ŠTÍTEK: BBC

Vedoucí tajného programu CIA MKUltra Sidney Gottlieb.
Před sedmdesáti lety začala jedna z vůbec nejkontroverznějších akcí amerických tajných služeb. Ústřední zpravodajská služba (Central Intelligence Agency, známá pod zkratkou CIA) oficiálně spustila přísně tajný program MK-Ultra. Cílem množství pokusů na tisících nicnetušících lidí bylo najít způsob, jak člověku vymýt mozek nebo z něj vytáhnout i nejtajnější tajemství. Zajistit to měly drogy či týrání. Mnoho lidských "pokusných králíků" spáchalo sebevraždu.
6 fotografií

CIA chtěla lidem vymývat mozky. Tajný program MK-Ultra zneužil tisíce lidí

Svět
Pentagon
Únik utajovaných vojenských dokumentů, odhalujících mimo jiné citlivé informace spojené s ruskou invazí na Ukrajinu, lze považovat za jedno z největších selhání zpravodajských služeb Spojených států amerických. Obzvlášť, když se o něj nezasloužili špioni jiných velmocí, ale mladý fanoušek zbraní a videoher zaměstnaný u amerických vojenských sil. Ve čtvrtek večer tak FBI zatkla Jacka Douglase Teixeiru. O koho se jedná? A co dalšího spisy prozradily na spojence i znepřátelené státy?

Únik supertajných dokumentů: Kdo je zatčený Američan, co vše bylo odtajněno

Svět
V 93 letech zemřela britská módní návrhářka Mary Quantová.
Minisukně, barevné punčochy, kopretina. Do historie módy se tyto tři věci nesmazatelně zapsaly díky britské módní návrhářce Mary Quantové. Ta definovala módu šedesátých let nejen svými kreacemi, ale i osobním stylem - všechny své modely totiž nejdříve testovala na sobě, proslavil ji také ikonický krátký účes. Quantová se na módní Olymp vypracovala díky odvaze, do jejího butiku chodila i sestra britské královny. Legendární návrhářka ve čtvrtek zemřela ve věku 93 let.
4 fotografie

Sukni dala jméno podle auta. Návrhářka Mary Quantová změnila celou generaci

Svět
Střelba v bance v Louisville
Střelba v budově banky v centru amerického města Louisville si vyžádala pět mrtvých včetně útočníka. Osm lidí utrpělo zranění, informovala agentura AP s odvoláním na místní policii. Na místě zasahovali policisté i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Všichni zranění, včetně dvou policistů, jsou v nemocnici. Zdravotní stav dvou je kritický.

V bance v americkém Louisville se střílelo. Zemřelo pět lidí, další jsou zranění

Svět
Místo nehody letu 435 společnosti Invicta International Airlines ve Švýcarsku. Neštěstí se stalo 10. dubna 1973, piloti nezvládli přistání ve sněhové bouři. Na místě zemřelo 108 lidí
Více než sto mrtvých si vyžádalo počtem obětí nejtragičtější letecké neštěstí na území Švýcarska, ke kterému došlo před padesáti lety. Letadlo společnosti Invicta International Airlines číslo 435 při pokusu o přistání ve sněhové bouři narazilo do blízké hory. Podle vyšetřovatelů nehodu zapříčinila série chyb pilotů. Později se zjistilo, že kapitán měl problémy už dříve - pilotní licenci se mu povedlo získat až na devátý pokus. 
4 fotografie

Nehoda letu 435: Lidé se v mrazu semkli. Hoch vynesl svou matku s utrženou nohou

Svět
Královna uznávala Dianinu veřejnou popularitu a její přínos pro královskou rodinu. Proto k ní byla i po rozvodu s Charlesem štědrá.
Rozvod není legrace a když patříte ke královské rodině, díky veřejnému propírání soukromí se stres a trápení z něj násobí. Nejvíce na očích jsou v tomto ohledu britští monarchové, kde rozvody a následné sňatky ještě před nedávnem nepřipadaly v úvahu. Historie však musela ustoupit nové době, a tak se tisícileté tradice za panování Alžběty II. zachvěly v základech. Příslušníci královské rodiny se rozváděli jako o závod…
10 fotografií

Na královském rozvodu se dá vydělat. Oblíbené a chytré Dianě se to povedlo

Společnost
Otec mobilního telefonu Martin Cooper v roce 2007 s mobilem, ze kterého v roce 1973 uskutečnil vůbec první telefonát z takového přístroje.
Přelomový telefonát se odehrál počátkem dubna před padesáti lety. Americký inženýr a vynálezce Martin Cooper tehdy vůbec poprvé v dějinách zavolal z přenosného bezdrátového telefonu, tedy mobilu. Cooper, který přístroj sám vyvinul, se zasloužil i o zlepšení komunikace policistů. Myšlenka na mobil jej napadla díky slavné seriálové postavě. O tom, která to je, ale dlouho panoval mýtus.
4 fotografie

Otec prvního mobilu Martin Cooper: Vynalezl ho díky komiksu, dnešními opovrhuje

Svět
Bývalý americký prezident Donald Trump u soudu v New Yorku, 4. dubna 2023
Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového v Americe mohlo stát, uvedl v noci na středu bývalý prezident USA Donald Trump ve svém prvním projevu poté, co byl v úterý jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován. Spojené státy jsou podle něj na cestě do pekla a celý svět se jim směje. Tvrdí, že se ničeho nedopustil. Jediným zločinem podle něj je to, že neohroženě bránil USA před lidmi, kteří se je snaží zničit.
12 fotografií

Trump před soudem: Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového mohlo stát

Svět
Sériový vrah Dennis Nilsen
Před 40 lety skončilo děsivé vražedné běsnění Skota Dennise Nilsena. V rozmezí let 1978 až 1983 zabil nejméně šest mužů. On sám přiznal šestnáct vražd. Jeho obětmi byli mladíci. Nilsen si jejich těla nechával celé týdny, koupal je a převlékal. Nakonec tohoto bývalého vojáka a policistu prozradil způsob, jakým se zbavoval rozkládajících se mrtvol - v domě, kde bydlel, totiž ostatky ucpal potrubí. 

Šílený vrah Nilsen převlékal a koupal mrtvoly. Prozradila ho kuriózní chyba

Svět
Osmadvacetiletá útočnice během čtvrt hodiny stihla zabít tři devítileté žáky, ředitelku školy, školníka a dalšího zaměstnance školy.
Hromadná vražda v křesťanské základní škole otřásla v pondělí dopoledne místního času klidnou částí Nashville v americkém státu Tennessee. Osmadvacetiletá útočnice a současně bývalá žačka školy během čtvrt hodiny stihla zabít tři devítileté žáky, ředitelku, školníka a dalšího zaměstnance školy. Zastřelili ji přivolaní policisté, po kterých pálila z okna v patře budovy.
11 fotografií

Od příjezdu až po útok. Policie zveřejnila video ze střelby ve škole v Nashvillu

Svět
Ukrajinští vojáci 28. brigády ostřelují z minometů ruské pozice na frontové linii u Bachmutu, 27. března 2023
Ukrajinský generální štáb v úterním shrnutí situace na bojišti nepřímo potvrdil, že ruské jednotky téměř obklíčily východoukrajinské město Bachmut. Píše to ruskojazyčný server BBC. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruské síly v posledních dvou dnech pokračovaly v útocích na město a postoupily z jihu směrem k centru a na severozápadě města. Tvrdé boje pokračují i u Avdijivky, kterou se Rusko rovněž snaží obklíčit.
144 fotografií

Bachmut je téměř obklíčen ruskými jednotkami, nepřímo potvrdil ukrajinský štáb

Státy mimo EU
Americký stát Mississippi zasáhly bouře i tornáda
Tornáda a silné bouře, které se v noci na sobotu prohnaly americkými státy Mississippi a Alabama a zcela zpustošily několik obcí, připravily o život nejméně 26 lidí. O nové bilanci informovala agentura AP s odvoláním na místní úřady. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Stanice ABC s odvoláním na místní a federální úřady uvedla, že škody jsou hlášeny z pásu území o délce až 160 kilometrů.

Americké Mississippi zasáhly bouře i tornáda. Zemřelo nejméně 26 lidí

Svět
Švýcarská policie. Ilustrační snímek
Případ jako vytržený z hororové knihy. Rodina podlehla konspiračním teoriím a během pandemické krize se začala chystat na nejhorší. V bytě si nakupila zásoby jako na konec světa. Když později začala válka na Ukrajině, utvrdilo to jejich představy o krutém světě, ve kterém nestojí za to žít. A tak dospělí naplánovali útěk z reality. Hromadně i s dětmi skočili ze sedmého patra vstříc smrti. K takovému závěru došli švýcarští policisté, kteří případ po roce uzavřeli.

Rodina uvěřila konspiracím. Pár i s dětmi raději skočil ze sedmého patra

Svět
Nástup vězňů při Stanfordském vězeňském experimentu, který vedl psycholog Philip Zimbardo.
Před 90 lety se narodil americký psycholog Philip George Zimbardo. Jméno tohoto muže mnohdy znají i lidé, kteří se jinak o obor nezajímají. Za vše může experiment z roku 1971, známý jako stanfordský vězeňský experiment. Tento pokus se totiž řadí k nejkontroverznějším v historii. Zimbardova hra na vězení se nečekaně zvrtla. Až po letech se také zjistilo, že sám psycholog udělal při experimentu řadu výzkumných přešlapů.
9 fotografií

Stanfordský vězeňský experiment: Hra se děsivě zvrtla i kvůli přešlapům autora

Svět
Propuštěný vězeň Bobby Bostic na snímku z roku 2014.
Když Američana Bobbyho Bostice po 27 letech ve vězení propustili, cítil se jako v jiném světě. Za mříže se dostal v roce 1995 jako teenager a od té doby neznal nic jiného než přísný režim věznice v americkém Missouri. Díky novému dodatku zákona však mohl být v listopadu podmínečně propuštěn a za své činy z mládí tak nestráví život v cele. Adaptace na normální život však není jednoduchá. Na svobodě se potýká nejen s těžkým začleňováním, ale navíc musí pochopit technologický pokrok. Ten se za tři dekády posunul o tolik, že se muž občas cítí jako ve sci-fi filmu.

Měl umřít za mřížemi. Teď dostal vězeň druhou šanci a z nového světa je ohromen

Svět
Příslušník 23. divize Americal zapaluje stavení ve vietnamské osadě My Lai po vyvraždění jejích obyvatel.
Před 55 lety se odehrálo jedno z nejhorších zvěrstev války ve Vietnamu. Američtí vojáci ve vesnici My Lai brutálně vyvraždili stovky neozbrojených vesničanů - zejména žen a dětí. Americké úřady masakr několik měsíců tajily a pachatelé vyvázli prakticky bez trestu. Když ale podrobnosti o zločinu zveřejnila média, přispěl k masovým demonstracím pro ukončení války ve Vietnamu. 
11 fotografií

Masakr v My Lai: Američtí vojáci popravovali i malé děti, USA běsnění tutlaly

Svět
Silnice spojující města Blantyre a Lilongwe v Malawi je poškozena po silných deštích způsobených tropickou bouří Freddy 14. března 2023
Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil 17 úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.

V Malawi řádila tropická bouře. Na svědomí už má 216 lidských životů

Svět
Sushi. Ilustrační snímek
Japonskem poslední týdny otřásá nehygienické chování zákazníků v running sushi restauracích. Lidé olizují sójové omáčky, kalíšky na pití i samotné kousky sushi, které pak posílají na pásu dál, aby je snědl jiný zákazník. Své počínání přitom nahrávají a přidávají na sociální síť TikTok v rámci virálního pranku. Policie nyní v důsledku těchto vtipů zatkla tři lidi. 

Sushi terorismus: Hosté olizují jídlo a posílají ho dál. Policie začala zatýkat

Svět
Lidé ukrytí v kyjevském metru během ruského raketového útoku na ukrajinskou metropoli, 10. února 2023
Ukrajinská města a energetická infrastruktura se staly terčem nové vlny ruských vzdušných útoků, první po zhruba třech týdnech. Sirény se rozezněly napříč celou Ukrajinou, výbuchy se ozývaly mimo jiné v Kyjevě. Údery si vyžádaly nejméně devět obětí. Druhé největší ukrajinské město Charkov je bez proudu a vody, ostřelování přerušilo také vnější napájení Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj noční útok označil za teror vůči ukrajinskému civilnímu obyvatelstvu.
144 fotografií

Ukrajina čelila další vlně útoků. Záporožská elektrárna zůstala bez proudu

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci čelí ruské ofenzívě. Ilustrační snímek
Za vlast položil život. A hrdě se ke své milované zemi hlásil až do posledního dechu. „Sláva Ukrajině!“ pronesl zajatý Ukrajinec a stihl ještě vyfouknout obláček kouře, než ho jeho ruští věznitelé zastřelili. Nedrželi se zpátky ani v opakované střelbě, ani ve svých slovech. „Jsi děvka. Chcípni kurvo,“ nadávají mrtvému muži na videu, které obletělo svět.

Sláva Ukrajině! zvolal zajatec, Rusové jej zavraždili. Z videa ho poznala sestra

Státy mimo EU
Po zemětřesení v Turecku a Sýrii zůstalo plno lidí bez domova. Mají strach, spí ve stanech
Na první pohled nedělá Songul Yucesoyová nic zvláštního. Po jídle se věnuje lavoru se špinavým nádobím, které pečlivě omývá napěněnou houbičkou. V čisté vodě jar smývá a talíře s příbory odkládá na odkapávač. To vše ovšem dělá na ulici ve stínu trosek jejího domu. Vypadá to jako scéna z divadelní hry se špatnými kulisami. Zemětřesení, které před měsícem zasáhlo Turecko a Sýrii, vzalo celé její rodině domov. Nyní se mačkají ve stanu společně s dalšími lidmi sdílejícími stejný osud.
31 fotografií

Život na ulici a strach. Zemětřesení v Turecku vyvolalo bezdomoveckou krizi

Svět
Diamand Black Orlov měl být dle známé pověsti původně součástí sochy hinduistického božstva Brahmá. Jenže v 19. století byl z monumentu ukraden a od té chvíle údajně přináší svým majitelům smrt.
Svou krásou ohromují celé generace, mnohdy ale mají krvavou minulost. Debaty v souvislosti s (ne)účastí slavného diamantu Koh-i-Noor na korunovaci britského krále Karla III. a královny chotě Camilly vyvolaly vzpomínky na další slavné šperky a klenoty, jejichž příběhy jsou nezřídka plné krve. Kvůli diamantům se i vraždilo a o některých špercích se zase říkalo, že jsou prokleté.
15 fotografií

Prokleté šperky s temnou minulostí: Kvůli diamantu Black Orlov umírali lidé

Svět
Síťokřídlí (Neuroptera) jsou řád dravého hmyzu, jde o členovce s velkými křídly se složitou žilnatinou.
Když šel v roce 2012 student entomologie Michael Skvarla z amerického města Fayetteville v Arkansasu pro mléko do supermarketu, na fasádě budovy si všiml něčeho zvláštního. Šlo o obrovský hmyz podobný vážce, s rozpětím křídel přes pět centimetrů. Mladík si exemplář vzal domů, uložil si ho do své sbírky a na několik let na něj zcela zapomněl. Netušil, že má doma doslova skrytý poklad.

Obr, kterého padesát let nikdo neviděl. Muž objevil vzácný hmyz z jurské éry

Objevy
Mumie nalezená v Peru. Ilustrační foto
Policisté v Peru nemohli uvěřit svým očím, když v sobotu prohledali muže, který spolu se dvěma kamarády opilý dlel v opuštěném parku ve městě Puno. V chladícím boxu, který měl u sebe, našli mumifikované tělo. Muž s mumií údajně i spal a považuje ji za svou duchovní přítelkyni. Pozdější testy ukázaly, že jde spíše o přítele, neboť je to tělo dospělého muže. 

Muž nosil v tašce mumii starou až 800 let. Je to má duchovní přítelkyně, tvrdí

Objevy
Ilustrační snímek
V areálu ropného skladiště v jihoruském přístavním městě Tuapse v noci na úterý vypukl požár. Podle ruských médií se tak stalo v důsledku útoku bezpilotních letounů. Informovalo o tom ruské vydání serveru BBC, podle něhož incidenty s drony hlásila také řada dalších ruských správních celků včetně úřadů z okolí Moskvy. BBC označila nálety dronů za masivní a zdůraznila, že jde o největší podobnou událost od začátku ruského vpádu na Ukrajinu. 

Ve skladišti ropy na jihu Ruska vypukl požár. Úřady hlásí několik útoků dronů

Svět
Největší letoun světa Antonov An-225 Mrija (na snímku z 10. května 2016)
Ukrajinským letounem An-225 Mrija, jehož jediný létající kus býval největším nákladním letadlem na světě, než jej Rusové před rokem rozstříleli, se lze znovu proletět. Zatím ale jen virtuálně v nové verzi počítačové hry Microsoft Flight Simulator. Výtěžek z jejího prodeje má posloužit ke stavbě skutečného letounu, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na výrobce letounu, společnost Antonov.
4 fotografie

Mrija se znovu vznese k oblakům. Zničeným letounem se lze proletět ve hře

Svět
Král Karel III. a Camilla
Velká Británie žije blížící se korunovací krále Karla III., která se bude konat počátkem května. Známé jsou i podrobnosti celého slavnostního aktu, například jaká hudba zazní. Už se rovněž vyjasnilo, jakou korunu dostane na hlavu při ceremoniálu královna manželka Camilla. Její klenot se zapíše do historie, navíc se tím královská rodina elegantně vyhne použití kontroverzního diamantu Koh-i-Noor, který si nárokuje Indie.
12 fotografií

Diamantová kontroverze. Choť Karla III. Camilla se volbou koruny zapíše do dějin

Státy mimo EU
Ostrovní atmosféra je pohostinná a poklidná. Úžasné pláže karibského moře lákají turisty z celého světa.
Karibské ostrovy jsou pro českého turistu lákavou destinací. Na exotické dovolené na severu Ameriky můžete totiž zažít něco jedinečného. Ostrov Curacao se nachází přibližně šedesát kilometrů severně od venezuelského pobřeží. I přes historické křivdy je ostrov ležící v jižní části Karibského moře nadmíru přátelský a řečeno jazykem místních „dushi“. Dushi je kulturní identita Curacaa vyjadřující něco jedinečného, krásného.
34 fotografií

Ostrov Curacao v Karibiku. Sladce vás omámí, jeho pláže uchvátí, je prostě dushi

Do světa
Ukrajinská armáda během přesunu svého oddílu. Ilustrační fotografie
Nad Ukrajinou znovu kvílí sirény varující před ruským ostřelováním, když reportér BBC James Waterhouse s kamerovým štábem vchází do vězeňského tábora. Ve strohých prostorách budovy, ve které za druhé světové války drželi sovětské a německé vězně, nyní drží stovky ruských vojáků, branců a žoldáků. Je to jedno z 50 míst stejného účelu po celé zemi. 

Jaké to je za zdmi vězeňského tábora na Ukrajině? Denní dril i povinná televize

Svět
Část herců z Červeného trpaslíka. Zleva: Chris Barri (Rimmer), Danny John-Jules (Kocour) a Robert Llewellyn (Kryton)
„Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření.“ Takřka už kultovní hláška z britského seriálu Červený trpaslík oslavila v těchto dnech 35. výročí. Poprvé se sitcom s hologramem Hollym, Listerem, Rimmerem a Kocourem, ke kterým se v hlubokém vesmíru později připojil i android Kryton, objevil v britské televizi BBC 15. února 1988. V Čechách jej poprvé lidé spatřili 8. ledna 1999. 

KVÍZ: Červený trpaslík slaví 35 let. Vzpomenete si ještě na slavné hlášky?

Film a televize