ŠTÍTEK: BBC

Zemětřesení v Mexiku. Na snímku lidé v Mexiko City 19. září 2022
Silné zemětřesení, které v pondělí - v den výročí dvou jiných tragických otřesů - zasáhlo západ Mexika, si vyžádalo nejméně dvě smrtelné oběti a poškodilo řadu budov, včetně nemocnice a několika zdravotnických zařízení. Zemětřesení mělo podle mexického seizmologického ústavu sílu 7,7 stupně a následovala po něm řada menších otřesů, informoval server BBC Mundo.

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení. V den výročí předchozích smrtelných otřesů

Svět
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II.
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II. Celková doba čekání ve frontě podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin. Teplota v Londýně v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Po chladném ránu odpoledne vysvitlo slunce.
38 fotografií

Na loučení s Alžbětou II. čekají lidé i 25 hodin. Navštívil je král Karel III.

Státy mimo EU
Chodci, běžci a cyklisté v městské zelené oblasti CityLife v Miláně
Hlučné kolony střídají tiché aleje lemované vzrostlými stromy, parkující auta zase předzahrádky plné nočního života. Dopravní tepny v některých světových městech se pomalu ale jistě proměňují v oázy pro pěší a cyklisty. Britská BBC vyprofilovala čtyři světové metropole, které během pandemie a po ní provedly jedny z nejodvážnějších změn, které mají centra proměnit v místa prakticky bez aut.
4 fotografie

Když je chodec na prvním místě. Čtyři světová města již dala stopku autům

Svět
Šlo o kometu? Ohnivou show, která se odehrávala 300 kilometrů nad povrchem Země viděli lidé ze Skotska, Severního Irska a severních částí Anglie. Ilustrační foto.
Během středeční noci stovky lidí s údivem natáčely oblohu, když nad hlavami pozorovaly pomalu se pohybující těleso s barevným ocasem. Vědci se celý následující den nedokázali shodnout, co se to na obloze vlastně objevilo. Původně se domnívali, že šlo o kus vesmírného odpadu ze Starlinku Elona Muska, ale nejnovější odhady je vedou k přesvědčení, že šlo o meteorit.

Ve Skotsku natočili na obloze podivný úkaz. O kometu ani vesmírný odpad nešlo

Vesmír
Stíhací letoun MiG-31K s hypersonickou raketou Kinžal.
Ruské síly dnes podle ukrajinských představitelů znovu několikrát ostřelovaly jihoukrajinské město Kryvyj Rih, kde ve středu večer jiný masivní ruský útok poškodil hráz přehrady a způsobil zatopení více než stovky domů. Hladina vody v zaplavených částech města od středečního bombardování poklesla, uvedl dnes ráno ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Oběti ani zranění z Kryvého Rihu hlášeni nejsou.

Den po ostřelování přehrady: Hladina vody v zatopeném Kryvém Rihu klesá

Státy mimo EU
Lidé v Londýně čekají 15. září 2022 ve frontě na rozloučení se zesnulou královnou Alžbětou II.
Desetitisíce Britů čekaly navzdory dešti celou noc na možnost poklonit se rakvi se zesnulou královnou Alžbětou II., která je veřejně vystavená v budově parlamentu. Do fronty, která je aktuálně dlouhá přes čtyři kilometry a vine se po pravém břehu Temže k mostu London Bridge, se ráno začalo znovu přidávat větší množství lidí. Král Karel III., který ve středu kráčel ve smutečním průvodu z Buckinghamského paláce, dnes nemá v plánu žádné veřejné vystoupení. Volný den stráví na svém panství Highgrove.
38 fotografií

Sbohem, královno. Desetitisíce lidí v Londýně chtějí spatřit rakev s Alžbětou

Státy mimo EU
Lidé čekají na smuteční průvod v Londýně
Smuteční průvod dnes v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu - Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy tam umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále, kam už začali proudit lidé, kteří se chtějí naposledy s královnou rozloučit. Možnost budou mít až do pondělí 19. září, kdy bude státní pohřeb.
38 fotografií

Britové se ve Westminsterském sále v Londýně loučí se zesnulou královnou

Státy mimo EU
Ilustrační foto
Sedmasedmdesátiletému chovateli ze Západní Austrálie se zřejmě krutě vymstila jeho láska ke zvířatům. Policie ho našla vážně zraněného na jeho pozemku ve městě Redmond. Zaútočil na něj jeho vlastní klokan, kterého podle policie choval jako mazlíčka. Muž útok rozzuřeného zvířete nepřežil. Jde o první smrtelný útok klokana v zemi za posledních 86 let.

Australana zabil jeho klokaní mazlíček. Jde o první takový případ za 86 let

Svět
Přirozeně zachovalá mumie peruánského muže, uložená do polohy plodu v lůně, se svázanýma rukama a nohama
Němečtí patologové prozkoumali pomocí 3D počítačové tomografie tři jihoamerické mumie z předkolumbovské éry, nacházející se ve sbírkách německých muzeí. Skenování pomocí počítačové tomografie jim umožnilo podívat se, v jakém stavu jsou vnitřnosti mumií, aniž by bylo nutné je otevírat. Výzkum ukázal, že dva ze tří lidí, jejichž ostatky vědci zkoumali, byli brutálně zabiti.
13 fotografií

Jihoamerické mumie vydaly tajemství: Vypráví příběh dvou brutálních vražd

Objevy
Čečenský vůdce  Ramzan Kadyrov na snímku z 25. února 2022.
Prezident ruského automního Čečenska Ramzan Kadyrov v jedenáctiminutovém zvukovém záznamu na sociální síti tlegram kritizoval vedení ruské armády, které patrně zaskočila ukrajinská protiofenziva na severovýchodě Ukrajiny. V této souvislosti Kadyrov naznačil, že si ruský prezident Vladimir Putin možná není vědom skutečné situace na bojišti. Čečenský vůdce zároveň podle ruskojazyčného serveru BBC uvedl, že se jeho jednotky po pauze vrací bojovat na Ukrajinu.
14 fotografií

Udělali chyby. Čečenský vůdce Kadyrov přiznal, že ruské tažení nejde podle plánu

Státy mimo EU
Královna ve skeči s oblíbenou postavičkou medvídka Paddingtona.
Ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II. Svět si ji bude pamatovat jako jednoho z nejpopulárnějších a nejmilovanějších britských monarchů. Srdce nejen Britů si panovnice získala svou věrnou službou britskému lidu, empatii i vysokému pracovnímu nasazení. A hned několikrát ukázala, že je také člověkem se smyslem pro humor. Nebála se zahrát si ve skeči s Jamesem Bondem nebo s medvídkem Paddingtonem.
38 fotografií

Šprýmařka Alžběta II. Královna Britům dokázala, že je i zdatnou herečkou

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci v doněcké oblasti
Ruská armáda utrpěla značné ztráty v oblasti ukrajinského Charkova. Oznámil to generální štáb ukrajinské armády citovaný ruskou službou BBC. Štáb také upozornil, že stále trvá nebezpečí raketových útoků v celé zemi. Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) odhadují, že Ukrajinské síly v následujících 48 hodinách obsadí město Izjum, pokud tak ještě neučinily.
144 fotografií

Významný pokrok? Rusové utrpěli u Charkova značné ztráty, tvrdí Kyjev

Státy mimo EU
Britský tisk informuje o úmrtí britské královny Alžběty II. na snímku pořízeném 9. září 2022 v Manchesteru
S jejím odchodem končí jedna historická epocha a začíná den, jaký Británie nezažila 70 let, píší britská média k úmrtí královny Alžběty II. Panovnice, která ve věku 96 let zemřela ve čtvrtek odpoledne na skotském zámku Balmoral, byla podle tisku stálicí, jejíž život byl určován jejím smyslem pro povinnost. Zasloužila se o zachování britské monarchie, které už v moderním světě zvonila hrana.
38 fotografií

Máme zlomená srdce. Smrtí Alžběty II. končí jedna epocha, reagují Britové

Státy mimo EU
Britská královna Alžběta II. na snímku z 15. července 2022
Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny.
18 fotografií

Lékaře znepokojil zdravotní stav Alžběty II. Za královnou přijela rodina

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti při přípravě kulometu ke střelbě, 24. srpna 2022
Ukrajinské síly pronikly až 50 kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodily dvě desítky obcí v Charkovské oblasti, uvedl ve čtvrtek před novináři generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu. Pod kontrolou ukrajinské vlády se tak vrátilo území o rozloze přesahující 700 čtverečních kilometrů, dodal list Ukrajinska pravda, který citoval generálovo vyjádření.
144 fotografií

Úspěch jako nikdy dřív. Ukrajina postoupila u Charkova o 50 km, hlásí analytici

Státy mimo EU
Kouř stupající z místa výbuchu v areálu ruské letecké základny Saky na západě Krymu, 9. srpna 2022.
Ukrajinská armáda se ve středu přihlásila k zodpovědnosti za ostřelování Ruskem anektovaného Krymského poloostrova včetně ruské vojenské letecké základny Saky. Ve zprávě zveřejněné agenturou Ukrinform to uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Výbuchy otřásly Krymem v srpnu, ukrajinské úřady dosud o svém zapojení mlčely.
144 fotografií

Potvrzeno. Ukrajina se přihlásila k zodpovědnosti za sprnové ostřelování Krymu

Státy mimo EU
Oblast Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové vyznávající islám.
Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila v oblasti Sin-ťiangu, kde žije muslimská menšina Ujgurů, závažných porušení lidských práv. Uvádí to dlouho očekávaná zpráva vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Podle dokumentu vyšetřovatelé získali „věrohodné důkazy“ o mučení, které by mohlo představovat „zločiny proti lidskosti“. Peking zprávu odmítl a tvrdí, že text používá lži a dezinformace.

Mučení Ujgurů: Čína se v Sin-ťiangu dopouští zločinů proti lidskosti, tvrdí OSN

Svět
Muž se snaží zachránit část svého majetku v zaplavené oblasti v Pákistánu na snímku z 30. srpna 2022
Povodně v Pákistánu způsobené monzunovými dešti si vyžádaly už 1136 životů a podle předběžných odhadů vlády způsobily v zemi škody za nejméně deset miliard dolarů (246 miliard korun). Informoval o tom web stanice BBC. Přívalové deště, které přišly už v červnu, spláchly cesty, mosty, na milion domů i plodiny z polí. Povodně zasáhly přes 33 milionů lidí, tedy přes 15 procent populace Pákistánu.
4 fotografie

Děsivé záběry z Pákistánu obletěly svět. Třetina země je pod vodou

Svět
Ruské dělostřelectvo na Ukrajině.
Ukrajinské úřady zvýšily bilanci středečního ruského úderu na nádraží v obci Čaplyne v Dněpropetrovské oblasti - zemřelo podle nich 25 lidí, předchozí údaje hovořily o 22 mrtvých. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek prohlásilo, že na nádraží v Čaplyne zaútočilo balistickou střelou Iskander a zasáhlo vlak, jenž podle něj mířil na frontu na východ Ukrajiny, přičemž „zničilo 200 ukrajinských vojáků". Ukrajinské úřady mezitím informovaly o tom, že Kyjevskou oblastí v noci na dnešek otřáslo několik explozí.
144 fotografií

Z Čaplyne informují už o 25 mrtvých. Rusko hlásí zásah vlaku s vojáky

Státy mimo EU
Vlivem sucha začaly stromy předčasně shazovat listí. Foceno ve Vizovicích dne 22. srpna 2022.
Svědky znepokojivého jevu jsou v uplynulých dnech obyvatelé Velké Británie. Tamní stromy se „převlékly“ do podzimních barev a začaly ve velkém shazovat listí. Ačkoli je podle kalendáře léto v plném proudu, křupající listí pod nohama budí dojem, že letošní podzim nastal už v srpnu. Na tuto skutečnost upozornilo hned několik zahraničních titulů.
33 fotografií

Podzim v srpnu: Vystresované stromy shazují předčasně listí

Věda
Ustupující voda v řece v texaském parku Dinosaur Valley odhalila unikátní stopy dinosaurů staré přibližně 113 milionů let.
Za normálních okolností by šlo o špatnou zprávu. Sucho v americkém Texasu téměř zcela vysušilo řeku protékající státním parkem Dinosaur Valley. Ustupující voda však zároveň odhalila unikátní stopy dinosaurů staré přibližně 113 milionů let. Podle odborníků jde o jednu z nejdelších stezek vytvořenou našimi gigantickými předchůdci, která kdy na světě byla nalezena.
4 fotografie

Jako v Jurském parku. Vyschlá řeka v Texasu odkryla vzkaz z doby dinosaurů

Objevy
 Poté, co se ve vlaku po několika minutách jízdy v Eurotunelu spustily alarmy, museli cestující opustit své vozy a byli odvedeni do servisního tunelu. Ilustrační foto
Stovky pasažérů se při cestování Eurotunelem v úterý večer ocitly v pasti pod mořem. V tunelu, který zajišťuje vlakové spojení mezi Francií a Velkou Británií, se porouchala vlaková souprava. Cestující se proto museli evakuovat servisním tunelem k náhradnímu vlaku a kvůli komplikacím zhruba na pět hodin uvízli pod Lamanšským průlivem.

Stres a panika. Stovky lidí uvízly pod mořem, v Eurotunelu se porouchal vlak

Státy EU
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Ruskem anektovaný Krymský poloostrov by se měl podle mezinárodního práva vrátit Ukrajině, uvedl v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podporu Ukrajině vyjádřily a návrat okupovaného Krymu podpořily i desítky dalších představitelů zemí a mezinárodních institucí na summitu Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a ukončení okupace poloostrova, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Krym patří Ukrajině, řekl Erdogan na konferenci o anektovaném poloostrově

Státy mimo EU
I když mniši ve středověku měli přístup k toaletám, trpěli na parazitické červy mnohem více než běžní lidé.
Nová studie odhalila šokující informaci. Mniši žijící ve středověké Anglii měli být podle vědců přímo prolezlí červy. Průzkum středověkých koster v oblasti Cambridgeské univerzity naznačuje, že právě mniši i přes přístup k toaletám trpěli na parazitické červy mnohem více než běžní lidé. Informoval o tom portál CNN.

Středověcí mniši byli za života prolezlí červy. Hrozba číhala v zahradách

Objevy
Kouř po výbuchu v muničním skladu ruské armády poblíž vesnice Majskoje na Krymu 16. srpna 2022
Protivzdušná obrana na anektovaném ukrajinském poloostrově Krymu v pondělí večer sestřelila nad předměstím Sevastopolu objekt letící ve velké výšce, nejspíše bezpilotní letoun, uvedl sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev. Sevastopol je sídlem ruské Černomořské flotily, jejíž velitelství se již dvakrát během měsíce stalo terčem náletu dronu, naposledy v sobotu.
144 fotografií

Další incident na Krymu: Sevastopol ohrožoval dron, byl sestřelen, tvrdí Rusové

Státy mimo EU
Exploze auta dcery Alexandra Dugina
Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské zpravodajské služby z vraždy Darji Duginové, dcery ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina. Informovaly o tom agentury TASS a Interfax. Devětadvacetiletá Duginová zemřela v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. FSB tvrdí, že pachatelkou zločinu je ukrajinská občanka, která poté odjela do Estonska.

Rusko viní z vraždy Duginové Ukrajinu. Hanebný čin, uvedl v kondolenci Putin

Svět
Kateřina Kněžíková.
Již za pár dní bude zahájen 21. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Letos se jeho program nese ve znamení oslav krásy lidského hlasu. O hlavní kontury dramaturgie se postarala umělecká garantka Hana Blažíková, která se představí nejen ve svém oboru staré hudby, ale mimo jiné i jako interpretka romantického písňového repertoáru.
11 fotografií

Kateřina Kněžíková: Na působení v Liberci mám jen ty nejkrásnější vzpomínky

Čtenář reportér
Vyšetřovatelé na místě činu po explozi auta 21. srpna 2022 v Moskvě. Zahynula při ní Daria Duginová, dcera ruského prokremelského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina.
Při explozi auta nedaleko Moskvy v sobotu zemřela devětadvacetiletá dcera ruského prokremelského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Podle vyšetřovatelů pod jejím autem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán. Informovaly o tom dnes tiskové agentury. Vyšetřovatelé podle agentury TASS případ vyšetřují jako vraždu. Server stanice BBC uvedl, že v autě měl jet i sám Dugin.

Při explozi auta u Moskvy zahynula dcera Putinova dvorního ideologa Dugina

Svět
Kateřina Kněžíková.
Již za pár dní bude zahájen 21. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Letos se jeho program nese ve znamení oslav krásy lidského hlasu. O hlavní kontury dramaturgie se postarala umělecká garantka Hana Blažíková, která se představí nejen ve svém oboru staré hudby, ale mimo jiné i jako interpretka romantického písňového repertoáru.
11 fotografií

Kateřina Kněžíková: Na působení v Liberci mám jen ty nejkrásnější vzpomínky

Čtenář reportér