ŠTÍTEK: BBC

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě armádního výcvikového centra v Rjazaňské oblasti, 20. října 2022
Částečná mobilizace v Rusku týkající se operace na Ukrajině byla dokončena, ohlásil  podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten 21. září tuto mobilizaci nařídil po sérii neúspěchů a ztrát ruských vojsk ve válce proti Ukrajině. Mobilizaci podle médií provázely zmatky, nedostatky a přehmaty, což nakonec připustily i úřady.
144 fotografií

Mobilizace je dokončena, ohlásil Šojgu Putinovi. Ten ale zatím výnos nepodepsal

Svět
Bývalý britský premiér Boris Johnson
Bývalý britský premiér Boris Johnson nebude kandidovat na lídra Konzervativní strany, a nebude tudíž usilovat o návrat do čela vlády. Johnson v tiskovém prohlášení podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC. Jediným uchazečem, který má veřejnou podporu 100 poslanců, která je nezbytná, je bývalý ministr financí Rishi Sunak. 
6 fotografií

Johnson nebude kandidovat na premiéra. Nebyl by to správný krok, oznámil

Státy mimo EU
Forenzní vyšetřování vraždy na anglickém venkově v minulém století. Ilustrační foto.
Zabil svou sestru a následně se upálil. Anebo to bylo celé úplně jinak? Detektivové po šestačtyřiceti letech znovu otevřeli případ hrůzné dvojité vraždy. Původní scénář osudného dne bratra a sestry z hrabství Pembrokeshire totiž napadli redaktoři místních novin. Ti si myslí, že do vraždy byl zapleten ještě někdo třetí. Skloňuje se i jméno čtyřnásobného vraha. O novém vyšetřování informoval portál BBC.

Kdo vraždil? Policie po 46 letech otevírá záhadný případ, něco na něm nesedí

Svět
Ilustrační snímek
Dvanáctiletá Freya Hunterová ze skotského Tillicoultry se potýká s následky dětské mozkové obrny. Její matka jí tak doma zřídila jakousi obdobu nemocnice. Vzrůstající ceny energií však rodinu přivedly do prakticky neřešitelné situace. Již nyní platí za elektřinu desetitíce měsíčně, vysoká částka by však příští rok měla ještě narůst. Rodině hrozí, že bude muset za elektřinu zaplatit bezmála půl milionu.

Pro nemocnou dceru mrzne. Britka doma dítěti zřídila JIP, teď nemá na elektřinu

Státy mimo EU
Britská premiérka Liz Trussová, 14. října 2022.
Britská média se dnes shodně věnují osudu premiérky Liz Trussové v čele kabinetu, který vede teprve pět týdnů. The Guardian píše, že Trussová bojuje o politické přežití. Komentátor veřejnoprávní stanice BBC si klade otázku, jak dlouho ještě Trussová vydrží v Downing Street, Daily Express píše o blížící se rozhodující bitvě. Podle zjištění deníku Daily Mail se zákonodárci Trussovou pokusí sesadit již tento týden.
4 fotografie

Liz Trussová bojuje o přežití. Toryové tajně hledají náhradu, píše britský tisk

Státy mimo EU
Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na Kapitol, 13. října 2022
Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na Kapitol si předvolá bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Někdejší republikánský šéf Bílého domu má před komisí podat svědectví v souvislosti s událostmi, při nichž dav jeho příznivců zaútočil na budovu amerického Kongresu. Informovaly o tom světové agentury, podle nichž o Trumpově předvolání rozhodl panel jednomyslně v hlasování během čtvrtečního veřejného slyšení.
12 fotografií

Vyšetřovací výbor si předvolá Trumpa. Má podat svědectví kvůli útoku na Kapitol

Svět
Ruský bitevní letoun Suchoj Su-25 na snímku vydaném ruským ministerstvem obrany 10. října 2022
Nejméně 19 mrtvých a 105 raněných si vyžádaly pondělní ruské útoky na ukrajinská města, hlásí ukrajinská média s odvoláním na záchranáře. V noci na úterý či v úterý ráno se opět staly terčem nových ruských útoků Záporoží, Oděsa a tepelná elektrárna ve Vinnycké oblasti, cílem palby raketometů a těžkých děl se stala Dněpropetrovská oblast. V Záporoží ruské rakety zabily jednoho člověka, píše agentura Ukrinform s odvoláním na oblastní správu.
10 fotografií

Ruské útoky na ukrajinská města pokračují. Cílem se stal i autosalón Škoda

Státy mimo EU
V moři čekají na objevení tisíce vraků. Ilustrační foto.
Mnoho životů mohlo být ušetřeno, kdyby se zpráva o ledovci dostala až na lodní můstek. Přes 1 500 lidí by se znovu ocitlo v objetí svých rodin namísto v ledových paží Atlantského oceánu. Britská obchodní parní loď SS Mesaba se Titanic v den neštěstí snažila varovat před blížícím se nebezpečím. Ten zprávu přijal, ale k lidem, kteří mohli osud lodi změnit, se už nedostala. Mesaba, která se snažila tragédii zabránit, byla poté přes sto let nezvěstná. Nyní ji vědci našli na dně Irského moře.

Varovala Titanic před ledovcem, pak na sto let mizela. Teď loď SS Mesaba našli

Objevy
Ukrajinský voják seskakuje z obrněného transportéru v oblasti Izjumu 19. září 2022
Situace v Lymanu na východě Ukrajiny je těžká, ale ruská vojska zatím odrážejí ukrajinské útoky, uvedl představitel proruských separatistů z neuznávané Doněcké lidové republiky (DNR) v ruské televizi. Podle neověřených zpráv na sociálních sítích ukrajinské jednotky pokračují v rozšiřování svého předpolí v okolí Lymanu, který se zřejmě chystají úplně obklíčit. 
144 fotografií

Výrazný postup? Ukrajinci již téměř obklíčili město Lyman, tvrdí analytici

Státy mimo EU
Malý koník na kolečkách, dětská hračka, v Archeologickém muzeu Kerameikos, Atény
Během dvou desetiletí, kdy archeolog Gus Van Beek prováděl vykopávky v Tell Jemmeh, asyrské osadě obývané zhruba před 3 800 až 2 200 lety, získal tolik předmětů, že americkému Smithsonovu institutu trvalo 40 let, než je všechny katalogizoval. Byly tam mince, skarabové, amulety. A také tak obrovské množství keramiky, že část z ní musela být později vyřazena.

Jak a s čím si před tisíci lety hrály děti? Pro archeology jde stále o záhadu

Objevy
Protesty po vyhlášení mobilizace v Rusku
Atmosféra strachu, bezmoci a zběsilý úprk. Tak se dá shrnout první den v Rusku poté, co prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Rozhodnutí v televizích sledovali občané po celé zemi, od nemocnic až po obchodní domy. Teď přemýšlí, co dál. Mezi možnostmi je pro mnohé drahý odjezd do zahraničí či pobyt ve vězení. V jednom se však mnoho obyvatel země shoduje. Na frontu nepůjdou za žádnou cenu.

Noční můra Rusů: Mobilizaci se brání. Raději si zlomí ruce, nebo volí vězení

Svět
Dcera Nicholase Wintona Barbara Wintonová převzala 15. září 2015 v Praze příležitostnou poštovní známku s portrétem jejího otce, kterou Česká pošta vydala jako poctu jeho hrdinskému činu
Po dlouhé nemoci v úterý v Británii zemřela v 68 letech Barbara Wintonová, dcera sira Nicholase Wintona, zachránce československých židovských dětí. ČTK o tom informovala Magdaléna Šebestová s odkazem na Wintonové syna Laurence. Wintonová několikrát navštívila Českou republiku, česky jí také vyšla kniha „Není-li to nemožné“, v níž popsala životní příběh svého otce. 
13 fotografií

Zemřela Barbara Wintonová. Dceři zachránce židovských dětí bylo 68 let

Státy mimo EU
Zemětřesení v Mexiku. Na snímku lidé v Mexiko City 19. září 2022
Silné zemětřesení, které v pondělí - v den výročí dvou jiných tragických otřesů - zasáhlo západ Mexika, si vyžádalo nejméně dvě smrtelné oběti a poškodilo řadu budov, včetně nemocnice a několika zdravotnických zařízení. Zemětřesení mělo podle mexického seizmologického ústavu sílu 7,7 stupně a následovala po něm řada menších otřesů, informoval server BBC Mundo.

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení. V den výročí předchozích smrtelných otřesů

Svět
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II.
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II. Celková doba čekání ve frontě podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin. Teplota v Londýně v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Po chladném ránu odpoledne vysvitlo slunce.
38 fotografií

Na loučení s Alžbětou II. čekají lidé i 25 hodin. Navštívil je král Karel III.

Státy mimo EU
Chodci, běžci a cyklisté v městské zelené oblasti CityLife v Miláně
Hlučné kolony střídají tiché aleje lemované vzrostlými stromy, parkující auta zase předzahrádky plné nočního života. Dopravní tepny v některých světových městech se pomalu ale jistě proměňují v oázy pro pěší a cyklisty. Britská BBC vyprofilovala čtyři světové metropole, které během pandemie a po ní provedly jedny z nejodvážnějších změn, které mají centra proměnit v místa prakticky bez aut.
4 fotografie

Když je chodec na prvním místě. Čtyři světová města již dala stopku autům

Svět
Šlo o kometu? Ohnivou show, která se odehrávala 300 kilometrů nad povrchem Země viděli lidé ze Skotska, Severního Irska a severních částí Anglie. Ilustrační foto.
Během středeční noci stovky lidí s údivem natáčely oblohu, když nad hlavami pozorovaly pomalu se pohybující těleso s barevným ocasem. Vědci se celý následující den nedokázali shodnout, co se to na obloze vlastně objevilo. Původně se domnívali, že šlo o kus vesmírného odpadu ze Starlinku Elona Muska, ale nejnovější odhady je vedou k přesvědčení, že šlo o meteorit.

Ve Skotsku natočili na obloze podivný úkaz. O kometu ani vesmírný odpad nešlo

Vesmír
Stíhací letoun MiG-31K s hypersonickou raketou Kinžal.
Ruské síly dnes podle ukrajinských představitelů znovu několikrát ostřelovaly jihoukrajinské město Kryvyj Rih, kde ve středu večer jiný masivní ruský útok poškodil hráz přehrady a způsobil zatopení více než stovky domů. Hladina vody v zaplavených částech města od středečního bombardování poklesla, uvedl dnes ráno ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Oběti ani zranění z Kryvého Rihu hlášeni nejsou.

Den po ostřelování přehrady: Hladina vody v zatopeném Kryvém Rihu klesá

Státy mimo EU
Lidé v Londýně čekají 15. září 2022 ve frontě na rozloučení se zesnulou královnou Alžbětou II.
Desetitisíce Britů čekaly navzdory dešti celou noc na možnost poklonit se rakvi se zesnulou královnou Alžbětou II., která je veřejně vystavená v budově parlamentu. Do fronty, která je aktuálně dlouhá přes čtyři kilometry a vine se po pravém břehu Temže k mostu London Bridge, se ráno začalo znovu přidávat větší množství lidí. Král Karel III., který ve středu kráčel ve smutečním průvodu z Buckinghamského paláce, dnes nemá v plánu žádné veřejné vystoupení. Volný den stráví na svém panství Highgrove.
38 fotografií

Sbohem, královno. Desetitisíce lidí v Londýně chtějí spatřit rakev s Alžbětou

Státy mimo EU
Lidé čekají na smuteční průvod v Londýně
Smuteční průvod dnes v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu - Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy tam umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále, kam už začali proudit lidé, kteří se chtějí naposledy s královnou rozloučit. Možnost budou mít až do pondělí 19. září, kdy bude státní pohřeb.
38 fotografií

Britové se ve Westminsterském sále v Londýně loučí se zesnulou královnou

Státy mimo EU
Ilustrační foto
Sedmasedmdesátiletému chovateli ze Západní Austrálie se zřejmě krutě vymstila jeho láska ke zvířatům. Policie ho našla vážně zraněného na jeho pozemku ve městě Redmond. Zaútočil na něj jeho vlastní klokan, kterého podle policie choval jako mazlíčka. Muž útok rozzuřeného zvířete nepřežil. Jde o první smrtelný útok klokana v zemi za posledních 86 let.

Australana zabil jeho klokaní mazlíček. Jde o první takový případ za 86 let

Svět
Přirozeně zachovalá mumie peruánského muže, uložená do polohy plodu v lůně, se svázanýma rukama a nohama
Němečtí patologové prozkoumali pomocí 3D počítačové tomografie tři jihoamerické mumie z předkolumbovské éry, nacházející se ve sbírkách německých muzeí. Skenování pomocí počítačové tomografie jim umožnilo podívat se, v jakém stavu jsou vnitřnosti mumií, aniž by bylo nutné je otevírat. Výzkum ukázal, že dva ze tří lidí, jejichž ostatky vědci zkoumali, byli brutálně zabiti.
13 fotografií

Jihoamerické mumie vydaly tajemství: Vypráví příběh dvou brutálních vražd

Objevy
Čečenský vůdce  Ramzan Kadyrov na snímku z 25. února 2022.
Prezident ruského automního Čečenska Ramzan Kadyrov v jedenáctiminutovém zvukovém záznamu na sociální síti tlegram kritizoval vedení ruské armády, které patrně zaskočila ukrajinská protiofenziva na severovýchodě Ukrajiny. V této souvislosti Kadyrov naznačil, že si ruský prezident Vladimir Putin možná není vědom skutečné situace na bojišti. Čečenský vůdce zároveň podle ruskojazyčného serveru BBC uvedl, že se jeho jednotky po pauze vrací bojovat na Ukrajinu.
14 fotografií

Udělali chyby. Čečenský vůdce Kadyrov přiznal, že ruské tažení nejde podle plánu

Státy mimo EU