ŠTÍTEK: Google

Radniční restaurace v Jihlavě.
Škoda dalšího prázdného prostoru. I tak komentují Jihlavané uzavření Radniční restaurace. V krajském městě vyvolala zpráva velký ohlas. Velmi nemile zaskočení jsou zejména ti zákazníci, kteří si v prosinci koupili dárkové poukazy a nestihli je uplatnit. Prostory restaurace patří městu, ale to zatím výpověď smlouvy od provozovatele nedostalo. Dosavadní provozovatel mlčí. Řešit musí vedení města i veřejné záchodky, které Jihlavané v restauraci mohli využívat. 

Končí Radniční restaurace v Jihlavě? Lidé ještě neprojedli dárkové poukazy

Jihlavsko
Jan Bambula
Premiéru v národním týmu si odbyl loni v dubnu. O deset měsíců později se dočkal druhé reprezentační pozvánky, přestože, jak sám říká, šlo o překvapivý tah trenéra Jalonena. Olomoucký útočník Jan Bambula osm zápasů čekal na gól či dokonce kanadský bod. Symbolicky se dočkal v neděli před odjezdem na sraz nároďáku. Jeho gól rozhodl o triumfu Mory nad Českými Budějovicemi.
18 fotografií

Nominaci jsem si nezasloužil, říká Bambula. Jalonena může překvapit

Hokej
Klávesnice počítače. Ilustrační foto.
Vědci z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli technologii, která dokáže pomocí rozboru textu určit jeho autora, jeho psychické rozpoložení či sociální prostředí. Při svém výzkumu analyzovali frekvenci slov v textech spisovatelů, politiků i vrahů a získané poznatky využili při tvorbě postupu pro profilování osob.

Olomoučtí vědci vytvořili technologii, která pomůže určit autora textu

Olomoucko
Tomáš Miklica.
/ROZHOVOR/ Tomáš Miklica vešel ve známost nejen knihomilské veřejnosti díky projektu Google poezie, která získala nejen knižní podobu. Aktuálně mu vyšla próza, do které zakomponoval mimo jiné českou historii. Ve fiktivním příběhu, který vznikal přibližně rok a půl, čerpal i z vlastních zážitků. „Realita tu a tam prosvítá. Například část knihy se odehrává v někdejší vile Miloše Jakeše včetně uvedení skutečné adresy. Zároveň se tam mluví o historii, tam používám fakta, a dojde i na pár konkrétnějších politických narážek,“ řekl v rozhovoru pro Deník liberecký rodák.
3 fotografie

Liberecký rodák: V příběhu odrážím to, jak jsme se vyrovnali s odkazem komunismu

Liberecko
Moderní technologie, jako brýle pro virtuální realitu a 3D tisk a micro:bit, využívají při výuce děti na základní škole v Ostrožské Lhotě na Zlínsku.
České školství přechází do digitálního světa nové generace. Do výuky nové informatiky se začlenila zatím asi polovina základních škol. Brzdou ve využívání moderních technologií je přístup a nepřipravenost některých učitelů, ale i rodičů. Na pokročilé pomůcky dá stát celkem pět miliard korun. Deník navštívil jednu z nejmenších škol na východě Moravy, o to progresivnější. Učí s 3D tiskem, ve virtuální realitě, chtějí oslovit i giganta Google.
14 fotografií

Pane řediteli, už je čas. Digitální revoluce rozdělila školy, brzdí ji i učitelé

Česko
Martin Ručinský ilustrační foto
Hokejisté, fotbalisté, ale i basketbalisté, volejbalisté, či jejich trenéři a manažeři. Výběr je vskutku pestrý. Ačkoliv jsme se opět pohybovali víceméně ve známých klubech, některé jsou opravdové oříšky. Jinde jsou zase ve zdánlivě bezvýchodných situacích poschovávaná méně či více nápadná vodítka. Dáte bez google nápovědy všechna jména?

KVÍZ: Poznáte sportovce, trenéry a manažery z Ústeckého kraje?

Ostatní sporty
Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martin Šmakal
/ROZHOVOR/ V české populaci jsou nejčastější tři typy rakoviny: nádory tlustého střeva, prsu u žen a prostaty u mužů. Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice Martin Šmakal připomíná důležitost preventivních vyšetření, která přispívají k včasnému zachycení vznikajících nádorů. Například u karcinomu prsu je při včasném odhalení mamografií úspěšnost léčby kolem 92 procent.
21 fotografií

Primář onkologie Martin Šmakal: Nemocného není nutné vyřadit z běžného života

Zdraví
Ilustrační foto.
23. prosince otevřela augustinská pivnice v Kolíně nad Rýnem. "Co se piva týče, pracovali nájemci podle přísných bavorských pravidel - sklo muselo být předchlazené, trubky čistěny každý týden, k výběru byly tři druhy točeného augustinského, domácí kolínské bylo zapuzeno," píše Donaukurier.

Od sousedů: Čepovali pivo do čtvrtlitrů

Českobudějovicko
Hana Zagorová
Letošní rok byl opravdu bohatý na události. Válka na Ukrajině, úmrtí britské panovnice, ale také štědrá houbařská sezóna nebo premiéra velkofilmu Jan Žižka. To všechno se následně  také reflektovalo ve vyhledávání Čechů na internetu. Google je nejpoužívanější světový, ale také český vyhledávač a u nás ho využívá okolo ¾ všech obyvatel. Co bylo nejvyhledávanějšími tématy na Googlu za rok 2022?

Češi na Googlu: Nejvíce hledali válku či houby. Vzpomínalo se na Zagorovou

Počítače a mobily
Internetová seznamka - Ilustrační foto
Ne všechny internetové seznamky využívají poctivé praktiky a je důležité věnovat pozornost i malým detailům. V reakci na článek o podvodných seznamkách redakci Deníku napsala odbornice na seznamování a zakladatelka online seznamky (nejen) pro handicapované TvojeLaska.cz Kristýna Mertlová. Na co si dát při hledání protějšků na internetu pozor?

Jak poznat kvalitní seznamku a nenechat se podvést? Čtěte rady odbornice

Regiony
Umělecké dílo zobrazující kvantový experiment, který pozoruje chování průchozích červích děr.
Podle vědeckofantastických filmů a literatury slouží červí díry ve vesmíru jako portály v čase a prostoru, díky nimž se snadno dají překonat nepředstavitelné vzdálenosti. Asi nejslavnější je ta z televizního seriálu Hvězdná brána. Existují ale i ve skutečném kosmu? Vědci se již roky snaží pochopit, jak by tyto struktury mohly fungovat. Nyní se tomu přiblížili. V počítači dokázali vytvořit dvě miniaturní simulované červí díry.

Vědci vytvořili miniaturní červí díry. Dokázali mezi nimi přenést zprávu

Věda
Jon Greenberg z PolitiFact představuje škálu (ne)pravdivosti prohlášení a informací
Dezinformace a falešné zprávy tu jsou s námi od nepaměti. Někteří historici dokonce říkají, že první falešnou zprávou s reálným vlivem na události bylo již Octavianovo tvrzení o tom, jak Antonius tváří v tvář půvabům Kleopatry zcela ztratil hlavu a jak kvůli tomu chtěl zradit římskou říši. Znepokojující je ale především jejich závratně rostoucí množství a jejich stále rychlejší šíření, nejdříve kvůli nástupu internetu, pak vlivem stále masovějšímu používání sociálních sítí.

Svět spojil síly v boji s dezinformacemi. Odhalit je může každý

Věda a technika
Veřejné toalety na Smíchovském nádraží. Ilustrační foto
Pražské veřejné záchody nedopadly v čerstvém mezinárodním srovnání jejich úrovně nejlépe. Britská firma Showers to You u příležitosti blížícího se Světového dne toalet sesbírala a vyhodnotila data od společnosti Google, vycházející z recenzí uživatelů WC. Ve výběru figuruje 27 hlavních měst evropských států. Praha skončila šestá od konce, zatímco třeba slovenská metropole výrazně lépe.
7 fotografií

Pražská veřejná WC v hodnocení neobstála. Toalety jsou podle občanů špinavé

Praha
On-line nákupy
Paní Kateřina chtěla aplikaci, která převádí psaný text do formátu PDF. Ve chvíli, kdy si ji stáhla do telefonu, jí začaly chodit SMS kvůli placeným službám. Text zpráv oznamoval, že pokud chce služby zrušit, musí poslat sama SMS na níže uvedená čísla, což také udělala. Jenomže jedna taková zpráva ji pak přišla na 99 korun. Služby rovněž údajně mohla zrušit na internetové stránce, ale když ji otevřela, vyskočil na ni erotický portál.

Zloději líčí pasti. Zneužívají prémiové SMS a touží po platebních kartách obětí

Počítače a mobily
Koláž Deníku, na snímku vlevo nahoře Jan Světlík.
Americký technologický gigant Google coby součást aliance velkých společností chce dosáhnout toho, aby pro označení zelený vodík platila mnohem přísnější pravidla než dosud. S tímto názorem či postojem nesouhlasí Jan Světlík - generální ředitel Cylinders Holding a.s., propagátor vodíkových technologií a vlastník prvního vodíkového auta v ČR.

Jan Světlík versus Google: nesouhlas s pravidly pro výrobu "zeleného" vodíku

Podnikání
Huawei Nova 10 Pro
Současně s vlajkovou lodí Huawei Mate 50 Pro přišel na trh také nový model ze série Nova. Vylepšená verze Huawei Nova 10 s přízviskem Pro je elegantní tenký chytrý telefon s velkou výdrží, superrychlým 100W nabíjením, svižným displejem a 60Mpx přední kamerou. Huawei Nova 10 Pro jasně cílí na určitou skupinu lidí - vlogery, influencery a fanoušky sociálních sítí.
12 fotografií

Huawei Nova 10 Pro: 60Mpx přední kamera z vás udělá vlogera

Počítače a mobily
Ilustrační foto
Ve velkém a dlouho nabízeli auta, byty i traktory, ačkoliv nic z toho nevlastnili. Obrovské peníze, které jim postupně poslali důvěřiví kupující za neexistující zboží, si nechávali. Kauzu tří Rumunů, kteří se podle obžaloby měli dopouštět těchto rozsáhlých podvodů na internetu a okradli jedince i firmy v celé Evropě, nyní otevřel Okresní soud v České Lípě. 

Rumunský gang nabízel na internetu neexistující zboží. Platili lidé z řady zemí

Zločiny a soudy
Huawei Mate 50 Pro
Všechny chytré telefony posledních let od Huawei mají stále stejné stigma – uvedení společnosti na obchodní blacklist USA způsobilo, že nemají obecně známý operační systém Android, zároveň mají omezený přístup ke Google službám a nepodporují připojení přes 5G. Aby ovšem toto vnitřní trauma v sobě nějak vykompenzovaly, mají nadstandardní hardwarové vybavení s výbornými fotoaparáty. 
31 fotografií

Huawei Mate 50 Pro: Nejen nádherné designové zpracování a výtečná kamera

Počítače a mobily
Slavnostní odevzdávání ocenění SDGs v Národním muzeu v Praze
Ve čtvrtek večer se v budově Národního muzea konalo slavnostní vyhlášení vítězů šestého ročníku Cen SDGs. Asociace společenské odpovědnosti, která ceny vyhlašuje již šest let, v nich tradičně ocenila udržitelné projekty a snahu účastníků o zdravější planetu.

Česko zná nejlepší udržitelné projekty pro letošní rok

Podnikání
Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři u pobřeží dánského ostrova Bornholm
Také v Česku se začala šířit konspirační teorie, že údajný vyšetřovatel havárie plynovodu Nord Stream v Baltském moři Erik Olsen zcela nečekaně zemřel na údajné následky včelího bodnutí a do pár hodin byl bez pitvy zpopelněn. Dezinformátoři tím naznačovali, že jej někdo úmyslně odstranil, věc má ale háček. Jediný známý mořský výzkumník Erik Olsen žije. Nikdo ho nezabil – a nevyšetřuje Nord Stream.
4 fotografie

Vyšetřoval výbuch Nord Streamu, byl zabit: Internetem se šíří další konspirace

Česko
Google Pixel 7
Pro fanoušky Android telefonů právě vychází nová řada chytrých telefonů od Googlu. Opět jako u předešlé verze nabízí Pixel 7 také vylepšenou verzi Pro s většími rozměry, displejem, pamětí RAM, kapacitou baterie a lepším fotoaparátem. Oba modely pohání nový a výkonný čipset Google Tensor G2 a mají funkci „Unblur,“ která za pomocí umělé inteligence dokreslí pixely rozmazané fotografie. Jako operační systém má Android 13 a Google slibuje až 5 let softwarové podpory.
6 fotografií

Nová řada chytrých telefonů. Google představil Pixel 7 a Pixel 7 Pro

Počítače a mobily
Ikonické novogotické věže Towerského mostu (Tower Bridge) v Londýně jsou jasně rozeznatelné i v noci. Most zachycený na videu nevypadá jako Tower Bridge
„Tisíce vojáků zachyceno v ulicích Tower Bridge v Londýně,“ oznámil v neděli 24. září 2022 dezinformační web ac24.cz. Podle něj byly v noci v ulicích Londýna zachyceny na video tisíce pochodujících vojáků, ale žádné vysvětlení, proč uprostřed noci došlo k přesunům vojsk v anglickém hlavním městě, prý nepřišlo. Je to ale jinak.

Dezinformátoři šíří lež o Tower Bridge. V noci po něm neprošly tisíce vojáků

Svět
Kyberkriminalita je na vzestupu a potvrzují to i aktuální data
Policisté už nejezdí jen po ulicích, častěji než dřív musejí hledat zloděje také u obrazovek počítačů. Takzvaná kyberkriminalita je na vzestupu a potvrzují to i aktuální data. „Od začátku letošního roku evidujeme takřka stejný počet případů jako za celý loňský rok,“ řekl Deníku mluvčí Policejního prezídia Ondřej Moravčík. Zatímco v loňském roce evidovali kriminalisté napříč republikou 1866 případů s celkovou škodou takřka 90 milionů korun, za prvních sedm měsíců letošního roku řešili policisté 1797 podnětů. Škoda se zatím vyšplhala přes 140 milionů korun. 

Krádeže na internetu: Zloději už letos ukradli tolik, co za celý loňský rok

Zločiny a soudy