ŠTÍTEK: BBC

Caño Cristales, nejkrásnější řeka, nebo také řeka pěti barev. Najdete ji v Kolumbii.
Kolumbiská řeka Caño Cristales má mnoho přezdívek. Říká se jí nejkrásnější řeka světa, tekutá duha, řeka pěti barev i řeka snů a při pohledu na ni všechno platí, byť barevných odstínů má víc. Úžasnou podívanou na řeku, která má v různých částech toku rozdílnou barvu, mají na svědomí podvodní rostliny. Obzvlášť nádherně působí u vodopádů a četných peřejí, které opravdu připomínají vodní duhu.
11 fotografií

Duha, které se můžete dotknout. Nejkrásnější řeku světa mají v Kolumbii

Do světa
Sněhová bouře ve městě Amherst v americkém státě New York, 24. prosince 2022
Více než milionu Američanů a Kanaďanů hrozí, že stráví Boží hod vánoční bez dodávek elektřiny v důsledku silné sněhové bouře, která nadále sužuje rozsáhlé oblasti Severní Ameriky. V souvislosti s vichrem, sněžením a extrémními mrazy již podle agentury AP zahynulo ve Spojených státech nejméně 18 lidí, televize CNN se zmiňuje o 22 a televize Sky News dokonce o 28 obětech.

Severní Ameriku stále sužuje sněhová bouře. Zemřelo 28 lidí, míní některá média

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po jednání s běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Minsku, 19. prosince 2022
Situace na okupovaném území Ukrajiny, které Rusko jednostranně prohlásilo za vlastní, je mimořádně složitá, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Ve videoprojevu ke dni bezpečnostních služeb jejich zaměstnance vyzval, aby na Ukrajině potlačili operace zahraničních agentů a urychleně identifikovali „zrádce, špiony a sabotéry“, napsal ruskojazyčný server BBC.
144 fotografií

Nečekané prohlášení? Situace na Ukrajině je mimořádně složitá, připustil Putin

Státy mimo EU
Čekisté S. G. Uralov, F. E. Dzeržinskij, K. M. Volobujev, M. I. Vasiljev-Južin, V. I. Savinov, I. K. Ksenofontov a G. S. Moroz na snímku z roku 1919
Dne 20. prosince 1917 (7. prosince podle juliánského kalendáře) byla dekretem Rady lidových komisařů vytvořena Všeruská mimořádná komise (VČK) pro boj proti kontrarevoluci, spekulacím a zločinům v úřadu. Vznikla tak Čeka. Obávaná sovětská tajná policie, která popravovala i bez rozhodnutí soudů a topila jakýkoli odpor v krvi. Podle britské BBC její vliv nadále přetrvává i v éře Vladimira Putina.
12 fotografií

Obávaná Čeka: Popravovala bez soudu, rozpoutala teror. Vliv může mít i za Putina

Svět
Trosky letadla americké společnosti PanAm, které vybuchlo nad skotským Lockerbie 21. prosince 1988. Při explozi letounu přišlo o život 259 osob na palubě a 11 obyvatel skotského městečka
Spojené státy mají ve vazbě Libyjce, který údajně sestrojil bombu pro atentát na let Pan Am nad skotským městem Lockerbie, při kterém v roce 1988 zemřelo 270 lidí. Uvedla to stanice BBC s odkazem na skotské úřady. USA obvinily Adžílu Muhammada Masúda z účasti na nejkrvavějším teroristickém útoku na britském území před dvěma lety.

Výbuch letadla nad skotským Lockerbie: USA dopadly podezřelého z výroby bomby

Svět
Princ Harry a Meghan Markle
Rasismus a přetvářka. Taková je podle slov prince Harryho a jeho manželky Meghan realita v britské královské rodině. Vážná obvinění vůči princovým příbuzným vznesli Vévodové ze Sussexu v prvních třech dílech dlouho očekávané dokumentární série o životě manželů. Společnost Netflix je zpřístupnila ve čtvrtek. Podle komentátorů dokument znamená pro královskou rodinu krizi, ale poškodí i Harryho a Meghan.

Harry a Meghan nenechali na královské rodině nit suchou. Dokumentem začali válku

Svět
Nákladní vůz převážející trosky ruské rakety vypálené na ukrajinské Záporoží, 21. října 2022
Rusko kolem poledne znovu podniklo vzdušné útoky na Ukrajinu. V Záporožské oblasti v jižní části země si údery vyžádaly životy nejméně dvou lidí a dalším přivodily zranění, informoval na telegramu zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Společnost Ukrenerho hlásí výpadky v dodávkách elektrického proudu, energetici se je ale snaží obnovit. Ukrajinská protivzdušná obrana podle prezidenta Volodymyra Zelenského většinu ruských raket sestřelila, píše agentura Reuters.
144 fotografií

Ruské útoky zabily u Záporoží dva lidi. Ukrajina se potýká s výpadky proudu

Státy mimo EU
Pistole, střelba, kriminalita - ilustrační foto.
Při čtvrteční střelbě u obchodního centra v ruském městě Krymsk zemřeli čtyři lidé včetně střelce, informuje agentura TASS s odvoláním na ruské bezpečnostní složky. Další člověk utrpěl zranění. Podle ruských úřadů šestašedesátiletý muž zastřelil tři lidi, než obrátil zbraň proti sobě. Příčinou podle nich mohlo být rozvodové řízení útočníka.

U obchodního centra v ruském Krymsku se střílelo. Zahynuli čtyři lidé

Státy mimo EU
Upozorňujeme, že následující fotografie jsou drastické: Na snímku těla dvou ruských vojáků leží na trávě před domem v nedávno osvobozené vesnici Makijivka na Donbasu.
/VIDEO/ Ruské ministerstvo obrany v pátek obvinilo ukrajinské síly, že v Luhanské oblasti popravily jedenáct ruských zajatců. Odkazuje přitom na dvě neověřená videa, která od konce minulého týdne kolují na proruských serverech. Podle Moskvy jde o důkaz válečného zločinu, některá média však poukazují na možnou střelbu ze strany Rusů. Záznamy nyní zkoumají vyšetřovatelé OSN, jeho pravost ode dneška ověřuje i ukrajinská armáda.
5 fotografií

Co se stalo v Makijivce? Moskva viní Ukrajinu z popravy zajatců, video je sporné

Státy mimo EU
Irina Kalininová. Zraněná těhotná žena po bombardování porodnice v ukrajinském Mariupolu. Lékaři nedokázali zachránit dítě, ani ji.
„Zabijte mě! Hned!“ křičela těhotná žena ve chvíli, kdy si uvědomila, že její dítě nežije. Její fotka, na které ji záchranáři těhotnou odnáší se zakrváceným podbřiškem z rozbombardované porodnice v Mariupolu, se začátkem března během chvilky stala symbolem krutosti války. Donedávna nikdo nevěděl, jak se tato žena jmenovala. Její jméno bylo Irina Kalininová a její manžel Ivan se rozhodl reportérům BBC svěřit s těžkým příběhem své mrtvé ženy.
18 fotografií

Její fotka obletěla svět. Manžel těhotné ženy z Mariupolu teď popsal celý příběh

Státy mimo EU
Žena na ulici v Chersonu. Ilustrační snímek
Lidé v Chersonu vycházejí na ulice s ukrajinskými vlajkami, aby přivítali ukrajinské vojáky, uvedl místní portál Most, od kterého tuto zprávu převzala i další ukrajinská média, například list Ukrajinska pravda. Lidé s vlajkami se podle webu scházejí na centrálním náměstí Svobody, kde se na jaře konaly demonstrace proti ruské okupaci města. Snímek ukrajinského vojáka v ulicích jednoho z chersonských sídlišť mezitím zveřejnil server RBK-Ukrajina.
144 fotografií

Obyvatelé Chersonu vycházejí na ulice s ukrajinskými vlajkami, tvrdí média

Státy mimo EU
Antonivskyj most v červenci 2022. Ilustrační snímek
V jihoukrajinské Chersonské oblasti se zřítil strategicky významný Antonivskyj most přes řeku Dněpr. S odvoláním na svědky o tom informovala ukrajinská veřejnoprávní stanice, která na telegramu zveřejnila fotografii mostu. Stavbu už dříve poničilo ukrajinské ostřelování, kterým se jednotky Kyjeva snažily zkomplikovat zásobování ruských sil na pravém břehu Dněpru. Není jasné, co kolaps způsobilo. 
144 fotografií

U Chersonu se zřítil strategický most. Již dříve ho poničilo ostřelování

Státy mimo EU
Svatomartinský kanál v Paříži
Svatý Martin patří celosvětově k vůbec nejpopulárnějším světcům i patronům a není divu, že se po něm jmenují nejen kostely, ale i hory, ostrovy, města a mnohá díla světových architektů. V Paříži nese jeho jméno uměle zbudovaný kanál, jenž patří k nejromantičtějším, ale také k nejtajemnějším místům francouzské metropole. Kanál, který už téměř sto let tíží nikdy nevyřešená záhada rozřezané mrtvoly.
10 fotografií

Tajemství Svatomartinského kanálu v Paříži: Sto let ukrývá záhadu těla bez hlavy

Svět
Požár nočního klubu v Kostromě
Při požáru v nočním klubu v ruském městě Kostroma zemřelo v noci na sobotu 13 lidí, oznámily podle ruského servisu BBC úřady. Ráno záchranáři hovořili o 15 mrtvých, ale později se tato bilance zmenšila. Vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že požár vznikl poté, co jeden z hostů vystřelil v uzavřené místnosti ze signální pistole. Policie už zadržela dva podezřelé.

Při požáru v nočním klubu v Rusku zemřelo 13 lidí. Policie zadržela podezřelé

Svět
Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují televizní reportáž o raketovém testu, který 6. října 2022 provedla KLDR.
Nejméně čtyři rakety dnes podle Soulu opět vypálila Severní Korea. Japonsko kvůli tomu vyhlásilo poplach ve třech prefekturách, uvedla agentura Reuters. Japonské úřady původně informovaly o tom, že jedna severokorejská raketa přeletěla nad severem Japonska. To ale později popřelo ministerstvo obrany, podle kterého se raketa ztratila z radarů nad Japonským mořem. KLDR vypálení raket nekomentovala.

KLDR podle Soulu vypálila balistické rakety. Japonsko vyhlásilo poplach

Svět
Dýňová polévka
Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.
4 fotografie

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Pardubicko