ŠTÍTEK: BBC

Jedna z rukojmích, které ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás propustili na svobodu.
Pětaosmdesátiletá Jocheved Lifšicová, kterou v pondělí večer propustilo ze zajetí palestinské islamistické hnutí Hamás, uvedla, že ji ozbrojenci 7. října při převozu do Pásma Gazy zbili holemi. Dodala, že během dvoutýdenního zajetí na palestinském území s ní ale zacházeli dobře. Křehce vypadající Lifšicová, sedící na invalidním vozíku, řekla novinářům, že jí během jejího nedobrovolného pobytu v síti tunelů v Pásmu Gazy navštívil lékař a že bylo postaráno o všechny její potřeby.
43 fotografií

Únos provázelo násilí. Pak se mnou Hamás zacházel dobře, říká propuštěná rukojmí

Svět
Ilustrační snímek
Britská policie odvedla v poutech k výslechu 13letého černošského chlapce, který si hrál se svým kamarádem s vodní pistolí. Chlapcova matka si na chování policistů stěžovala kvůli traumatu, které její syn údajně utrpěl. Stejně starému bělošskému chlapci by se podobná věc nestala, prohlásila žena. Policisté se za zákrok omluvili, nikoho však nepotrestali, napsal ve čtvrtek web zpravodajské stanice BBC.

Britská policie spoutala a zadržela černošského chlapce. Hrál si s vodní pistolí

Státy mimo EU
Bouře Babet ve Skotsku
Sever Evropy postihne ve čtvrtek a v pátek silný vichr a lijáky, které by mohly způsobit ničivé záplavy. Nepříznivé počasí je očekáváno v Dánsku, Norsku či na severu Německa, informovala agentura AP. Na severu Skotska večer začal platit nejvyšší stupeň varování před špatným počasím kvůli bouři Babet.

Na severní Evropu udeří silný vichr a lijáky. Hrozí ničivé záplavy

Státy EU
Oves je bohatý na základní živiny a minerály, jako je thiamin, zinek, hořčík, železo, mangan, fosfor a selen.
Ovesné vločky vypadají jako poněkud nudná potravina. Ve skutečnosti však těm, kteří je zařadili do svého jídelníčku, pomáhají výrazně zlepšit fungování organismu. Mají totiž dobrý vliv na zdraví střev, imunitní systém, hladinu cholesterolu a cukru v krvi, kvalitní spánek i snižování váhy. A to ještě zdaleka není všechno, co ovesné vločky dokážou. Navíc v kuchyni nabízejí mnoho možností úprav nasladko i naslano, takže z nich s minimálním úsilím vykouzlíte spoustu velkých dobrot. Proč tedy jíst ovesné vločky? A jak ovesné vločky připravit?

Zdravé srdce, štíhlá postava, lepší imunita i spánek? Pomůže toto levné jídlo

Zdravý život
Do ulic Londýna a dalších britských měst vyšli v sobotu 14. října lidé, aby vyjádřili podporu Palestině
Tisíce lidí dnes v Londýně, Manchesteru a dalších britských městech vyšly do ulic na podporu Palestinců. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“, „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“. Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení a zároveň vyzvala demonstranty, aby se neodchylovali od plánované trasy protestu. Sídlo televize BBC dnes bylo posprejováno červenou barvou. Incidentem se zabývá policie.

Zastavte válku, svobodu Palestině. Do ulic Londýna vyšly tisíce demonstrantů

Státy mimo EU
Pozor na internetové podvodníky. Z nevinné půjčky se může stát psychický teror.
Potřebujete rychle půjčit menší částku? Lákavá nabídka na úvěr přes aplikaci se může velmi rychle změnit v psychický teror. Své o tom vědí tisíce lidí, kteří naletěli internetovým lichvářům. Ti aplikaci na zprostředkování půjčky využívají k tomu, aby z dlužníka dostali citlivé údaje. S jejím stažením se tak do cizích rukou dostane seznam kontaktů či fotografie, a pokud člověk nezaplatí včas, začnou se dít věci. Jak zjistili reportéři BBC, podobné podvody se raketově množí zejména v Indii. Kvůli predátorským půjčkám se v zemi zabilo už šedesát lidí.

Celosvětový teror s půjčkou. Nezaplatíš? Rozešleme tvé nahé foto. Lidé se zabijí

Svět
Izraelští vojáci procházejí kibucem Kfar Aza, který se stal terčem útoku palestinského hnutí Hamás
Osada (kibuc) Kfar Aza je mikrokosmem prvních několika dnů války a také by mohl být náznakem toho, co bude následovat, píše zpravodajský web BBC. Do úterního rána se v kibucu, který je jednou z řady izraelských osad u hranice s palestinským Pásmem Gazy, ještě bojovalo. Proto izraelská armáda mohla z místa až teď začít odvážet těla obyvatel, které Hamás pozabíjel poté, co v sobotu pronikl do Izraele.
43 fotografií

Svědectví z osady Kfar Aza: Ozbrojenci Hamásu jsou agresivní jako zvířata

Svět
Izraelský voják na místě festivalu Supernova, kde ozbrojenci Hamásu zabili více než 260 lidí a další unesli.
Hudební festival Supernova nedaleko Pásma Gazy měl být odreagováním pro mnoho lidí. Organizátoři akce slibovali nádherné výhledy a víkend plný lásky a porozumění za doprovodu skvělé hudby. Někteří lidé i tak na událost odjížděli s vědomím, že by se mohly objevit rakety. Že se ale z festivalu stanou krvavá jatka s doprovodem staccata automatických pušek, nikoho nenapadlo ani v tom nejhorším snu.
7 fotografií

Lidé byli jako lovná zvěř. Objevily se další detaily masakru festivalu v Izraeli

Svět
Vyprošťování obětí v Pásmu Gazy. Ilustrační snímek
Izraelská armáda tvrdí, že palestinské militantní hnutí Hamás drží v pásmu Gazy značný počet izraelských civilistů a vojáků jako rukojmí. Po sobotním nečekaném útoku tito zajatci izraelské armádě znesnadňují odvetné útoky. Mezi pohřešovanými jsou i cizinci. Podle některých informací se již Hamás za katarského zprostředkování snaží vyjednat výměnu Izraelek za Palestinky zadržované v izraelských věznicích. 
43 fotografií

Netuší, zda ještě žijí. Lidi unesené Hamásem poznávají příbuzní na videích

Svět
Následky bojů v Izraeli, říjen 2023
Izraelská armáda v noci na pondělí pokračovala v útocích na cíle spojené s radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy, odkud o víkendu palestinští ozbrojenci napadli Izrael. S bojovníky Hamásu se také stále potýká v sedmi nebo osmi oblastech, do kterých příslušníci hnutí pronikli při sobotním bezprecedentním útoku na izraelské území, kde zabíjeli vojáky i civilisty, uvedl podle agentury Reuters mluvčí izraelské armády. 
43 fotografií

Boje pokračují. Izraelská armáda i nadále útočí na cíle Hamásu v Pásmu Gazy

Svět
Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv.
Při útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přišli o život dva Thajci a dalších jedenáct bylo zajato, mezi oběťmi jsou také dvě Ukrajinky. Uvedly to v neděli vlády Thajska a Ukrajiny. Nejméně jednoho občana pohřešuje Británie, americká vláda zase podle šéfa diplomacie Antonyho Blinkena ověřuje informace, že bylo zabito i několik Američanů.

Boje v Izraeli: Thajsko, Ukrajina i USA hlásí zabité či zajaté občany

Svět
Na vyhlídkách podél Cesty Trollů bývá v sezoně poměrně plno.
Trollstigen aneb Trolí stezka je jednou z nejznámějších i nejkrásnějších scénických silnic v Evropě. Jde o mistrovské inženýrské dílo, které jezdí do Norska obdivovat motoristé a turisté prakticky z celého světa. Měří asi 50 kilometrů a zdolává zhruba 800 výškových metrů. Důležité je sem přijet za hezkého počasí. V zimě je totiž přístup na Cestu Trollů, jak se jí také říká, zakázaný.
11 fotografií

Kde můžete potkat trolla? Unikátní cesta plná úchvatných výhledů je zdarma

Do světa
Vyprošťování mrtvých a zraněných v Pásmu Gazy
Muži s automatickými zbraněmi v sobotu bez rozmyslu útočili na obytné domy, ale i na návštěvníky tanečního festivalu, když palestinské radikální hnutí Hamás proniklo na izraelské území z Pásma Gazy. Vypovídají o tom svědectví Izraelců publikovaná v médiích den po útoku, který šokoval Izrael a celý svět. Jedna žena vylíčila, že všude kolem ní umírali lidé.
43 fotografií

Teď umřu. Svědci popsali řádění ozbrojenců v Izraeli, stříleli i na festivalu

Svět
Ruský útok na ukrajinskou vesnici Hroza, 5. října 2023
Při čtvrtečním ruském vzdušném úderu na ukrajinskou vesnici Hroza zemřela také vdova, syn a snacha vojáka, kterého si lidé zrovna připomínali na smuteční hostině v kavárně. Napsal to server Ukrajinska pravda s odvoláním na mluvčího charkovské oblastní prokuratury Dmytra Čubenka. Ukrajinské úřady úder označují jako jeden z nejtragičtějších, podle regionálního šéfa Oleha Syněhubova zahynula pětina obyvatel vsi.
7 fotografií

Zahynula pětina obyvatel vsi. Ukrajinská Hroza se vzpamatovává z krvavého úderu

Státy mimo EU
Kdo jí švestky, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně
Lékaři i dietologové radí: Dopřejte si švestky. Toto sladké ovoce je skvělé nejen v koláčích, knedlících a slivovici, ale přináší také významné zdravotní benefity. Švestky jsou totiž plné vitaminů i minerálů. Kdo je jí, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně. Švestky jsou jedním z bojovníků proti cukrovce a obezitě a vypadá to, že zanedbatelné nejsou ani jejich účinky proti stárnutí.

Dopřejte si sladké potěšení. Pomáhá v boji proti stárnutí, obezitě i rakovině

Zdravý život
Ví se, že čaj z ořechových skořápek příznivě působí na cukrovku, ale ulehčuje také nemocným, kteří trpí kašlem nebo nachlazením
Sklizeň, uskladnění a zpracování vlašských ořechů není úplně jednoduchá záležitost a kromě jiného přináší i spoustu odpadu: nejprve jsou to zbytky slupek a později velká hromada skořápek. Zkuste však tentokrát skořápky nevyhazovat, protože pokud s nimi naložíte správně, prospějí vašemu zdraví, vzhledu i zahradě. Jak skořápky z vlašských ořechů využít?

Češi je vyhazují. Je to velká škoda, ořechové skořápky prospějí zdraví i kráse

Zdravý život
Šéf Smer-SD Robert Fico a jeho tým slaví vítězství v parlamentních volbách
Liberální zázrak se nekoná, píše dnes rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Francouzská agentura AFP, britská veřejnoprávní stanice BBC či americká zpravodajská televize CNN zdůrazňují možný příklon Slovenska ke Kremlu. Vyvozují to především z Ficových předvolebních prohlášení, včetně toho, že po návratu k moci by ukončil vojenskou pomoc Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi.
28 fotografií

Vyhráli populisté s proruským Ficem, komentují zahraniční média slovenské volby

Svět
Indický modul během své cesty k Měsíci
Naděje, že by indický přistávací modul a robotické vozítko na Měsíci obnovily činnost, každou hodinou slábne. Zpravodajskému serveru BBC News to v pondělí řekli indičtí vědci. Přístroje byly uvedeny do spánkového režimu počátkem září před příchodem mrazivé lunární noci a od 22. září se s nimi Indie pokouší opětovně navázat kontakt.

Indická mise na Měsíci: Naděje na probuzení robotického vozítka slábne

Vesmír
Asa Asa Butterfield jako Otis
Žádné odpanění neexistuje, hlásá mladá terapeutka, která, jak to vypadá, zavaří hrdinovi v nové řadě seriálu Sexuální výchova. Na škole, kam se po zavření té staré Otis přesunul, není zjevně jediný, kdo chce dávat studentům sexuální rady. Říká si O, působí vyrovnaně a má tisíce sledujících a fronty u dveří. Vypadá to, že Otis má problém.
4 fotografie

Přišel orgasmus. Tak nevím. Netflix odstartoval čtvrtou řadu Sexuální výchovy

Film a televize
Kmín pomáhá odstranit toxiny s těla, ale pomůže i při redukci hmotnosti a zbavování se břišního tuku
Semínka kmínu jsou běžnou součástí naší kuchyně. Kromě ochucení pokrmů však nabízejí daleko více. Pokud chcete zhubnout pár kilogramů, může vám značně pomoci nápoj z obyčejného kmínu. Kmínový čaj vás zbaví břišního tuku a pomůže i s nadýmáním. Má příznivý vliv na zdraví střev a zrychluje metabolismus. Stačí pár týdnů a kila půjdou dolů. Kmínový čaj je bezpečný, ale pozor - neměly by ho pít těhotné ženy. 

Chcete zhubnout? Pomůže to nejlevnější koření, které navíc čistí střeva

Zdravý život
Malinké plody černého bezu v sobě skrývají neuvěřitelný léčivý potenciál, proto by byla škoda nechat je na keřích
Začátek podzimu je slunečný a přívětivý, to však nic nemění na tom, že sezona kašlání, kýchání a smrkání už je za dveřmi. Léků na zmírnění příznaků nachlazení a chřipky jsou plné lékárny, ale ti, kteří sázejí spíše na přírodní způsob, by neměli zapomínat na plody černého bezu, který to s respiračními chorobami umí. Pomáhá však také snižovat vysoký tlak, je blahodárný pro cévy i pleť a nabízí i řadu dalších zdravotních benefitů. Co všechno ještě léčí? A jak zpracovat bobule?

Natrhejte si černé kuličky. Snižují krevní tlak, cholesterol i riziko demence

Zdravý život
Prázdné místo v nizozemském muzeu Kunsthal v Rotterdamu, kde visel obraz Henriho Matisse „La Liseuse en Blanc et Jaune“, 16. října 2012
Jednou z nejproslulejších loupeží umění je ukradení sedmi obrazů z muzea Kunsthal Rotterdam v roce 2012. Mezi odcizenými díly byla i Picassova Hlava harlekýna. Lupičům stačily tři minuty na to, aby díla popadli a odnesli před příjezdem policie. Zločinu, o kterém v Nizozemsku mluvili jako o loupeži století, se věnuje nejnovější díl seriálu Největší loupeže umění. 

Loupež století. Zlodějům stačily tři minuty, sedm děl už nikdy nikdo nespatřil

Státy EU
Fentanyl je aktuálně nejzhoubnější drogou v USA. Před nedávnem zabila ročního chlapce, tři další děti skončily v nemocnici
Nejzhoubnější současná droga ve Spojených státech amerických znovu zabíjela. Zbytky syntetického opiátu fentanylu podle policie způsobily smrt ročního chlapce v soukromé školce v New Yorku. Podle čerstvé studie stojí fentanyl za dvěma třetinami drogových úmrtí v zemi a velkou roli v tom hraje mexická mafie, neblaze proslulá díky druhé sérii seriálu Netflixu Narcos.

Zrádná drogová hrozba. USA šokovala smrt ročního chlapce, zabil ho fentanyl

Svět
Následky války v Charkovské oblasti. Ilustrační snímek
Na tržiště v ukrajinské Kosťantynivce v Doněcké oblasti 6. září patrně omylem dopadla ukrajinská raketa vypálená komplexem Buk, napsal deník The New York Times (NYT) po analýze této události, při níž podle ukrajinských úřadů zahynulo 17 lidí a úder se řadí mezi jedny z nejhorších v zemi v posledních měsících. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zhruba dvě hodiny po zásahu tržiště obvinil z útoku Rusko. Moskva nyní připsala odpovědnost za smrt lidí v Kosťantynivce Ukrajině. Ukrajinská tajná služba SBU ovšem trvá na tom, že za úderem stojí Rusko.
14 fotografií

Masakr v Kosťantynivce? Tržiště omylem zasáhla ukrajinská raketa, tvrdí list

Státy mimo EU
 Rozbombardovaná vesnice na frontové linii u ukrajinského Bachmutu, 3. září 2023
Ukrajinská armáda osvobodila vesnici Kliščijivka u Bachmutu na východě země. S odvoláním na mluvčího východního uskupení ukrajinských sil a prohlášení jednotek, které se na tomto úspěchu podílely, to na svém webu napsal list Ukrajinska pravda. Sami vojáci ale varují, že ves, která je důležitá pro další postup ukrajinské protiofenzivy, se Rusové snaží dobýt zpět. Vojákům už mezitím poděkoval za osvobození Kliščijivky prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva se dosud ke zprávám o ztrátě obce nevyjádřila.
14 fotografií

Kyjev osvobodil vesnici, která je klíčem k Bachmutu. Rusové ji chtějí dobýt zpět

Státy mimo EU
Ministr, premiér, prezident a vůbec politici všeho druhu jsou vděčným terčem různých vtipálků. A ti se našli i mezi filmaři. Nejnovějším přírůstkem mezi komediálními seriály z politického prostředí je slovenský Vítěz českého režiséra Jana Hřebejka. Z vládních činitelů už si ale dávno před ním stříleli třeba Petr Čtvrtníček v pořadu Česká soda nebo kdysi populární Gumáci. Legendární je také titul Jistě, pane ministře z dílny britské BBC. A existují i další…

Politika, bezedná studna legrace. Tyto seriály si střílí z ministrů i premiérů

Film a televize
Řada turistů výstup na horu Fudži podcení. Špatně se obléknou a mají i nedostatečnou fyzičku.
Nejvyšší hora Japonska Fudži patří k tamním nejvyhledávanějším turistickým cílům. Podle toho to také u sopky s poslední erupcí v roce 1707 vypadá. Všude odpadky a toalety často nestíhají. Turistů se v místě pohybuje prostě moc, a navíc i lidí, kteří si sem vyšli jen tak na houby shiitake. Do nemocnice tak muselo být jen v letošní sezoně z hory transportováno pět lidí kvůli vážným zdravotním potížím. Dalších zranění jako podvrtnutých kotníků nebo dýchacích problémů bylo nepočítaně.
9 fotografií

Posvátná japonská sopka trpí. Turistů je moc, všude odpadky, toalety nestíhají

Do světa