ŠTÍTEK: Google

Softbalová trenérka Petra Kolkusová.
Už třicet let Petra Kolkusová trénuje softbal. V současné době kromě působení na Tempu Praha dělá také učitelku na základní škole v Kunraticích. Zde celoživotní sportovkyně vede hodiny tělesné výchovy a zároveň se věnovala dětem, které byly kvůli online výuce trochu pozadu. „U nich se projevil problém v tom, že neudrží pozornost, mají své specifické problémy (ADHD, poruchy pozornosti) a rodiče z pracovních, či jiných důvodů nemohou kontrolovat jejich školní práci. Mým úkolem bylo dohlížet, aby pracovaly podle pokynů vyučujícího a neutíkala jim pozornost k PC hrám, google, youtoube, jiným činnostem“ prohlásila Kolkusová, která pro projekt Díky za VZPruhu připravila pohybové výzvy a hry.

Největší úbytek bude u mládeže nad patnáct let, varuje trenérka Kolkusová

Ostatní sporty
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Kolem 30 nebo 40 procent lidí v Česku může stále onemocnět covidem-19, proto je potřeba při rozvolňování vládních opatření postupovat opatrně, aby nenastala jako v minulosti další vlna epidemie. V pořadu CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). O konkrétních rozvolněních od 17. května podle něj zatím rozhodnuto není, vláda při rozhodování v pondělí vycházet z aktuálních čísel a doporučení epidemiologů.
51 fotografií

Rozvolnění nelze uspěchat. Hrozí další vlna epidemie, domnívá se Arenberger

Česko
Naděžda Mertová působí jako učitelka v základních uměleckých školách už jednačtyřicet let. Jejíma rukama prošlo v Pardubicích na stovky žáků.
Naděžda Mertová působí jako učitelka v základních uměleckých školách už jednačtyřicet let. Jejíma rukama prošlo v Pardubicích na stovky žáků. Zatímco někteří si z jejích hodin odnesli základy hry na zobcovou flétnu, jiní díky ní zamířili třeba na konzervatoř. Přestože si už s dětmi při výuce vyzkoušela různé podmínky, koronavirová doba a přesun do online prostředí pro ni byl novou výzvou.

Při online výuce hudby jde kvalita zvuku stranou, říká učitelka z lidušky

Pardubicko
Školáci ze Lhenic běží, jdou či jedou do Tokia 2021.
Ve lhenické Základní škole vědí, že pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu je nade vše. Pro děti a všechny pracovníky školy proto vymysleli výzvu: Pojď s námi do Tokia. „Cílem je ujít, uběhnout nebo ujet na koloběžce, bruslích či na kole, co největší počet kilometrů a aspoň virtuálně se dostat až do Tokia na odložené letní olympijské hry. Celkem je to 9 173 kilometrů,“ popsaly výzvu její autorky Lenka Hromadová a Šárka Amortová ze lhenické školy.

Na letní hry do Tokia běží lheničtí školáci virtuálně

Prachaticko
Zavřené školy, distanční výuka dětí.
Už rok jsou tuzemské děti doma a učí se na dálku pomocí počítače a internetu. Navíc se zdá, že se do lavic hned tak nevrátí. Pokud se výuka obnoví v průběhu dubna, tak jen rotačně, a jen na 1. stupni základních škol: polovina žáků bude ve škole, druhá dál doma. Online výuka na dálku tak zůstane dominantní i po celé druhé pololetí. Odborníci v té souvislosti varují, že rodičové podceňují zabezpečení svých domácích počítačových sítí.
8 fotografií

Domácí výuka? Rodiče podceňují hesla do počítače i wi-fi

Česko
Přijímací zkoušky. Ilustrační foto
Královéhradecký kraj ve spolupráci s místními akčními skupinami a učiteli ze základních a středních škol odstartoval v pondělí 29. března pro žáky devátých tříd projekt, který jim pomůže s přípravou na přijímací zkoušku z matematiky. Bezplatný projekt potrvá pět týdnů a funguje přes Google Classroom.

S přípravou na přijímačky z matematiky pomůže krajský projekt

Hradecko
Den učitelů slaví PF UJEP s pedagogy současnými i budoucími.
Den učitelů se Pedagogická fakulta UJEP rozhodla oslavit klasicky – vzděláváním a sdílením zkušeností. Jako dárek pro současné i budoucí učitele připravila praktické semináře. Ve dnech 28. a 29. března se mohou nadšení či neustále se vzdělávající pedagogové přihlásit k online seminářům a workshopům zaměřeným na témata, se kterými se možná při své výuce sami setkávají a přijde jim vhod rada či zkušenost. 

Den učitelů slaví PF UJEP s pedagogy současnými i budoucími

Čtenář reportér
Komik a herec Lukáš Pavlásek
Dřív se říkalo, že po čtvrtém pivu se každý stává lékařem, právníkem, historikem či filozofem. Že je najednou odborníkem na všechno. Dnes už to jde i bez piva. Stačí si přečíst jeden jakýkoli článek na internetu (často postačí jen dvouřádkový facebookový status) a už je z vás expert na mezinárodní politiku, na léčbu rakoviny, na druhou světovou válku, na kvantovou fyziku a samozřejmě v poslední době na epidemiologii. Mám pocit, že by se už mohli zrušit některé profese i vzdělání, stačí se totiž kouknout do diskuse na sociální síti a hned vám s vaším problémem poradí nějaký samozvaný amatérský odborník.
3 fotografie

Fejeton na paVlásku: Amatérští odborníci aneb Hlavně nechoď k doktorovi

Společnost
Belgičan je věrným čtenářem Táborského deníku a zasílá mu své fotografie. Noviny čte pomocí Google překladače. Jeho dědeček byl táborským občanem.
Ačkoliv François Huybrechts pochází z Belgie, příbuzné má v Táboře. Jeho matka Zdeňka Smažíková musela své rodné město na jihu Čech opustit kvůli druhé světové válce. Frans Huybrechts se do Tábora pravidelně vrací a ochotně o tom před dvěma lety poskytl rozhovor Táborskému deníku. Poprvé město navštívil ve svých 12 letech. Rád si na dovolené v Táboře dává typická česká jídla - knedlo, zelo nebo bramborový salát z řízkem. Chutná mu také houbová polévka. 
5 fotografií

Belgický čtenář Deníku zaslal vzpomínkové fotky na svého dědečka a Tábor

Čtenář reportér
Centrum kreativních průmyslů a podnikání zlínské UTB slaví páté narozeniny
Na konci března oslaví Centrum kreativních průmyslů a podnikání známé pod názvem UPPER pět let od svého vzniku. UPPER je součástí Fakulty multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Podporuje studenty a absolventy při rozjezdu podnikání a je zároveň platformou pro spolupráci zlínské univerzity s firmami, veřejnou správou i neziskovými organizacemi.
4 fotografie

Centrum kreativních průmyslů a podnikání zlínské UTB slaví páté narozeniny

Zlínsko
Dokumentární jaro zve na nového Aj Wej-weje
Ozvěny 24. Ji.hlavy jsou zahájeny. Na programu jsou více než čtyři desítky dokumentů z celého světa, včetně nejnovějšího snímku čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje, který zachycuje občanské nepokoje v Hongkongu z roku 2019. „Wej-wejův film Šváb nabízí působivý obraz posledních dnů nezávislého Hongkongu. Těší nás, že režisér představí divákům svůj film osobně,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. Ozvěny dokumentární Ji.hlavy začaly 11. března a potrvají dva týdny.

Dokumentární jaro zve na nového Aj Wej-weje

Čtenář reportér
Hiroyuki Murakami v dobách, kdy hrál za Kladno.
Hrál v nejlepším týmu Kladna za poslední čtvrtstoletí, klidně mohl získat i s jediným vstřeleným gólem český titul. Japonci Hyroyuki Murakamimu se to nepovedlo, přesto vzpomíná na Kladno jen v nejlepším. Důkaz poslal sám Rytířům, kteří ho zásluhou bývalého mluvčího Víta Herala vypátrali až na nejsevernějším ostrově Japonska Hokkaidó, kde je učitelem.

Zajíc vzpomíná na Murakamiho, jeho zarputilost i děvčata

Hokej
Kanceláře společnosti Google
Část českých vydavatelů podepsala s firmou Google dohodu o platbách za jejich obsah zveřejňovaný službou Google News. Za on-line obsah má platit prostřednictvím licenčního programu Google News Showcase, ke kterému se připojilo více než 300 evropských vydavatelů. Vyplývá to z vyjádření Google na jeho evropském twitterovém účtu. Upozornil na to server Lupa.cz. Unie vydavatelů ČTK sdělila, že zatím nemá o dohodě informace.  
7 fotografií

Google se dohodl s některými vydavateli v ČR na placení za obsah

Ekonomika