ŠTÍTEK: Google

Cestující čekají u odbavovací přepážky United Airlines kvůli zrušeným letům po velkém IT výpadku společnosti Microsoft na mezinárodním letišti v San Franciscu.
Mezi běžnými lidmi doposud neznámá firma CrowdStrike způsobila v pátek ráno pořádný poprask. Při aktualizaci bezpečnostního programu, který poskytuje velkým společnostem a institucím, došlo k chybě, která měla celosvětový dopad na leteckou dopravu, zdravotní systémy a podobně. „Událost ukazuje, jak je svět stále křehčí,“ komentuje odborník přes IT technologie a majitel firmy AutoERP David Strejc.
5 fotografií

Výpadek IT? Jedna firma dnes shodí celý svět. Na internetu je válka, říká expert

Česko
Aplikace eDoklady
Ověřit svou identitu pomocí elektronického občanského průkazu je od prvního července možné i u dalších institucích než doposud. Nově například na matrikách, finančních úřadech nebo na úřadech práce. Přestože na Vysočině, konkrétně krajský úřad v Jihlavě, mohli tuto možnost lidé využívat jako jedni z prvních už od ledna, velká většina raději stále dává přednost fyzickému tištěnému dokladu. Někteří se novinky bojí.

Půl roku občanek v mobilu: na Vysočině malý zájem. Bojím se hackerů, říká žena

Třebíčsko
Po smartphonech přicházejí intelliphony. Mobily s umělou inteligencí mají ulehčit uživatelům život. Na snímku Samsung S24 s Galaxy AI.
ChatGPT, Google Gemini a Microsoft Copilot jsou pojmy, které v poslední době lze hojně zaznamenat v souvislosti s používáním umělé inteligence (AI) na počítačích. Nastává však doba, kdy jsou neuronové sítě součástí i mobilních zařízení. Každodenní kapesní společníci díky tomu mají lidem ještě víc usnadnit život, zejména ten strávený v digitálním prostoru. S technologickou revolucí zvanou intelliphony však přicházejí i otázky ohledně šíření dezinformací a cen produktů.

Umělá inteligence do kapsy? Revoluční intelliphony nahradí chytré telefony

Počítače a mobily
Při používání jantarových korálků hrozí dětem uškrcení, zadušení, ale také poranění úst nebo infekce.
Jantarové korálky pro děti jsou prezentovány jako alternativa k tišení bolesti z prořezávajících se zoubků. A nejen to. Podle výrobců fungují nejen na zuby. Mají tišit bolest krku a hlavy a dokonce snižovat horečku. Lékaři ovšem varují před nebezpečím uškrcení nebo vdechnutí korálku. Před časem se na jantarových korálcích uškrtil 18 měsíční chlapec. 

Na bolesti zubů jantarové korálky? Nejde o dobrý nápad, ale hazard se životem

Rodina
Kastelán hradu Kost Jan Macháček.
/ROZHOVOR/ Rozsáhlá rekonstrukce hradu Kost v Českém ráji za 110 milionů korun skončila teprve před zhruba třemi lety, ale další výzvy na sebe nenechaly dlouho čekat. Po revitalizaci okolních rybníků se chystají opravy Lobkovického paláce. V příštím roce by navíc měly laboratorní analýzy upřesnit údaje o stáří oblíbené památky, kterou výzkum posunul do minulosti o zhruba sto let.
15 fotografií

Kastelán: Po opravách bude Kost sloužit nejméně dvě století

Jičínsko
Seznamování v online prostoru se stalo běžnou součástí moderního společenského života. Podle průzkumu Behavio z loňského roku to je nejběžnější způsob seznámení v České republice.
Svět se mění a my s ním, říká známé rčení. Dynamická proměnlivost, která je pro moderní dobu charakteristická, se pak pochopitelně projevuje i v oblasti seznamování a lidských vztahů obecně. O tom, čím je specifické seznamování v dnešní době, jak úspěšně najít partnera (nejen) online, ale také o bezpečném chování v prostředí internetových seznamek, jsme si povídali s profesionální „dohazovačkou“ Kristýnou Mertlovou.
6 fotografií

Povrchnost, rizika, ale i naděje. Odbornice radí, jak se úspěšně seznámit online

Sex a vztahy
Martin Marušinec je autorem nové identity Slavie.zdroj: Touch Branding
Hněvín, dominanta města Mostu, získal prestižní ocenění v oblasti designu. V 31. ročníku prestižní soutěže Art Directors Club Creative Awards obsadil projekt nového vizuálu třetí místo v kategorii Branding. Za úspěchem stojí agentura Touch Branding, která hradu vtiskla nový, svěží vizuální styl. Od června se o tom, jak se jí to podařilo, budou moci přesvědčit i Mostečané.
13 fotografií

Hrad Hněvín v novém: Mladistvá energie v srdci novogotiky sklidila cenu

Mostecko
Není jen ve virtuálním světě sociálních sítí, ale i na komerčních televizích.
Sám vydělává jako menší úspěšná firma. Jen za loňský rok to bylo 11 milionů korun. Řeč je o pardubickém influencerovi Jakubovi „Stejkovi“ Steklém, kterého prestižní časopis Forbes loni zařadil na 10. místo českých nejúspěšnějších tvůrců online videoobsahu. Dvaatřicetiletý Stejk poskytl Deníku otevřenou zpověď, ve které se dozvíte o jeho začátcích, tak i tom, jak se prostřednictvím sociálních sítí dá velice dobře živit.
9 fotografií

Pardubický youtuber Stejk si vydělává víc jak prezident. Peníze bude rozdávat

Pardubicko
Aplikace EPU má zavést turisty do méně známých míst v České republice.
Přeplněné turistické cíle jsou minulostí. Nová aplikace EPU láká na méně známá, ale stejně půvabná místa České republiky. V současné době nabídne téměř dvě stovky tipů na výlet po celé zemi. Brzy by se nabídka měla rozšířit o další stovky. Kromě plánování trasy se turisté z aplikace dozvědí o zajímavostech z navštěvovaného místa, jeho vytíženosti a konaných akcích. Mimo to mohou sbírat chráněné druhy - samozřejmě jen virtuálně. 
7 fotografií

Stovky tipů. Nová aplikace má navést turisty mimo přeplněná místa v Česku

Ekonomika
Lze dojet z Česka do Chorvatska k moři elektromobilem? Jaká to má rizika? Na kolik taková cesta vyjde? Deník se podíval na to, jak je to s výdrží baterií pro dlouhou cestu, infrastrukturou a dobíjecími stanicemi.
Je cesta elektromobilem na dovolenou k Jadranu čirým bláznovstvím, větším či menším rizikem, nebo v roce 2024 už bez obav? Takovou otázku si kladou i čeští řidiči, kteří v létě vyrazí do Chorvatska ve svých vozech na elektrický pohon. Deník se podíval na to, jak je to s výdrží baterií pro dlouhou cestu, infrastrukturou a dobíjecími stanicemi v Chorvatsku a na kolik peněz to řidiče vyjde.

Do Chorvatska elektromobilem? Jak jsou na tom stanice, baterie, infrastruktura

Státy EU
Fake news. Ilustrační snímek
Po českých sociálních sítích a dalších dezinformačních kanálech se v dubnu opět rozletěly ve stovkách a tisících sdílení zmanipulované fotografie, které pomocí koláží vyprávějí falešné příběhy. Jeden takový snímek se snaží lidi přesvědčit, že v ukrajinském Lvově na sobě lidé běžně nosí hákové kříže, další se snaží nalákat důvěřivé uživatele na vymyšlenou story o samaritánském slonovi.
6 fotografií

Žena ze Lvova v triku s hákovým křížem? Slon nesoucí lvíče? Manipulátoři se činí

Svět
Beseda na téma výroba a prodej výrobku na pomoc chudým dětem v Ugandě.
„Když se zeptáte Googlu, co ví o holubí močůvce, vyjedou vám hlavně odkazy na náš projekt,“ patnáctiletý Jonáš Balcar hrdě informuje hosty v novoměstské městské knihovně na přednášce o dětském dobročinném projektu nazvaném Novoměstská značková holubí močůvka. „Ale umělá inteligence o nás ještě nic neví,“ říká jeho jedenáctiletý bratr Kryštof, „ChatGPT píše, že je to oblíbený alkoholický nápoj z bylin a koření.“

Novoměstská značková holubí močůvka pomáhá sirotkům v Ugandě

Čtenář reportér
Erasmus není jen pro studenty. Týden v Dublinu očima učitelky. Foto: Tavo Rivera
Možná myslíte, že Erasmus je jen pro mladé. Omyl. Nabízí programy i pro učitele, kteří už mladí byli. Dostala jsem se díky němu jako učitelka Obchodní akademie Prostějov do Irska.
4 fotografie

Týden v Dublinu

Čtenář reportér
Deváťáci na roudnické ZŠ Smart se připravují na přijímačky
Jednotná přijímací zkouška prověří znalosti žáka z češtiny i matematiky v mnoha jednotlivých úlohách. Míra úspěšnosti se přitom mezi jednotlivými z nich liší i v několika desítkách procent. Podle dat společnosti prijimacky.ai v posledních pěti letech dělaly dětem potíže v češtině zejména tvarosloví a porozumění textu, v matematice žáci vyhořeli na výpočtu měřítka na mapě. Společnosti upozorňuje, že data neodrážejí jen čistě znalosti žáků, ale prokazují i jejich snahu taktizovat a vyplňovat úlohy podle možnosti zisku bodů.

U přijímaček žáci taktizují a počítají body. Ovlivňuje to i úspěšnost úloh

Školství
Očkování proti covidu-19 je stále terčem mnoha zavádějících tvrzení a uvádění nepravdivých údajů. Ilustrační snímek
Jako údajný tektonický zlom označilo na sklonku ledna 2024 sdružení SMIS-lab novou studii vydanou krátce předtím v časopise Cureus. Studie měla dokazovat rozsáhlá poškození způsobená vakcínou proti této nemoci a oním zlomem mělo být to, že vyšla v impaktovaném časopise. Cureus ji však záhy stáhl, a navíc se ukázalo, že její autoři museli podobnou práci stáhnout už dříve. O tom už ale SMIS-lab neinformovalo.

Tektonický zlom? Antivaxeři šíří údajnou novou studii, ta ale byla záhy stažena

Česko
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí
Pracovních plánů má ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí spoustu. Ale neví, zda bude po letošních přijímačkách na střední školy, kdy se poprvé přihlášky podávají elektronicky, ještě v čele této instituce stát. Vzhledem k tomu, co s minimálním týmem lidí za necelé čtyři měsíce dokázal, je to skoro absurdní úvaha. V Česku nikoliv.
7 fotografií

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí: Vysvědčení by se nemělo zohledňovat vůbec

Školství
Investiční podvody patří v současné době k těm nejčastějším. Lidé při nich zlodějům posílají nemalé částky. Ilustrační foto
Investiční podvody patří v současné době k těm nejčastějším. Lidé při nich zlodějům posílají nemalé částky. Expert Komerční banky na kyberbezpečnost Marek Macháček říká, že podvodníci cílí lokálně zaměřenou reklamou v menších obcích na lidi, kteří mají nějaké úspory. „Mají totiž zkušenost, že tady jsou méně finančně gramotní lidé,“ popisuje v rozhovoru pro Deník.

Expert na kyberbezpečnost: Lidé mi nadávají, když se jim snažím zachránit peníze

Krimi
Čas u obrazovek mění strukturu a vývoj mozku už u tříletých dětí.
Má vaše dítě často mobil v ruce? Potom byste měli zbystřit. V budoucnu byste mohli řešit nejen jak zbavit dítě závislosti na telefonu, ale také akademické a výchovné problémy. Studie vědců z univerzity v Cincinnati popsala změny na mozku způsobené častým používáním obrazovek už u tříletých dětí. Zdravotnické organizace po celém světě proto doporučují omezovat dětem čas na mobilu, tabletu či televizi.

Jak technologie ovlivňují dětský mozek? Digitální amnézie a její dopady

Rodina
Lidé se nemusí být, aplikace WhatsApp zůstává zdarma. Deník přináší rady, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu. Ilustrační foto
Používání oblíbené chatovací aplikace WhatsApp bude nadále zdarma. Změnou způsobu ukládání dat na operačních systémech Android se však některým uživatelům může zpoplatnit zálohování. I tomu se ale lze vyhnout. Deník připravil přehledný soubor otázek a odpovědí, ve kterém zjistíte, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu.

WhatsApp zůstává zdarma: Pro Androidy se ale mění zálohování, jsou i další změny

Počítače a mobily
Zavřený Lazebnický most v centru Českého Krumlova. Mapka s náhradními trasami je na snímku ukrytá za dopravní značkou Zákaz vstupu chodců.
Dojdou k Lazebnickému mostu po Latránu, kde je zastaví modrá stavební bariéra. Před ní pár dopravních značek, velké nápisy v češtině, jen na plotě drobná mapka s vyznačenými náhradními trasami pro pěší s QR kódem a s popisky v češtině, němčině a angličtině. Té si ale většinou ani nevšimnou. Otočí se, rozhlédnou a neví, kam dál. Žádné oranžové šipky ani jiné ukazatele náhradní trasy od mostu nevedou, a tak udělají to nejjednodušší: jdou se zeptat do obchodu.
18 fotografií

Most v centru Krumlova je zavřený. Turisté tápou, kudy přes řeku, chybí značení

Českokrumlovsko
AI, Chat GPT - Ilustrační foto
Pražany by v novém roce nemusela čekat žádná zásadní překvapení. Alespoň umělá inteligence (AI) na položený dotaz nepřipomíná nic, co by nebylo obecně známo. Odpověď dvojice zřejmě nejdostupnějších aplikací AI – se svým dotazem Deník oslovil Copilot od Microsoftu a Bard společnosti Google – nenaznačuje žádné tajemství. Nicméně jejich vyjádření se zásadně liší, i když oběma Deník položil totožný dotaz: Co v roce 2024 obyvatele Prahy nejspíš překvapí?

Nadcházející rok podle umělé inteligence Praze velká překvapení nepřinese

Praha