ŠTÍTEK: historie

Rok Harrachů byl oficiálně zahájen v nejstarší kontinuálně fungující sklárně v Harrachově.
V harrachovské sklárně a minipivovaru Novosad & syn byl oficiálně zahájen letošní Rok Harrachů. Letošní část dlouholetého cyklu Po stopách šlechtických rodů Národního památkového ústavu je velmi úzce spojená i s historií Krkonoš a Podkrkonoší. Proto se i Krkonošská muzea, zejména to jilemnické, Správa KRNAP, Sklárna a minipivovar Novosad a syn, města Jilemnice a Harrachov, obec Horní Branná či Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších chystají rok Harrachů celý rok připomínat spoustou akcí i na sociálních sítích. Město Harrachov společně s Jilemnicí zve žijící zástupce rodu Harrachů na návštěvu po bývalém panství.
10 fotografií

V Krkonoších začal Rok Harrachů, slavný šlechtický rod připomene řada akcí

Krkonoše
Tomáš Miklica.
/ROZHOVOR/ Tomáš Miklica vešel ve známost nejen knihomilské veřejnosti díky projektu Google poezie, která získala nejen knižní podobu. Aktuálně mu vyšla próza, do které zakomponoval mimo jiné českou historii. Ve fiktivním příběhu, který vznikal přibližně rok a půl, čerpal i z vlastních zážitků. „Realita tu a tam prosvítá. Například část knihy se odehrává v někdejší vile Miloše Jakeše včetně uvedení skutečné adresy. Zároveň se tam mluví o historii, tam používám fakta, a dojde i na pár konkrétnějších politických narážek,“ řekl v rozhovoru pro Deník liberecký rodák.
3 fotografie

Liberecký rodák: V příběhu odrážím to, jak jsme se vyrovnali s odkazem komunismu

Liberecko
Nově zvolený prezident Petr Pavel a manželkou Evou.
Češi si za nového prezidenta zvolili generála ve výslužbě Petra Pavla. Získal 58,32 procenta hlasů, což znamená nejsilnější mandát v historii přímé prezidentské volby v Česku. Historicky nejvyšší ve volbě prezidenta byla i letošní účast, přičemž velký zájem o volby měli i Češi v zahraničí. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš porážku uznal a svému soupeři popřál, aby byl prezidentem všech občanů a hájil české zájmy. 
107 fotografií

Pavel drtivě vyhrál volby. Je to obrovská hrdost, popsal své pocity

Volební zpravodajství
Z archivu Jaromíra Jágra: Conn Smythe Trophy
Kladno a nejslavnější světová hokejová soutěž NHL toho mají hodně společného. Pochopitelně nejvíc díky hvězdnému Jaromíru Jágrovi, který byl ve své době jedním z nejlepších hráčů planety, ale i díky řadě dalších hráčů, kteří v sousedství šachet a oceláren vyrůstali. Vyzkoušíte si další Kvíz Deníku a zkusíte svoje znalosti z historie i současnosti Kladna a NHL?

Kvíz: Hokejové Kladno a NHL, znáte historii i současnost?

Hokej
Vítěz kyjovské halové ligy - Lesby.
Kyjovská halová liga zná svého vítěze. Po triumfu v základní části ovládly Lesby i finálový souboj a zvedly nad hlavu pohár. „Teprve podruhé v historii turnaje vítěz základní části vyhrál i celou halovou ligu, v roce 2019 se tento kousek podařil Kapacitám. Lesby to ještě vyšperkovaly, když za celý turnaj neztratily ani bod," řekl organizátor turnaje Miroslav Čada.
23 fotografií

PODÍVEJTE SE: Lesby opanovaly halovou ligu. Čím se zapsaly do historie turnaje?

Okresy
Jedno z prvních míst, kde se v Novém Městě na Moravě skákalo, byla mez za dnešní Billou. Fotografie z roku přibližně 1920.
K historii Nového Města na Moravě neodmyslitelně patří skokanské můstky. Jejich sláva byla velká a i když se do dnešních dnů většina nezachovala, nechaly nesmazatelný otisk v srdcích pamětníků i nadšenců. Děkujeme autoru facebookové stránky NMNM historické za možnost zveřejnit unikátní historické snímky těchto můstků včetně zajímavých popisků. Prohlédněte si v galerii, jak tyto skokanské dominanty krajiny postupně vznikaly a zanikaly. Za historií skákání na lyžích v Novém Městě zve i výstava v Horáckém muzeu. 
22 fotografií

Ikony Nového Města na starých fotografiích. Jak šel čas se skokanskými můstky?

Čtenář reportér
Ne kupec Sámo, ale markomanský král Marobud či Marbod je první historicky doložený vládce na dnešním českém území a první obyvatel žijící v české kotlině, jehož známe jménem.
Dvě osobnosti z úsvitu českých dějin Marobud a Sámo se v posledních dvou letech dostaly do širšího světového povědomí díky streamovacím platformám. Tvůrci historických seriálů šli naproti současným trendům i kontroverzím. V aktuálním německém pokračování Barbarů na Netflixu je drsný vládce Markomanů Marobud zobrazen jako skrytý gay či bisexuál.

Korektní úsvit českých dějin? Barbar Marobud jako gay, Sámo bez dvanácti žen

Česko
Malá obec na Prostějovsku chystá výstavu historických fotek a obrací se na širokou veřejnost s žádostí o pomoc. Na snímku starý hostinec z roku 1910.
Malá velikostí, ale významná svou historií. Vesnička Stínava se nachází na Prostějovsku a může se pyšnit jedním z nejstarších kostelů na Moravě. Podle pramenů sahá její historie do roku 1233. Letos by Stínavští rádi oslavili výročí 790 let od první zmínky o obci. Chybí jim ale v devadesátých letech ztracená obecní kronika se starými záznamy.
6 fotografií

Stínavští pátrají po ztracené obecní kronice, starých fotkách a dokumentech

Prostějovsko
Vrozená vada chodidel dítěte po užívání thalidomidu matkou v těhotenství.
Jako největší člověkem způsobená lékařská katastrofa v historii je označována aféra, která je spojovaná s lékem thalidomid. Stačila jedna jediná pilulka podaná v kritickém období těhotenství a po celém světě se začaly rodit postižené děti, z nichž téměř polovina brzy po porodu umírala. Lék si však s hrůznými účinky lékaři spojili až po dlouhých pěti letech.
6 fotografií

Tisíce postižených i četná úmrtí. Lék obsahující thalidomid se používá dodnes

Zdraví
Ilustrační foto.
Jedním z turistických taháků středních Čech se má letos stát vinařská turistika. Dosud o sobě vinařství dávala vědět především v době četných vinobraní, tradičně kolem přelomu léta a podzimu spojovaných nejen s vínem a burčákem, ale i s rozmanitým programem. Návštěvníkům toho ale mohou nabídnout mnohem víc. Včetně odkazu na bohatou historii, za níž se do středních Čech s oblibou jezdí - a na niž vinaři i často navazují.
12 fotografií

Za vínem a vinaři se má do středních Čech jezdit nejen z Prahy. Z daleka!

Z okolí
Jaromír Jágr 1990
Juniorské šampionáty hokejistů jsou na rozdíl od světových mistrovství dospělých přehlídkou toho nejlepšího. Ve své téměř 50leté historii mají řadu zajímavých příběhů, faktů a statistiky. Otestujte své dovednosti v kvízu, který je zaměřený právě na juniorské šampionáty. Prim v něm hrají reprezentanti Československa, později Česka. 

Kvíz: Znáte historii juniorských světových šampionátů hokejistů?

Hokej
Jaromír Jágr v roce 1990
Juniorské šampionáty hokejistů jsou na rozdíl od světových mistrovství dospělých přehlídkou toho nejlepšího. Ve své téměř 50leté historii mají řadu zajímavých příběhů, faktů a statistiky. Otestujte své dovednosti v kvízu, který je zaměřený právě na juniorské šampionáty. Prim v něm hrají reprezentanti Československa, později Česka. 

KVÍZ: Zajímavé příběhy i fakta. Znáte historii juniorských MS hokejistů?

Hokej
Chrudim již po dobu více než patnácti let ukazuje, jak futsal hrát umí. Znáte historii tohoto klubu?
/FOTOGALERIE/ Chrudim se zapsala výrazným písmem na sportovní mapu, nejen České republiky, díky futsalu. Chrudimský klub dokazuje po dobu posledních dvaceti let, že se z něj stal absolutní hegemon v tomto sportu. Již za několik dní startuje po vánoční pauze opět kolotoč zápasů, při kterých zabojují svěřenci trenéra Condeho o další titul. Proto si Deník pro Vás připravil kvíz, který prověří Vaše znalosti historie i současnosti chrudimského futsalového klubu. Jak moc velcí fanoušci jste?
28 fotografií

KVÍZ: Jak moc znáte historii i současnost chrudimského futsalového hegemona?

Ostatní sporty
Pochod kuřimských Sokolů obcí před 2. světovou válkou. V čele jde Oldřich Odehnal.
Počátky sokolské organizace v Kuřimi sahají až do roku 1899. Ta po pauze způsobené nejprve nacistickými a později komunistickými zákazy funguje úspěšně dodnes. Připomeňte si její historii na dobových fotografiích zejména ze dvacátých až čtyřicátých let minulého století, které jsou opatřené zasvěcenými popisky. Děkujeme za možnost zveřejnění kulturnímu středisku v Kuřimi, které historické snímky spravuje formou projektu Memoria, a Sylvii Laurincové za shrnutí historie kuřimského Sokola.
84 fotografií

Stavba sokolovny, cvičení, průvody. Nahlédněte do historie Sokola v Kuřimi

Čtenář reportér
Ragby v Ostravě slaví 75 let.
/FOTOGALERIE/ Je to již třičtvrtě století, kdy se v Ostravě začalo hrát ragby. Krátce po válce, v roce 1947, byl založen klub Sokol Vítkovické železárny. O 75 let později, již jako Sokol Mariánské Hory, existuje a funguje tradiční celek jako jediný ze dvou v Moravskoslezském kraji. „Je to notná dávka let, takřka už nejsou pamětníci,“ usmívá se Dalibor, Čech, aktuální prezident klubu.
9 fotografií

Ragby v Ostravě: historie bohatá, koníček na celý život má 75 let. Co bude dál?

Ostatní sporty
Podzemí vyhaslé Komorní hůrky se má v příštím roce otevřít pro širokou veřejnost.
Představit turistům a hostům region Česka a Bavorska z pohledu unikátní přírody, minerálních pramenů i historie. Takový je hlavní cíl unikátního přeshraničního projektu s názvem Brána do nitra země. V něm se spojily města Františkovy Lázně, Cheb a německý Fichtelberg. Na německé straně se v rámci tohoto projektu podařilo otevřít tehdejší železnorudný důl. V Chebu se pak podařilo upravit zarostlý prostor u bývalé plovárny na levém břehu přehradní nádrže Skalka a vznikl tu Goethův naučný lesopark. Spolu s tím se podařilo vybudovat návštěvnické centrum u Národní přírodní rezervace Soos. Posledním dílem projektu je zpřístupnění Goethovy štoly, což je podzemní chodba pod vyhaslou Komorní hůrkou pro širokou veřejnost. K tomu má dojít v příštím roce.
27 fotografií

Podzemí sopky se chystá pro širokou veřejnost. U Komorní hůrky bude i parkoviště

Chebsko
V Liberci si připomněli Den lidských práv.
/FOTO, VIDEO/ Růžena Košková-Krásná, která pocházela z Českého Dubu, se podobně jako další tisíce lidí stala obětí komunistického režimu a porušování lidských práv. Po vykonstruovaném monstrprocesu s Miladou Horákovou a spol. došlo v 50. letech 20. století k přenesení veřejných procesů do regionálních kulis. Jeden z takových proběhl i přímo v Liberci a vešel ve známost jako proces Kolín, Weiland a spol.
12 fotografií

Odsouzeným v 50. letech vrátili jména. V Liberci si připomněli Den lidských práv

Liberecko
Archeologický výzkum kaple hradu Cornštejn u Bítova na Znojemsku v těchto dnech prozatím skončil.
/FOTO, VIDEO/ Hlínu dolují skloněni na kolenou, když zvednou hlavu, narazí do kamenné zdi. Oděrky na rukou od tahání kamenů nepočítají. Jedině tak ale mohou archeologové objasnit historii zříceniny hradu Cornštejn nad Vranovskou přehradou u Bítova na Znojemsku. Tentokrát nadšenci a odborníci z Jihomoravského muzea ve Znojmě zaměřili svoji pozornost na zkoumání hradní kaple. Zájemci se také mohou těšit na novou unikátní knihu o výzkumech a historii hradu.
20 fotografií

Hrad Cornštejn u Bítova vydal nové poklady z historie. Ukrývaly se metr pod zemí

Znojemsko
Výstava je přístupná v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice až do jednatřicátého prosince.
Až do jednatřicátého prosince si zájemci prohlédnou v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice předvánoční výstavu. Zblízka se seznámí s do detailů zhotovenými leteckými modely z různého období světové historie a také modely lodí. „Vystavovatelem je člen našeho modelářského kroužku při společenském klubu praporčík Pavel Šugárek a přátelé,“ přiblížil za organizátory Bronislava Krejčí.
48 fotografií

FOTO: Tvoří modely letadel a lodí napříč historií, ve Vyškově vystavují modeláři

Vyškovsko