ŠTÍTEK: Google

Mladí nadšenci staví kopii Ústí v prostředí počítačové hry Minecraft
Šestice mladých nadšenců z Ústí staví kopii krajské metropole v prostředí populární počítačové hry Minecraft. V sobotu 13. listopadu oslaví už tři roky tvorby. Zatím staví z virtuálních kostek na vlastním serveru, stavby tak fakticky zůstávají jen v jejich počítačích. Plánují ale i „další level“, aby se lidé mohli na jejich výtvory podívat i ze svých přístrojů. Podobné budovatelské iniciativy v prostředí hry Minecraft už se objevily i na dalších místech Česka, vznikají třeba kopie Ostravy nebo pražských Bohnic.
5 fotografií

Znovu a z kostiček. Mladíci už tři roky stavějí kopii Ústí v Minecraftu

Regiony
Facebook. Ilustrační snímek
Americká společnost Facebook plánuje příští týden představit své nové jméno. Uvedl to server The Verge s odvoláním na informovaný zdroj. Facebook v reakci na zprávu uvedl, že spekulace nekomentuje. Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg se chystá o změně jména mluvit na výroční konferenci 28. října, nový název by ale mohl být představen dříve. Zpráva přichází v době, kdy firma čelí rostoucím kontrolám americké vlády kvůli svým praktikám.
6 fotografií

Facebook plánuje změnit jméno, tvrdí média. Firma zprávu nekomentovala

Ekonomika
Autonomní zbraň americké armády Gladiator
Autonomní zbraňové systémy, známé spíše jako roboti zabijáci, podle všeho loni poprvé zastřelili člověka. Takové závěry lze vyvodit z nedávné zprávy Rady bezpečnosti OSN o libyjské občanské válce. Historie tento okamžik tak bude moci brát jako počáteční bod nových závodů ve zbrojení, které podle odborníků mají potenciál stát se poslední velkým zbrojením lidstva.

Robot je nebezpečnější zbraň než atomová bomba. Už zřejmě i zabíjel

Věda a technika
Logo společnosti Google. Ilustrační foto
Společnost Google bude na svých platformách blokovat reklamy, v nichž se objeví informace zpochybňující globální oteplování. Firma to oznámila v příspěvku na svém blogu. Chce tím zúžit prostor pro dezinformace šířené popírači vědecky podložené teorie o změnách klimatu a znemožnit jim z takového obsahu profitovat. Nová pravidla se budou týkat i serveru YouTube.
7 fotografií

Google bude blokovat reklamy, v nichž se popírá globální oteplování

Ekonomika
Podzim v horách je nejkrásnější
Horská turistika je v našich podmínkách s nízkými vrcholky snadno zvládnutelná. Jiné to je u velehor se špičkami v mracích. Tam musíte být na výkon dobře připraveni. Zaskočit vás může náročný terén, ale i změna počasí. Pokud se chystáte do Tater nebo Alp, zbystřete. Podzim v horách je nejkrásnější a s našimi radami si zde barevné období vychutnáte v bezpečí.
14 fotografií

Míříte do hor? Nepodceňujte oblékání ani slunce za mraky, s plány se svěřte

Cestujeme
Muž odevzdává svůj hlas v Petrohradě 17. září 2021 během parlamentních voleb v Rusku
Voliči v Rusku dnes prvním dnem hlasují v parlamentních volbách, které skončí v neděli. Kvůli rozdílným časovým pásmům se jako první volební místnosti otevřely na Kamčatce, o devět hodin později v Kaliningradské oblasti. Očekává se, že po represích vůči opozici si většinu ve Státní dumě (dolní komoře parlamentu) udrží strana Jednotné Rusko, kterou podporuje prezident Vladimir Putin. Tým vězněného opozičního politika Alexeje Navalného oznámil, že internetoví giganti Google a Apple ze svých systémů odstranili Navalného aplikaci pro "chytré hlasování", která má pomoci uspět odpůrcům stávajícího režimu.

V Rusku začaly parlamentní volby. Apple a Google odstranily aplikaci Navalného

Svět
Práce z domova. Ilustrační foto
Organizovat si čas podle sebe, ušetřit prostředky na každodenní cestování, fungovat v klidu, o němž si v kanceláři můžete nechat jen zdát… Jestli se na pandemii dalo najít aspoň něco pozitivního, pak to, že spoustě lidí zásadně změnila pohled na organizaci pracovní doby. A nejen jim: home-office stále využívají coby efektivní nástroj pro motivaci zaměstnanců i firmy. 
5 fotografií

Český startup láká talenty na práci z domova. Nápad podpořil i Google

Podnikání
Fotbal _ ilustrační - Bohdalice.
Po svém návratu do I. B třídy měli fotbalisté Sokola Bohdalice smůlu. Dva ročníky se nedohrály. Po podzimu 2019 byli na devátém místě s bilancí šest vítězství a sedm porážek, vloni na podzim se jim moc nedařilo a po odstoupení Černé Hory byli dvanáctí, když vyhráli pouze dvě utkání a dvakrát remizovali. Novou sezonu zahájí v neděli ve Veverské Bítýšce.

Bohdalice mají minimálními změny v kádru. Ale získaly střelce Pavlíka

Kraje
Vyhledávač Google
Internetoví giganti Google a Facebook ve středu oznámili, že od svých zaměstnanců budou před jejich návratem do společných kanceláří požadovat očkování proti nemoci covid-19. Více než 130.000 zaměstnanců Googlu to emailem oznámil šéf firmy Sundar Pichai. V případě Facebooku se povinné očkování zatím bude vztahovat na zaměstnance ve Spojených státech, informovala agentura AP. Oznámení přichází krátce poté, co o podobném kroku rozhodly americké veřejné instituce.

Google a Facebook pustí do kanceláří jen očkované zaměstnance

Svět
Logo společnosti Google - ilustrační foto
Evropská unie dala americké internetové společnosti Google dva měsíce na to, aby zlepšila vyhledávání hotelů a letů, a také aby vysvětlila, jak výsledky hledání řadí. Jinak jí hrozí sankce. Oznámila to Evropská komise (EK) a evropské úřady na ochranu spotřebitele. Praktiky nejpopulárnějšího vyhledávače na světě, který firma provozuje, dlouho vyšetřují antimonopolní úřady po celém světě. Některé z nich už mu vyměřily vysoké pokuty.
9 fotografií

EU dala Googlu dva měsíce, aby zlepšil vyhledávání hotelů a letů

Státy EU
Logo internetové společnosti Google
Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu půl miliardy eur (12,8 miliardy korun) za to, že se nedohodla s vydavateli zpravodajství. Google čelil obvinění francouzských vydavatelů APIG, SEPM a tiskové agentury AFP, že s nimi nejednal v dobré víře o odměnách za přejímání jejich obsahu. Vést taková jednání Googlu v dubnu loňského roku nařídil antimonopolní úřad. Pokud vydavatel americkou firmu o takové jednání požádal, mělo se uskutečnit do tří měsíců.

Francie dala Googlu pokutu. Za nedodržování smluv zaplatí firma půl miliardy eur

Ekonomika
Logo internetové společnosti Google
Americká internetová společnost Google ve Francii zaplatí pokutu 220 milionů eur (5,6 miliardy Kč) za to, že při prodeji reklamy upřednostňovala své vlastní produkty před klientskými, a zneužívala tak svého postavení na trhu on-line reklamy. Americký gigant zároveň souhlasil, že dosavadní praxi změní, oznámil francouzský úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
7 fotografií

Google musí ve Francii zaplatit pokutu. Firma upřednostňovala vlastní reklamy

Státy EU
Zástupci zemí ze skupiny G7
Členové skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 se dnes dohodli, že podpoří stanovení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent. Cílem dohody je odradit nadnárodní společnosti od přesouvání svých sídel do zemí s nižší úrovní zdanění. Státy G7 budou také usilovat o to, aby nadnárodní korporace platily více daní na trzích, kde prodávají své zboží a služby.
5 fotografií

Globální firmy budou platit daň ze zisku nejméně 15 procent, shodly se země G7

Ekonomika