ŠTÍTEK: Československá televize

Stanislav Hložek a Petr Kotvald
Rok 1982. Ve Španělsku se hraje fotbalové mistrovství světa, Babiš podepisuje spolupráci s STB, Jackson boduje s albem Thriller, v Sovětském svazu umírá Brežněv, ve světě se poprvé použije termín „bod G” a v tuzemské populární hudbě vzrušuje fanynky duo Petr Kotvald - Stanislav Hložek. Jejich slavná píseň Holky z naší školky byla dokončena v nahrávacím studiu Československé televize 17. února. 
73 fotografií

Příběh hitu Holky z naší školky. Kotvald s Hložkem byli slavnější než Beatles

Společnost
Herečka Eva Hrušková s hercem Jiřím Štedorněm se svým pořadem Popelka a princ a jak to bylo dál...
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kulturní sál restaurace ve Stehelčevsi zaplnili v pátek večer hosté, kteří si u příležitosti Mezinárodního dne žen nenechali ujít mimořádný program. Se svým hudebně zábavným pořadem zavítali mezi místní první filmová Popelka Eva Hrušková s princem Jiřím Štedroněm. V premiéře si publikum užilo půldruhé hodiny vyprávění a písniček pod názvem Princ a Popelka a jak to bylo dál…
45 fotografií

Popelka slaví 55 let. A jak to bylo dál, se dozvěděli diváci ve Stehelčevsi

Volný čas
Alexander Hemala.
K vysílání Československé a později České televize neodmyslitelně patřili hlasatelky a hlasatelé uvádějící jednotlivé pořady. Jako první se této funkce ujala Jarmila Šusterová, posledním, kdo se s diváky za programové hlasatele v roce 2005 rozloučil, byl Alexander Hemala. Při příležitosti 70. výročí zahájení pravidelného vysílání veřejnoprávní televize si s Deníkem můžete připomenout nejvýraznější tváře, které k nám dlouhá léta promlouvaly z obrazovek.
9 fotografií

ČT slaví 70 let vysílání: Připomeňte si ikonické hlasatele v čele se Saskií

Film a televize
Vladimír Železný a jeho typické gesto.
Vladimír Železný, ikona české mediální scény, prošel pestrým životem od novináře až po politika. Jeho kariéra zahrnuje řadu kontroverzí, soudních sporů, ale i úspěchů v oblasti televizního vysílání a vinařství. Je také vášnivým sběratelem umění a angažuje se v židovské komunitě. Kým byl a co v současné době dělá muž, který stál za raketovým startem v těchto dnech třicetileté televize Nova?

Vladimír Železný byl ikonou Novy. Teď je z něj vinař a fotí ortodoxní židy

Film a televize
Počítač nevynikal kvalitou, nakonec se stopadesátek vyrobila jen asi stovka.
Saskia Burešová moderovala hvězdný ples v pražském hotelu Inter-Continental, venkovní teploty se naráz propadly o dvacet stupňů a v televizi končila první série Malého pitavalu z velkého města od Jaroslava Dietla. Pamatuje si na to? Nebo jste tehdy nebyli na světě a chcete se dozvědět, jak jsme žili přesně před čtyřiceti lety? Deník přináší první díl nového seriálu Retro Deník, ve kterém se pravidelně  - jednou měsíčně -  budeme věnovat událostem, které se staly přesně před 40 lety. Začínáme v lednu 1984. Na další díl se můžete těšit už 10. února. 
16 fotografií

Leden 1984 byl plný překvapení: První školní počítače i Saskia Burešová na plese

Historie
Jiří Sedlář
/SERIÁL DENÍKU, 14. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
46 fotografií

Vrchol i konec motokár v Olomouci: Domácí favorit zemřel před MS a ME 1989

Ostatní sporty
Miroslav Cetl.
Naši redakci i řadu lidí, kteří ho znali, zasáhla smutná zpráva. V neděli 12. listopadu zemřel Miroslav Cetl, dlouholetý korektor Opavského a hlučínského Deníku a pak i vedoucí jeho korektorů.

Odešel náš milý kolega Miroslav Cetl

Opavsko
CIK Trophee Grand Prix Olomouc 1988
/SERIÁL DENÍKU, 13. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
15 fotografií

Nezdar pořadatelů před mistrovstvím světa motokár 1989? Zklamání i poučení

Ostatní sporty
Marie Tomsová
Svoji profesi úplně neopustila a její sametový hlas stále můžeme slýchat v rádiu a také pořád ještě moderuje společenské akce. Ve volných chvílích se pak bývalá hlasatelka Marie Tomsová věnuje především čtení knih. Ovšem jen těch papírových. Jak tvrdí, v tomto ohledu je staromilec. Kromě toho, že před nedávnem vydala svoji knihu s názvem Jiná už nebudu aneb neděle Marie Tomsové, také přijala pozvání pokřtít román Druhý život Mozartův, který odhaluje řadu tajemství o známém hudebníkovi.
5 fotografií

Hlasatelku Marii Tomsovou zaskočil při bouračce řidič tramvaje. Rozesmálo ji to

Společnost
Diskuze a kontrola trati s anglickým viceprezidentem FIA/CIK Robertem Langfordem. Zleva František Axmann, Petr Němeček, Robert Langford a Karel Slavík
/SERIÁL DENÍKU, 12. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
6 fotografií

Mistrovství světa motokár v Olomouci? Trať schvaloval typický Angličan

Ostatní sporty
Grand Prix Olomouc 1986. Milan Šterba před Josefem Kališem
/SERIÁL DENÍKU, 11. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
12 fotografií

FOTO: Historie motokár v Olomouci: Zrod Grand Prix po čtyřech letech ticha

Ostatní sporty
Z Krkonošských pohádek
Ať už je večer, zapneme televizi a bude Večerníček. Dávají Krkonošské pohádky. Kdo by je neznal. Český večerníčkový televizní seriál o bájném vládci Krakonošovi natočila režisérka Věra Jordánová v Československé televizi. Všichni jsme určitě drželi palce trojici poddaných, těšili se na odplatu Krakonoše pro jednoho chamtivce. Jak dobře znáte pohádkový seriál? To si vyzkoušejte v našem malém kvízu. 

KVÍZ: Víte, kdo je kdo? Zkuste, jak dobře znáte večerníček Krkonošské pohádky

Zajímavosti
František Kinský.
/ROZHOVOR/ Lidé dnes majitele Nového zámku v Kostelci nad Orlicí Františka Kinského znají především z televizních obrazovek jako skvělého průvodce dokumentárními sériemi o osudech české šlechty Modrá krev. Nejen další natáčení bylo tématem našeho rozhovoru. Věděli jste, že vystudoval stavařinu, ale po vojně pracoval v Československé televizi? Že z ní jeho další profesní cesta vedla do projekční kanceláře a na dlouhá léta pak zakotvil v reklamě? Osud tomu ale chtěl, aby se k původnímu oboru vrátil, a navíc začal podnikat v několika dalších.
19 fotografií

Myslel jsem, že stavař nikdy nebudu, říká průvodce Modrou krví František Kinský

Rychnovsko
V roce 1982 se jela poslední Grand Prix Sigma. Kapotovaná motokára Ulfa Svensena
/SERIÁL DENÍKU, 10. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
12 fotografií

FOTO: První kapotovaná motokára v Olomouci a poslední GP Sigma

Ostatní sporty
Fotky Petra Vysloužila z motokárového mistrovství Evropy v Olomouci.
/SERIÁL DENÍKU, 9. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
91 fotografií

FOTO: Mistrovství Evropy motokár v Olomouci 1980: Šimáka liják nezastavil!

Ostatní sporty
Arnošt Hlaváček je s blanenskou dechovkou spojený desítky let. Symbolicky se loučil na koncertu v Dělnickém domě.
/FOTO, VIDEO/ Povídat si s Arnoštem Hlaváčkem z Blanska je velký zážitek. Posluchač v jeho společnosti hned pookřeje. Vtipné historky střídají rázovité názory proložené jadrnými hláškami. Dobré nálady a pozitivní energie má tento zanedlouho devadesátiletý muzikant stále na rozdávání. Od šedesátých let je rodák z Ježkovic na Vyškovsku členem blanenských dechovkových formací. Jako bubeník. Od roku 2005 je pak kapelníkem Dechové hudby Blansko.
18 fotografií

Největší odměna? Když písnička pohladí po duši, říká kapelník blanenské dechovky

Blanensko
Motokárové mistrovství Evropy v roce 1980 bylo do té doby největší událostí svého druhu. Závody sledovalo 20 000 lidí i Československá televize.
/SERIÁL DENÍKU, 8. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
30 fotografií

OBRAZEM: Televizní přenos motokár z Olomouce v roce 1980, který málem nebyl

Ostatní sporty
Hlavní hrdina japonského seriálu Goro, bílý pes, plemeno Kishu proslavil po celém světě
Čtyřicet let právě uplynulo od chvíle, kdy televizní diváky poprvé dojal příběh japonské holčičky Reiko a jejího věrného psa Gora. Na základě ohlasů nadšených diváků pak Československá televize seriál „Goro, bílý pes“  ještě několikrát zopakovala. Spatřit psa podobného hrdinovi z 80. let je však v Česku těžké. Plemeno Kishu-Inu je totiž vzácné.
5 fotografií

Goro, bílý pes se poprvé vysílal před 40 lety. Dojemný seriál tehdy hltal každý

Zvířecí deník a chovatelství
Agroteam Štěpánov. Sestava z konce roku 1980.
/SERIÁL DENÍKU, 7. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
32 fotografií

Historie motokár v Olomouci: Ve Štěpánově vznikl „neporazitelný“ Agroteam

Ostatní sporty
Novinář a scenárista Milan Švihálek při práci.
Nadace AGEL podpořila částkou 24 tisíc korun Milana Švihálka, devětasedmdesátiletého scenáristu, dramaturga a novináře v důchodu, který se i přes svá zdravotní omezení a věk i nadále věnuje novinářské profesi. Příspěvek nadace využil pan Švihálek na nákup odlehčeného typu invalidního vozíku, který mu umožní samostatně se dopravovat do práce i na osobní schůzky.

Nadace AGEL podpořila oceňovaného novináře a scenáristu Milana Švihálka

Čtenář reportér
Grand Prix Sigma v roce 1978 přivedla do Olomouce jezdce kapitalistických zemí včetně nejrychlejších Italů. Nic ale nebylo zadarmo. Prvomájový průvod byl povinností
/SERIÁL DENÍKU, 6. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
11 fotografií

Historie motokár v Olomouci: Když poprvé dorazili i Italové a deset tisíc diváků

Ostatní sporty
Grand Prix Sigma 1977. Start jedné z rozjížděk
/SERIÁL DENÍKU, 5. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
24 fotografií

Historie motokár v Olomouci: Proměna v Mekku Československa. Podívejte se

Ostatní sporty
První závod motokár na Spartakiádním stadionu v Olomouci v roce 1973.
/SERIÁL DENÍKU/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
41 fotografií

Historie motokár v Olomouci: z ulice na Spartakiádní stadion. Unikátní fotky

Ostatní sporty
Zdeněk Šebesta byl mužem, který v Olomouci udával směr motokárového závodění. Zde při zahajovacím projevu před ME v roce 1980.
/SERIÁL DENÍKU/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
14 fotografií

Historie motokár v Olomouci: Na evropské výsluní kormidloval Zdeněk Šebesta

Ostatní sporty
Panelové domy vyrostly také v Mnichově Hradišti
„Jsou zde v třípokojových bytech místnosti, které jsou 170 centimetrů široké a skoro pět metrů dlouhé.. to bych teda nechtěl,“ zaznělo kdysi v reportáži Československé televize. Televizní štáb se pak pokusil tuto místnost zařídit… Jak to dopadlo najdete níže ve videu. Panelové domy si dlouho nesly stigma nekvalitních a stavebně odbytých objektů, které městům i svým obyvatelům přinášely řadu problémů. Počátky panelových sídlišť nebyly jednoduché a lidé, kteří se tam stěhovali, si užili své.
11 fotografií

Panelákové perly komunismu: Nudle, které nešly zařídit, kolem bláto a úplná tma

Bydlení
Ludmila Pohořilská v mládí vyráběla paruky, dnes je klientkou Domácí zdravotní péče Třebíč.
Její práci znají televizní diváci. Přesněji řečeno – základ její práce. Paní Ludmila Pohořilská z Trnavy většinu svého pracovního života vyráběla paruky v někdejším třebíčském závodě podniku Oděva. Rukama jí prošly tisíce kousků tohoto specifického výrobku. Velkým odběratelem tehdy byla krom onkologických pacientů právě Československá televize.
3 fotografie

Ludmila měla v mládí netradiční profesi. Její výrobky odebírala i televize

Čtenář reportér
Bronislav Ludmila oslavil krásné jubileum.
Narodil se v Hranicích, kterým zůstal vždycky věrný. Téměř celý svůj život zasvětil jazzové hudbě a také kulturnímu dění ve svém rodném městě. Bronislava Ludmilu, který tento týden oslavil krásné 80. narozeniny, s trumpetou v ruce zná řada lidí, málokdo ale ví, že se se stejným zápalem jako hudbě věnoval i dětem a mládeži se specifickými poruchami chování.
8 fotografií

Muzikant a jazzman Bronislav Ludmila z Hranic oslavil krásné jubileum

Hranicko
Barbora Pivná z Trutnova se objevila ve 4. díle televizního seriálu Volha.
/ROZHOVOR/ Řidič Československé televize Standa Pekárek v podání Kryštofa Hádka se v seriálu Volha s ničím nepáře. Prořízlá pusa, kšeftování, holky. Jeho milostné avantýry pokračovaly i ve čtvrtém díle, který vysílala Česká televize v neděli večer. Objevila se v něm i Barbora Pivná z Trutnova, kterou nenapravitelný seriálový sukničkář svedl během natáčení dechovky Na Vlachovce.
7 fotografií

Kočka ze seriálu Volha je trutnovská strážnice. Pekárek ji svedl Na Vlachovce

Krkonoše
„Mám pocit, že točím pořád stejně. Některé roky jsou nabitější, jiné volnější. Loňský rok jsem měla šíleně nabitý. Může se zdát, že je ticho, ale pro mě se stále něco děje,“ řekla Aňa Geislerová.
Nikdy o to neprosila, přesto se její přání stát herečkou splnilo. „Nic nechtít je asi výhodnější,“ říká Aňa Geislerová v rozhovoru pro časopis Story. Ten se nesl v duchu vzpomínek na předrevoluční dobu, ve které se odehrává příběh minisérie Volha, jež nyní vstupuje na televizní obrazovky. Aňa Geislerová zároveň prozradila, co jí v herecké branži po letech nemile překvapilo a proč by nešla na koncert Michala Davida. 
5 fotografií

Aňa Geislerová: Když na něco pomyslím, vesmír mi nachystá zkratku

Společnost
Kryštof Hádek jako řidič Československé televize Standa Pekárek
Sympaťák s proříznutou pusou Standa Pekárek v podání Kryštofa Hádka si právě odkroutil dva roky na vojně a teď konečně začíná naplňovat svůj sen. V Československé televizi chce řídit volhu, jezdit pro redakci Humoru a lidové zábavy a na natáčení vozit Karla Gotta. Taková je výchozí situace nové pětidílné minisérie Volha, která se dějově vrací do normalizačních 70. a 80. let minulého století. Česká televize ji bude vysílat každou neděli od 2. dubna.

Volha: Prosťáček, nebo chytrák? Standa Pekárek zajede do normalizačních časů

Film a televize