ŠTÍTEK: Hostivice

Ilustrační foto.
Hostivice - U Hostivice u Prahy v pátek krátce před polednem srazil vlak muže. Ten svým zraněním na místě podlehl. Trať mezi Hostivicí a Prahou byla zhruba dvě hodiny uzavřena. V pátek informaci potvrdila mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

U Hostivice srazil vlak muže, nepřežil

Nehody
Tisková konference ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové ke změnám a opatřením v oblasti předškolního vzdělávání.
Praha /FOTOGALERIE/ - Ve třídách mateřských škol by mělo být méně dětí, plánuje ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). V místech, kde to kapacita umožňuje, by jich od roku 2018 mělo být nejvýše dvacet. Ministerstvo školství také z fondu na podporu rozvoje kapacit mateřských a základních škol rozdělilo 300 milionů korun. V MŠ díky dotovaným projektům vznikne devět nových tříd pro 249 dětí, dalších 31 učeben pro 628 žáků vznikne v základních školách. Ministerstvo bude chtít, aby na rozvoj kapacit letos přibyly další peníze.
12 fotografií

Ve třídách MŠ, které mají místo, by mělo být maximálně 20 dětí

Praha
Zastávka Na Knížecí.
Praha - Po šesti letech bude zrušena železniční zastávka Na Knížecí, kde končila většina vlaků z Rudné a Hostivice. Nově budou odjíždět ze severního nástupiště smíchovského nádraží a zajíždět i na hlavní nádraží. V tiskové zprávě o tom informoval Regionální organizátor Pražské integrované dopravy (ROPID).

Po šesti letech končí železniční zastávka Na Knížecí

Praha
Domácí násilí.
Praha - Zmírnění trestu se v úterý u odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze nedomohla žena z Hostivice na Praze-západ, která před rokem během hádky pod vlivem alkoholu zabila nožem svého manžela. Odvolací senát potvrdil trest, který jí za vraždu v srpnu vyměřil středočeský krajský soud: třebaže trestní sazba začíná na deseti letech odnětí svobody, rozhodl o mimořádném snížení: obžalované vyměřil 8,5 roku a poslal ji do nápravného zařízení s mírným režimem: do věznice s dozorem. To je podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky zcela přiléhavé; není důvod cokoli měnit.

Trest za vraždu manžela platí. I když ženu praštil

Zločiny a soudy
Požár v distribučním centru
Dobrovíz /FOTOGALERIE/ - Přímo způsobené škody (tedy bez důsledků vynuceného přerušení práce v předvánočním shonu) vyčíslili hasiči na tři miliony korun, uchráněné hodnoty se odhadují na 20 milionů. Taková je bilance požáru v distribučním centru, který ve čtvrtek večer v Dobrovízi na Praze-západ postihl jeden ze skladů americké společnosti zasílající zákazníkům zboží podle internetových objednávek.
15 fotografií

Bilance požáru v Dobrovízi: tři zranění, tři miliony škody

Požáry
Ilustrační foto.
Praha - Hasiči i zdravotničtí záchranáři museli ve čtvrtek večer zasahovat v areálu firmy v Dobrovízi na Praze-západ, která se zabývá zasíláním zboží objednaného přes internet. Do největšího ze skladů, kde byl hlášen požár ve třetím patře poměrně komplikovaného objektu, byli přivoláni čtvrt hodiny před osmou.

Ze skladu prchaly před ohněm tisíce lidí

Požáry
Právě tak by měla vypadat při pohledu z jihu nová budova gymnázia. Navrhl ji architekt Jiří Šafr
Benešov - Gymnázium Benešov by se mohlo o novou školní budovu začít rozšiřovat už letos. Právě to naznačil při rozhovoru s ředitelem školy Zdeňkem Zahradníčkem krajský hejtman David Rath. Nebojte se, nic podstatného vám neuniklo. To jen Benešovský deník zapátral ve svém archivu a našel informaci, která zazněla při návštěvě tehdejšího středočeského hejtmana v Benešově. Psal se 7. leden 2009. V nové budově umístěné do zadního traktu školy, měla najít místo dominantně moderní tělocvična. Prostor by tam ale byl i pro šatny pro celou školu i učebny a školní informační centrum se žákovskou knihovnou. Dokonce se hovořilo i o školní jídelně.

V Gymnáziu Benešov se těší na tělocvičnu, stavět by se mělo začít v rioce 2017

Podnikání
Skládka. Ilustrační foto.
Chýně u Prahy - Ve sporu o legálnost navážení odpadu na skládku poblíž Chýně, který se táhne už více než deset let, zřejmě rozhodne Nejvyšší správní soud. Skládka zasahuje na soukromé pozemky, jejichž majitelé jsou proti navážení, které dál pokračuje. Spor protahují rozdílná rozhodnutí úřadů a soudů, opakovaně se jím zabýval hostivický stavební úřad, Středočeský kraj i soudy. Podle posledního stanoviska stavebního úřadu, který se vyjadřoval k žádosti vlastníků pozemků o zákaz navážení, jde o občanskoprávní spor, který má řešit soud. V neděli to sdělila mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná.

O fungování skládky u Chýně rozhodne zřejmě Nejvyšší správní soud

Z okolí
Ilustrační foto.
Praha - V pražské Liboci se v pátek odpoledne srazilo na železničním přejezdu osobní auto s osobním vlakem. Nikdo nebyl zraněn. Nehoda na víc než tři hodiny zastavila vlakovou dopravu z Prahy směrem do Hostivice, včetně příměstských vlaků. Jezdí náhradní autobusy. V pátek to řekli mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a pražské policie Andrea Zoulová. Na stejném přejezdu se minulý týden v sobotu při srážce s vlakem zranila řidička malé dodávky.

Nehoda na přejezdu zastavila vlaky mezi Prahou a Hostivicí

Nehody
Ilustrační foto.
Praha – Dvě nehody v pondělí ráno zcela zablokovaly příjezd do metropole po dálnici D6 od Nového Strašecí. Nejprve čtvrt hodiny po šesté bouralo sedm vozidel v levém pruhu na druhém kilometru, o půl hodiny později se na stejné trase střetla dvě osobní auta na kilometru 4,8 – a následně pak ještě bouralo šest aut v těsné blízkosti místa první nehody.

Dálnice před Prahou blokovaly bouračky. Kvůli ranní mlze?

Nehody
Nýtovací nářadí Böllhoff
Böllhoff CZ jako mezinárodní poskytovatel služeb s vlastní výrobou a vývojem je strategickým partnerem pro veškerou strojírenskou výrobu od automobilového, leteckého a železničního průmyslu přes výrobce zemědělských a stavebních strojů, solární průmysl, zdravotnickou techniku až po výrobu jízdních kol a hudebních nástrojů.

Böllhoff – strategický partner v oblasti spojování

Ekonomika
Čtení ve vlaku za účasti spisovatele, režiséra a scénáristy Pavla Göbla
Praha /FOTOGALERIE/ - Festival autorského čtení, při kterém spisovatelé čtou své knihy ve vlaku, ve středu pokračoval druhým dnem. Cestou z Masarykova nádraží do Hostivice představil svou tvorbu filmový režisér, scénárista a spisovatel Pavel Göbl (na snímku vlevo). Akce pokračuje ještě ve čtvrtek literární besedou a autogramiádou v kavárně Neopalladium na Hlavním nádraží od 15 hodin.
6 fotografií

OBRAZEM: Autoři četli svá díla ve vlaku

Volný čas
Nádraží Hostivice. Ilustrační foto.
Praha - Po zastávce ve městě Hostivice přijdou na řadu další nádraží: v Benešově a v Příbrami. Tak zní čtvrteční informace policistky Marcely Pučelíkové. Ne, nepřesedlala do zcela jiného oboru a nevzala práci spojenou s plánováním grafikonu, ale informovala o akci nazvané Preventivní vlak; o kampani pro žáky druhého stupně základních škol a pro středoškoláky, kterou pořádají České dráhy ve spolupráci s policisty a hasiči. Preventivní vlak jezdí za mladými posluchači již několik let – a nyní působí ve středních Čechách.

Vagony jsou nebezpečné, koleje ještě víc

Z okolí
Vizualizace Radlické radiály.
Praha - Příprava Radlické radiály si vyžádá další geologický průzkum. Za další průzkumný vrt a rozšíření průzkumné štoly si Praha připlatí 45 milionů. Zakázku na dodatečné stavební práce v úterý schválili pražští radní. Radlická radiála propojí Smíchov a Radlice, dokončí se tak další přímá spojnice mezi Pražským a Městským okruhem. Její délka bude zhruba 5,5 kilometru, z toho asi polovina bude v tunelech.

Příprava Radlické radiály si vyžádá další geologický průzkum

Praha
Parkoviště. Ilustrační foto.
Praha - V Hostivici vzniknou poblíž železniční trati tři záchytná parkoviště. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) plánuje kromě modernizace trati do Prahy, na kterou připravuje dokumentaci, i opravu hostivického nádraží včetně vybudování tří zastřešených nástupišť a bezbariérového podchodu. Město už jedno záchytné parkoviště vybudovalo, plány na další vítá. V pondělí to řekl starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl.

V Hostivici u Prahy vzniknou poblíž trati tři záchytná parkoviště

Z okolí
Exhejtman David Rath.
Praha - Spory bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha a jeho bratra Michala kvůli dědictví po otci budou mít soudní dohru. Michal Rath podal na někdejšího vlivného politika žalobu, v níž ho viní ze zanedbání péče o umírajícího otce, uvedl na svém webu Radiožurnál. Exposlanec zase na bratra podal trestní oznámení, v němž sourozence viní z krádeže šperků po matce.

Bratři Rathové budou řešit své spory před soudem

Česko
Exhejtman David Rath.
Praha – Na samotný konec října naplánoval Vrchní soud v Praze projednávání odvolání někdejšího hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, kterého středočeský krajský soud za podíl na korupčních manipulacích se zdravotnickými a stavebními zakázkami zadávanými hejtmanstvím nepravomocně poslal za 8,5 roku za mříže a současně rozhodl o propadnutí majetku ve více než 20milionové hodnotě.

Rath už zná termín pokračování své kauzy

Česko
Exhejtman David Rath.
Praha – Na samotný konec října naplánoval Vrchní soud v Praze projednávání odvolání někdejšího hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, kterého středočeský krajský soud za podíl na korupčních manipulacích se zdravotnickými a stavebními zakázkami zadávanými hejtmanstvím nepravomocně poslal za 8,5 roku za mříže a současně rozhodl o propadnutí majetku ve více než 20milionové hodnotě.

Rath už zná termín pokračování své kauzy

Zločiny a soudy
Exhejtman David Rath.
Praha – Někdejšího hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, který byl loni nepravomocně odsouzen v rámci korupční kauzy údajného ovlivňování stavebních a zdravotnických zakázek Středočeského kraje, bude před odvolacím senátem zřejmě zastupovat jeho původní advokát Roman Jelínek.

Souzený exhejtman změnil obhájce. Vlastně nezměnil

Zločiny a soudy
Barokní zámek v Hostivicích u Prahy. Ilustrační foto.
Hostivice - Stěhování knihovny 
a hostivického stavebního úřadu do nového sídla začne už tento měsíc. Nově si lidé budou chodit pro knihy do zámeckého křídla. Západní křídlo hostivického zámku se zaplní městskými službami pro veřejnost. Během tohoto měsíce se do zdejších prostor přestěhuje knihovna, kterou čeká rozšíření, stavební úřad a archiv.

Hostivická knihovna se začíná stěhovat do zámeckých prostor

Z okolí
NOVÉ DĚTI. Příští školní roku bude v budově běžná základní škola. Ilustrační foto.
Praha - Jen šest žáků by bylo na základní škole praktické v Hostivici, a proto se musí vzdělávací instituce zavřít. Budova však bude nadále sloužit svému účelu. Čím dál nižší je počet žáků v základní hostivické škole v ulici U Pionýra. Z informací ředitele této školy vyplývá, že jen šest dětí z města by ji mělo v dalším školním roce zájem navštěvovat.

Hostivická škola se zavře po předání vysvědčení. Chybí žáci

Z okolí
Ilustrační foto.
Praha - V Pražské integrované dopravě (PID) se v systému příměstské dopravy změní jízdní řády, trasy autobusů a přibudou zastávky. Změny začnou platit v neděli 12. června. Ve čtvrtek to řekl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje systém PID. Nejvíce změn by se mělo dotknout autobusové dopravy, jedna změna čeká příměstské vlaky.

Příměstské spoje pražské integrované dopravy čekají změny

Praha
Ilustrační foto.
Praha - Značnou škodu, která se zřejmě bude počítat v milionech korun, si vyžádal požár, který ve čtvrtek ráno zachvátil část zboží nacházejícího se na paletách ve skladu s automobilovým příslušenstvím v Hostivici na Praze-západ.

Autopříslušenství skončilo v plamenech

Požáry
OHEŇ HAVAROVANÉ vozidlo zcela zničil.
Kladno, Hostivice – Kladenští hasiči vyrazili v neděli odpoledne na dálnici D6 k Hostivici. Důvodem byl požár Škody Fabia po dopravní nehodě. Na místo vyjeli i hasiči z pražských Petřin. Plameny ale ještě před jejich příjezdem vůz rychle zcela zničily.

Vozidlo řidičky začalo po nehodě rychle hořet

Nehody
Exhejtman David Rath.
Praha - O předpokládaných stamilionech zřejmě získaných z úplatků, které má nejspíš někde ukryté, v souvislosti s někdejším hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem nehovoří pouze státní zástupce Petr Jirát (na kterého Rath podal žalobu kvůli tomu, že s touto myšlenkou vyrukoval v novinovém rozhovoru). 

Rathova tajná konta hledá policie od Německa po Katar

Praha
David Rath
Praha – O předpokládaných stamilionech zřejmě získaných z úplatků, které má nejspíš někde ukryté, v souvislosti s někdejším hejtman Středočeského kraje Davidem Rathem nehovoří pouze státní zástupce Petr Jirát, na kterého Rath podal žalobu kvůli tomu, že s touto myšlenkou vyrukoval v novinovém rozhovoru. Totéž si zjevně myslí i kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, kteří se snaží přijít na stopu utajeným kontům exhejtmana, exposlance i exministra. Dnes praktického lékaře z Hostivice na Praze-západ Davida Ratha.

Rathova tajná konta hledá policie od Německa po Katar

Česko
PĚTILETÝ NĚMECKÝ OVČÁK MORGAN je šampionem ve stopování. Prokázal to nejen na soutěži, ale i při ostrém zákroku u Tuchlovic. Na snímku zapózoval s psovodkou Jitkou Jozovou před stříbrným  jaguarem, jehož řidiče na útěku se mu podařilo vyhledat.
Tuchlovice – Úspěšný zásah služebního psa Morgana kladenských policejních kynologů ukončil automobilovou honičku na dálnici D6 mezi Hostivicí na Praze-západ a Tuchlovicemi na Kladensku. Zde řidič své auto značky Jaguar opustil 
a utekl se skrýt do nedalekého pole. Jeho výrazná pachová stopa ale neunikla Morganově pozornosti a šofér má tak nyní co vysvětlovat.

Řidič jaguaru se v poli před mistrem Morganem neukryl

Zločiny a soudy
Kroupy a zatopené ulice na Hořovicku
Středočeský kraj – Hasiči ve středních Čechách v pondělí odpoledne vyjížděli ke škodám způsobeným silnými bouřkami, jako jsou zatopené sklepy a stromy popadané na silnice. Ve Středočeském kraji se bouřky přesouvaly směrem od Stochova, Lán, Kladna k Hostivici, informovala mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Bouřky doprovázené mnohdy i krupobitím ale zasáhly i další kraje, zejména západ a jih Čech, krupobití zaznamenali třeba i v jižních Čechách na Prachaticku a Strakonicku.
10 fotografií

Česko zasáhly nebývalé bouřky, kroupy způsobily kalamitu

Středočeský kraj
Marek Černoch
Hostivice (u Prahy) - Bílý prášek, který někdo zaslal poslanci a předsedovi klubu Úsvit – Národní Koalice Marku Černochovi, nebyl nebezpečný. Obálku od neznámého odesílatele dostal v úterý do svého domu v Hostivici u Prahy. Pachatele policie hledá pro nebezpečné vyhrožování. Dnes to řekl středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa. Za nebezpečné vyhrožovánípacha­teli v případě prokázání viny hrozí až tři roky vězení.

Prášek zaslaný poslanci Černochovi nebyl nebezpečný

Česko
Marek Černoch
Praha - Policie večer zasahovala v Hostivici u Prahy u podezřelé zásilky. Podle informací serveru Blesk.cz byla obálka s bílým práškem zaslána poslanci a předsedovi klubu Úsvit – Národní Koalice Marku Černochovi. Zásah u jednoho domu v Hostivici potvrdil středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa.

Poslanci Černochovi poslal někdo obálku s bílým práškem

Česko
Ilustrační foto.
Hostivice – Bez zranění, jen s hmotnou škodou odhadovanou na necelý čtvrtmilion korun, se naštěstí obešel noční požár v Hostivici na Praze-západ. Ve středu nad ránem hořelo v Klokánku; v zařízení Fondu ohrožených dětí poskytujícím útočiště dětem v nouzi. Prvotní šetření naznačilo, že řádění plamenů měla zřejmě na svědomí závada na elektroinstalaci tiskárny.

Děti z Klokánku musely utíkat před požárem

Česko
Celkem 25 dětí a 7 dospělých muselo být ve středu 27. dubna 2016 ráno evakuováno z Klokánku v Hostivici u Prahy. Důvodem byl požár způsobený závadou na elektroinstalaci tiskárny.
Hostivice /FOTOGALERIE/ - Bez zranění, jen s hmotnou škodou odhadovanou na necelý čtvrtmilion korun, se naštěstí obešel noční požár v Hostivici u Prahy. Ve středu nad ránem hořelo v Klokánku; v zařízení Fondu ohrožených dětí poskytujícím útočiště dětem v nouzi.
4 fotografie

Děti z Klokánku musely utíkat před požárem

Z okolí
Hostivice run 2015
Hostivice – První rok spláchl déšť a zima, druhý už byl o něčem úplně jiném. Dorazila spousta lidí i dětí a běžecké závody Hostivice Run se maximálně povedly. I proto měli organizátoři jasno a na letošní rok připravili třetí ročník. Závody v příjemném prostředí středočeské Hostivice u Prahy se uskuteční 21. května.

Hostivice Run: Přijeďte si zazávodit mezi rybníky

Ostatní sporty
Hostivice run 2015
Hostivice - První rok spláchl déšť a zima, druhý už byl o něčem úplně jiném. Dorazila spousta lidí i dětí a běžecké závody Hostivice Run se maximálně povedly. I proto měli organizátoři jasno a na letošní rok připravili třetí ročník. Závody v příjemném prostředí středočeské Hostivice u Prahy se uskuteční v sobotu 21. května.

Hostivice Run: běžeckou trať lemují hned tři rybníky

Z okolí