ŠTÍTEK: Google

Manželé Stuchlíkovi vystavují v Novém Bydžově hračky od panenek, přes autíčka, mašinky až medvídkům. Vše z let 1850 až 1980.
Manželé Hana a Radek Stuchlíkovi mají krásného koníčka. Sbírají historické hračky. Jejich kolekce se časem tak rozrostla, že si před čtyřmi lety otevřeli v Novém Bydžově muzeum hraček. Dnes je největší v zemi. Na stovkách metrů čtverečních vystavují hračky od panenek, přes autíčka, mašinky až medvídkům. Vše z let 1850 až 1980.
26 fotografií

FOTO, VIDEO: 140 let stará robotická panenka chodí i mluví

Hradecko
Ilustrační foto
Společnost, služby, firmy a provozy se nám pomalu začínají vracet do normálu. I když otázkou zůstává, co vlastně tím „normálem“ máme na mysli? Svět se změnil a už není (a nebude) jako dříve. Změnily se principy fungování trhu, a především se změnilo myšlení lidí. A to je dobře! Říká se tomu pokrok. Na co se tedy máme připravit v roce 2022 i v letech následujících?  

Trendy, obchod a e-marketing v roce 2022

Moje peníze
Fotografie z Huawei P50
Slíbená uživatelská recenze na nový Huawei P50 Pro je tady. Naprosto brilantní fotoaparát a jasný plynulý displej vyrovnává absenci 5G a Google služeb a skutečně tak zaujme hlavně lidi s vkusem, co se snaží zachycovat okolní život do obrazů. Výkonný procesor a čisté stereo reproduktory pak zajistí skvělý herní zážitek i multimediální zábavu.
4 fotografie

Huawei P50 Pro se pyšní nejlepším fotoaparátem na trhu

Technologie
Umělá inteligence. Na Vysoké škole technické a ekonomické ji využívají primárně pro analýzu ekonomických dat.
Představte si lidský mozek. Je složený z neuronů, které přenáší a zpracovávají informace. Jsou jich tam stovky, propojené mezi sebou až tvoří síť. Tak s takovou pracuje Jakub Horák z Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích, jen namísto lidské je umělá

Umělá inteligence jako naděje pro efektivnější dělání vědy

Příběhy
Ilustrační foto.
Kulinářské zážitky k dovolené neodmyslitelně patří. Ale vyznat se v záplavě hvězdiček a recenzí na internetu je pro turisty i místní tak komplikované, že je často přechází chuť. Jičínské informační centrum se rozhodlo vyřešit problém po svém a vyhlásilo anketu o nejlepší podniky v turisticky frekventovaném městě. "Zejména v turistické sezoně se nás na možnost, kam zajít na jídlo nebo kávu, ptají bez přehánění stovky lidí denně. Doporučujeme jim podle vlastních zkušeností, jsme ale zvědaví, jestli se budou výsledky ankety s těmi našimi shodovat. Rádi bychom propagací pomohli jičínským gastropodnikům, obzvláště pak těm, které si to svým přístupem zaslouží," říká vedoucí MIC Jičín Radka Tobolková.
43 fotografií

Jičínské infocentrum sestavuje gastromapu. Poradí, kam na kávu, pivo či večeři

Jičínsko
Z testování žáků na koronavirus v Základní škole Kamenná stezka v Kutné Hoře.
Covidová vlna varianty omikron, zdá se, plně dolehla také na školy na Kutnohorsku. „Tento týden jsme do toho vjeli takříkajíc plnou parou. K pondělí 24. ledna bylo v karanténě 7 tříd a 10 pedagogických pracovníků školy. Výrazně ubylo i žáků - bylo provedeno pouze 400 testů místo obvyklých 690. Minulý týden byla situace mnohem klidnější. Vše ale zvládáme díky vysokému počtu asistentů,“ uvedla zástupkyně ředitele Základní školy Žižkov v Kutné Hoře Jana Nedvědová.
20 fotografií

Omikron silně zasáhl školy na Kutnohorsku. Děti na 1. stupni se někde učí online

Kutnohorsko
Logo společnosti Google - ilustrační foto
Tři americké státy a federální okrsek kolem metropole Washingtonu podaly v pondělí žalobu na americkou technologickou společnost Google, která podle nich zasahuje do soukromí svých zákazníků. Uživatelé podle stížnosti v podstatě nemají možnost zamezit tomu, aby firma sledovala jejich polohu. Google, který provozuje největší internetový vyhledávač stejného názvu, podle žaloby uživatele klame. Dává jim totiž falešný dojem, že se mohou rozhodnout, které informace o nich Google shromažďuje, informuje agentura AP. Google se hodlá bránit a tvrdí, že žaloba vychází ze zastaralých a nepřesných informací.
7 fotografií

Americké státy žalují Google. Zasahuje podle nich do soukromí uživatelů

Svět
Umělá inteligence - ilustrační foto
Umělá inteligence zažívá obrovský rozvoj a technologie, které s ní v nějaké formě pracují, se stávají běžnou součástí lidských životů, od internetových vyhledávačů až po fotoaparáty s rozpoznáváním tváří. Současně však tento svět algoritmů skýtá i řadu nástrah a rizik pro svobodnou společnost. Jak může Evropa umělou inteligenci regulovat a zároveň těžit z jejího potenciálu?

Evropě ujel v umělé inteligenci vlak. Místo rozvoje reguluje

Státy EU
Úřady vytvořily aplikace pro digitální sledování kontaktů, aby mohly určit, kdo byl v okolí infikovaných lidí. Později světlo světa spatřily očkovací pasy k ověření, že jejich držitelé opravdu byli očkováni vůči covidu.
Umělá inteligence, digitální sledování kontaktů, drony, vakcinační QR kódy. Technologické nástroje, které státy – včetně těch evropských - zavedly v boji proti koronavirové nákaze v posledních dvou letech překvapivě nesehrály až tak klíčovou roli při samotném řešení pandemie, jak se od nich očekávalo, píše americká agentura AP. „Přesto nyní hrozí, že tyto již nainstalované aplikace umožní další a dnes i veřejností široce akceptované sledování,“ dodává.
5 fotografií

Pandemické aplikace: Chrání před covidem, zvýšily ale i riziko sledování

Svět
E-shopy jsou jednou z bezpečných a rychlých možností nákupu.
Je snadné podlehnout představě, že se nákupy „po covidu“ odehrávají pouze na internetu a že rozhodující jsou pěkné fotky, přehledný e-shop, nízká cena a možná nějaký ten zaplacený influencer. Realita je mnohem sofistikovanější. Text přinesl časopis Glanc. 

Zákazník se během covidu změnil, obchod jede dál

Společnost
PositivJe festival 2020
Velkou dávku inspirace dostane ve čtvrtek 25. listopadu Jesenicko. V kině Pohoda v Jeseníku se uskuteční positivJE festival. Zavítají na něj zástupci Škody Auto, firmy Google, Scio školy a dalších. Debatovat budou se zástupci obcí, podnikatelů a škol.

Lidé ze Škodovky či Googlu inspirují Jesenicko

Šumpersko
Už nemusíte hledat mobil a spouštět v něm aplikaci! Stačí to jednoduše nakázat vašemu asistentovi, a ten už zaúkoluje umělou inteligenci ve vašem zařízení
Pojem chytrá domácnost se dávno zabydlel jak v e-shopech s domácími spotřebiči a elektronikou, tak v běžném slovníku. Investice do produktů, které používají vlastní „mozek“, se totiž vyplatí. Lenoši zatím vyhráno nemají, protože pračku i myčku je pořád třeba naplnit ručně, ale v oblasti udržitelnost a energetické úspornosti jsou pokroky obrovské.
16 fotografií

Fakta a mýty o chytré domácnosti. Investovat do ní se vyplatí

Domácnost