ŠTÍTEK: historie

Patriot Pardubického kraje se věnuje především regionální historii, hlavně oblasti východních Čech v období novověku. Napsal také řadu historických publikací.
Historik a čestný občan města Pardubice Jiří Kotyk obdržel v pátek 28. října od prezidenta republiky medaili Za zásluhy 1. stupně. Tento renomovaný patriot Pardubického kraje v současné době působí jako odborný asistent na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, kde pracuje v Ústavu historických věd. Věnuje se především regionální historii, hlavně oblasti východních Čech v období novověku. Napsal také řadu historických publikací.
3 fotografie

Pardubický historik Jiří Kotyk získal od prezidenta medaili Za zásluhy

Pardubicko
pivovar Starobrno
Osm set let. Tak dlouho už se v Brně vaří pivo. Na začátku stáli král Václav I. a jeptišky, kteří v Brně založili tradici pivovarnictví. Od roku 1872 se jeho centrem stává pivovar na Starém Brně – Starobrno.

Starobrno se na Starém Brně vaří už 150 let

Brněnsko
Sokolský běh republiky se každoročně koná na výročí založení ČSR, tedy 28. října.
Sokolský běh republiky se každoročně koná na výročí založení ČSR, tedy 28. října. Cílem tohoto běhu je to, co je Sokolu vlastní - oslavit výročí republiky pohybem. Letos se běží na více než 60 místech napříč ČR i v zahraničí. Čtenáři Hodonínského deníku se mohou k oslavám připojit, když se přihlásí k běhu do obce Lužice, kterou se před rokem a čtvrt prohnalo tornádo. Svou účastí mohou vzdát hold tomu, co místní dokázali a podpořit je v dalším snažení.
15 fotografií

Oslavte vznik republiky pohybem. Sokolský běh se uskuteční i v Lužicích

Čtenář reportér
Sokolský běh republiky se každoročně koná na výročí založení ČSR, tedy 28. října
Už počtvrté se založení Československa slaví sérií běhů po celém území republiky i daleko za jeho hranicemi. Česká obec sokolská tak oživuje tradici původního tzv. rozestavného běhu. Sokolský běh republiky se koná na více než 60 místech, přičemž 8 závodů se uskuteční v zahraničí. Trasy od 3 do 10 kilometrů zvládne každý, komu není sport cizí. Jen nesmí otálet s registrací. 
15 fotografií

Jak oslavit svátek 28. října? Zúčasnit se můžete do Sokolského běhu republiky

Čtenář reportér
Sokolský běh republiky se každoročně koná na výročí založení ČSR, tedy 28. října.
Už počtvrté se založení Československa slaví sérií běhů po celém území republiky i daleko za jeho hranicemi. Česká obec sokolská tak oživuje tradici původního tzv. rozestavného běhu. Sokolský běh republiky se koná na více než 60 místech, přičemž 8 závodů se uskuteční v zahraničí. Trasy od 3 do 10 kilometrů zvládne každý, komu není sport cizí. Jen nesmí otálet s registrací. Svůj závod si může vybrat na www.behrepubliky.cz a do půlnoci 24. října se pak na něj online registrovat. Registrace na místě budou možné v Praze a na dalších místech dle dostupných kapacit.
15 fotografií

Svátek v pátek 28. října? Pojďte ho oslavit Sokolským během republiky

Čtenář reportér
Vyprávění o jičínských hospodách.
Pan inženýr Vik je stavař a proto zná jičínské budovy. Už má taky svá léta a dobrou paměť, takže na mnohých pracoval, mnohé prošel. Kdo nechodí do hospod, nežije. Přesto mu příprava přednášky, které říkal povídání, dala nesmírnou práci. Musel ledacos nastudovat, musel mnohé hledat – kde která hospoda opravdu byla, když o ní našel je písemný záznam? A on ještě, pokud sehnal, doložil nejen současnou fotku, ale i fotku historickou.

Koruna, Veselka i Paříž aneb jičínské hostince očima Václava Vika

Čtenář reportér
Softbalista Michal Holobrádek získal s Locos Břeclav titul a už se pomalu chystá na mistrovství světa.
Na tyhle okamžiky nikdy nezapomene. Vždyť o nich snil od útlého dětství. Softbalisté Locos Břeclav přehráli ve finále extraligy Painbusters Most 3:1 na zápasy a poprvé v historii brali zlaté medaile. „To, že vyhraji titul s týmem, ve kterém jsem začínal, byl jeden z mých cílů. Nebyl první, ale rozhodně speciální,“ popisuje Michal Holobrádek, jenž dosáhl na nejvyšší příčku už v letech 2016, 2017 a 2020 vždy v dresu havlíčkobrodských Hrochů. Ten před sezonou překvapivě vysvlékl a zamířil na rodnou hroudu. „Být na hřišti kluky, s nimiž jsem začínal, bylo mimořádné. Vidět mamku, taťku, přítelkyni, kamarády a fanoušky, jak se radují, bylo něco nepopsatelného,“ sděluje 25letý nadhazovač.
2 fotografie

Špičkový nadhazovač Holobrádek oslavil titul. Teď se chystá přepsat historii MS

Ostatní sporty
V místech zaniklé vesnice Konůvky se o druhém říjnovém víkendu konalo setkání s historií.
Sobotní dopoledne, cyklistická vyjížďka Ždánickým lesem. Z mlhy se vynořily čtyři postavy - žena vede za ruku dítě, druhé v náručí, muž tlačí kárku. Prosím, jdeme správně do Konůvek? Nene, musíte se otočit a pak doprava. Nebylo by na tom nic divného, kdyby nevypadali, že si odskočili z jiného století, to jejich středověké oblečení… I takto jste mohli ve dnech 8. a 9. října začít své setkání s historií v údolí, kde se kdysi nacházely Konůvky.
23 fotografií

Setkání s historií v Konůvkách: rytířské turnaje i středověká kuchyně

Čtenář reportér
Hokejová Sparta uvede 6. listopadu pět nových tváří do Klubu legend. Hráči pak do zápasu proti Pardubicím vyjedou ve speciálních dresech.
Hokejová Sparta připravila pro fanoušky na 6. listopadu speciální podívanou. Do Klubu legend uvede pět nových tváří a následně odehraje slavnostní utkání proti Pardubicím. Předcházet mu bude ceremoniál a Pražané do zápasu vyjedou ve speciálních černozlatých dresech. Které osobnosti z historie Sparty se této pocty dočkají, zatím není známo.

Sparta uvede do Klubu legend dalších pět jmen, představila i speciální dresy

Hokej
Středověké ženy menstruovaly volně pod svými šaty a krev jim stékala po nohách.
Menstruace ženy provází od nepaměti a v různých etapách vývoje lidstva se s ní i ženy různě vypořádávaly. Menstruační krev zachytávaly rozličnými způsoby. Vkládaly smotky papyru do pochvy, používaly prapředky dnešních vložek v podobě mechu či kožené menstruační pásy a jiné pomůcky. Společnost menstruující ženy nenáviděla a považovala za špinavé.
18 fotografií

Krvácení do mechu, věznění v chýši. Muži v historii menstruující ženy nenáviděli

Zdraví
Ilustrační foto
Jak oslavit 28. října výročí republiky a při tom udělat něco dobrého i pro sebe? Přece pohybem! Na více než stoletou sokolskou tradici navazuje Sokolský běh republiky, jehož čtvrtého ročníku se zúčastní nejen Poděbrady, ale dalších téměř 60 míst nejen v Česku, ale i daleko za oceánem. Přizvěte k tomuto setkání své kamarády či rodinu a přijďte si zaběhat také!

Vyběhněte s ostatními 28. října ve 12.00 a ve 14.00 na Sokolském běhu republiky

Ostatní sporty
Výstava o historii šicích strojů Minerva přilákala do Muzea regionu Boskovicka několik tisíc návštěvníků.
Šicí stroj patřil v dřívějších letech k nezbytné výbavě každé správné hospodyně. Připomenout si je mohli návštěvníci v Muzeu regionu Boskovicka. To totiž hostilo v Hraběcí rezidenci až do 25.9.2022 výstavu o dlouholeté a úspěšné historii firmy na výrobu šicích strojů Minerva, která v loňském roce oslavila sto čtyřicáté výročí od svého založení. Výstava s několika desítkami modelů byla průřezem historie této slavné firmy. Výstavu navštívila i paní Svobodová, které děkujeme za poskytnutí fotografií. 
31 fotografií

Působivá výstava šicích strojů Minerva lákala do muzea. Kochali se i pánové

Čtenář reportér
Pondělní křest knihy a společné focení účastníků v prostorách bývalé Zbrojovky – v areálu Nové Zbrojovky.
TIC BRNO vydal novou publikaci Fenomén Zbrojovka, která s podtitulem „Lépe pracovat, lépe žít” přibližuje život v brněnské Zbrojovce převážně v 60., 70. a 80. letech 20. století. Kniha i navazující výstava vychází z unikátního archivu fotografií, který nalezl fotograf Roman Franc se svým spolužákem. Kniha byla pokřtěna v pondělí 19. září, od tohoto data je v areálu Nové Zbrojovky k vidění také výstava. Za fotografie ze křtu děkujeme Stanislavu Chlupovi.
23 fotografií

Fenomén Zbrojovka. Kniha a výstava přibližují život ve známém brněnském podniku

Čtenář reportér
Miloš Vystrčil a Jana Nagyová
Souběžně s komunálními volbami hlasovali voliči ve třetině Česka i v prvním kole senátních voleb. Vítězem se stalo hnutí ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09, mezi poraženými zůstalo hnutí STAN. Premiérové zastoupení bude mít v druhém kole, které se uskuteční za týden, SPD. Vládní strany si bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní komoře udrží. Volební účast byla 42,46 procenta. Jde o druhou nejvyšší účast v historii, podobný počet voličů přišel k prvnímu kolu i v roce 1998.
67 fotografií

Senátní volby: Češi mají tři nové senátory. Ve druhém kole je Vystrčil i Nagyová

Senátní volby 2022
Sezona jablek je tady. Jablkobraní budou mít v sobotu v Zemi Keltů v Nasavrkách. Budou připravené ochutnávky keltských dobrot, například jablkových koláčů, budou se péct placky, lisovat mošt a sušit křížaly.
Food festival, který spojuje dobré jídlo a historii, můžete navštívit na pardubickém zámku, na polabinské pouti čeká kromě atrakcí také Michal Hrůza. Milovníci jablek se mohou vypravit na Jablkobraní do Země Keltů. Ve Svitavách ke koštu dobrého vína zahraje Hradišťan a Jiří Pavlica. A to není zdaleka všechno. Nahlédněte do našich tipů.

Tipy na víkend 24. a 25. září: Oslavy sklizně, hodování a koštování

Cestujeme