ŠTÍTEK: Harvardova univerzita

Zda vaše zdraví ohrožuje nebezpečný viscerální tuk zjistíte pomocí krejčovského metru.
Mezi břišním tukem a smrtí existuje přímá linka. Typický pivní pupek není jen otázkou estetického vnímání. V případě, že se jedná o nebezpečný viscerální tuk, je do značné míry ovlivněno i zdraví a život jako takový. Je dobré vědět, jak poznat, že se jedná o viscerální tuk a jak ho změřit, i to, proč je tuk na břiše tak nebezpečný. Podívejte se na rady, jak zhubnout v oblasti břicha.

Jak se zbavit břicha: Proč „panděro“ není jen o kráse a proč ohrožuje zdraví

Zdraví
Příliš velké množství ušního mazu může způsobit ucpání ucha.
Máte pocit, že špatně slyšíte nebo pociťujete blokádu v uchu? Možná je na vině přebytečný nebo ztvrdlý ušní maz. Většinu lidí v takové situaci napadne, že by si měli pořádně vyčistit uši. Ještě než sáhnou po oblíbených vatových tyčinkách, měli by však vědět, že přesně toto čištění odborníci nedoporučují. Další možností je vypláchnutí ucha, což je nejlepší svěřit ušnímu lékaři. Pokud to právě není možné, můžeme si uši vypláchnout i svépomocí. Je však potřeba postupovat velmi opatrně.  

Jak si vypláchnout uši: Jde to i doma, ale musíte postupovat šetrně

Zdraví
Doporučené množství vody, kterou je potřeba denně vypít, lze stanovit na základě hmotnosti.
S dodržováním pitného režimu má problém mnoho lidí. Důvodem bývá absence pocitu žízně, časové přetížení či mylný dojem, že pijeme dostatečně. Většina lidí však vůbec neví, kolik vody by vlastně denně měli vypít. Stačí přitom znát jedinou věc: svoji hmotnost. Jak dobré vědět, jak poznat, že pijeme málo a jak případně pitný režim zvýšit.

Kolik vody denně vypít: Napoví přehledná tabulka. Stačí znát svou váhu

Zdraví
Zařazení citrusových plodů do jídelníčku pomáhá s hubnutím bez hladovění.
Co opravdu pomáhá zhubnout a po čem jde váha dolů nejrychleji? Tyto otázky si pokládá mnoho žen i mužů. Některé diety slibující zázraky však příliš neprospívají našemu zdraví. Podle vědců a odborníků na výživu ale může s úbytkem váhy nemálo pomoci zařazení mandarinek, pomerančů či grepů do stravy. Jak funguje citrusová dieta a kolik kilogramů lze díky ní shodit?

Citrusová dieta slibuje úbytek váhy bez hladovění: Jídelníček na 7 dní

Zdraví
Nejjednodušší je zpočátku provádět Kegelovy cviky vleže
Posilování svalů pánevního dna se v minulosti nevěnovalo příliš mnoho pozornosti, zato dnes jde o téma velmi diskutované. Svaly pánevního dna totiž hrají klíčovou roli v podpoře zdravých močových a reprodukčních orgánů. Nejznámějším a nejjednodušším způsobem, jak je posílit, jsou Kegelovy cviky. Působí proti inkontinenci i dalším problémům u žen i mužů, můžete je provádět téměř kdekoliv a účinky se projeví už za pár týdnů. Co jsou Kegelovy cviky a jak pomáhají?

Kegelovy cviky: Proč by je nejen ženy 50+ měly cvičit a jak pomohou mužům

Zdraví
Demonstrace na podporu Palestiny na Harvardově univerzitě
Americké univerzity se potýkají se stále častějšími propalestinskými a protiizraelskými demonstracemi studentů, které mají trvat až do konce školního roku. Na několika z nich už musely zasahovat i policisté. Výuka na pár univerzitách se také kvůli protestům přesunula do online prostředí. Při demonstracích se stále častěji objevují antisemitská hesla.

Antisemitská hesla na univerzitách: Demonstrace se v USA vymykají kontrole

Svět
V chodítku má dítě nepřirozenou polohu, která zatěžuje páteř i kyčle.
Interaktivní chodítka, chodítka 3v1, s hudbou i s hrami. Trh s dětskými chodítky je bohatý. Podle odborníků mají ale „chodítkové“ děti pomalejší vývoj. V budoucnu jim hrozí bolesti páteře i kyčlí. A nejen to. Proč je lepší děti do chodítka nedávat? Podle webu Harvardské univerzity skončilo jen ve Spojených státech amerických mezi lety 1990 a 2014 na pohotovosti přes 230 tisíc dětí se zraněním z chodítka. Jaké chodítko je nejlepší? Odborníci se shodují: nejlepší chodítko je žádné chodítko.

Nepoužíváte ji? Pomůcka rodiče láká, v nemocnici kvůli ní skončily tisíce dětí

Rady, tipy
Ilustrační foto
O víkendu 1. a 2. června se na pardubickém letišti uskuteční již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý víkend bude pro všechny příchozí připravený pestrý letecký i pozemní program s celou řadou zajímavých aktivit pro děti i dospělé. Příznivci historie jistě ocení dobový polní tábor britské RAF z období druhé světové války.

Aviatická pouť nabídne pohled do historie. Vyroste zde tábor letců z RAF

Volný čas
Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

Za jídlem
Bez podání vitaminu K by miminku hrozilo vnitřní krvácení.
Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.

Vitamin K chrání miminka před krvácením. Do života je nakopne i jediná injekce

Rady, tipy
Vitamin C je nezbytný pro mnoho důležitých fyziologických procesů v lidském organismu
Po vitaminu C saháme nejčastěji v zimě a v předjaří, kdy spoléháme na jeho velkou schopnost podpořit naši imunitu. To je však jen špička ledovce účinků tohoto vitaminu. Vědecké výzkumy prokázaly, že oblíbené „céčko“ toho umí daleko více. Kromě jiného chrání oči, podporuje činnost mozku, léčbu rakoviny i obranu proti chronickým chorobám. A navíc napomáhá pleti, vlasům a nehtům udržet si krásu a svěžest. Jak vitamin C chrání zdraví? Kolik vitaminu C potřebuje člověk denně? A má vitamin C vedlejší účinky?

Proč užívat céčko: 7 vědecky prokázaných přínosů vitaminu C pro naše zdraví

Zdravý život
Kouzlu svobodné hry děti mnohem snáze propadají venku.
Vrátit dětství ven. To si vzala za cíl americká iniciativa 1000 Hours Outside, v překladu Tisíc hodin venku. Dostat děti ven se snaží také česká organizace Tereza se svou výzvou Jděte ven. Děti totiž venku tráví stále méně času. Naopak u obrazovky stráví průměrné dítě až pět hodin denně. A čím více volného času se přesouvá k technologiím, tím více mezi dětmi přibývá fyzických i duševních potíží. 

Zvládnete s dětmi 1000 hodin venku? Pokud váháte, odborníci vám ukážou cestu

Rodina
Ricky Martin
Zatímco jiní si užívají, že jsou v den svých narozenin středem pozornosti, ti, kdo se narodili na Štědrý den, mají trochu smůlu. Nepomáhá jim ani fakt, že narozeniny v tento slavnostní den jsou poměrně vzácné. Podle studie Harvardovy univerzity z roku 2006 je 25. prosinec, kdy se slaví Štědrý den mimo jiné v USA, druhým nejméně častým dnem pro narození, po 29. únoru.
5 fotografií

Mají narozeniny na Vánoce: Vágnera ve škole litovali, Lennox říkali Santovo dítě

Společnost
Cítíte, jak se vás zmocňuje stres? Existují způsoby, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat
Hlavně žádný stres! Snadno se to říká, ale i když se snažíte řešit věci s klidem, občas se pár nezdarů sejde: nepříjemnost v zaměstnání, rozbitá pračka, pocit, že nic nestíháte… A tlak předvánočního období situaci rozhodně nezlepšuje. Snadno se tedy může stát, že najednou ucítíte, jak vám buší srdce, potí se vám dlaně a nevíte, jak dál. Existují však aktivity, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat. Možná některá z nich pomůže i vám. Proč je stres škodlivý? Jak mu předcházet? A jak se ho zbavit?

Jak se zbavit stresu? Šesti jednoduchými způsoby jej odbouráte do pěti minut

Zdraví
Důstojník SS Amon Göth měl přezdívku Řezník z Płaszówa. V tomto koncentračním táboře mučil a brutálně zabíjel vězně. Za své zločiny byl po válce popraven
Byl jedním z nejsadističtějších velitelů koncentračních a vyhlazovacích táborů. Zabíjení a mučení mu činilo potěšení. Přesně před 115 lety se narodil příslušník SS Amon Göth. Do povědomí se jeho příběh dostal díky filmu Schindlerův seznam, v němž ho ztvárnil herec Ralph Fiennes. Činy skutečného Götha byly tak brutální, že pobuřovaly i ostatní nacisty.
5 fotografií

Příběh ďábla ze Schindlerova seznamu: Amon Göth si zabíjení užíval

Historie
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal známý zejména svou rolí v romantickém filmu Love Story (1970), za níž si vysloužil nominaci na Oscara. S odvoláním na hercova syna Patricka o tom informoval zpravodajský server BBC i další média. Příčinu úmrtí rodina nesdělila. Hercovi byla nicméně v roce 2001 diagnostikována chronická leukémie a v roce 2012 rakovina prostaty. O'Neal dále hrál mimo jiné ve filmech Co dál, doktore?, Papírový měsíc nebo Příliš vzdálený most.

Zemřel Ryan O'Neal. Na herce z Love Story vzpomíná i Barbra Streisandová

Film a televize
Hvězda NFL Travis Kelce po boku své přítelkyně a slavné zpěvačky Taylor Swift
Studenti prestižního Harvardu se budou v jarním semestru učit o písních třiatřicetileté zpěvačky Taylor Swiftové. Informace o kurzu věnovaném tvorbě několikanásobné držitelky Grammy zveřejnila univerzita před několika dny. Podle tvůrkyně osnovy kontroverze budícího předmětu nazvaného Taylor Swift a její svět písně zpěvačky zásadně ovlivňují popkulturu.

Nejde o vtip. O zpěvačce Taylor Swiftové se bude nově učit na Harvardu

Svět
William Rudolf Lobkowicz.
/ROZHOVOR/ Žádné dětství na sídlišti. William Rudolf Lobkowicz jako malý lítal uvnitř střekovských hradeb a představoval si tu středověké bitvy. V Roudnici, kde rodině patří zámek, běhal zase skrz prázdné zdemolované chodby a hrál basketbal a florbal. Dnes zatím nejmladší člen rodu pokračuje v pokrokové tradici Lobkowiczů: pracuje na dalším otvírání jejich nemovitostí v Česku, pečuje o rodinné dědictví a rozvíjí ho i s pomocí digitalizace a kryptoměn.
17 fotografií

Střekov jsem jako dítě miloval, říká W. R. Lobkowicz. Na šlechtictví si nepotrpí

Ústecko
William Rudolf Lobkowicz.
/ROZHOVOR/ Žádné dětství na sídlišti. William Rudolf Lobkowicz jako malý lítal uvnitř střekovských hradeb a představoval si tu středověké bitvy. V Roudnici, kde rodině patří zámek, běhal zase skrz prázdné zdemolované chodby a hrál basketbal a florbal. Dnes zatím nejmladší člen rodu pokračuje v pokrokové tradici Lobkowiczů: pracuje na dalším otvírání jejich nemovitostí v Česku, pečuje o rodinné dědictví a rozvíjí ho i s pomocí digitalizace a kryptoměn.
17 fotografií

V tělocvičně roudnického zámku jsem hrál basket, říká W. R. Lobkowicz

Litoměřicko
Studie prokázaly, že olej z máty peprné aktivuje kanál proti bolesti v důležitém orgánu.
Vysokou voňavou bylinu si zpravidla spojujeme s osvěžujícími letními nápoji. Aromatická máta peprná však v sobě skrývá neuvěřitelné množství léčivých účinků. Mezi nejvýraznější určitě patří podpora správného fungování trávicí soustavy a pomoc při žaludečních nevolnostech, bolestech břicha a dalších trávicích potížích. Vědecké studie dokonce naznačily, že máta umí zmírnit i příznaky tak nepříjemného a bolestivého onemocnění, jakým je syndrom dráždivého tračníku. Jak máta pomáhá při problémech se zažíváním? A kdy se máty raději vyvarovat?

Která bylina zažene trávicí problémy? Umí také utišit bolest při vážné chorobě

Zdraví
Zapáchající dech může mít na svědomí banalita i vážné onemocnění
Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?

Jednoduchý test zjistí, zda vám páchne z úst. Odhalení příčiny to pomůže vyřešit

Zdraví
Vědec, fyzik, chemik a manažer Pavel Banáš hostem Deníku s nadhledem
Hostem nového dílu videocastu Deník s nadhledem se stal vědec, chemik, fyzik a v neposlední řadě manažer vědy – ředitel vědeckého centra CATRIN Pavel Banáš. Moderátor Roman Štěpánek se jej ptal na jemu blízká témata o přírodních vědách, jako je chemie a fyzika, ale také na otázky spojené s univerzitním prostředím. A jak sám Pavel Banáš podotknul, věda nemá být složitá, protože poté to asi není pro vás to „pravé ořechové“.

Budoucnost vědy? Propojování a vědci musí mít tah na branku, říká Pavel Banáš

Věda
Čtyřicet milionů let před dinosaury vládl Zemi jiný obří tvor. Pampaphoneus biccai byl největší masožravec své doby
Při zmínce o prehistorických monstrech se lidem většinou vybaví dinosauři z Jurského parku, jako je tyrannosaurus rex nebo velociraptor. Dinosauři ale nebyli první predátoři, kteří po Zemi před miliony let chodili. Brazilští vědci z Federální univerzity Pampa našli 265 milionů let starou zkamenělinu, která ukazuje lovce, jenž Zemi dominoval 40 milionů let před proslulým T-rexem.
4 fotografie

Zemi vládl miliony let před T-rexem. V Brazílii našli kosti obávaného predátora

Objevy
Vulvovaginální atrofie způsobuje nepříjemnou vaginální suchost.
Oblast intimních partií je pro každou ženu velice citlivým tématem, tím spíš, pokud se jedná o nějaký zdravotní problém. Nejčastěji ženy řeší infekci kvasinkami, bakteriemi, bolest při sexu či zánět močových cest. Mykóza a infekce však nejsou jediným problémem, který ženy trápí. Problémem může být i nedostatečná vlhkost a vaginální suchost, jež může provázet například i rakovinu či endometriózu.

Neignorujte vaginální suchost. Může se vyskytnout i při závažných onemocněních

Zdraví
Cukr a sůl by měly být konzumovány s mírou v doporučených dávkách
Cukr a sůl. Jak jistě tušíte, přílišné množství obou zmiňovaných dochucovadel tělu nesvědčí a způsobuje řadu zdravotních komplikací. Když se budeme soustředit na naše srdce, příliš mnoho soli vede k vysokému krevnímu tlaku. A pokud si myslíte, že jediné, čemu škodí cukr, jsou zuby a štíhlá linie, jste na omylu. Které dochucovadlo je ale horší? Jak by dopadl jejich souboj? A jaká dávka může být smrtelná?
4 fotografie

Cukr versus sůl: Co vaše zdraví ohrožuje víc? Smrtelná dávka není až tak vysoká

Zdravý život
Snadné je pilulku polknout společně se soustem jídla
„Co dělat, když neumím polykat prášky?“ a „Jak správně polykat prášky?“ patří mezi vyhledávané informace na webu. Také vám dělá problém polknout tabletu léku, doplněk stravy či vitamin, a tak si ho rozdrtíte, nebo ho rozkoušete? Tato metoda se jeví jako jedna z nejhorších a nejnebezpečnějších vůbec. A kvůli závažným rizikům se nedoporučuje ani polykání tabletek a lékových kapslí v záklonu. Nemusíte ale zoufat, existují další a mnohem jednodušší metody polykání tabletek.
4 fotografie

Nedrtit, nekousat, nezaklánět. Lidé při polykání léků dělají nebezpečné chyby

Zdraví
Irena Gillarová
V minulé sezoně toho kvůli svalovému zranění moc nenaházela, letos se Irena Gillarová do oštěpařského sektoru vrací a chce předvádět pěkné výkony. „Loni jsem do závodů bohužel moc spěchala a dvakrát si zranění obnovila. Teď už je všechno v pořádku, a tak se těším, jak si s holkama pořádně zazávodíme. Oštěp by měl být na domácí scéně zajímavý,“ říká sympatická jednatřicetiletá svěřenkyně Jana Železného.
6 fotografií

Gillarová se vrací. Potřebuju v sobě najít tygra, aby to letělo, říká oštěpařka

Atletika
Podle některých vědců může nadměrná konzumace hranolek vyvolat deprese a úzkosti.
Příliš velká konzumace smažených jídel je spojená s řadou zdravotních problémů. Abnormální přísun těchto potravin může vést k obezitě, srdečním chorobám, vysokému tlaku, infarktu či třeba k mrtvici. Čínští vědci ovšem k všeobecně známým faktům přidali další důvod, proč by si lidé měli místo kyblíku hranolek dát něco zdravějšího a smaženým jídlům se vyhnout. Zjistili totiž, že jejich konzumace zvyšuje riziko úzkostí a depresí.

Máte rádi hranolky? Dejte pozor, podle vědců mohou způsobit deprese

Věda
Umělecká představa mezihvězdného tělesa 'Oumuamua
Vědcům se podařilo vysvětlit neočekávanou dráhu tajemného vesmírného tělesa nazvaného Oumuamua, které jako první objekt z cizího hvězdného systému proletělo v roce 2017 kolem Slunce. Ve studii zveřejněné v časopise Nature došli k závěru, že jeho pohyb ovlivnilo uvolňování molekul vodíku při průletu Sluneční soustavou. Zastánce teorie, podle které může být Oumuamua důkazem o existenci mimozemské civilizace, ale nová hypotéza nepřesvědčila, napsal deník The Times.

Vědci vysvětlili dráhu tajemného vesmírného objektu. Teorie o UFO ale stále žije

Vesmír
Den otevřených hangárů Líně
Soudobé vrtulové letouny, proudový bitevník L-39, stíhačka MiG-21 a další stroje byly k vidění na Dni otevřených hangárů letiště Líně, který se konal v sobotu 4. února. Na programu byly soutěže o vyhlídkové lety nebo statické ukázky letadel - mezi nimi např. i lehký bojový letoun L-39 Albatros. Otevřené bylo také muzeum historických letadel v Hangáru 3, kde jsou k vidění letadla jako Harvard nebo Stearman. 
7 fotografií

Letiště v Líních otevřelo své hangáry. Lidé soutěžili o vyhlídkové lety

Čtenář reportér
Středomořská strava, vegetariánství nebo jídlo zaměřené na prevenci proti chronickým onemocněním. Nová studie prozrazuje, jak se stravovat, abychom předešli předčasné smrti.
Riziko předčasné smrti může ohrozit každého z nás. To, zda zemřeme na onemocnění srdce už v padesáti, nebo se ve zdraví dožijeme osmdesátky, však můžeme sami do velké míry ovlivnit svým stravováním. Jídlo, které dodáváme svému tělu, nám pak podle nové studie může zajistit podstatně delší život. Zajímá vás, jak? Podle vědců se stačí řídit několika jednoduchými tipy.

Jak jíst, abyste žili déle? Podle vědců se stačí řídit jednoduchými tipy

Věda