ŠTÍTEK: historie

Francouzský historik a profesor na pařížské Sorboně Alain Soubigou
/ROZHOVOR/ Nejvýznamnějším zahraničním hostem XII. Sjezdu českých historiků v Ústí nad Labem byl slavný francouzský historik, profesor na pařížské Sorboně Alain Soubigou. Jeho přednáška o vztahu prvního československého prezidenta T.G. Masaryka a historiků se stala ozdobou slavnostního večera v ústecké opeře. 

Alain Soubigou: Masaryk je celosvětově mimořádnou postavou. Předběhl dobu

Regiony
Slavnostní odhalení Stalinova pomníku v Jičíně 21. září 1952.
Před sedmdesáti lety byl v Jičíně odhalen pomník J. V. Stalina. Důvody k připomínce tohoto jubilea naštěstí už dávno pominuly a město samo na tuto událost zapomnělo, vždyť socha i pomník tam už dávno nestojí. Současně se ale zapomnělo na to, kdy vlastně byla socha odstraněna a co se s ní stalo. Po stopách pomníku se vydal badatel pan Václav Rybařík. Za zajímavý příspěvek děkujeme. 
4 fotografie

Z HISTORIE: Pompézní zrod a potupný konec Stalinova pomníku v Jičíně

Čtenář reportér
Den evropského dědictví: koně, kostýmové scénky a historie.
Žatecké dvorky oživené kostýmovanými scénkami s kvízy z historie města, hudební vystoupení, ukázky, dílničky, otevřená muzea, radnice, kostely, infocentrum, svezení kočárem taženým koňmi, výstup na radniční věž, to vše a mnohem víc nabídl v sobotu 17. září Den evropského dědictví v Žatci. Tématem byly udržitelné památky a opět zpřístupníme a programem oživíme žatecké dvorky.
55 fotografií

Den evropského dědictví v Žatci: koně, kostýmové scénky a historie

Čtenář reportér
Dny evropského dědictví ve městě Český Krumlov
"V rámci Dnů evropského dědictví jsme společně s Martinem Nechvílem navštívili sály Prelatury, s Jiřím Blochem sledovali proměny fasád v centru města a s Jiřím Olšanem jsme nahlédli do pětisetleté historie dnešní Pivovarské zahrady. Své brány otevřelo Regionální muzeum, Synagoga i Kvítkův Dvůr," informovali zástupci Města Český Krumlov, kterým děkujeme za příspěvek. "Děkujeme všem za účast a těšíme se na další program," dodávají zástupci města. 
9 fotografií

Český Krumlov rozevřel svou náruč zájemcům o historii

Čtenář reportér
Vojenské lesy vysadily po kalamitě už 100 milionů stromů.
/FOTOGALERIE/ Vojenské lesy a statky ČR (VLS) na dobrovolnické akci Brdské stromsázení oslaví významný milník největší zalesňovací akce ve své devadesátileté historii. Po sedmi letech boje proti kůrovcové kalamitě, v rámci něhož státní podnik zničené lesní porosty průběžně obnovoval sazenicemi, vysadí některý z návštěvníků akce jubilejní stomiliontý strom.
22 fotografií

Na veřejném Brdském stromsázení Vojenské lesy oslaví stomiliontý vysazený strom

Příbramsko
Královna Alžběta II. a prezident Václav Havel.
Jako na jedinečný okamžik své kariéry šéfa hradního protokolu vzpomíná na návštěvu britské královny Alžběty II. Miroslav Sklenář. Panovnice do Prahy přijela na jaře 1996 jen pár týdnů poté, co nastoupil do své funkce. Návštěva se však připravovala dlouhé měsíce předem. Královna si v nabitém programu našla čas na státní návštěvu Česka hlavně kvůli Václavu Havlovi, vzpomíná Sklenář v rozhovoru pro Deník.

Miroslav Sklenář: Faux pas jsme královně neudělali, Havel ji za rukáv nezatahal

Česko
Španělský tenista Carlos Alcaraz
Španělský tenista Carlos Alcaraz vyhrál mužskou dvouhru na US Open a po zisku prvního grandslamového titulu v kariéře se stane nejmladší světovou jedničkou v historii. Devatenáctiletý rodák z El Palmaru porazil ve finále Nora Caspera Ruuda 6:4, 2:6, 7:6, 6:3 a nahradil na obou trůnech Rusa Daniila Medveděva. O čtyři roky starší Ruud prohrál po Roland Garros i druhé letošní grandslamové finále a v přímém souboji s Alcarazem o post lídra žebříčku ATP neuspěl.

Devatenáctiletý Alcaraz ovládl US Open. Stane se nejmladší světovou jedničkou

Tenis
Zámek v Náměšti ovládli Španělé a Kolumbus objevil Ameriku
Hlavu mu chce král setnout. Za drzost a nekřesťanské požadavky. Hlava Kryštofa Kolumba nakonec zůstává na krku. A král jeho požadavky plní. Potřebuje zlato, stříbro, koření. To vše mu Kolumbus naslibuje. „Polovina veškerých zisků ale bude má!“ šermuje objevitel Ameriky ve vzduchu výhružně prstem v zámku v Náměšti nad Oslavou, kde v sobotu a neděli ožívá historie.
42 fotografií

VIDEO: Zámek v Náměšti ovládli Španělé a Kolumbus objevil Ameriku, podívejte se

Třebíčsko
Největší sbírku s pivní tématikou mají otec a syn Sukovi
„Sběratelství se věnujeme společně s mým nejstarším synem. Jsem moc rád, že spolu tuto zálibu můžeme sdílet," říká v úvodu Rudolf Suk, majitel nejrozsáhlejší sbírky předmětů s pivní tématikou, která obsahuje staré cenné pivní láhve, tácky, půllitry, reklamní cedule, ale také listiny týkající se historie piva. Sbírku si můžete celoročně prohlédnout i vy, a to na Hradě a zámku Staré hrady u Jičína.
20 fotografií

Korbele i výčepy. Táta a syn schraňují pivní předměty, sbírka roste už 30 let

Hobby
Třicátou jubilejní sezonu odstartoval Český florbal tiskovou konferencí v pražském business centru Aspira.
Začátek jako z říše pohádek. Nejprve české juniorky vybojovaly historicky první stříbro na mistrovství světa v polských Katovicích, o chvíli později je doplnili i úspěšní muži, kteří teprve podruhé v historii ovládli prestižní turnaj Euro Floorball Tour. Po výjimečném víkendu domácího florbalu přichází na scénu rovněž klubová sezona, jež naplno odstartuje již tuto sobotu.

Úspěšný start jubilea. Český florbal odtajnil plány do další ligové sezony

Florbal
Jedenáctka Baníku podle Deníku, na přemiéře filmu Baník!!!, 2. března 2018 v Ostravě.
/FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ Je to už čtyři a půl roku, kdy multifunkční aula Gong v Dolní oblasti Vítkovic patřila fotbalovému klubu Baník Ostrava. Takřka tři tisíce fanoušků si v březnu 2018 nenechalo ujít slavnostní předpremiéru nového dokumentu ostravského studia České televize s názvem Banik!!! Deník tehdy při této příležitosti vyhlásil anketu Hvězdný tým Baníku podle Deníku - připomeňte si nyní hvězdnou jedenáctku s legendárním trenérem Evženem Hadamczikem s námi. Slavný slezský klub z Bazalů slaví právě dnes - 8. září 2022 - 100 let! 
48 fotografií

Baník má 100 let! Podívejte se na nejlepší jedenáctku historie podle Deníku

Fotbal
Jedenáctka Baníku podle Deníku, na premiéře filmu Baník!!!, 2. března 2018 v Ostravě
Ostravský Baník slaví sto let existence. Je to už čtyři a půl roku, kdy multifunkční aula Gong v Dolní oblasti Vítkovic patřila fotbalovému klubu Baník Ostrava. Takřka tři tisíce fanoušků si v březnu 2018 nenechalo ujít slavnostní předpremiéru nového dokumentu ostravského studia České televize s názvem Banik!!! Deník tehdy při této příležitosti vyhlásil anketu Hvězdný tým Baníku podle Deníku - připomeňte si nyní hvězdnou jedenáctku s námi.
48 fotografií

Baník má 100 let. Deník vybral nejlepší jedenáctku v jeho historii

FORTUNA:LIGA
Americká tenistka Serena Williamsová.
Loučení Sereny Williamsové s tenisovou kariérou na US Open přitáhlo obrovskou pozornost nejen mezi hráči a fanoušky bílého sportu. Po její porážce ve 3. kole s Ajlou Tomljanovicovou vzdali čtyřicetileté hvězdě hold sportovci a osobnosti z celého světa. Vítězku 23 grandslamových titulů oceňovali jako nejlepší hráčku historie a vyzdvihovali, jakou inspirací pro své okolí byla.
4 fotografie

Woods, James i Phelps. Osobnosti ocenily Serenu jako obrovský zdroj inspirace

Tenis
Automobil RAF, který se vyráběl pro císaře Františka Josefa I.
Příběh zakladatelů automobilového průmyslu ve Vrchlabí, rodiny Peterových, přibližuje cyklus Nadačního fondu Škoda Auto a Bohemian Heritage Fund s názvem Zapomenuté příběhy Vrchlabska. V příštích týdnech ho také představí mobilní aplikace Skryté příběhy, která se zaměřuje na poznávání zajímavých míst a historie českých reálií.

Automobil pro císaře se vyráběl ve Vrchlabí, měl unikátní karosérii

Krkonoše
Poslední vlak ve stanici Roudná zastavil na hodinu, loučily se desítky lidí.
V pátek 2. září se po staré trati ze Soběslavi do Doubí u Tábora projel poslední vlak. Na zastávku v Roudné, která bude díky nové přeložce úplně zrušena, se přišli se starými pořádky rozloučit zaměstnanci Českých drah, místní obyvatelé, představitelé samosprávy i lidé z okolí. Velký zájem byl i o samotnou poslední jízdu. Souprava si v obci udělala hodinovou zastávku.
89 fotografií

Železniční sbohem. V Roudné zastavil poslední vlak, rozloučily se desítky lidí

Táborsko
Strakonické muzeum nabízí po rekonstrukci mnoho novinek.
/FOTO, VIDEO/ Strakonické muzeum je v současné době jedním z nejmodernějších. Prošlo rozsáhlou rekonstrucí a nyní nabízí zcela unikátní expozice. Tak pokud jste tu ještě nebyli, máte jedinečnou šanci užít si zde některý z posledních prázdninových dnů. Zábava se tu najde pro malé i velké. Za fotky a videa z prohlídky muzea děkujeme Haně Růžičkové ze Strakonic.
28 fotografií

Skvělý zážitek slibují Čézety i vlak, který vozil raněné z 1. světové války

Čtenář reportér
Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem.
Český beachvolejbal slaví po dlouhých šestadvaceti letech medailový úspěch v kategorii mužů! Postarali se o to Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří na šampionátu v Mnichově vybojovali stříbro. Až do finálového souboje se Švédy Davidem Ahmanem a Jonatanem Hellvigem čeští hráči v soutěži neklopýtli a vyhráli všech pět předešlých zápasů. V napínavém duelu o titul doháněli v obou sadách ztrátu několika bodů, kterou nabrali vždy v úvodu setu. Juniorským mistrům světa Perušič se Schweinerem nakonec podlehli 16:21 a 15:21.

Stříbro z mnichovského písku! Perušič a Schweiner se zapsali do historie

Ostatní sporty
Budova Českého Yacht Klubu.
/FOTOGALERIE/ Znovu objevit kus vlastní historie pomohla členům Českého Yacht Klubu (ČYK) ničivá povodeň v roce 2002, kdy voda dosáhla až k jejich historickému klubovému domu ve sportovním přístavu v pražském Podolí. Deníku to řekl tehdejší předseda klubu Jan Šihlavý, který se dnes stará o archiv jachtařů a pro potěšení své i kamarádů vyhledává zajímavosti z historie – jak sportovní, tak té klubové.
101 fotografií

Povodeň v roce 2002 pomohla k obnově vzhledu klubového domu jachtařů

Praha
Fotbal v Kaplici píše stoletou historii. Slavná sezona 1998/99 - přeborník kraje a postupující do divize.
Fotbal v Kaplici píše úctyhodnou historii trvající celé století. V sobotu 20. srpna na tamním fotbalovém stadionu proběhnou velké oslavy 100 let kopané, na nichž se představí i populární pražská Amfora. Největším úspěchem Spartaku je vítězství v krajském přeboru a šestileté působení v divizi.
9 fotografií

V Kaplici slaví 100 let fotbalu. Přijede Amfora

Kraje
Muzeum města Letovice si výstavou připomíná 190 let výroby krajky.
Už jste byli navštívit expozici připomínající 190 let výroby krajek v Muzeu města Letovice? Že ne? Tak pokud budete mít ve dnech 20. a 21. srpna cestu kolem, tak zastavte a seznamte se se zajímavou historií výroby krajek a záclon v jedné z nejstarších manufaktur ve střední Evropě. Tato expozice s názvem Fenomén Tylex – příběh slavné značky je v současné době umístěná v historické budově Tylexu. Děkujeme Monice Šindelkové za zajímavý příspěvek a fotky.
43 fotografií

Muzeum města Letovice láká návštěvníky do fabriky Tylex. Její historie zaujme

Čtenář reportér
Den městyse Choustníkova Hradiště přinesl představení nového znaku, vlajky a knihy.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Novým znakem, jemuž dominuje kružidlo a vozové kolo, vlajkou a první knihou mapující více než 700 let dlouhou historii se pochlubilo Choustníkovo Hradiště při slavnostní akci k povýšení na městys. Obec se šesti stovkami obyvatel požádala o změnu statusu Poslaneckou sněmovnu, po obdržení ustanovujícího dokumentu od předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové může po téměř století znovu používat označení městys, tak jako v historii.

Pekarová povýšila Choustníkovo Hradiště. Městys se obává otevření dálnice

Krkonoše
Jak se kdysi tábořilo.
/FOTOGALERIE/ Kamarádi, hry, soutěže, výlety či táboráky. To vše neodmyslitelně patří k prázdninovým táborům. Víme ale odkud se vzaly? Kam sahá jejich historie? Údajně úplně první tábor si užily děti z USA v roce 1961 pod vedením Fredericka W. Guna. České děti si musely počkat až do začátku dvacátého století, do roku 1912, kdy se v Lipnici nad Sázavou v Orlovských lesích uskutečnil první tábor u nás a byl skautský. V Kutné Hoře poprvé slyšíme o skautech na podzim roku 1919, kdy 1. chlapecký a 1. dívčí oddíl vyráží tábořit k rybníku Flejšar kousek od Újezdu u Přelouče. Na svých schůzkách se skauti scházejí v Tylově divadle, na Hrádku či ve Vlašském dvoře.
6 fotografií

RETRO: Děti se na ně každoročně těší. Kam ale až sahá historie táborů?

Čtenář reportér
Jak se kdysi tábořilo.
/FOTOGALERIE/ Kamarádi, hry, soutěže, výlety či táboráky. To vše neodmyslitelně patří k prázdninovým táborům. Víme ale odkud se vzaly? Kam sahá jejich historie? Údajně úplně první tábor si užily děti z USA v roce 1961 pod vedením Fredericka W. Guna. České děti si musely počkat až do začátku dvacátého století, do roku 1921, kdy se v Lipnici nad Sázavou v Orlovských lesích uskutečnil první tábor u nás a byl skautský.
6 fotografií

RETRO: Děti se na ně každoročně těší. Kam ale až sahá historie táborů?

Čtenář reportér
Jak se kdysi tábořilo.
/FOTOGALERIE/ Kamarádi, hry, soutěže, výlety či táboráky. To vše neodmyslitelně patří k prázdninovým táborům. Víme ale odkud se vzaly? Kam sahá jejich historie? Údajně úplně první tábor si užily děti z USA v roce 1961 pod vedením Fredericka W. Guna. České děti si musely počkat až do začátku dvacátého století, do roku 1921, kdy se v Lipnici nad Sázavou v Orlovských lesích uskutečnil první tábor u nás a byl skautský.
6 fotografií

RETRO: Děti se na ně každoročně těší. Kam ale až sahá historie táborů?

Čtenář reportér
Jak se kdysi tábořilo.
/FOTOGALERIE/ Kamarádi, hry, soutěže, výlety či táboráky. To vše neodmyslitelně patří k prázdninovým táborům. Víme ale odkud se vzaly? Kam sahá jejich historie? Údajně úplně první tábor si užily děti z USA v roce 1961 pod vedením Fredericka W. Guna. České děti si musely počkat až do začátku dvacátého století, do roku 1921, kdy se v Lipnici nad Sázavou v Orlovských lesích uskutečnil první tábor u nás a byl skautský.
6 fotografií

RETRO: Děti se na ně každoročně těší. Kam ale až sahá historie táborů?

Čtenář reportér
Jak se kdysi tábořilo.
/FOTOGALERIE/ Kamarádi, hry, soutěže, výlety či táboráky. To vše neodmyslitelně patří k prázdninovým táborům. Víme ale odkud se vzaly? Kam sahá jejich historie? Údajně úplně první tábor si užily děti z USA v roce 1961 pod vedením Fredericka W. Guna. České děti si musely počkat až do začátku dvacátého století, do roku 1921, kdy se v Lipnici nad Sázavou v Orlovských lesích uskutečnil první tábor u nás a byl skautský.
6 fotografií

RETRO: Děti se na ně každoročně těší. Kam ale až sahá historie táborů?

Čtenář reportér
Jak se kdysi tábořilo.
/FOTOGALERIE/ Kamarádi, hry, soutěže, výlety či táboráky. To vše neodmyslitelně patří k prázdninovým táborům. Víme ale odkud se vzaly? Kam sahá jejich historie? Údajně úplně první tábor si užily děti z USA v roce 1961 pod vedením Fredericka W. Guna. České děti si musely počkat až do začátku dvacátého století, do roku 1921, kdy se v Lipnici nad Sázavou v Orlovských lesích uskutečnil první tábor u nás a byl skautský.
6 fotografií

RETRO: Děti se na ně každoročně těší. Kam ale až sahá historie táborů?

Čtenář reportér
Jak se kdysi tábořilo.
/FOTOGALERIE/ Kamarádi, hry, soutěže, výlety či táboráky. To vše neodmyslitelně patří k prázdninovým táborům. Víme ale odkud se vzaly? Kam sahá jejich historie? Údajně úplně první tábor si užily děti z USA v roce 1961 pod vedením Fredericka W. Guna. České děti si musely počkat až do začátku dvacátého století, do roku 1921, kdy se v Lipnici nad Sázavou v Orlovských lesích uskutečnil první tábor u nás a byl skautský.
6 fotografií

RETRO: Děti se na ně každoročně těší. Kam ale až sahá historie táborů?

Čtenář reportér