách masivně ostřelovaly Cherson a jeho okolí na jihu Ukrajiny včetně rezidenčních oblastí, sdělil šéf oblastní správy Jaroslav Januševyč, podle kvůli útokům zemřel jeden člověk.

Ukrajinská armáda hlásí, že zlikvidovala přes 100 ruských vojáků u Soledaru

Státy mimo EU
Důstojník ukrajinské armády v úkrytu v Soledaru během bojů, 8. ledna 2023
Ruské síly zahájily mohutný útok na město Soledar v Doněcké oblasti, které představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu u Bachmutu. V pondělí o tom informovala náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Známý ukrajinský novinář z místa bojů uvedl, že situace je pro obránce kritická. Prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina získala díky obráncům Soledaru čas, zatímco Rusko ztratilo tisíce vojáků.
144 fotografií

Zuřivé boje pokračují. Rusové zahájili mohutný útok na Soledar, hlásí Kyjev

Státy mimo EU
Lidé před sídlem společnosti Twitter v San Francisku, 4. listopadu 2022
Společnost Twitter, kterou vlastní miliardář Elon Musk, se uchýlila k dalšímu propouštění zaměstnanců. V kancelářích v Singapuru a Dublinu dnes dostalo výpověď nejméně 12 lidí starajících se o moderaci obsahu na stejnojmenné sociální síti, píše agentura Bloomberg. Šéfka oddělení důvěry a bezpečnosti Twitteru Ella Irwinová Bloombergu potvrdila, že několik zaměstnanců bylo propuštěno, popřela však, že by šlo o lidi z oddělení moderace obsahu.
4 fotografie

Propouštění v Twitteru: O práci měla přijít část lidí z oddělení moderace obsahu

Svět
Cvičení vojáků ruské armády u Rostova na Donu na jihu Ruska, 14. prosince 2021.
Ruské vedení přijalo rozhodnutí začít 5. ledna novou vlnu mobilizace, protože ve válce proti Ukrajině pociťuje nedostatek živé síly, řekl stanici BBC náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle něj oproti zářijové mobilizaci nedojde k žádným podstatným změnám. Vojenské správy se nicméně přizpůsobily, a tak se vše odehraje relativně hladčeji, předpokládá Budanov.

Rusko 5. ledna spustí další mobilizaci, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Státy mimo EU
Cherson čelí dalším ruským útokům. Mnoho lidí se evakuuje.
Třináctiletá Nika Selivanová k sobě přikládá ruce, aby z prstů vytvořila srdce. Pomyslně ho posílá své nejlepší kamarádce Inně. Ta se tiskne na sklo, které ji odděluje od odjíždějící přítelkyně. Jen o pár chvil dříve se pevně objímaly se slzami v očích. Kdoví, kdy se zase uvidí. A jestli vůbec. Lidé nyní ve velkém utíkají z ukrajinského Chersonu, který intenzivně ostřelují ruské jednotky.  

Z ostřelovaného Chersonu se stala čekárna na smrt. Přežití je otázkou náhody

Státy mimo EU
Caño Cristales, nejkrásnější řeka, nebo také řeka pěti barev. Najdete ji v Kolumbii.
Kolumbiská řeka Caño Cristales má mnoho přezdívek. Říká se jí nejkrásnější řeka světa, tekutá duha, řeka pěti barev i řeka snů a při pohledu na ni všechno platí, byť barevných odstínů má víc. Úžasnou podívanou na řeku, která má v různých částech toku rozdílnou barvu, mají na svědomí podvodní rostliny. Obzvlášť nádherně působí u vodopádů a četných peřejí, které opravdu připomínají vodní duhu.
11 fotografií

Duha, které se můžete dotknout. Nejkrásnější řeku světa mají v Kolumbii

Do světa