ŠTÍTEK: BBC

Tyranosaurus.
Paleontologové v Argentině objevili nový druh dinosaura s neúměrně krátkými předními končetinami, velmi podobnými jaké měl i Tyrannosaurus rex. Fosilii Meraxes gigas, jak nového dinosaura nazvali, našli v oblasti dnešní severní Patagonie v Argentině. Tvor byl dlouhý jedenáct metrů a vážil více než čtyři tuny.

Vědci objevili nový druh dinosaura, měl podobné končetiny jako tyranosaurus

Věda
Boris Johnson odchází od řečnického pultu před sídlem britských premiérů v londýnské Downing Street, 7. července 2022
Lži a neochota podřizovat se pravidlům nakonec dostihly britského premiéra Borise Johnsona. Tak hodnotí britská média čtvrteční odstoupení lídra Konzervativní strany. Johnsona k tomuto kroku přiměl bezprecedentní počet rezignací ve vládě poté, co se po řadě jiných skandálů ukázalo, že ministerský předseda věděl o obvinění nyní již bývalého konzervativce Christophera Pinchera ze sexuálního napadení. I tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.
6 fotografií

Konečné zúčtování. Zakopl o vlastní lži, hodnotí média Johnsonovu rezignaci

Státy mimo EU
Záchranáři prohledávají dům v ukrajinském Slovjansku zničený raketovým útokem na snímku z 31. května 2022
Rusko se snaží plně pod kontrolu dostat ukrajinskou Luhanskou oblast, zatímco v sousední Doněcké oblasti pokračuje v útočných operacích ve směru na Slovjansk. Uvedl to ukrajinský generální štáb. Ve středu podél frontové linie v Doněcké oblasti pokračovaly tvrdé boje, ale ruské jednotky postoupily jenom na několika místech, napsalo britské ministerstvo obrany. Oděskou oblast brzy ráno zasáhly rakety, útoky vedly na Hadí ostrov a zemědělské budovy. Rakety zasáhly i centrum Kramatorsku. Kyjev vyšetřuje přes 21 tisíc obvinění z válečných zločinů.
144 fotografií

Tlak ruských jednotek na Slovjansk sílí, tvrdí ukrajinský generální štáb

Státy mimo EU
Ukrajinský tank během bojů o Severodoněck s ruskými silami, 8. června 2022
Ukrajinský generální štáb hlásí, že ukrajinské armádě se podařilo odrazit ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti. Velení ukrajinského vojska o tom dnes informovalo ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů, kterou vzhledem k válečné situaci nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Existuje reálná možnost, že bitva o Slovjansk bude dalším klíčovým bojem na Donbase, konstatovalo britské ministerstvo obrany ve své analýze týkající se ruské invaze na Ukrajině. Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničení dvou amerických raketových systémů HIMARS a skladů s municí do těchto zbraní na východě Ukrajiny. Kyjev tuto informaci popřel.

Obránci Slovjansku odrazili útok ruské armády, hlásí ukrajinský generální štáb

Státy mimo EU
Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson po úterní rezignaci dvou ministrů vlády čelí rostoucímu tlaku a opouštějí ho další vládní úředníci. Dnes oznámili demisi ministerský náměstek pro rodinu Will Quince, státní tajemník pro školství Robin Walker a konzervativní poslankyně a tajemnice ministerstva dopravy Laura Trottová. Nový ministr financí Nadhim Zahawi, který dnes představil své priority v úřadu, vyzval k jednotě Konzervativní strany a na dotaz novinářů o možných předčasných voleb řekl, že to je na premiérovi.

Vláda britského premiéra Johnsona se rozpadá. Opouštějí ji ministři i úředníci

Státy mimo EU
Exploze, ilustrační foto
Ruským Belgorodem, který se nachází v blízkosti hranic s Ukrajinou, se nad ránem ozvala série explozí. S odvoláním na gubernátora Belgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova o tom informují zahraniční tiskové agentury. Gubernátor později uvedl, že zemřeli čtyři lidé a další čtyři jsou zraněni. Ruská armáda před polednem oznámila, že za úsvitu sestřelila tři ukrajinské rakety vypálené na Belgorod.

Moskva viní Kyjev z útoku raketami na Belgorod, kde jsou po explozi čtyři mrtví

Státy mimo EU
Následky ruského raketového útoku ve vsi Serhijivka u Oděsy na jihozápadě Ukrajiny, 1. července 2022.
Jihoukrajinské město Mykolajiv brzy ráno zasáhly ruské střely, oznámil podle agentury Unian gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Starosta Mykolajivu dříve uvedl, že městem otřásly silné výbuchy. Nejméně sedm Ruskem vyslaných raket zasáhlo infrastrukturu a výrobnu cihel, některé dopadly do polí. Podle Kima zatím nejsou hlášeny žádné oběti.

Sirény nad Ukrajinou. Mykolajiv zasáhlo sedm ruských střel, říká guvernér

Státy mimo EU
Střelba z bojového vrtulníku Mi-24 ruské armády 29. června 2022.
Ruská invaze na Ukrajinu v pátek vstoupila do svého 128. dne. Osmnáct lidí zemřelo a dalších více než 30 utrpělo zranění při ruských nočních raketových útocích v Oděské oblasti na jihozápadě Ukrajiny, informuje portál Ukrajinska Pravda. Jedna z raket ve vsi Serhijivka v okrese Bilhorod-Dnistrovskyj zasáhla obytný dům, další dvě rakety dopadly v rekreačních oblastech.

Oděsu zasáhly ruské rakety z Černého moře, tvrdí Ukrajinci. Zemřelo 18 lidí

Státy mimo EU
Boj o ukrajinský Severodoněck.
Po celé týdny se ukrajinští obránci Severodoněcku snažili odrážet ruská vojska. Jenže neustálá rozsáhlá dělostřelecká palba a letecké nálety proměnily velkou část starého průmyslového města v trosky. Nakonec ukrajinští velitelé prohlásili, že obrana ruin by stála příliš mnoho životů a rozhodli se stáhnout své jednotky. Stanice BBC publikovala analýzu, v níž se zabývá tím, jak se nadále může konflikt vyvíjet po ztrátě jedné z klíčových metropolí v Donbasu.
14 fotografií

Rusové postupují v Donbasu. Kde se zastaví? Lysyčansk bude rozhodující

Státy mimo EU
Válkou zničený ukrajinský Charkov
Saltivka, městská čtvrť v Charkově, je již od února terčem ruského bombardování. V době, kdy začaly granáty náhodně dopadat na místní byty, se stal život v obytných blocích loterií. Lidé uvnitř každého domu přežívali jen díky vlastnímu štěstí. Během pěti měsíců ostřelování zůstává ušetřeno stále méně budov. Nyní je sídliště městem duchů s několika usedlíky. A střely stále na oblast dopadají.
13 fotografií

Jako v Černobylu. Rodinná čtvrť v Charkově se po bombardování stala městem duchů

Státy mimo EU
Situace v ukrajinském Severodoněcku.
Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku a už dostali takový rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl ráno guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Poslední ruský útok na přilehlý Lysyčansk byl podle něj odražen, boje však pokračují v okolí dvojměstí. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany podle agentury Reuters odmítl Hajdajův výrok komentovat s tím, že se jedná o neveřejné informace.
144 fotografií

Ukrajinští vojáci dostali rozkaz stáhnout se ze Severodoněcku, uvedl guvernér

Státy mimo EU
Indičtí muslimští studenti v Novém Dillí protestují proti demolicím domů zadržených demonstrantů.
Dvojice policistů s tyčemi nemilosrdně bije skupinu vyděšených mužů, kteří křičí a prosí o smilování. Znepokojivé záběry z indického města Saháranpur, které se v posledních dnech začaly šířit sociálními sítěmi, údajně ukazují brutalitu proti muslimům ve vazbě. V zemi v posledních týdnech sílí nepokoje a nevraživost mezi hinduisty a muslimy.
5 fotografií

Bijí je ve vazbě, ničí jim domy. V Indii sílí nepokoje a nenávist vůči muslimům

Svět
Ruský voják v Mariupolu u auta se symbolem Z.
Na začátku dubna se na sociálních sítích objevilo video, které z jedné ukrajinské babičky udělalo ruskou ikonu. Na nahrávce vítá ukrajinské vojáky se sovětskou vlajkou a přijímá od nich jídlo. Poté, co jí vlajku vezmou a pošlapou, jim jídlo hrdě vrátí. Moskva z ženy ihned udělala Bábušku Z, hlavní tvář režimu. Je na nástěnných malbách, na pohlednicích, v písních či básních, dokonce jí postavili i sochu. A z Anny Ivanovny tak udělali proti její vůli zrádce vlastní země. Pravdu o celé kauze se pokusili zjistit reportéři BBC.
7 fotografií

Kdo je Bábuška Z? Rusko mělo udělat z ukrajinské ženy zrádce vlastní země

Státy mimo EU
Dýmějový mor byl největší hrůzou středověku
Šíření dýmějového moru v polovině 14. století je považováno za nejsmrtonosnější pandemii v dějinách lidstva. Napříč kontinenty zemřely nejméně desítky milionů lidí, a to zejména v Evropě, Asii a severní Africe. Téměř sedm set let bylo kvůli nedostatku přesvědčivých důkazů záhadou, co nemoc způsobilo. Vědci se nyní domnívají, že objevili její původ.

Dýmějový mor ve středověku zabil miliony lidí. Teď vědci objevili jeho původ

Věda
Nancy Cramptonová-Brophyová
Nejednou člověka napadne, zda mají někteří spisovatelé sklony k vraždám a zločinům, o kterých píšou. Většinou jsou to jen nepodložené dohady či vtipy, ale v případě jednasedmdesátileté spisovatelky Nancy Crampton Brophyové z Portlandu v Oregonu je to realitou. Svůj čin údajně předpověděla v eseji s tématem Jak zabít manžela. Po osmitýdenním procesu ji v americkém Oregonu v pondělí odsoudili na doživotí za vraždu druhého stupně.

Autorka eseje Jak zabít manžela dostala doživotí. Za vraždu manžela

Svět
V pralese zaleží na každé vteřině, každá může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Ilustrační foto
Už je to přes sedm dnů, co se v brazilském pralese ztratil britský novinář Dom Phillips a jeho průvodce, domorodý expert Bruno Araújo Pereira. Muži se vydali kvůli připravované knize do oblasti, kterou obývá množství nedotčených původních kmenů. Brazilská média sice nyní přinesla informaci, že se při pátrání našla těla pohřešovaných mužů, brazilská policie to ale okamžitě popřela.

Záhadný případ: Novináře hledají v pralese už týden. Našla se těla, tvrdí média

Svět
Ukrajinští vojáci při rozhovoru na Severodoněcku 8. června 2022
Válka na Ukrajině pokračuje 110. dnem. Ruské okupační síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka na východě Ukrajiny a vytlačily z něj ukrajinské obranné jednotky, oznámil ukrajinský generální štáb. Boje ve městě však podle Kyjeva pokračují i nadále. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že v nadcházejících měsících budou pravděpodobně patřit k rozhodujícím faktorům pro vývoj války vojenské operace při překračování řek. Moskva informovala o svém raketovém úderu v Doněcké oblasti a o útoku v Luhanské oblasti. 
144 fotografií

Rusové vytlačili ukrajinské jednotky z centra Severodoněcka, potvrdil Kyjev

Státy mimo EU
Ukrajinský voják při hlídce na Severodoněcku 8. června 2022
Válka Ruska proti Ukrajině pokračuje 109. dnem. V Severodoněcku na východě Ukrajiny dál zuří líté boje, podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ale Ukrajina má stále pod kontrolou jeho průmyslovou oblast a chemickou továrnu, kde se před ruským ostřelováním skrývají stovky lidí. Podle sobotního tvrzení Ruskem podporované separatistické skupiny je v chemičce Azot uvězněno také 300 až 400 ukrajinských bojovníků. Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že Rusové kvůli své palebné převaze postupně získávají terén v Severodoněcku a okolí.
144 fotografií

V Severodoněcku zuří boje. Ukrajina má ale pod kontrolou chemičku Azot

Státy mimo EU
Pohled na budovu v Mariupolu zničenou během bojů
V Mariupolu se začala šířit cholera, řekl v rozhovoru s ruskou redakcí BBC starosta města Vadym Bojčenko. Ve městě, které po dlouhých bojích ovládly v květnu ruské síly, jsou podle něj už desítky případů tohoto infekčního onemocnění. Podle starosty panují ve městě otřesné podmínky - nefunguje kanalizace, obyvatelé nemají dostatečný přístup k pitné vodě a k lékům a na ulicích leží těla některých lidí, kteří přišli o život za války.
144 fotografií

Otřesné podmínky. V Mariupolu se šíří cholera i další nemoci, tvrdí starosta

Státy mimo EU