ŠTÍTEK: Dakar

V Litvínově se uskutečnil již osmý sraz historických vozidel. Letos na něj poprvé přijel legendární jezdec z Dakaru a někdejší závodník ve Formuli Easter Jiří Moskal. Na snímku je v rozhovoru s jedním z návštěvníků.
V pořadí již osmý sraz historických vozidel se uskutečnil v severočeském Litvínově. Areál zdejšího amfiteátru Loučky přivítal tisíce aut i návštěvníků, nechyběly motocykly a přijel i speciální vyprošťovací tank. Středem pozornosti akce, která se tentokrát nesla v duchu rallye, byli speciál Liaz a jeho pilot Jiří Moskal, který s tímto vozem startoval v Rallye Paříž – Dakar.
44 fotografií

Sraz historických vozů v Litvínově: Jiří Moskal ukázal i dakarskou Liazku

Automagazín
Čáp černý vyfocený na pobřeží Atlantiku v Senegalu.
5000 kilometrů v křídlech! Až na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Joal u Dakaru doletěl čáp černý okroužkovaný v Českém Švýcarsku. V Senegalu jej vyfotili ve druhé polovině února, nyní je pravděpodobně už na cestě zpět do Evropy. Jedná se o nejvzdálenější potvrzený výskyt ptáka pocházejícího z Českého Švýcarska.

Čáp doletěl z Českého Švýcarska až do Afriky, vyfotili ho nedaleko Dakaru

Z okolí
Čáp černý vyfocený na pobřeží Atlantiku v Senegalu.
5000 kilometrů v křídlech! Až na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Joal u Dakaru doletěl čáp černý okroužkovaný v Českém Švýcarsku. V Senegalu jej vyfotili ve druhé polovině února, nyní je pravděpodobně už na cestě zpět do Evropy. Jedná se o nejvzdálenější potvrzený výskyt ptáka pocházejícího z Českého Švýcarska.

Čáp doletěl z Českého Švýcarska až do Afriky, vyfotili ho nedaleko Dakaru

Děčínsko
Automechanik Robert Morávek pracoval na letošním Dakaru.
Když se řekne Dakar, každému z nás se asociuje nejtěžší závod světa a také Karel Loprais, který tomuto závodu na trati Paříž - Dakar hned šestkrát kraloval s kamionem Tatra. Letošní ročník závodu, který se jel v Saudské Arábii, byl 46. v pořadí, měl celkem 12 etap a na jezdce a jejich stroje čekalo téměř 5 000 náročných kilometrů. Na stupně vítězů se probojoval synovec Karla Lopraise Aleš se svou posádkou. A byl u toho i automechanik z Černčic Robert Morávek, jehož šikovné ruce pomohly Praze Aleše Lopraise ke stříbrným medailím.
26 fotografií

Byl u stříbra Aleše Lopraise. Začátek? Jako ve filmu, přiznal mechanik z Černčic

Ostatní sporty
Dacia Sandrider
Když se řekne Dacia, naprostá většina lidí si představí aktuální a velmi populární produkci. Tedy cenově dostupná auta, soustředěná na nejlepší poměr nákladů, praktičnosti a výbavy. Asi nikdo si nepředstaví závodní prototyp z karbonu, odhodlaný postavit se velikánům Dakaru. To se ovšem nyní mění.
13 fotografií

Závodní Dacia Sandrider míří na Dakar!

Automagazín
Motorkář Martin Prokeš z Ostravy - Krásného Pole je na Dakaru nováčkem týmu Orion – Moto Racing Group.
/FOTOGALERIE/ Pere se s nástrahami letošní Dakarské rallye, která je podle mnohých extrémně těžká. Ostravský Martin Prokeš je zatím po nedělní sedmé etapě na 43. místě průběžného pořadí. Jako nováček týmu Orion – Moto Racing Group se dostal do druhé poloviny, překonal například obrovské duny v poušti Empty Quarter v Saudské Arábii. „Je to fakt nejtěžší závod planety, dřina a odříkání. Nejtěžší je deficit spánku,“ hlásil přímo z Dakaru.
5 fotografií

Nováček Prokeš z Krásného Pole: Chci dojet do cíle Dakaru. Je to obrovská dřina

Ostatní sporty
Milan Engel.
Druhá půlka velmi náročné Dakarské rallye se rozjela a pro tým Orion – Moto Racing Group se neobešla bez problémů. Martin Michek předvedl i po pádu výborný výkon a v průběžném pořadí se vrátil na desátou příčku. Vážnou komplikací není ani jeho namožená ruka. Naopak málem skončil Milan Engel.

Engel: Musím se vzpamatovat. Z problému mu pomohl Romančík

Ostatní sporty
Milan Engel, 4. etapa
Milan Engel exkluzivně pro Jablonecký deník přímo z dějiště Dakaru. Slavná soutěž má za sebou první polovinu. Pořadatelé Dakaru 2024 připravili pro téměř osm stovek závodníků trať s dvanácti etapami a prologem o celkové délce téměř 8 tisíc kilometrů, z toho měřených je 4 716. Novinkou letošního ročníku je 48hodinová etapa bez asistence, která nahradila dřívější podobu maratonské etapy.

Engel: Dakar bych za nic neměnil. Chci hlavně dojet až do cíle

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Velká novinka zpestřila letošní ročník Dakarské rallye. Organizátoři zařadili do programu dvoudenní etapu Chrono48, ve které musí překonat 626 měřených kilometrů v dunách pouště Rub al-Chálí. Přespávají v bivaku, do kterého se jim podařilo dostat. Nejdále dojel Martin Michek, který je v bivaku E na 462. kilometru. Milan Engel a Jaromír Romančík přespí v bivaku D a Martin Prokeš zase v „céčku“ na 363. kilometru.
17 fotografií

Michek a jeho parťáci zdolávají na Dakaru dvoudenní etapu. Drdaj musel skončit

Ostatní sporty
Martin Macík upevňuje pozici a útočí na čelo
Nový formát 48hChrono zatím Martinovi Macíkovi a jeho posádce svědčí. Společně s navigátorem Františkem Tomáškem a mechanikem Davidem Švandou jsou po prvním poločase etapy na vedoucí příčce. Stejně tak se dostali i do průběžného čela celkového pořadí. Ještě bude ale záležet na páteční druhé části. Posádka ze Sedlčan ale dojela ze všech nejdál a ostatní na ní ztrácí.
6 fotografií

Famózní Macík! Vede speciální etapu i celkové pořadí, penalizace zapomenuty

Ostatní sporty
Milan Engel na Rallye Dakar.
Čeká ho jubilejní desátá účast na slavné Dakarské rallye. Maximem Milana Engela, který se tradičně připravuje i v Hořicích na Jičínsku, je patnáctá příčka z roku 2019. „Nečekal jsem, že budu mít tolik startů na tak těžkém závodě,“ prohlásil člen týmu Orion Moto Racing Group, který několik let jezdí po boku Martina Michka. Očekává, že nadcházející ročník bude hodně navigačně náročný a obává se nových elektronických roadbooků, které se rozhodl povinně zavést hlavní pořadatel.

Zkušený motocyklista Engel: Digitální roadbooky mohou na Dakaru ovlivnit pořadí

Ostatní sporty
Milan Engel na Rallye Dakar.
Čeká ho jubilejní desátá účast na slavné Dakarské rallye. Maximem Milana Engela je patnáctá příčka z roku 2019. „Nečekal jsem, že budu mít tolik startů na tak těžkém závodě,“ prohlásil člen týmu Orion Moto Racing Group, který několik let jezdí po boku Martina Michka. Očekává, že nadcházející ročník bude hodně navigačně náročný a obává se nových elektronických roadbooků, které se rozhodli povinně zavést pořadatelé.

Zkušený motocyklista Engel: Digitální roadbooky mohou na Dakaru ovlivnit pořadí

Ostatní sporty
Dušan Drdaj.
Tato premiéra bude velká a náročná, což si uvědomuje také Dušan Drdaj. Domácí šampion v motokrosové kategorii MX1 vyráží na Dakarskou rallye, která startuje začátkem ledna. Připojil se k týmu Orion – Moto Racing Group a účastnil se kvalifikace v Maroku, což byla jeho první zkušenost s dálkovou rallye. A tam si na začátku poslední etapy zlomil hrudní kost. „Pod vlivem adrenalinu se mi pak podařilo překonat 150 kilometrů. Vím, že na Dakaru chci hlavně dojet do cíle,“ dodal Drdaj, který sbíral úspěchy v juniorských a dospělých kategorií v motokros

Z motokrosu na Dakar! Má nejdelší jízda byla jen 45 minut, říká nováček Drdaj

Ostatní sporty