ŠTÍTEK: historie

Britská královna Alžběta II. a princ Charles
Tak jako si zesnulá britská královna Alžběta II. připsala na konto titul nejdéle vládnoucí panovnice v dějinách Spojeného království, ruku v ruce s tím získal jedno prvenství také její syn, současný král Karel III. Do historie se totiž zapsal jako nejdéle čekající následník. Se svou pozicí se přitom v určitých obdobích nesmiřoval snadno a dokonce údajně doufal v matčinu abdikaci. 
17 fotografií

Karel III. měl s Alžbětou spory, doufal v její abdikaci. Plán mu překazila Diana

Státy mimo EU
Kostel sv. Petra z Alkantary na jaře 2022.
Kostel sv. Petra z Alkantary je tuzemskou raritou, které se dostalo větší popularity vlastně až nedávno. O takzvané „české Pise“ věděli spíše jen místní. Kostel, pod nímž půda poklesla o téměř čtyřicet metrů kvůli poddolování, brali už jako součást okolí. Osamělý artefakt nyní zdánlivě skomírající městské části Karviná-Doly má přitom svou bohatou, i když ne vždy veselou historii.
10 fotografií

Je šikmější než věž v Pise. Přesto byl kostel v Karviné léta neviditelný

Doma
Poslední přehlídka liazek se v Mnichově Hradišti uskutečnila v září 2017 v rámci Sousedských slavností.
/FOTOGALERIE/ Do Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku se poslední květnový víkend sjede téměř osm desítek nákladních aut značky Liaz. Město si připomene 70 let od zahájení výroby nákladních aut Liaz v samostatném mnichovohradišťském závodě a 20 let od posledního smontovaného auta. Na 27. května připravuje pestrý doprovodný program, lidé budou moci navštívit například areál bývalého výrobního závodu, chystají se i divadelní představení. Radnice počítá s účastí několika tisíc lidí, řekl ČTK za město Martin Weiss.
18 fotografií

Do Mnichova Hradiště se sjedou auta Liaz, připomenou výročí bývalého závodu

Volný čas
 V úterý 18. dubna proběhla v lokalitě Bušohrad v katastru obce Broumy malá pietní akce, připomínající 155 let od narození Významného křivoklátského lesníka Rudolfa Maxery.
/FOTO/ Křivoklátské lesy jsou stále pojmem, který k sobě přitahuje pozornost odborné lesnické i široké laické veřejnosti, a v souvislosti s procesem vyhlašování národního parku Křivoklátsko jsou živým tématem i v politických kruzích. V úterý 18. dubna proběhla v lokalitě Bušohrad v katastru obce Broumy malá pietní akce, připomínající 155 let od narození Významného křivoklátského lesníka Rudolfa Maxery. 
3 fotografie

Nový pamětní kámen: Rudolf Maxera se zapsal do historie křivoklátských lesů

Čtenář reportér
Před rokem basketbalisté Karviné ztroskotali v semifinále druholigové skupiny C na BK Opava B, který pak postoupil do I. ligy.
/FOTOGALERIE/ Čtvrtfinále s Třebíčí zvládli parádně (93:60 a 146:81), po něm si basketbaloví Sokoli z Karviné trochu odpočinuli a o víkendu jdou znovu do boje. Čeká je velká výzva v podobě čtvrtého semifinále play-off II. ligy v historii klubu. Třikrát bylo konečnou stanicí, letos by rádi doletěli do finále. K postupu ovšem potřebují zdolat brněnské Žabovřesky a také vydatnou podporu fanoušků.
21 fotografií

Basketbaloví Sokoli z Karviné touží přepsat historii. Doletí poprvé do finále?

Ostatní sporty
Brankář Baníku Ostrava Jiří Letáček.
/UVNITŘ VÝČET STATISTIK VĚTŠINY GÓLMANŮ BANÍKU/ Tři zápasy, sedm bodů, dvě nuly, jediný obdržený gól. Několik skvělých zákroků. Fotbalový brankář Jiří Letáček si sice na ligovou šanci v ostravském Baníku musel více než půl roku počkat, když ji ale dostal, naplno toho využívá. Deník se ohlédl do historie, jak si ze statistického hlediska v úvodu ligového angažmá v A-týmu slavného slezského klubu vedly jiné osobnosti. I ty největší. Výsledek? Rodák z Pardubic se zařadil k nejlepším.
62 fotografií

Ligový start gólmanů v Baníku od 30. let: Letáček před legendami. Kdo je lepší?

FORTUNA:LIGA
Autogramiada před derby
Velký den. Poprvé na novém stadionu, který nese název CFIG Arena, se představí domácí Pardubice proti největšímu rivalovi z Hradce Králové. Takový svátek fotbalu si zaslouží pozornost i mimo fotbalový trávník a pardubický klub se tak rozhodl uspořádat dnes od 15. hodin autogramiádu se všemi hráči A týmů se zajímavým moderovaným programem. Vyjma podpisů si fanoušci budou moct odnést i nevšední zážitek z pohledu do historie a bude také zahájen prodej jednotlivých vstupenek.

Poprvé doma proti Votrokům. Pardubice chystají autogramiádu i pohled do historie

FORTUNA:LIGA
Hokejisté Vítkovic (v modrém) při šestém semifinále play off extraligy v Hradci Králové.
/FOTOGALERIE/ Jediný krok jim chybí k obdivuhodnému úspěchu. Hokejisté Vítkovic zvítězili ve čtvrtečním déle než šest hodin trvajícím 6. semifinále play-off extraligy na ledě Hradce Králové 2:1 ve čtvrtém prodloužení, sérii srovnali na 3:3 a vynutili si rozhodující sedmý zápas, který se bude hrát v sobotu v Ostravě. Svěřenci trenéra Miloše Holaně se v něm pokusí jako první tým v historii vyřazovacích bojů tuzemské nejvyšší soutěže dokonat obrat z 0:3 na 4:3.
51 fotografií

Vítkovice vrátily semifinále do Ostravy! Nejdelší zápas historie rozhodl Lakatoš

Hokej
Extraliga - semifinále play off, 6. zápas: Mountfield Hradec Králové - Vítkovice Ridera.
Never ending story! Hradečtí hokejisté v semifinálové sérii s Vítkovicemi nevyužili třetí mečbol, když v šestém utkání na domácím ledě prohráli po nejdelším zápase v historii extraligy 1:2 až ve čtvrtém prodloužení. Rozhodující branku zaznamenal v oslabení v čase 138:51 Dominik Lakatoš. Ridera se dotáhla z 0:3 na 3:3 a o postupujícím do finále tak bude muset rozhodnout poslední sedmý duel. Ten se v Ostravě hraje v sobotu od 15.30.
5 fotografií

Náskok se rozplynul! Lakatoš v čase 138:51 rozhodl nejdelší zápas historie

Hokej
Radost hokejistů Vítkovic
Šest hodin a dvacet minut fárali vítkovičtí hokejisté v šestém semifinále play-off na ledě Hradce Králové, než krátce před půlnocí urvali vítězství. V čase 138:51 vstřelil kapitán Dominik Lakatoš v oslabení gól na 2:1 a vynutil si rozhodující sedmý mač. Byl to historický okamžik. Šlo totiž o nejdelší zápas v nejvyšší tuzemské soutěži. Nejen v Česku, ale i ve světě přitom nejsou maratonské bitvy na ledě zase až takovou raritou.
5 fotografií

Extraliga hlásí nejdelší zápas historie. Hokejové maratony ale nejsou raritou

Hokej
Radost hokejistů Vítkovic
Šest hodin a dvacet minut fárali vítkovičtí hokejisté v šestém semifinále play-off na ledě Hradce Králové, než krátce před půlnocí urvali vítězství. V čase 138:51 vstřelil kapitán Dominik Lakatoš v oslabení gól na 2:1 a vynutil si rozhodující sedmý mač. Byl to historický okamžik. Šlo totiž o nejdelší zápas v nejvyšší tuzemské soutěži. Nejen v Česku, ale i ve světě přitom nejsou maratonské bitvy na ledě zase až takovou raritou.
5 fotografií

Nejdelší zápas. Extraliga má nový rekord. A zase u toho jsou Vítkovice!

Hokej
Jindřich Trpišovský
Fotbalová Slavia se dohodla s trenérem Jindřichem Trpišovským na prodloužení smlouvy. Sedmačtyřicetiletý kouč podepíše v pátek po otevřeném podvečerním tréninku na stadionu v Edenu před sobotním ligovým derby na Spartě nový tříletý kontrakt. Původní smlouva měla trvat do 30. června s následnou dvouletou opcí, kterou obě strany po vzájemné dohodě nevyužily a uzavřou nový kontrakt. Pražský klub o tom informoval na svém webu.
8 fotografií

Trpišovský zůstane ve Slavii další tři roky. S týmem se dohodl na prodloužení

FORTUNA:LIGA
David Filipi zatížil konto Poličky třemi brankami a stal se Kanonýrem víkendu!
Po patnácti odehraných kolech je nováček 1.A třídy z Prosetína na první příčce tabulky s náskokem čtyř bodů na České Heřmanice (ty však mají o jeden zápas odehráno méně. Skvěle rozjetou sezonu budou chtít v Prosetín dotáhnout do konce, získat historický postup do krajského přeboru a zapsat se tak do historie klubu! To tvrdí i David Filipi, který se v posledním zápase s Poličkou blýskl třemi góly a dvě asistencemi, čímž se stal naším Kanonýrem víkendu! 

Cíl Davida Filipiho s Prosetínem? Přepsat historii!

Okresy
Jídlo se u stolu sdílelo jako ve Vietnamu. Do misky si každý nabral, na co měl chuť.
V restauraci Bambus se v pátek 31. března sešlo dvacet lidí, aby zažili, jak se ve Vietnamu slaví příchod lunárního Nového roku neboli svátek Tết. Mladí Vietnamci zapojení v evropském solidárním projektu Roots of the Future jim vyprávěli, jak na Tết vzpomínají jejich rodiče a jaké zvyky se s ním pojí. Součástí akce bylo speciální sváteční menu a soutěž o ceny.
7 fotografií

Češi a Vietnamci v Budějovicích oslavili lunární Nový rok

Čtenář reportér
Radnice v Kladně.
Statutární město Kladno je největším městem Středočeského kraje a třináctým největším městem České republiky. Je známo pro těžbu černého uhlí i výrobu oceli v minulosti a výchovu hokejistů. Jak dobře znáte historii svého města? Vyzkoušejte náš kvíz.

KVÍZ: Jak dobře znáte historii Kladna a jeho památek?

Kladensko
Radost chomutovských basketbalistek.
Čtvrtfinále Chance ŽBL se za stavu 2:0 pro chomutovské basketbalistky přesunulo zpět pod vrcholky Krušných hor, což znamenalo jediné. Případná výhra by Levhartice poprvé v historii posunula do semifinále. To se díky trojce Satoranské necelé dvě vteřiny před koncem prodloužení povedlo, takže svěřenkyně Jozefa Rešetára po výsledku 79:78 vyzvou v další kole Žabiny v případě, že USK Praha potvrdí v sérii se Slovankou svou dominanci v domácí nejvyšší soutěži, jelikož Hradec Králové vyřadil po základní části třetí KP Brno.

Levhartice přepsaly historii! Slavii složily v prodloužení a jsou v semifinále

Basketbal
Procházka Posázavskou stezkou podél trampských osad vedená Michaelem Antonym 19. března 2023.
/FOTO, VIDEO/ V mimořádné kondici byli mnozí z trampů, kteří před sto a více lety houfně vyráželi k Sázavě. Co přispělo k tomu, že hned několik jich ve své době slavilo úspěchy i na olympijských hrách. I to vyprávěl předposlední březnovou neděli početným posluchačům Michael Antony neboli kamarád Tony, dlouholetý šéfredaktor několika trampských časopisů i serveru Trampský magazín. A také autor čerstvě vydané publikace Tramping – již prakticky rozebrané.
100 fotografií

Posázavská stezka má historii plnou úžasných příběhů, dokázal posluchačům Tony

Z okolí
Pořad Přepište dějiny míří do Chomutova
Současná doba nabízí nepřeberné množství poslechových relací, takzvaných podcastů. Upřímně řečeno, není vůbec lehké se v tom velkém množství orientovat. Přesto z tohoto širokého spektra vystupuje určitá skupina pořadů, které ty ostatní převyšují popularitou. Ta však není založena na známosti interpretů, ale na kvalitě jejich práce, tedy na kvalitě jejich podcastu. A k této skupině bez debat patří pořad Přepište dějiny.

Přepište dějiny v Chomutově. Známý podcast zamíří ke sv. Kateřině

Čtenář reportér
Berounští medvědi Kuba a Matěj.
Beroun je královské město ležící na soutoku Berounky a Litavky, město s mnoha památkami a zajímavou historií, ke kterému patří neodmyslitelně i medvědi, na městském znaku i na Městské hoře. Kolik toho víte o svém městě? Vyzkoušejte si náš kvíz.

KVÍZ: Jak znáte Beroun, jeho historii a zajímavosti?

Berounsko