ŠTÍTEK: BBC

Záplavy na Ukrajině po zničení Kachovské přehrady
Po protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny je záplavami ohroženo 40 tisíc lidí, ukrajinské úřady ale mají možnost zajistit evakuaci jen 17 tisíc z nich. Na twitteru to uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. Přes 25 tisíc ohrožených lidí totiž podle něj žije na územích okupovaných ruskou armádou. Kostin zároveň ruskou okupační správu obvinil, že evakuaci neprovádí.
24 fotografií

Rusové neevakuují. Záplavy ohrožují 40 tisíc lidí, tvrdí ukrajinský prokurátor

Státy mimo EU
Zřítit se dolů ze srázu za městem La Paz je poměrně snadné
Nejnebezpečnější a nejsmrtelnější cesta světa. Řeč je o Yungas Road – silnici spojující město La Paz a oblast Yungas v Bolívii v Jižní Americe. Donedávna nepřežilo jízdu tímto místem 200 až 300 pasažérů vozidel ročně. Komunikace je místy široká jen tři metry, zatímco srázy jsou hluboké stovky metrů. Stačí chvilka nepozornosti, a pak už smrti nejde uniknout.
7 fotografií

Nejsmrtelnější cesta světa? Yungas Road v Bolívii lemují vzpomínkové kříže

Do světa
Herec Danny Masterson a jeho žena Bijou Phillips při příchodu k soudní síni
Americký herec Danny Masterson z filmu Yes Man (2008) nebo seriálu Zlatá sedmdesátá (1998) je vinný ze znásilnění ve dvou případech, ve středu o tom rozhodla soudní porota sedmi žen a pěti mužů v Los Angeles. Ze znásilnění Mastersona obvinily tři členky scientologické církve, podle poroty herec zneužíval svého vlivného postavení v církvi a dvě z těchto žen znásilnil. Mastersonovi hrozí 30 let za mřížemi, uvedl web stanice BBC.

Herec Danny Masterson je vinný ze znásilnění. Hrozí mu 30 let vězení

Film a televize
Podle serveru ukrajinské vlády Children of war Rusové od začátku války deportovali 19 501 dětí. O 6 471 z nich nemají žádné další informace. Domů se doposud vrátilo jen necelých 400 z nich. Ilustrační foto.
Patnáctiletý Saša Krajňuk je jedním ze 13 dětí ze speciální školy v ukrajinském Kupjansku, které Rusové unesli do jimi okupovaných oblastí. V nové škole mu řekli, že jeho domov je zničený a nemá se kam vrátit. Když po dlouhých týdnech mluvil se svou matkou, nemohl přes slzy štěstí téměř mluvit. Aby rodiče tyto děti dostali zpátky, museli osobně vyrazit na náročnou cestu plnou vyslýchání a strachu, že je i přes svou snahu nenajdou. Saša je jedním z osmi dětí, které takto dovezli domů. Zbývajících pět stále zůstává v ruském držení.

Děti jim unesli Rusové. Ukrajinky vyráží na cestu strachu, aby je získaly zpět

Státy mimo EU
Exploze v Belgorodské oblasti. Ilustrační snímek
V ropné rafinerii Afipskij v ruském Krasnodarském kraji propukl požár, který podle předběžných informací ruských úřadů způsobily bezpilotní letouny. Na sociální síti telegram to oznámil gubernátor Veniamin Kondraťjev. Agentura TASS později informovala o pádu bezpilotního letounu na území nedalekého závodu na zpracování ropy Ilskij, který se podle úřadů obešel bez zraněných i škod. Ostřelování ruského města Šebekino v noci na středu oznámil mezitím šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov, podle agentury Reuters je to už potřetí tento týden.
144 fotografií

Rafinerie v Krasnodarském kraji vzplála. Ostřelování hlásí i Belgorodská oblast

Svět
Budova v Kyjevě poničená ruským dronovým útokem v noci na 28. května 2023
Při rozsáhlém nočním útoku na Kyjev zahynul nejméně jeden člověk a další tři lidé utrpěli zranění. Informovala o tom dnes agentura Ukrinform s odvoláním na vojenskou správu města, podle níž šlo o nejrozsáhlejší útok drony na Kyjev od začátku ruské invaze loni v únoru. Ukrajinská armáda sestřelila v noci 52 z Ruska vyslaných dronů, uvedla agentura Reuters, podle níž není jasné, zda všechny mířily na Kyjev. Jeho vojenská správa už dříve hovořila o nejméně 40 dronech útočících na metropoli. Letecký poplach platil v noci i v dalších regionech Ukrajiny.

Rusové v noci zaútočili na Kyjev desítkami dronů. Jeden člověk zahynul

Státy mimo EU
Anglický ostrov Burgh, který inspiroval Agathu Christie k napsání dvou románů. Jediným obytným komplexem je zde hotel ve stylu art deco (velká bílá budova a přiléhající domky)
Anglický ostrov Burgh, na němž stojí stejnojmenný hotel ve stylu art deco, je na prodej. V minulosti hostil řadu významných osobností, přičemž ti zde údajně jednali i o dalším vývoji druhé světové války. Ostrov a hotel Burgh se ovšem nejvíce pojí se světem detektivek - posloužily totiž jako inspirace spisovatelce Agathě Christie pro dva světoznámé romány. 

Podle Agathy Christie tu došlo k několika vraždám. Ostrov Burgh je na prodej

Státy mimo EU
Trosky ruské rakety sestřelené ukrajinskou protivzdušnou obranou nad Kyjevem, 18. 5. 2023
Z ukrajinské metropole Kyjeva a východoukrajinského Dnipra byly v noci na pátek hlášeny exploze po ruském vzdušném útoku. Správa ukrajinského hlavního města ohlásila sestřelení všech vzdušných cílů. V Dnipru bylo při náletu poničeno několik domů a podniků, pozdější zásah místní nemocnice ruskou raketou si podle úřadů vyžádal smrt kolemjdoucího a nejméně 23 raněných, včetně dvou dětí. Exploze byly podle BBC slyšet rovněž v ruském Krasnodaru na jihozápadě Ruska. Ruský gubernátor později potvrdil, že škody způsobily dva drony.
144 fotografií

Rusové ostřelovali Kyjev a Dnipro. Výbuch ale otřásl i ruským Krasnodarem

Státy mimo EU
Dánská královna Markéta II. se v oblékání nebojí výrazných barev a vzorů.
Nekonvenční královna Markéta II. panuje v Dánsku už přes padesát let. Těší se velké popularitě. Podobně jako zesnulá britská panovnice Alžběta II. totiž každým coulem dává najevo, že je pro ni prvořadá služba lidu. Zároveň je ale také svérázná - duší umělkyně, která se odmítla vzdát své největší neřesti, i když kvůli ní čelila mohutné kritice. Deník přináší druhý díl seriálu o osudech současných evropských monarchů.
14 fotografií

Dánská královna Markéta II. je duší umělkyně. Ilustrovala Pána prstenů

Státy EU
Festival SatanCon v americkém Bostonu.
Při vyslovení slova satanismus se lidem většinou vybaví brutální vraždy ve znamení lidských obětí, rituální zabíjení zvířat nebo obrácené kříže, které nosí lidé pomazaní zvířecí či lidskou krví. Církev Satanský chrám se ovšem stereotypním představám o satanismu vymyká. Členové tvrdí, že respektují druhého, ví, že lidé nejsou bez chyb a propagují svobodu vyznání. V Bostonu se sešlo asi 800 tisíc vyznavačů tohoto náboženství na dosud největším setkání satanistů na světě. 

Jak vypadá největší setkání satanistů na světě? Ďábel přináší přijetí a respekt

Svět
Běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič dostal milost. Původně měl zamířit na osm let do vězení.
Bývalý šéfredaktor běloruského opozičního média Nexta Raman Pratasevič, odsouzený tento měsíc na osm let do vězení, byl omilostněn, oznámila dnes státní agentura Belta s odvoláním na novináře samotného. Běloruské bezpečnostní složky zadržely nyní sedmadvacetiletého Prataseviče předloni v květnu společně s jeho tehdejší ruskou partnerkou Sofijí Sapegaovou poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun společnosti Ryanair mířící z Atén do Vilniusu.

Běloruský novinář Pratasevič dostal milost. Původně byl odsouzen na osm let

Státy mimo EU
Zasažená budova v ukrajinském Bachmutu, fotografii 21. května zveřejnily ukrajinské síly.
O východoukrajinské město Bachmut se i přes víkendové zprávy z Moskvy o jeho dobytí stále bojuje, píše v ranním hodnocení situace na bojišti ukrajinský generální štáb. Ukrajinské síly mají stále pod kontrolou malý úsek města, uvedla v pondělí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny v pondělí podle agentury Reuters řekl, že jeho se žoldnéři začnou po úspěšném dobytí z Bachmutu stahovat. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se wagnerovcům patrně podařilo dostat pod kontrolu západní cíp Bachmutu.
12 fotografií

Padl Bachmut? O město se podle Kyjeva i přes tvrzení Moskvy dál bojuje

Státy mimo EU
Pliosaurus byl obávaným mořským predátorem. Ilustrační snímek
Paleontolog David Martill našel v šuplíku muzea obratle obrovského mořského tvora. A nebyl to jen tak ledajaký tvor. Byl to pliosaurus, který mu v minulosti přinesl hojnou kritiku ze strany kolegů. Na konci 90. let v dokumentárním pořadu uvedl, že dorůstá až 25 metrů. S jeho odhadem ovšem vědecká komunita výrazně nesouhlasila a kontrovala, že dorůstá maximálně šesti metrů. Nejnovější nález ovšem ukazuje, že profesor se ve svém původním odhadu příliš nemýlil, neboť podle něj zvíře měřilo téměř patnáct metrů.

Šlo o neskutečné monstrum. Vědci se v pliosaurovi mýlili, byl mnohem hrozivější

Objevy
Britský princ Harry a jeho žena Meghan krátce před nastoupením do taxíku, v němž se měla honička s novináři odehrát.
Celé dvě hodiny je údajně po New Yorku v autech pronásledovali fotografové. Ve středu mluvčí prince Harryho a jeho manželky Meghan prohlásil, že pár zažil „téměř katastrofální“ honičku s paparazzi. Vyjádření okamžitě vyvolalo vzpomínky na tragickou smrt princezny Diany. Médiím se ale nyní podařilo promluvit s taxikářem, který dvojici část cesty vezl, a podle něj o žádnou zběsilou honičku nešlo. Také newyorská policie některá tvrzení mluvčího vévody vyvrátila. 
7 fotografií

Děsivá honička, nebo lež? Příběh Harryho a Meghan o pronásledování se rozpadá

Svět
Raketový útok na Kyjev. Ilustrační snímek
Přeměnit opuštěnou budovu ruského velvyslanectví v Kyjevě na muzeum terorismu navrhuje poslankyně městského sněmu Lilija Pašynnová. Nápad zaujal i ruskou redakci BBC, která připomněla, že po téměř 30 letech od navázání diplomatických styků mezi oběma zeměmi Ukrajina přerušila diplomatické vztahy s Ruskem po vpádu jeho vojsk do země loni 24. února.
144 fotografií

Udělejme z ruské ambasády muzeum terorismu, požaduje kyjevská zastupitelka

Státy mimo EU
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarsko v úterý zablokovalo vyplacení další části vojenské pomoci Evropské unie určené Ukrajině, potvrdila agentuře Reuters tisková služba maďarské vlády. Italská agentura ANSA dříve s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsala, že Maďarsko zablokovalo osmou tranši vojenské pomoci ve výši 500 milionů eur (asi 11,8 miliardy Kč). Tato pomoc by měla být Kyjevu poskytnuta příští pondělí, napsala stanice BBC.
5 fotografií

Další peníze pro Ukrajinu? Maďarsko nečekaně zablokovalo vyplacení pomoci

Státy EU
Válkou zničený ukrajinský Bachmut
Ruské síly na některých místech fronty v oblasti Bachmutu na východě Ukrajiny ustoupily až o dva kilometry, napsal na komunikační platformě Telegram velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Uvedl, že k ústupu ruské jednotky nutí útočné akce ukrajinských sil. V jakém časovém horizontu se podle něj ruský ústup odehrál, ale nepřiblížil. Rusko se o dobytí Bachmutu snaží už několik měsíců.
12 fotografií

Boje u Bachmutu: Rusové ustoupili až o dva kilometry, tvrdí ukrajinský velitel

Státy mimo EU
Jedna z legendárních fotek lochnesské příšery z roku 1934 je ve skutečnosti padělek. Její autor přidělal na model ponorky vyřezávanou hlavu plaza.
Lidé, kteří v ni věří, ji láskyplně nazývají Nessie. Příběhy o Lochnesské příšeře žijící v jednom ze skotských jezer se mezi místními vyprávějí skoro odnepaměti. V těchto dnech je to ale 90 let od chvíle, kdy vyšel jeden z nejslavnějších novinových článků o údajném zahlédnutí nestvůry z jezera. Z Lochnessky se toho dne stal skutečný fenomén. Údajní svědci prý zažívali při setkání s příšerou děsivé chvíle.
6 fotografií

Lochnesská příšera se před 90 lety stala hvězdou novin. Kvůli děsivému příběhu

Svět
Vévodkyně z Cornwallu Camilla byla korunována královnou manželkou.
Psychicky náročnou cestu ušla v sobotu korunovaná britská královna Camilla. Jak ukázala minulá léta a první měsíce panování jejího manžela, krále Karla III., jejím následujícím úkolem je být novému britskému panovníkovi oporou. Stejně tak se nadále bude věnovat charitě. Zajímá ji především téma léčby osteoporózy a pomoc obětem domácího a sexuálního násilí.
42 fotografií

Od nenáviděné milenky ke královně. Camillu čeká vedle Karla III. specifická role

Státy mimo EU
Mezinárodní vesmírná stanice.
I když poslední posádka opustí Mezinárodní vesmírnou stanci (ISS) až v roce 2030, experti mají už teď plné ruce práce, aby zajistili, že o rok později bezpečně shoří v atmosféře při návratu k Zemi. Specializované firmy tvrdí, že tou dobou už by ji dokázaly na oběžné dráze rozebrat a zrecyklovat. Kosmická agentura NASA je však vůči tomu skeptická. Znalci tak očekávají nad Pacifikem podívanou, jakou ještě člověk nezažil.
6 fotografií

Velká ohnivá show. Experti vědí, jak přesně zanikne Mezinárodní vesmírná stanice

Vesmír
Běloruský novinář a opoziční aktivista Raman Pratasevič
Běloruský soud ve středu poslal bývalého šéfredaktora opozičního média Nexta Ramana Prataseviče na osm let do vězení. Úřady ho obvinily z řady trestných činů včetně spiknutí s cílem uchvátit moc. Další obžalované v případu - zakladatele Nexty Scjapana Pucilu a bývalého redaktora telegramového kanálu Jana Rudzika podle nezávislého serveru Naša Niva soud v jejich nepřítomnosti poslal za mříže na 20, respektive 19 let.

Únos letadla s novinářem: Běloruský soud poslal Prataseviče na osm let za mříže

Státy mimo EU
Čtrnáctiletý chlapec při střelbě v srbském hlavním městě Bělehradu zabil jednoho člena ochranky, několik dětí je zraněných
Při středeční střelbě v základní škole v srbském hlavním městě Bělehradu přišlo o život osm žáků a člen ochranky. Informují o tom média s odvoláním na srbské úřady. Ze střelby je podezřelý čtrnáctiletý chlapec, kterého policie zadržela. Motiv zatím není znám. Další děti a také učitelka jsou zraněni, píše agentura Reuters. Srbská vláda podle stanice BBC v reakci na tragédii vyhlásila třídenní smutek.

Žák sedmé třídy střílel ve škole v Bělehradě. Zemřelo osm dětí a člen ochranky

Státy mimo EU
Ukrajinským jednotkám bojujícím u Bachmutu dochází munice, žádají pomoc od zahraničních spojenců
Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina, která je spojována s blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina, stále provádí intenzivní pokusy o dobytí východoukrajinského Bachmutu. V návaznosti na to reportéři britského portálu BBC uvedli, že ukrajinští obránci města zoufale shánějí munici a bojí se, že ztratí podporu od zahraničních spojenců.
12 fotografií

Země je vyždímaná, munice dochází. Ukrajinci popsali život na frontě u Bachmutu

Státy mimo EU
Obří raketa společnosti SpaceX záhy po startu explodovala.
Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX bez posádky odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu, krátce nato však ve vzduchu explodoval, když se podle médií zřejmě aktivovalo automatické ukončení letu. Výbuch nastal čtyři minuty po startu poté, co se měla oddělit nosná raketa. SpaceX na twitteru uvedl, že jeho technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců“.
6 fotografií

VIDEO: Obří raketa Starship po startu explodovala. SpaceX přesto mluví o úspěchu

Svět