ŠTÍTEK: Google

Kyberkriminalita je na vzestupu a potvrzují to i aktuální data
Policisté už nejezdí jen po ulicích, častěji než dřív musejí hledat zloděje také u obrazovek počítačů. Takzvaná kyberkriminalita je na vzestupu a potvrzují to i aktuální data. „Od začátku letošního roku evidujeme takřka stejný počet případů, jako za celý loňský rok,“ řekl Deníku mluvčí Policejního prezídia Ondřej Moravčík. Zatímco v loňském roce evidovali kriminalisté napříč republikou 1866 případů, s celkovou škodou takřka 90 milionů korun, za prvních letošních sedm měsíců řešili policisté 1797 podnětů. Škoda se zatím vyšplhala přes 140 milionů korun. 

Krádeže na internetu: Zloději už letos ukradli tolik, co za celý loňský rok

Krimi
Policisté u bitcoinmatů umístili varovné letáky.
Bankovní podvodníci používají stále rafinovanější metody, jak se dostat k účtům a financím důvěřivých lidí. O jejich oblíbeném způsobu, kdy nejprve vyděsí klienty peněžních ústavů, aby jim následně v roli falešných bankéřů a policistů nabídli řešení v podobě výběru peněz a bezpečného vložení do bitcoinmatů, jsme již v minulosti psali. Přestože policisté zveřejnili nespočet případů, obětí stále přibývá. Škody se často pohybují ve stovkách tisíc korun.
6 fotografií

Nové finty bankovních podvodníků: Varování se míjí účinkem, obětí stále přibývá

Krimi
Policisté u bitcoinmatů umístili varovné letáky.
/FOTOGALERIE/ Bankovní podvodníci používají stále rafinovanější metody, jak se dostat k účtům a financím důvěřivých lidí. O jejich oblíbeném způsobu, kdy nejprve vyděsí klienty peněžních ústavů, aby jim následně v roli falešných bankéřů a policistů nabídli řešení v podobě výběru peněz a bezpečného vložení do bitcoinmatů, jsme již několikrát psali. Přestože policisté zveřejnili nespočet případů, obětí stále přibývá. Škody se často pohybují ve stovkách tisíc korun.
6 fotografií

Nové finty podvodníků: v MS kraji obětí stále přibývá, varování se míjí účinkem

Ostravsko
Berlín
Je to už mnoho let, kdy jsme z Německa poprvé uslyšeli „Zvládneme to“ v souvislosti s migrační vlnou, která se valila na Evropu. Kde si toto ujištění lze lépe ověřit, než přímo v Německu při studiu jazyka společně s lidmi z různých koutů světa. Jan Anderle tedy v rámci programu Erasmus+ vyrazil na jazykový kurz do jednoho z nejvíce multikulturních měst v Evropě, do Berlína.

Poznal Berlín díky programu Erasmus+. Jan Anderle vypráví své zážitky

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Pro Huawei byla ztráta podpory Google služeb velká rána a dlouho se spekulovalo, zda-li se z ní vůbec někdy otřepe. Přestože společnost dlouhodobě udává, že zapsání jejího jména na americkou černou obchodní listinu pro ní bylo spíše katalyzátorem pro vyvinutí vlastního operačního systému, nedá se popřít, že jejich klienti hledají jakoukoliv skulinku, jak zákaz Google služeb obejít. 
12 fotografií

Jak dostat do chytrých zařízení Huawei Google služby? Stačí si stáhnout Gspace

Počítače a mobily
 Jonny Wen, šéf Huawei pro ČR a SR
Čínská společnost Huawei jmenovala nového šéfa pro Českou republiku a Slovensko. Stal se jím lokální ředitel prodeje Jonny Wen, zatímco již bývalý vedoucí spotřebitelské divize Fabio Yan byl povýšen na regionálního ředitele. Deníku se podařilo s Jonnym Wenem udělat exkluzivní rozhovor o jeho pracovních zkušenostech a jeho plánech do budoucna.

Nový šéf Huawei Jonny Wen exkluzivně: Češi jsou experti v online nakupování

Technologie
Vítězslav Vítek (na snímku) je nejstarší český youtuber, ale také kuchař, malíř, nadšený cestovatel a učitel češtiny.
Jeho videa si na internetovém serveru YouTube prohlédlo už více než milion lidí, nejvíc je zajímají jeho kuchařské recepty. Se zřejmě nejstarším českým autorem youtubových videí Vítězslavem Vítkem se však desítky tisíc sledujících vydávají i za krásami přírody, především v okolí jeho domovského Znojma, Vranovské přehrady, ale třeba i poznávat Ameriku. Není mu patnáct ani pětatřicet let.
32 fotografií

Nejstarší youtuber je z Moravy. Začalo to dotazem, jak dělám knedlíky, říká

Ostatní
Vítězslav Vítek (na snímku) je nejstarší český youtuber, ale také kuchař, malíř, nadšený cestovatel a učitel češtiny.
/ROZHOVOR/ Jeho videa si na internetovém serveru YouTube prohlédlo už více než milion lidí, nejvíc je zajímají jeho kuchařské recepty. Se zřejmě nejstarším českým autorem youtubových videí Vítězslavem Vítkem se však desítky tisíc sledujících vydávají i za krásami přírody, především v okolí jeho domovského Znojma, Vranovské přehrady, ale třeba i poznávat Ameriku. Není mu patnáct ani pětatřicet let.
32 fotografií

Nejstarší youtuber je ze Znojma: Začalo to dotazem, jak dělám knedlíky, říká

Znojemsko
Aplikace Threema patří mezi nejbezpečnější
Komunikační aplikace využíváme téměř všichni dnes a denně, málo kdy si ale uvědomuje bezpečnostní rizika, které jsou s jejich užíváním neoddělitelně spojená. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost proto podrobil analýze ty nejpoužívanější a nejlépe se osvědčili méně známé aplikace Threema a Signal. Naopak populární Messenger a iMessages vykazují minimum bezpečnostních prvků, přestože jsou uživatelsky více přijatelné. Pojďme si je proto jednotlivě popsat včetně jejich bezpečnostních výhod a rizik.
2 fotografie

Jaké komunikační aplikace využívat? NÚKIB nejvíce doporučuje Threema a Signal

Počítače a mobily
Xiaomi 12 se svým skvělým displejem, nadstandartním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům.
Jestli už jste otrávení z chytrých telefonů obrovských rozměrů, ale zároveň chcete výkonnou vlajkovou loď, tak právě pro vás je tady nové Xiaomi 12. Svým skvělým displejem, nadstandardním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům. Pokulhává ovšem ve výkonu baterie a chybí mu nejvyšší stupeň ochrany proti vodě a prachu.
83 fotografií

Recenze Xiaomi 12: Jako biblický David. Kompaktní, ale supervýkonný telefon

Počítače a mobily
Ikonky aplikací Instagram, Facebook a WhatsApp na displeji mobilního telefonu. Ilustrační snímek
Vyjednavači za Evropský parlament a členské země EU se v noci dohodli na nových pravidlech regulace obsahu na internetu. Velké technologické firmy, jako je Meta či Google, tak budou muset účinněji kontrolovat obsah na svých platformách a pokud bude v rozporu se zákonem, tak jej bezodkladně odstraňovat. Pokud to nebudou činit dostatečně razantně, budou jim hrozit pokuty v řádu až miliard dolarů. Hlavně nenávistné projevy by tak měly být odstraňovány rychleji.
8 fotografií

Dohoda po 16 hodinách. Brusel schválil nová pravidla internetového obsahu

Česko a EU
Zaříkávač krav Markus Holzmann.
Jedenadvacetiletý Markus Holzmann ze Steingadenu v Ostallgäu je v okolí znám jako "zaříkávač krav", píše Donaukurier (DK). Na svém statku drezíruje kravku Emmi, býčka Huga, koníka Prinze a další domácí zvířata nejen k uměleckým kouskům, ale také k zacházení jednoho s druhým. Vydělává si ale také jako „kuhcoach“ a v této funkci cestuje po celém Německu a po Švýcarsku. Mnozí majitelé také jezdí za ním.

Naši sousedé učí krávy močit do latrín. Za pohlazení a něco dobrého

Českobudějovicko
Ilustrační snímek
Vzdělávací systém byl dvacet let obětí střídání politických garnitur. Po nástupu Roberta Plagy se začalo blýskat na lepší časy. Jeho kroky nyní hodlá dovést do cíle ministr školství Petr Gazdík (STAN). „Revize Rámcových vzdělávacích plánů je nejdůležitější úkol, který před námi stojí,“ řekl šéf resortu při startu debaty k hlavním směrům tohoto obratu. A jde o vskutku revoluční změnu.
18 fotografií

Revoluce v českém školství. Do sedmi let se bude učit jinak, plánuje Gazdík

Česko
Znakující konzultantka v neziskové organizaci Tichý svět Michaela Jirotková.
Jako znakující konzultantka v neziskové organizaci Tichý svět pomáhá MICHAELA JIROTKOVÁ lidem se sluchovým postižením zvládat každodenní povinnosti a nenadálé životní události, které jsou pro ně někdy velmi náročné. V rozhovoru pro Deník promluvila o tom, co Tichý svět pro osoby se sluchovým postižením dělá, jak se k této profesi dostala a s čím se lidé se sluchovým postižením nejčastěji setkávají. Nepříjemná je pro ně například nutnost nošení roušek, která jim znemožňuje plně využívat odezírání a znakový jazyk.
7 fotografií

ROZHOVOR: S rouškami se neslyšící nedomluví, říká konzultantka Tichého světa

Pardubicko