ŠTÍTEK: historie

Podzemí vyhaslé Komorní hůrky se má v příštím roce otevřít pro širokou veřejnost.
Představit turistům a hostům region Česka a Bavorska z pohledu unikátní přírody, minerálních pramenů i historie. Takový je hlavní cíl unikátního přeshraničního projektu s názvem Brána do nitra země. V něm se spojily města Františkovy Lázně, Cheb a německý Fichtelberg. Na německé straně se v rámci tohoto projektu podařilo otevřít tehdejší železnorudný důl. V Chebu se pak podařilo upravit zarostlý prostor u bývalé plovárny na levém břehu přehradní nádrže Skalka a vznikl tu Goethův naučný lesopark. Spolu s tím se podařilo vybudovat návštěvnické centrum u Národní přírodní rezervace Soos. Posledním dílem projektu je zpřístupnění Goethovy štoly, což je podzemní chodba pod vyhaslou Komorní hůrkou pro širokou veřejnost. K tomu má dojít v příštím roce.
27 fotografií

Podzemí sopky se chystá pro širokou veřejnost. U Komorní hůrky bude i parkoviště

Chebsko
V Liberci si připomněli Den lidských práv.
/FOTO, VIDEO/ Růžena Košková-Krásná, která pocházela z Českého Dubu, se podobně jako další tisíce lidí stala obětí komunistického režimu a porušování lidských práv. Po vykonstruovaném monstrprocesu s Miladou Horákovou a spol. došlo v 50. letech 20. století k přenesení veřejných procesů do regionálních kulis. Jeden z takových proběhl i přímo v Liberci a vešel ve známost jako proces Kolín, Weiland a spol.
12 fotografií

Odsouzeným v 50. letech vrátili jména. V Liberci si připomněli Den lidských práv

Liberecko
Archeologický výzkum kaple hradu Cornštejn u Bítova na Znojemsku v těchto dnech prozatím skončil.
/FOTO, VIDEO/ Hlínu dolují skloněni na kolenou, když zvednou hlavu, narazí do kamenné zdi. Oděrky na rukou od tahání kamenů nepočítají. Jedině tak ale mohou archeologové objasnit historii zříceniny hradu Cornštejn nad Vranovskou přehradou u Bítova na Znojemsku. Tentokrát nadšenci a odborníci z Jihomoravského muzea ve Znojmě zaměřili svoji pozornost na zkoumání hradní kaple. Zájemci se také mohou těšit na novou unikátní knihu o výzkumech a historii hradu.
20 fotografií

Hrad Cornštejn u Bítova vydal nové poklady z historie. Ukrývaly se metr pod zemí

Znojemsko
Výstava je přístupná v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice až do jednatřicátého prosince.
Až do jednatřicátého prosince si zájemci prohlédnou v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice předvánoční výstavu. Zblízka se seznámí s do detailů zhotovenými leteckými modely z různého období světové historie a také modely lodí. „Vystavovatelem je člen našeho modelářského kroužku při společenském klubu praporčík Pavel Šugárek a přátelé,“ přiblížil za organizátory Bronislava Krejčí.
48 fotografií

FOTO: Tvoří modely letadel a lodí napříč historií, ve Vyškově vystavují modeláři

Vyškovsko
Kniha Pavla Liptáka mapuje historii fotbalu v Podharti od začátku SK Amatérů v roce 1925 až po zánik Tiby v roce 1974.
Smutný pohled se už nějaký ten rok nabízí na bývalé fotbalové hřiště v královédvorské Podharti. Velkou část pozemku odkoupil soukromý subjekt a návrat organizovaného sportovního vyžití je zde v nedohlednu. O to cennější je nová kniha „Historie fotbalové Tiby Dvůr Králové nad Labem“, kterou v těchto dnech uvádí na trh její autor Pavel Lipták

Fotbalové hřiště v Podharti chátrá, ale dočkalo se knihy. Mapuje jeho historii

Okresy
Pardubičtí hokejisté se po neobyčejné otočce v samotném závěru utkání s Brnem ocitli v extázi.
GLOSA/ Plný dům. Pardubičtí hokejisté táhli před utkáním s Brnem šňůru dvanácti vítězství. Není tedy divu, že enteria arena byla našlapána do posledního místa. S nadsázkou se dá říct, že to nebyl jediný objekt v Pardubicích, kde bylo plno. Po zápase s Brnem totiž praskalo ve švech také oddělení kardiologie. Na druhou stranu na očním se mohli lékaři nudit… Dynamo zvítězilo 4:3 po samostatných nájezdech, když ještě minutu a vteřinu před koncem prohrávalo o dvě branky. A pak už to byla jen pastva pro pardubické oči.
3 fotografie

Dynamo lámalo srdce. Na kardiologii praskala čekárna ve švech

Hokej
Karel IV. na fragmentu Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi
Vždy je důležité vyzkoušet všechny prostředky před železem, psal český král a římský císař Karel IV. ve svém pozdějším věku v dopise básníkovi a humanistovi Francesku Petrarkovi. Přesto však musel svou první velkou bitvu vybojovat už ve svých šestnácti letech. A třebaže pod ním zabili jeho koně a jeho samotného zranili do ramene, dokázal v ní i zvítězit. Ani pořádně nevěděl jak…
9 fotografií

První bitva Karla IV.: Koně mu zabili, jeho zranili. Přesto v šestnácti zvítězil

Česko
Dana Habayeb
Na její zemi se valí v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím světa kritika ze všech stran, Katařanka Dana Habayeb to však vnímá jako křivdu, za kterou může především neinformovanost Západu. „Katar je extrémně čistá a bezpečná země,“ tvrdí v rozhovoru pro Deník s tím, že letošní šampionát se určitě zařadí mezi nejlepší v historii.
7 fotografií

Kritika MS? Štvaní médií, říká fanynka z Kataru. Západ je nevzdělaný, nezná svět

MS ve fotbale 2022
Sálih Šahrí (vpravo) skóruje
Fotbalisté Saúdské Arábie na mistrovství světa senzačně porazili Argentinu 2:1. Velkého favorita skupiny C i celého šampionátu zaskočili skvělým vstupem do druhého poločasu, kterým odpověděli na gól hvězdného Lionela Messiho z penalty z desáté minuty. Sálih Šahrí ve 48. minutě přes Cristiana Romera přesně zakončil na zadní tyč, o pět minut později se Násir Davsárí přesnou střelou z hranice vápna trefil do horního rohu branky.

První šok na MS. Fotbalisté Saúdské Arábie senzačně porazili Messiho Argentinu

MS ve fotbale 2022
Obnovená oldřichovská hrobka a její žehnání.
Oldřichov v Hájích má podobně jako další obce ležící v pohraničí česko-německou historii, do níž se významně zapsal odsun německého obyvatelstva. Po něm většinou zůstaly německé hrobky, na kterých se postupně podepisuje zub času. Příběh hrobky německé rodiny Neuhäuser-Berger v Oldřichově se stal výjimkou a díky iniciativě spolku Živo v Hájích se dočkal po šesti letech usilovné práce kompletní obnovy.
21 fotografií

Parta nadšenců obnovila oldřichovskou hrobku, slavnostně ji předala obci

Liberecko
Obnovená oldřichovská hrobka a její žehnání
Oldřichov v Hájích na Liberecku má podobně jako další obce ležící v pohraničí česko-německou historii, do níž se významně zapsal odsun německého obyvatelstva. Po něm většinou zůstaly německé hrobky, na kterých se postupně podepisuje zub času. Příběh hrobky německé rodiny Neuhäuser-Berger v Oldřichově se stal výjimkou a díky iniciativě spolku Živo v Hájích se dočkal po šesti letech usilovné práce kompletní obnovy.
21 fotografií

Parta nadšenců obnovila oldřichovskou hrobku. Slavnostně ji předala obci

Regiony
Dějištěm příštího šampionátu bude na sklonku roku 2022 Katar.
Vyrazit na populární mistrovství světa ve fotbale a sledovat, jak vaše země válčí s těmi největšími hvězdami o vzácný pozlacený artefakt? Doslova scénář jako z pohádky. Jenže takový snový zájezd na Blízký východ, kde už v neděli odstartuje dlouho očekáváný světový šampionát, přijde fotbalové fanoušky hodně draho. Vůbec nejvíce v historii slavných turnajů. A to ve všech ohledech.

Výlet do katarského luxusu? Pro mnoho fanoušků naprosto nemyslitelná záležitost

MS ve fotbale 2022
Pamětníci a nadšenci si připomněli výročí ukončení provozu na staré Tišnovce.
Pamětníci a milovníci železniční historie si letos připomněli šedesáté výročí ukončení provozu na trati zvané stará Tišnovka, která vedla přes brněnské Zábrdovice. Při té příležitosti skupina nadšenců v květnu uspořádala vzpomínkovou akci, vydala knihu a natočila film. Protože zájemců bylo tolik, že se všichni nedostali na promítání premiéry filmu, konalo se toto pondělí pokračování. Za informace o akci a tomu, co jí předcházelo, děkujeme jednomu z organizátorů Ivovi Pallichovi a za krásné fotografie Tomovi Karolovi.
58 fotografií

Pamětníci a nadšenci si připomněli výročí ukončení provozu na staré Tišnovce

Čtenář reportér
Vyhlášení vítězů hudební ankety Český slavík, 12. listopadu 2022, Praha. Vítězové kategorie nejlepší zpěvačka a zpěvák Lucie Bílá a Marek Ztracený
Českého slavíka letos získali Marek Ztracený, Lucie Bílá a kapela Kabát. Do síně slávy vstoupil Jiří Suchý. Vítězové jubilejního 60. ročníku hudební ankety si ocenění převzali v pražském Foru Karlín. Do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo rekordních 2 110 364 hlasů. Nejvíce jich obdržela Bílá, která se tak stala i Absolutním slavíkem.
12 fotografií

Bílá, Ztracený a skupina Kabát. Jubilejní ročník ankety Český slavík zná vítěze

Hudba
Z bývalé márnice v Braňanech bude expozice o historii obce.
Původně se používala ke krátkodobému umístění těl nebožtíků do doby, než je důstojně pohřbí do země vedle kaple. Nyní je malá márnice starého braňanského hřbitova prázdná a bez funkce. Ve dvou čistých a vymalovaných místnostech stojí jen několik náhrobních desek, kamna, štafle, štokrle a pár dalších věcí. Dlouhodobé ticho by však v blízké budoucnosti mohly vystřídat kroky prvních návštěvníků.
5 fotografií

V márnici bude expozice o vsi ze 13. století. Na Mostecku to není ojedinělé

Mostecko