ŠTÍTEK: Google

Linec se ozeleňuje.
Od podzimu má v Linci pokračovat městská stromová ofenzíva, napsaly OÖN. Ve třech ulicích novoměstské čtvrti "vyroste" 30 nových stromů nákladem 600 000 eur, místa pro dalších 32 jsou posuzována.

Od sousedů: Linec se "ozeleňuje"

Českobudějovicko
Mistr řezník Jan Málek s oceněním Silver Button od společnosti Google, která vlastní YouTube.
/VIDEO/ Není mnoho českých youtuberů, kteří se mohou pochlubit sto tisíci odběrateli a miliony zhlédnutími. Recepty řeznického Mistra Málka z Velkého Března ale táhnou. Na jeho youtubovém kanále najdete návody, jak vyrobit klobásky, vepřové ve vlastní šťávě, steaky nebo domácí uzená masa a salámy. S natáčením videí mu pomáhají učňové Míra a Vláďa ze střední školy v Trmicích, kde Jan Málek předává coby mistr odborného výcviku své zkušenosti mladším generacím.

Mistr Málek sbírá vavříny za svá řeznická videa. To nejúspěšnější ho překvapilo

Ústecko
Talkshow Deník s nadhledem, tentokrát s Dominikem Píchalem ze společnosti Grizly.cz
Do dalšího dílu videocastu Deník s nadhledem si moderátor Roman Štěpánek pozval mladého podnikatele Dominika Píchala, který je zakladatelem a spolumajitelem úspěšné firmy Grizly. Prestižní magazín Forbes ho nedávno zařadil do rubriky 30 pod 30, která každoročně vybírá 30 mladých úspěšných lidí. Ve videocastu na téma Jak se osamostatnit a začít podnikat Dominik Píchal mluvil o svých podnikatelských začátcích i o budoucnosti.
3 fotografie

Deník s nadhledem: Mezi TOP 30 úspěšných se Dominik dostal přes punkový přístup

Magazín
Aplikace Tree Check.
/ROZHOVOR/ Zjistit, jak v horkém letním městě chladí jednotlivé stromy v přepočtu na běžné domácí klimatizace. Mapovat oblíbené stromy nebo si z nich vytvořit vlastní virtuální herbář. To umožňuje nově vylepšená aplikace Tree Check, kterou v minulém roce představila brněnská environmentální organizace Nadace Partnerství spolu s výzkumnou institucí Czech Globe a brněnskou společností Safe Trees. O tom, jaké funkce nově vylepšená aplikace nabízí a k čemu je něco takového vůbec dobré si přečtěte rozhovor s Andreou Křivánkovou z Nadace Partnerství, která má vývoj aplikace na starosti.

Léto je na dohled. Kde najít stín? Apka z Moravy přepočítá stromy na klimatizace

Vyškovsko
Vrtání do zdi v domě, který neznáte, může být náročným úkolem. Plastové rozvody můžete snadno poškodit.
Potřebujete vrtat do zdi? Víte, kde jsou rozvody vody, odpadů nebo elektřina? Jedním z hlavních problémů je totiž lokalizace plastových trubek vodovodního a odpadního systému, protože jsou uloženy buď pod podlahou, nebo ve zdech a nejsou vždy jasně označeny. K poškození dojde rychle a nevratně. A z počátku libý zvuk vrtačky se po činu může změnit v noční můru v podobě drahých a náročných oprav.

Jak si omylem neprovrtat plastové rozvody v domě? Šikovní fachmani si poradí

Domácnost
Děti tráví na sociální síti Youtube spoustu času
Vědci v nové studii odhalili šokující skutečnost týkající se známého internetového serveru YouTube. Násilná videa plná zbraní má ukazovat už dětem ve věku devět let. Problém je v tom, že algoritmus platformy nabízí uživatelům obsah dle jejich zájmů a preferencí, a to bez větší regulace. Některá videa dokonce porušovala vlastní zásady kanálu proti násilnému nebo krvavému obsahu.

YouTube se postaral o pořádný šok. Nabízí videa o zbraních malým dětem

Počítače a mobily
Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Adolf Knoll.
Letošní dvaadvacátý ročník knižních cen Magnesia Litera přinesl několik novinek. Jednou z nich je čestná kategorie Cena Magnesia za přínos knižní kultuře. Tu si odnesl Adolf Knoll, vědecký pracovník a knihovník, který se zasloužil mimo jiné o významný rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Knoll

Náchodsko
Česká pošta v Českolipské ulici končí. Jak vypadá jedna z cest MHD na pobočku v centru města v Tyršově ulici?
/FOTOGALERIE/ Od července mají ze světa zmizet dvě mělnické pobočky České pošty, v ulicích Nemocniční a Českolipské. Ve městě tak zůstane jediná pošta, v Tyršově ulici. A to znamená pro řidiče pátrání po místu k parkování - a pro lidi bez aut snad ještě větší strasti. Deník zjišťoval, jaké možnosti se jim nabízejí v případě, že cestují na poštu do centra z Českolipské ulice.
32 fotografií

Jak od léta na poštu? Bez auta výstup do kopce nebo autobusem s přestupem

Mělnicko
Zvíře v prostoru 3D
Volání, posílání textových zpráv, sledování videí, hraní her, nebo třeba fotografování. To jsou základní činnosti, ke kterým většina uživatelů používá mobilní telefony. Mobily však často umí mnohem více. Připravili jsme pro vás výběr pěti nejlepších funkcí, o kterých jste nejspíš nikdy neslyšeli, přesto vám dokážou usnadnit užívání telefonu, nebo zkrátka jen vykouzlit úsměv na tváři.

Pět vychytávek v mobilu, o kterých málokdo ví: Zvíře v obýváku i podivná minihra

Počítače a mobily
Ilustrační snímek
Na začátku března uplynuly tři roky od chvíle, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19. Zákeřný virus přesto stále dokáže překvapit. Vědci nyní zjistili, že u některých lidí, kteří v minulosti toto onemocnění prodělali, se objevuje i takzvaná obličejová slepota. To znamená, že nepoznávají tváře členů své rodiny, přátel či kolegů.

Jedna jako druhá. Lidé po covidu přichází o schopnost rozeznat tváře, míní vědci

Zdraví
Děti v inovativní třídě si o domácí úkoly říkají dobrovolně.
/VIDEO/ České školství by se mělo někam pohnout, ale jestli budeme stále v našich stereotypech, pořád se budeme točit v kruhu. Chceme děti vzdělané, motivované, zodpovědné, co nejvíce samostatné a kreativní, připravené do dalšího života. Pojďme jim k tomu dát možnost, vyzývá ředitelka jihlavské základní školy Jungmanova 6 Ivana Málková. Na škole se chtějí posunout dál, a tak zadávají dětem dobrovolné domácí úkoly. Deník se podíval, jak to v takové škole funguje.
9 fotografií

Dobrovolné domácí úkoly. Na základní škole v Jihlavě jsou v kurzu. Podívejte

Jihlavsko
Žáci deváté třídy 5. základní školy v Jindřichově Hradci používají zkratky v komunikaci denně, někteří si vytváří i vlastní.
Slovník dnešních náctiletých je pro dospělé obtížně srozumitelný. V komunikaci dětí se totiž stále častěji prosazují zkratky převážně anglických výrazů. Řada z nich už se navíc běžně používá při rychlé internetové komunikaci v mailu, na sociálních sítích nebo v různých komunikačních aplikacích. Oslovili jsme proto školáky z 5. základní školy v Jindřichově Hradci, aby nás zasvětili do světa své komunikace. Jaké zkratky nejčastěji používají a co znamenají, si můžete přečíst na konci článku.

Rozumíte zkratkám, které používají děti? Češtinu byste v nich hledali marně

Jindřichohradecko
Jihočeský novinář a fotograf Petr Vitoň. Poslední rozloučení s ním je 13. března v 10.30 hodin v Budějovicích na Otýlii.
Zeptali jsme se ve čtvrtek na Googlu na Petra Vitoně a za 0,31 sekundy nám vyjelo 12 900 odkazů. Ten poslední byl, že zemřel… Potvrdila to dvě parte. První s mottem "Vše má svůj čas" a druhé, od Petrovy dcery Zuzany Meškán Vitoňové, se zprávou: Bohužel nám odešel tatínek, manžel, dědeček, ale zejména skvělý kamarád. Pojďme připít na jeho další cestu!

Za Petrem Vitoněm

Českobudějovicko
Miro Šmajda.
V sobotu 4. března rozburácí klub Hvjezda na šanovském sídlišti rockový koncert MIRO ŠMAJDA a TERRAPIE. Do Teplic se podařilo zajistit zpěváka, muzikanta, textaře a producenta Mira Šmajdu, který se do povědomí dostal jako jeden z nejúspěšnějších tváří československé Superstar, ale taky jako vítěz kategorií album roku, skladba roku a objev roku v anketě Žebřík.

Tip na sobotní koncert: Na Hvjezdu přijede Šmajda, dalším hostem bude Schlak

Teplicko
Ilustrační snímek
/VIDEO/ Z telefonního čísla s českou předvolbou se redaktorovi Deníku dovolal internetový podvodník, který se představil jako David Willson. Muž se silným indickým akcentem se skrze aplikaci Event Viewer snažil dostat do počítače. Pokud někdo takové sdílení povolí, útočník získá plnou kontrolu nad jeho počítačem. Hovor se povedlo nahrát.

Jak pracují internetoví podvodníci? Jeden se omylem dovolal do redakce Deníku

Krimi
MHD ve Zlíně. Ilustrační foto
Od pondělí 20. února dojde k zjednosměrnění Pekárenské ulice a zrušení trolejbusových tras z točny Příluky na točnu Za Kapličkou. Cestující se musí připravit na to, že dopravu budou zajišťovat v pracovních dnech autobusy prodloužené linky 38, víkendové spoje budou mít přestup z trolejbusové linky 9 u Baťovy nemocnice-vozovny.

Ke kapličce v Přílukách od pondělí nepojedou trolejbusy

Zlínsko
Vládní zmocněnec pro média a dezinformace Michal Klíma, 27. dubna 2022.
Připravovaný vládní Akční plán čelení dezinformacím, s nímž je spojován zmocněnec pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma, nenechal chladnou Unii vydavatelů. Ta dokument, který má na svém jednání probrat vláda, označila za chybný a pro mediální prostředí škodlivý. I proto se otevřeným dopisem obrátila přímo na ministerského předsedu Petra Fialu s žádostí, aby dokument Klíma dostal zpět k přepracování.

Unie vydavatelů se ozvala proti plánům zmocněnce pro média. Ten skončil

Česko