ŠTÍTEK: BBC

Rozmanitý svět člověku převážně neškodných žraloků fascinuje vědce natolik, že za posledních čtyřicet let rozšířili okruh jejich známých druhů o čtyřicet procent.
Čím hlouběji zamíří, tím více mořských predátorů objeví. Rozvoj hlubokomořského bádání i pečlivá práce se sbírkami pomohla vědcům výrazně zvýšit počty popsaných druhů žraloků. Nově objevených paryb, které člověka fascinují i děsí, od osmdesátých let minulého století přibylo v badatelských záznamech 140. Zatím poslední doplnili výzkumníci u pobřeží Austrálie a Afriky.

Monstra z hlubin dostávají jména. Vědci za 40 let objevili stovku nových žraloků

Objevy
Natáčení filmu Deadpool 3, kde si Hugh Jackman znovu zahraje Wolverina (vlevo) a Ryan Raynolds Deadpoola (vpravo)
Chystané třetí pokračování filmové série o komiksovém hrdinovi Deadpoolovi nebo Mission: Impossible 8 jsou mezi prvními hollywoodskými projekty, jejichž tvorba se zastavila poté, co odbory zastupující zhruba 160 tisíc herců spustily stávku kvůli sporům o pracovní podmínky. Informují o tom americká média. Podle zpravodajské společnosti BBC by mohla být zasažena také produkce dalšího Avataru i slavnostní premiéry a další akce. Herci odpoledne zahájili protesty u sídel firem Disney, Netflix a HBO v Kalifornii a New Yorku.

Stávka herců v Hollywoodu: Deadpool 3 a další projekty přerušují natáčení

Film a televize
Příslušníci Wagnerovy skupiny. Ilustrační snímek
Někteří členové Wagnerovy soukromé vojenské společnosti včetně velitelů až do poslední chvíle nevěděli, že táhnou na Rostov na Donu a na Moskvu, o protestní akci svého uskupení se dozvídali stejně jako zbytek světa ze zpráv na komunikační platformě Telegram. Stanici BBC to o vzpouře wagnerovců proti ruskému armádnímu vedení řekl jeden z nižších žoldnéřských velitelů. Na žádný odpor jeho oddíl nenarazil, uvedl velitel, který s BBC hovořil z Luhansku, městě pod kontrolou ruských sil na východě Ukrajiny.
7 fotografií

Vzpoura wagnerovců? O detailech jsme se dozvídali z internetu, tvrdí žoldnéř

Svět
Tom Holland jako Peter Parker alias Spider-Man
Tom Holland, který je známý hlavně jako představitel Spider-Mana v posledních třech filmech o pavoučím muži, přiznal, že se potýkal se závislostí na alkoholu. V podcastu životního kouče Jaye Shattyho tento britský herec řekl, že vystřízlivět bylo tou nejlepší věcí, co udělal, když si uvědomil, že se stal otrokem alkoholu, napsala britská stanice BBC.

Byl jsem závislý na alkoholu, přiznal filmový Spider-Man Tom Holland

Film a televize
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Pražském hradě. Odtud v pátek 7. července zamířil na Slovensko a posléze do Turecka
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že se z Turecka do vlasti vrací společně s pěti ukrajinskými veliteli, kteří loni bránili do konce bitvy o Mariupol tamní železárny a ocelárny Azovstal. Z ruského zajetí se dostali v září při výměně válečných vězňů a měli žít do konce války v Turecku. Zelenskyj zřejmě přesvědčil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby je nechal jít domů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.
25 fotografií

Zelenskyj opustil Turecko. Do vlasti se s ním vrací velitelé z bitvy o Mariupol

Státy mimo EU
Hadí ostrov v Černé moři, o který sváděli tvrdé boje Ukrajinci a Rusové
Ukrajina se už 500 dní brání ruské vojenské agresi. Její prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti zveřejnil video z Hadího ostrova, který ukrajinská armáda osvobodila loni na konci června a který je symbolem odporu Ukrajinců vůči ruské invazi. Kdy záběry s hlavou státu na místě vznikly, není zřejmé, podotkla ruská služba BBC. Zelenskyj byl v posledních dnech na cestách v zahraničí.
14 fotografií

500 dní ruské agrese: Ukrajina se brání, Zelenskyj navštívil Hadí ostrov

Státy mimo EU
Záchranáři se shromažďují před poškozenými budovami ve Lvově, pátrání po obětech pokračuje
Devět lidí přišlo o život a čtyři desítky jich utrpěly zranění při čtvrtečním nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov, uvedla média s odvoláním na ukrajinské činitele. Při vzdušném úderu na město, které leží několik desítek kilometrů od polských hranic, byla zasažena obytná budova. Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku ruské invaze. Úřady ve Lvově vyhlásily dvoudenní smutek, záchranné práce pokračují.
5 fotografií

Největší útok na Lvov od začátku války: Při ostřelování města zemřelo devět lidí

Státy mimo EU
Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin v noci opustil Rostov na Donu. Po dohodě s běloruským prezidentem Alexanderem Lukašenkem zastavil postup svých mužů k Moskvě a přesune se do Minska
Zakladatel soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je v ruském Petrohradu, a nikoliv v Bělorusku, kam se měl odebrat po pravděpodobném pokusu o ozbrojenou vzpouru z konce června. Ve čtvrtek to uvedl běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, který chce podle ruskojazyčného serveru BBC záležitosti okolo wagnerovců probrat v dohledné době s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Šéf wagnerovců Prigožin není v Bělorusku, ale v Petrohradu, uvedl Lukašenko

Státy mimo EU
Mládě zubra v milovické rezervaci.
Zástupci milovické rezervace stále nemají potřebný souhlas krajského úředníka, který potřebují k vybudování stabilního napajedla a tím k získání potřebného množství vody pro pastviny, na nichž se pohybují zubři a divocí koně. Petici podporující úsilí vedení rezervace už podepsalo více jak 15 tisíc lidí. Na potřebné povolení rezervace čeká od listopadu 2020.

Boj o vodu v rezervaci nekončí. Petici už podepsalo více jak patnáct tisíc lidí

Nymbursko
Zřejmě nejznámější karikatura odkazující k takzvanému Velkému zápachu v Londýně v létě 1858, který se společně s různými nemocemi šířil ze silně znečištěné řeky Temže
V létě před 165 lety Londýn drtil nesnesitelný zápach šířící se z Temže. Řeka byla plná splašků i mrtvol. Smrad byl tak velký, že se někteří lidé neudrželi a přímo v ulicích zvraceli či omdlévali. K takzvanému Shnilému létu přispěla paradoxně i technologická novinka dané doby - splachovací záchod. Vše vyřešilo až zbudování kanalizace.
11 fotografií

Lidé zvraceli v ulicích. Shnilé léto v Londýně měl na svědomí splachovací záchod

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace. Ilustrační snímek
Ruská tajná služba FSB stále oficiálně vyšetřuje šéfa Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina kvůli podezření z organizování ozbrojené vzpoury, píše ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Uvedl, že pro to, aby FSB přijala jiné rozhodnutí, uplynulo příliš málo času. Později tuto informaci přinesly i tři ruské státní agentury TASS, Interfax a RIA Novosti.
7 fotografií

Vzpoura Wagnerovců: FSB i nadále vyšetřuje Prigožina, tvrdí ruská média

Svět
George Orwell
George Orwell patří k autorům, jejichž knihy jsou známější než ten, kdo je napsal. Většina lidí asi zná jeho román 1984 - kritiku totalitních režimů, ve kterých žijí občané pod neustálým dohledem Velkého bratra. 25. června uplyne 120 let od Orwellova narození. Co víte o muži, kterého v roce 2008 magazín The Time zařadil na druhé místo v seznamu nejvýznamnějších britských spisovatelů?

KVÍZ: Velký bratr tě sleduje! Znáte život a dílo George Orwella?

Literatura
Ruští policisté s dlouhými zbraněmi před sídlem Wagnerovců v Petrohradu
Moskva kvůli napjaté situaci v zemi zavádí protiteroristická opatření, ve městě byly zrušeny všechny hromadné akce. Je nutné počítat s častějšími kontrolami na silnicích, uvedla agentura TASS s odvoláním na starostu Sergeje Sobjanina. Ruská metropole tak reaguje na kroky šéfa soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenije Prigožina, které ruské úřady považují za výzvu k ozbrojenému povstání. Už předtím Moskva posílila bezpečnostní opatření. Starosta Moskvy vyzval obyvatele k omezení pohybu, v pondělí nemají jít do práce.

Vzpoura Wagnerovců: Moskva a další oblasti zavádí protiteroristická opatření

Svět
Šéf wagnerovců Prigožin v prostorách budovy velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostovu na Donu
Vojáci Wagnerovy vojenské společnosti v sobotu obsadili armádní stanoviště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, později také vojenská stanoviště ve městě Voroněž jižně od Moskvy a dosáhli i města Lipeck mezi Voroněží a Moskvou. Postup k ruskému hlavnímu městu zastavil šéf Wagnerovců Jevgenij Pirožin po jednání s běloruským prezidentem Alexanderem Lukašenkem. Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků se vrátí zpět na základny. Cílem stažení je údajně zabránit možnosti, že by byla prolita „ruská krev“. Na oplátku nebude stíhán a odejde do Běloruska.
14 fotografií

Prigožin po dohodě s Lukašenkem zastavil postup k Moskvě. Odejde do Běloruska

Svět
Jevgenij Prigožin
Šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin podle portálu Meduza a dalších médií obvinil pravidelnou ruskou armádu, že podnikla raketový útok na pozice jeho mužů. Prigožin rovněž vyzval Rusy, aby se připojili k tisícům jeho bojovníků a zastavili „zlo, které páchá armádní velení“. Kreml reagoval oznámením, že jsou přijímána veškerá nezbytná opatření a ruské úřady začaly věc řešit pro podezření z vyzývání k ozbrojené vzpouře.
14 fotografií

Ruská armáda zaútočila na Wagnerovce, uvedl Prigožin. FSB ho začala vyšetřovat

Svět
Trosky ruské rakety sestřelené ukrajinskou protivzdušnou obranou. Ilustrační snímek
Rusko v noci na pátek proti Ukrajině vystřelilo z oblasti Kaspického moře 13 raket vzduch-země a ukrajinská protiletecká obrana všechny zničila, uvedlo ukrajinské letectvo. V Doněcké oblasti na východě země ukrajinští vojáci sestřelili ruský bojový vrtulník Ka-52, oznámil generální štáb ukrajinské armády. Ukrajina i Rusko hlásí mrtvé po ostřelování.
14 fotografií

Rusko v noci proti Ukrajině vystřelilo 13 raket. Ukrajinci uvedli, že je zničili

Státy mimo EU
Podmořský robot CURV III asistující při záchraně posádky miniponorky Pisces III
Drama ztracené malé ponorky Titan, která se spolu s pětičlennou posádkou potopila v neděli na cestě k vraku Titaniku, připomnělo půl století starý příběh záchrany dvou mužů, jež zůstali déle než tři dny uvězněni v miniponorce potopené do hloubky půl kilometru. Přesto byli po 76 hodinách vyproštěni živí. V okamžiku záchrany jim zbýval kyslík na posledních 12 minut.

Před 50 lety byli muži v ponorce uvězněni 76 hodin. Od smrti je dělilo 12 minut

Svět
Ponorka Titan, která zmizela při cestě k vraku Titaniku, před ponorem
Naděje na záchranu pětičlenné posádky ponorky, která se ztratila při plavbě k vraku Titaniku, se dnes dál tenčily vzhledem k uplynutí doby, na níž mělo plavidlo podle svého provozovatele zásobu kyslíku. Do pátrání se nicméně připojovaly další lodě a dálkově ovládané přístroje včetně francouzského plavidla s vybavením pro průzkum dna oceánu. Podle americké pobřežní stráže má pátrání stále charakter „záchranné“ operace.
6 fotografií

Pátrání po ztracené ponorce je v rozhodující fázi. Posádce už mohl dojít kyslík

Svět
Ponorka Titan společnosti OceanGate Expeditions, která se ztratila během cesty k vraku Titaniku
Záchranné týmy, které se snaží najít ztracenou ponorku u vraku parníku Titanic, zatím neznají zdroj podvodního zvuku zachyceného v úterý v zóně pátrání. V televizním rozhovoru to dnes podle zpravodajské společnosti BBC řekl důstojník americké pobřežní stráže John Mauger, který operace vede. Pátrání se nyní zaměřuje na oblast, kde byly zaznamenány ruchy označované médii jako bouchání.
6 fotografií

Ponorka ztracená u Titaniku: Pátrací týmy slyšely bouchání, snaží se najít zdroj

Svět
Do práce na kole 2023: pravidelnost.
Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem. Výzvu přijalo celkem 25 621 účastníků a účastnic z celého Česka. Společně najezdili přes 5,7 milionu kilometrů v rámci 697 tisíc cest. Již 13. ročníku soutěže Do práce na kole 2023, do kterého se město zapojilo po deváté, se za Hranice aktivně zúčastnilo 229 soutěžících. Ti spolu ujeli na kole a ušli pěšky celkem 61 149,6 kilometru.
5 fotografií

Pěšky i na kole. Hranice mají své vítěze soutěže Do práce na kole 2023

Hranicko
Makak, ilustrační foto
Zpravodajská stanice BBC odhalila globální síť sadistů, kteří týrali opice nebo za to platili. Novináři síť tyranů sahající od Indonésie po Spojené státy rozkrývali rok. Objevili přitom stovky zákazníků z USA, Británie a dalších zemí, kteří platili Indonésanům za to, aby týrali a zabíjeli mláďata makaka jávského. V komunikaci se přitom předháněli, kdo bude mít brutálnější video, v jednom z mnoha případů bylo například mládě usmrceno v mixéru.

Kladivem, nebo v mixéru? BBC odhalila gang sadistů, kteří mučili mláďata opic

Svět
Ankylosaurus. Ilustrační snímek
Paleontologové na jihoanglickém ostrově Wight našli dosud neznámý druh obrněného dinosaura. Pradávný živočich byl býložravec a patřil k rozsáhlé skupině ankylosauria, jejíž zástupce mnohdy rovněž pokrýval kostěný pancíř. O studii zveřejněné v odborném časopise Systematic Palaentology píše server BBC.

Vědci objevili nový druh obrněného dinosaura. Jednalo se o býložravce

Objevy
Zemědělství v KLDR. Ilustrační snímek
V Severní Koreji je nedostatek jídla a sousedé umírají hlady. V exkluzivních rozhovorech to novinářům britské stanice BBC sdělili tři lidé žijící v této nejizolovanější zemi světa. Jejich svědectví naznačuje, že situace v totalitní diktatuře je nejhorší od hladomoru z druhé poloviny 90.let. Pchjongjang tvrdí, že zájmy jeho občanů pro něj vždy byly na prvním místě. Svědectví získané BBC zpochybnil tvrzením, že jsou smyšlená a pocházejí od protirežimních sil.
12 fotografií

Raději se sami zabili. V Severní Koreji lidé umírají hlady, ze svědectví mrazí

Svět
Zpěvačka Beyoncé. Ilustrační snímek
Mysleli jste si, že za růst cen může válka na Ukrajině nebo výpadky v dodavatelském řetězci? Asi neznáte Beyoncé, napsal server BBC News. Začátek jejího turné ve Švédsku minulý měsíc vyvolal tak velkou poptávku po hotelech a restauracích, že se promítl do ekonomických statistik země. Květnová inflace 9,7 procenta byla vyšší, než očekávaly prognózy, a podle analytika z banky Danske Bank Michaela Grahna za tím částečně stojí právě americká popová superstar.

Kdo může za vysokou inflaci? Přispěla k ní i Beyoncé, kritizují zpěvačku Švédové

Státy EU
Když neprší, je i v Khasi, nejdeštivější části zeměkoule, krásné počasí.
Prší a zase prší. Prakticky nic jiného si nemohou po většinu roku říkat lidé, kteří mají své příbytky v kopcích hor Khasi v severovýchodní Indii. Jde totiž o nejdeštivější oblast světa. Když náhodou vysvitne slunce, místní slaví a děti nejdou do školy. Pro cizince jsou prý podmínky v této části Indie natolik extrémní, že při delším pobytu v horách Khasi snadno propadnou kvůli depresím alkoholu.
7 fotografií

Nejdeštivější místo světa: Evropané tu propadali alkoholu, ničila je deprese

Do světa
Ženu v Ekvádoru málem pohřbili zaživa. Ilustrační snímek
Případ 76leté zdravotní sestry ve výslužbě z města Babahoyo je noční můrou nejednoho člověka. Málem ji pohřbili zaživa. V nemocnici totiž příbuzným sdělili, že je mrtvá. Jen o pár hodin později už byla v pohřebním ústavu. Během posledního rozloučení se ovšem žena probrala a vyděsila své nejbližší, když začala klepat na rakev. Incident vyvolat vládní vyšetřování v nemocnici.

Ženu v Ekvádoru málem pohřbili zaživa. Probrala se v rakvi na vlastním pohřbu

Svět
Rozsáhlá policejní akce v britském Nottinghamu
Britská policie v Nottinghamu zadržela 31letého muže, který podle ní ráno v tomto středoanglickém městě ubodal dva vysokoškolské studenty a muže středního věku. Ukradenou dodávkou pak srazil trojici chodců, z nichž jeden je v kritickém stavu. Informovala o tom agentura AP. Už dopoledne se v britských médiích objevila informace, že policie uzavřela několik ulic v centru města kvůli „probíhajícímu závažnému incidentu“.
5 fotografií

Tři lidi ubodal, další pak srazil autem. Policie zadržela útočníka z Nottinghamu

Státy mimo EU
Amazonský deštný prales. Čtyři děti v ně po pádu letadla přežily 40 dní. Ilustrační snímek
V pátek se ve vysílačce kolumbijské armády ozval vysněný kód. „Zázrak, zázrak, zázrak, zázrak,“ linulo se z ní. Jeden zázrak za každé živé nalezené dítě. Šestitýdenní pátrací akce po čtyřech sourozencích, kteří se ztratili v Amazonském pralese po letecké nehodě, skončila šťastně. Děti přežily díky znalostem jejich domorodého kmene Huitoto a pytli mouky, který byl na palubě havarovaného letadla.

Detaily zázraku z džungle: Děti přežily 40 dní v divočině díky mouce a chytrosti

Svět
Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům
Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským invazním silám začala, píší na svém webu americká stanice ABC News nebo list The Washington Post s odvoláním na nejmenované ukrajinské zdroje. Mluvčí ukrajinského generálního štábu však podle agentury Reuters uvedl, že žádnou takovou informaci nemá. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mezitím podle agentury Interfax tvrdil, že ukrajinská armáda se v noci na čtvrtek pokusila prolomit ruskou obranu v Záporožské oblasti a že Rusové útok odrazili.
144 fotografií

Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám začala, uvádí americká média

Státy mimo EU
Kathleen Folbiggová u soudu NSW Coroners Court, 1. května 2019
Příběh Australanky Kathleen Folbiggové si lidé dlouho vyprávěli s hrůzou v očích a znechucením v hlase. Nazývali ji nejhorší sériovou vražedkyní Austrálie, která zabila své čtyři malé děti. Zdá se ovšem, že se nyní pohled na událost mění. Nové důkazy Folbiggovou vykreslují jako zdrcenou ženu, která kvůli nešťastné genetické mutaci přišla o všechny své děti. A pak za jejich smrt strávila dvě desetiletí za mřížemi. Případ je zřejmě jedním z nejzávažnějších justičních omylů v zemi.
3 fotografie

Šokující justiční omyl: Matku zavřeli za vraždu svých dětí, vše ale bylo jinak

Svět