ŠTÍTEK: Google

Fake news. Ilustrační snímek
Po českých sociálních sítích a dalších dezinformačních kanálech se v dubnu opět rozletěly ve stovkách a tisících sdílení zmanipulované fotografie, které pomocí koláží vyprávějí falešné příběhy. Jeden takový snímek se snaží lidi přesvědčit, že v ukrajinském Lvově na sobě lidé běžně nosí hákové kříže, další se snaží nalákat důvěřivé uživatele na vymyšlenou story o samaritánském slonovi.
6 fotografií

Žena ze Lvova v triku s hákovým křížem? Slon nesoucí lvíče? Manipulátoři se činí

Svět
Beseda na téma výroba a prodej výrobku na pomoc chudým dětem v Ugandě.
„Když se zeptáte Googlu, co ví o holubí močůvce, vyjedou vám hlavně odkazy na náš projekt,“ patnáctiletý Jonáš Balcar hrdě informuje hosty v novoměstské městské knihovně na přednášce o dětském dobročinném projektu nazvaném Novoměstská značková holubí močůvka. „Ale umělá inteligence o nás ještě nic neví,“ říká jeho jedenáctiletý bratr Kryštof, „ChatGPT píše, že je to oblíbený alkoholický nápoj z bylin a koření.“

Novoměstská značková holubí močůvka pomáhá sirotkům v Ugandě

Čtenář reportér
Erasmus není jen pro studenty. Týden v Dublinu očima učitelky. Foto: Tavo Rivera
Možná myslíte, že Erasmus je jen pro mladé. Omyl. Nabízí programy i pro učitele, kteří už mladí byli. Dostala jsem se díky němu jako učitelka Obchodní akademie Prostějov do Irska.
4 fotografie

Týden v Dublinu

Čtenář reportér
Deváťáci na roudnické ZŠ Smart se připravují na přijímačky
Jednotná přijímací zkouška prověří znalosti žáka z češtiny i matematiky v mnoha jednotlivých úlohách. Míra úspěšnosti se přitom mezi jednotlivými z nich liší i v několika desítkách procent. Podle dat společnosti prijimacky.ai v posledních pěti letech dělaly dětem potíže v češtině zejména tvarosloví a porozumění textu, v matematice žáci vyhořeli na výpočtu měřítka na mapě. Společnosti upozorňuje, že data neodrážejí jen čistě znalosti žáků, ale prokazují i jejich snahu taktizovat a vyplňovat úlohy podle možnosti zisku bodů.

U přijímaček žáci taktizují a počítají body. Ovlivňuje to i úspěšnost úloh

Školství
Očkování proti covidu-19 je stále terčem mnoha zavádějících tvrzení a uvádění nepravdivých údajů. Ilustrační snímek
Jako údajný tektonický zlom označilo na sklonku ledna 2024 sdružení SMIS-lab novou studii vydanou krátce předtím v časopise Cureus. Studie měla dokazovat rozsáhlá poškození způsobená vakcínou proti této nemoci a oním zlomem mělo být to, že vyšla v impaktovaném časopise. Cureus ji však záhy stáhl, a navíc se ukázalo, že její autoři museli podobnou práci stáhnout už dříve. O tom už ale SMIS-lab neinformovalo.

Tektonický zlom? Antivaxeři šíří údajnou novou studii, ta ale byla záhy stažena

Česko
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí
Pracovních plánů má ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí spoustu. Ale neví, zda bude po letošních přijímačkách na střední školy, kdy se poprvé přihlášky podávají elektronicky, ještě v čele této instituce stát. Vzhledem k tomu, co s minimálním týmem lidí za necelé čtyři měsíce dokázal, je to skoro absurdní úvaha. V Česku nikoliv.
7 fotografií

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí: Vysvědčení by se nemělo zohledňovat vůbec

Školství
Investiční podvody patří v současné době k těm nejčastějším. Lidé při nich zlodějům posílají nemalé částky. Ilustrační foto
Investiční podvody patří v současné době k těm nejčastějším. Lidé při nich zlodějům posílají nemalé částky. Expert Komerční banky na kyberbezpečnost Marek Macháček říká, že podvodníci cílí lokálně zaměřenou reklamou v menších obcích na lidi, kteří mají nějaké úspory. „Mají totiž zkušenost, že tady jsou méně finančně gramotní lidé,“ popisuje v rozhovoru pro Deník.

Expert na kyberbezpečnost: Lidé mi nadávají, když se jim snažím zachránit peníze

Krimi
Čas u obrazovek mění strukturu a vývoj mozku už u tříletých dětí.
Má vaše dítě často mobil v ruce? Potom byste měli zbystřit. V budoucnu byste mohli řešit nejen jak zbavit dítě závislosti na telefonu, ale také akademické a výchovné problémy. Studie vědců z univerzity v Cincinnati popsala změny na mozku způsobené častým používáním obrazovek už u tříletých dětí. Zdravotnické organizace po celém světě proto doporučují omezovat dětem čas na mobilu, tabletu či televizi.

Jak technologie ovlivňují dětský mozek? Digitální amnézie a její dopady

Rodina
Lidé se nemusí být, aplikace WhatsApp zůstává zdarma. Deník přináší rady, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu. Ilustrační foto
Používání oblíbené chatovací aplikace WhatsApp bude nadále zdarma. Změnou způsobu ukládání dat na operačních systémech Android se však některým uživatelům může zpoplatnit zálohování. I tomu se ale lze vyhnout. Deník připravil přehledný soubor otázek a odpovědí, ve kterém zjistíte, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu.

WhatsApp zůstává zdarma: Pro Androidy se ale mění zálohování, jsou i další změny

Počítače a mobily
Zavřený Lazebnický most v centru Českého Krumlova. Mapka s náhradními trasami je na snímku ukrytá za dopravní značkou Zákaz vstupu chodců.
Dojdou k Lazebnickému mostu po Latránu, kde je zastaví modrá stavební bariéra. Před ní pár dopravních značek, velké nápisy v češtině, jen na plotě drobná mapka s vyznačenými náhradními trasami pro pěší s QR kódem a s popisky v češtině, němčině a angličtině. Té si ale většinou ani nevšimnou. Otočí se, rozhlédnou a neví, kam dál. Žádné oranžové šipky ani jiné ukazatele náhradní trasy od mostu nevedou, a tak udělají to nejjednodušší: jdou se zeptat do obchodu.
18 fotografií

Most v centru Krumlova je zavřený. Turisté tápou, kudy přes řeku, chybí značení

Českokrumlovsko
AI, Chat GPT - Ilustrační foto
Pražany by v novém roce nemusela čekat žádná zásadní překvapení. Alespoň umělá inteligence (AI) na položený dotaz nepřipomíná nic, co by nebylo obecně známo. Odpověď dvojice zřejmě nejdostupnějších aplikací AI – se svým dotazem Deník oslovil Copilot od Microsoftu a Bard společnosti Google – nenaznačuje žádné tajemství. Nicméně jejich vyjádření se zásadně liší, i když oběma Deník položil totožný dotaz: Co v roce 2024 obyvatele Prahy nejspíš překvapí?

Nadcházející rok podle umělé inteligence Praze velká překvapení nepřinese

Praha
Uznávaná psycholožka Markéta Švamberk Šauerová
V lavicích se nudí. V ruce by raději drželi mobil než knížku. Jsou citliví, emociálně méně stabilní, zaměření na sebe a zároveň přesvědčeni o své výjimečnosti. Starší generace je označuje za líné, rozmazlené a sebestředné spratky. Přitom právě tato generace sněhových vloček, i když je křehká, je výjimečná. Psycholožka Markéta Švamberk Šauerová navíc nevnímá současné mezigenerační rozdíly tak dramaticky. „Buďme upřímní sami k sobě a dopřejme mladé generaci čas, aby ukázala, že to zvládnou. Naučme se být trpěliví a dejme jim prostor,“ nabádá.

Generace sněhových vloček? Rodiče by se měli zamyslet, zda jsou pro děti vzorem

Česko
Starší lidé jsou na internetu zranitelnější, obětí podvodu se ale může stát každý z nás
Šéf oddělení karetních služeb a prevence podvodů Komerční banky Pavel Šašek detekuje se svým zhruba 20členným týmem sedm dní v týdnu 24 hodin denně podvody, které zástupy útočníků zkoušejí na karty jejich klientů. A zkoušejí je vytrvale a stále novými způsoby. Nejenže tradičně sbírají data karet, které zneužívají, útočí na databáze e-shopů, kde zcizují přihlašovací údaje klientů, ale vymýšlejí stále něco nového a hlavně účinného. Nutno dodat, že majitelé karet a účtů jim to bohužel nijak výrazně nekomplikují.

Podvodníci nás každý den učí odhalovat nové karetní podfuky, říká expert z banky

Příběhy a rozhovory
Chalupa v srdci Novohradských hor se dočkala přestavby. Nyní patří mezi kouzelná místa z projektu Amazing Places.
Původně rozestavěnou hrubou stavbu koupili v roce 2017. Zaujala je zejména lokalita v srdci Novohradských hor. Přestavba „k dokonalosti“ tak, aby objekt opisoval představy majitelky Veroniky Nemravové, trvala asi dva roky. Nyní chalupa Svébohy patří díky své jedinečnosti i do projektu Amazing Places. Podívejte s Deníkem na místo a přečtěte si příběh dřevostavby.
38 fotografií

Na chalupě Svébohy je božsky. Voní dřevem, přírodou a oplývá klidem bez lidí

Českobudějovicko
VŠE v Praze upustila od psaní bakalářek kvůli sílícímu vlivu umělé inteligence. Ilustrační snímek
K přelomovému kroku přistoupilo vedení Vysoké školy ekonomické v Praze. Studenti, kteří příští rok nastoupí na její Fakultu podnikohospodářskou do bakalářského oboru, už nebudou muset psát bakalářskou práci. Děkan fakulty Jiří Hnilica rozhodnutí vysvětlil tím, že v době, kdy texty může psát umělá inteligence (AI), ztrácí tato letitá praxe smysl.

První oběť umělé inteligence: Studenti pražské VŠE přijdou o psaní bakalářky

Regiony
Během letních dní si v polské Legendii užijete i ochlazení na vodních atrakcích.
Legendia Park se díky své velikosti a množství atrakcí řadí mezi největší zábavní parky v Evropě. Návštěvníci zde zažijí dobrodružství na téměř tři sta tisících metrech čtverečních a čtyřiceti atrakcích. Místo plné radosti leží mezi městy Chorzów a Katowice. Cesta z Prahy sem trvá asi 4 hodiny, z Brna tam dojedete za zhruba dvě a půl hodiny a z Ostravy za necelou hodinu.
18 fotografií

Legendia Park. To je evropský gigant zábavy jen kousíček od českých hranic

Do světa
Zábavní park Legendia je největším zařízením svého druhu v Polsku.
Legendia Park se díky své velikosti a množství atrakcí řadí mezi největší zábavní parky v Evropě. Návštěvníci zde zažijí dobrodružství na téměř tři sta tisících metrech čtverečních a čtyřiceti atrakcích. Místo plné radosti leží mezi městy Chorzów a Katowice. Cesta z Prahy sem trvá asi 4 hodiny, z Brna tam dojedete za zhruba dvě a půl hodiny a z Ostravy za necelou hodinu.
18 fotografií

Legendia Park: Evropský gigant zábavy z Ostravy za necelou hodinu

Do světa
Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny maligním melanomem
Jak agresivní dokáže být rakovina, poznala bohužel na vlastní kůži armádní letuška Lenka Růžková. Když si nahmatala na břiše bulku, nečekala, že to bude něco závažného. Bohužel se však jednalo o maligní melanom, projev nejagresivnější formy rakoviny kůže. Nádor připravil Lenku o zdraví, ale nikoliv o víru. Na její léčbu v zahraničí přispěli Češi už přes 5 milionů korun, ale ona chce hlavně to, aby se o této nemoci dozvědělo co nejvíce lidí.
9 fotografií

Letušce Lence dochází čas. Češi jí během 24 hodin poslali na léčbu 5 milionů

Zdraví