ŠTÍTEK: historie

Továrna společnosti Jawa Moto na Brodcích, místní části Týnce nad Sázavou.
V roce 1929, konkrétně 17. srpna, si Zbrojovka ing. F. Janeček nechala v Praze zaregistrovat novou ochrannou známku. Stalo se tak přesně v půl jedenácté dopoledne a šlo o název složený ze čtyř písmen. „JA“ na počátku pocházelo ze jména Františka Janečka, zbývající „WA“ dodala německá značka Wanderer, od níž český továrník koupil licenci na výrobu jejího typu motocyklu.
43 fotografií

Pérák, Kývačka, Panelka... Legendární JAWA slaví skoro 100 let

Zprávy
Tam, kde je dnes parkoviště před sokolovnou, stával tento hospodářský objekt. Vpravo je vidět ohrazení pernštýnského zámku. Stavba prostějovské sokolovny začala na jaře 1907.
Takoví jsme byli. Tak se jmenuje seriál o starém Prostějově, který před více než deseti lety zaznamenal velký ohlas ze strany čtenářů Prostějovského deníku. Vycházel pravidelně každý týden v jeho tištěném vydání. Redakce se v roce 2024 rozhodla oprášit archiv a fotografie se zasvěceným komentářem odborníků ze Státního okresního archivu v Prostějově znovu zveřejnit. Tentokrát na svém webu. Podívejte se, jak a kde žili a čemu se v životě věnovali naši předkové ve městě a okolí.

Takoví jsme byli. Vzpomínky na starý Prostějov: Než se postavila sokolovna

Prostějovsko
18. kolo hokejové extraligy: HC HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 4. listopadu 2022 v Ostravě. (vpravo) Jan Buchtele ze Sparty.
11 sezon, 505 extraligových zápasů a 263 kanadských bodů. Taková je bilance hokejového útočníka Jana Buchteleho v dresu pražské Sparty. Víc už ale třiatřicetiletý forvard svoje čísla za klub z hlavního města nerozšíří. Po neúspěšném semifinále proti Třinci se s klubem rozloučil a pokračovat bude na jiné adrese. „Ve Spartě jsem byl strašně rád. Je mi líto, že jsem nedokázal ani jednou udělat zlatou tečku,“ líčí zkušený hokejista v emotivním rozhovoru na klubovém webu.
69 fotografií

V kariéře bych nic neměnil, říká loučící se Buchtele. Chybí mu jen zlatá tečka

Hokej
18. kolo hokejové extraligy: HC HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 4. listopadu 2022 v Ostravě. (vpravo) Jan Buchtele ze Sparty.
11 sezon, 505 extraligových zápasů a 263 kanadských bodů. Taková je bilance hokejového útočníka Jana Buchteleho v dresu pražské Sparty. Víc už ale třiatřicetiletý forvard svoje čísla za klub z hlavního města nerozšíří. Po neúspěšném semifinále proti Třinci se s klubem rozloučil a pokračovat bude na jiné adrese. „Ve Spartě jsem byl strašně rád. Je mi líto, že jsem nedokázal ani jednou udělat zlatou tečku,“ líčí zkušený hokejista v emotivním rozhovoru na klubovém webu.
69 fotografií

V kariéře bych nic neměnil, říká loučící se Buchtele. Chybí mu jen zlatá tečka

Hokej
Historik Unai Eguia Bizkarralegorra
Po téměř osmdesáti letech se na světlo dostávají příběhy Španělů, kteří skončili v koncentračním táboře v Hradištku nedaleko Prahy. Domů se už nikdy nedostali a jejich rodiny neměly o jejich osudech ani ponětí. Začal ale po nich pátrat padesátiletý Unai Eguia Bizkarralegorra, který vyučuje výtvarné a audiovizuální umění v baskickém Bilbau. „Je to část historie, kterou je třeba oprášit,“ říká.
6 fotografií

Přeživší Španělé z Hradištka měli být vyhlazeni, říká historik

Česko
Pojizerský Pacifik zabodoval. Je nejlepším turistickým produktem roku 2024
Destinační společnost pro turistickou oblast Krkonoše opět sklízí úspěchy. Jen necelý měsíc poté, co si převzala Velkou cenu cestovního ruchu za produkt Pohádkové Krkonoše, zabodovala tentokrát v soutěžní přehlídce turistiko-propagačních materiálů, která proběhla v rámci veletrhu cestovního ruchu REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY v Lysé nad Labem.

Pojizerský Pacifik zabodoval. Je nejlepším turistickým produktem roku 2024

Z okolí
Druhá verze klasické deskové hry Scrabble - Rozehraj to víc! je kooperativní, rychlejší a víc neformální.
Způsob, jakým používáme slova, se mění a stejně tak se mění desková hra Scrabble, která představila druhou verzi této klasické deskové hry Scrabble – Rozehraj to víc!: kooperativní, rychlejší a víc neformální verze této ikonické hry, a to akorát včas k Mezinárodnímu dni Scrabble, který se slavil 13. dubna. Je to poprvé v celé 75leté historii hry Scrabble, kdy došlo k tak významné změně této klasické hry.
9 fotografií

Nová verze slavné hry Scrabble. Změna přichází po 75 letech

Hobby
Muzeum Náchodska.
Muzeum Náchodska pro vás v dubnu chystá celou řadu zajímavých akcí a výstav. Těšit se můžete například na výtvarný workshop k výstavě U nás, přednášku o lidové zbožnosti a historii loutkářství nebo na první workshop v přírodě v rámci projektu Živoucí pomezí. Připraveného je toho pro vás ale daleko víc!

Muzeum Náchodska zve na celou řadu zajímavých akcí a výstav

Čtenář reportér
Hokejisté Třince postoupili do finále extraligy.
Popáté v řadě se mohou stát šampiony. Hokejisté Třince vyhráli nedělní maratónské rozhodující 7. semifinále play-off extraligy na ledě pražské Sparty 3:2 v prodloužení, když srovnali pouhých 55 vteřin před koncem třetí třetiny. Sérii otočili jako první v historii vyřazovacích bojů nejvyšší domácí soutěže z 0:3 na 4:3 a o titul si to od úterý 16. dubna rozdají s Pardubicemi.
16 fotografií

Třinec přepsal na Spartě po dalším obratu historii. Zabojuje o pátý titul v řadě

Hokej
Sparta Praha - Třinec 2:3 ve 4. prodl. (7. semifinále play-off extraligy - 13. 4. 2024). Útočník Ocelářů Miloš Roman právě vstřelil postupový gól.
/FOTOGALERIE/ Popáté v řadě se mohou stát šampiony! Hokejisté Třince vyhráli sobotní popolední maratónské rozhodující 7. semifinále play-off extraligy na ledě pražské Sparty 3:2 ve čtvrtém prodloužení, když srovnali pouhých 55 vteřin před koncem třetí třetiny. Sérii otočili jako první v historii vyřazovacích bojů nejvyšší domácí soutěže z 0:3 na 4:3 a o titul si to od úterka 16. dubna rozdají s Pardubicemi.
20 fotografií

Třinec přepsal v Praze po dalším obratu historii a zabojuje o pátý titul v řadě

Hokej
Ve čtvrtek 12. dubna 1934 vypukla v Toledo Electric Auto-Lite dvouměsíční stávka, v jejímž průběhu došlo i k pětidenní bitvě šesti tisíc stávkujících s příslušníky Národní gardy Ohia. Dva demonstranti přišli o život a přes 200 jich bylo zraněno
Před 90 lety, ve čtvrtek 12. dubna 1934, začala v americkém Toledu v Ohiu velká stávka ve společnosti Electric Auto-Lite kvůli mzdám a kvůli uznání tamějších odborů. Stávka, která nakonec skončila až začátkem června, vyvrcholila brutální pětidenní bitvou s Národní gardou, která si vyžádala dva lidské životy. Mnozí historici považují tuto stávku za jednu z nejdůležitějších v historii Spojených států amerických.
16 fotografií

Jedna z nejzásadnějších stávek v historii USA vyvrcholila bitvou a dvěma mrtvými

Historie
Český historik Roman Kodet působil jako odborný konzultant seriálu Šógun, který je k vidění na Disney+
Uznávaný japanolog Roman Kodet působil jako odborný konzultant seriálu Šógun, který na streamech Disney+ a Hulu lámal rekordy, když během prvních šesti dnů od uvedení zaznamenal celosvětově devět milionů zhlédnutí. Náš historik se podílel na přípravě propagačních materiálů v rámci Česka, komunikaci s médii a influencery. Jeho spolupráce obnášela i konzultace pro tým, který seriál propagoval, a poskytl řadu rozhovorů. „V tomto ohledu to byla pro mne jako akademika nová zkušenost a možnost nahlédnout do zákulisí toho, jak propagace a uvedení takto medializovaného díla probíhá,“ řekl v rozhovoru pro Deník odborník na japonskou historii.

Čech, který se podílel na seriálu Šógun: Chování postav odpovídá realitě

Film a televize
Sokolov má velké plány s klášterem. Má se stát turistickým bodem.
Svatby, přednášky, výchozí bod naučné stezky, otevření a napojení areálu na páteřní cyklostezku, revitalizace zahrady, vyřešení parkování, nová dlažba a zeleň jako v historii, půjčení kdysi sokolovských svazků v latině, nové webové stránky, zpřístupnění podkroví i sklepů, turistický vláček a mnoho dalšího. To vše má Sokolov v plánu s areálem tamního kapucínského kláštera u Starého náměstí, který městu patří. Pro inspiraci se bylo vedení města podívat v Praze na klášter stejného řádu. V mnohých věcech jsou totiž tyto kláštery totožné.
7 fotografií

Sokolov má velké plány s klášterem. Má se stát turistickým bodem

Sokolovsko
Ivan Foletti
/ROZHOVOR/ Historik umění Ivan Foletti působí na Masarykově univerzitě v Brně jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Specializuje se na studium historiografie umění Byzance a na studium raně křesťanských památek umění Milána, Říma a Konstantinopole v období pozdní antiky a raného středověku. Je autorem nebo spoluautorem desítek odborných publikací, z nichž zatím poslední s názvem "Ženy u oltáře?" mu vyšla na konci loňského roku.

Historik umění Ivan Foletti: My lidé milujeme příběhy

Čtenář reportér
Prameník s Idou v Náchodě - Bělovsi.
Lidé v Náchodě budou moci opět po letech popíjet oblíbenou a léčivou kyselku Idu. Chystá se slavnostní otevření prameníku v areálu Velkých lázní u řeky Metuje v Bělovsi. Nemá chybět ani požehnání pramene. Město Náchod získalo začátkem loňského roku ochranné známky a je tedy jediným oprávněným uživatelem vody z vrtů IDA. Opětovné otevření prameníku, jehož historie sahá do třicátých let minulého století, je dalším významným krokem k obnově lázeňství. A na světě jsou i další plány.

V prameníku opět poteče legendární Ida a kolonádě se vrátí historická podoba

Náchodsko
RC Truck Fest 2024 v Českých Budějovicích.
První vyjížďky motorek a veteránů. A k tomu i různé jarní závody, soutěže, výstavy či burzy. Letošní sezona motoristických akcí už se naplno rozjíždí. Pokud obdivujete krásu aut a motorek, můžete se těšit. Nabídka auto-moto akcí se postupně rozrůstá a velikonoční víkend přináší vskutku pestrou nabídku. V našem tradičním přehledu tipů určitě najdete takovou událost, která vás zaujme. 
38 fotografií

Tipy na auto-moto akce: První jarní vyjížďky motorkářů i srazy veteránů jsou zde

Automagazín
Na snímku Milan Duhan dává druhý gól, vítkovický Lubomír Vlk se snaží akci zabránit marně.
Přesně tři dekády uplynuly 27. března 2024 ode dne, kdy fotbalová Ostrava viděla v nejvyšší soutěži poslední derby dvou tehdy nesmiřitelných městských rivalů. Na jedné straně na poháry útočící Baník, na druhé do druhé ligy pomalu mířící Vítkovice, které už jen nostalgicky vzpomínaly na dřívější slávu a osm let starý mistrovský titul. Podle toho to také dopadlo, favorit před pěti tisíci diváky zvítězil na Bazalech 5:0. „Byla to jednoznačná záležitost,“ vybavuje si historik Roman Popek, který byl tehdy i na stadionu.
3 fotografie

Třicet let od ligového derby v Ostravě: sudí Berbr, sólo Hýravého a drtivý Baník

FORTUNA:LIGA
Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě. Foto: Jaromír Tomčík
Skupina 40 studentů a 4 pedagogů ze Střední odborné školy podnikání a obchodu se nedávno vrátila z fascinujícího putování po evropských metropolích, které zahrnovalo návštěvy Štrasburku, Lucemburku, Bruselu, Maastrichtu, Mohuče a Frankfurtu nad Mohanem. Tato šestidenní cesta na počátku března byla nejenom příležitostí k objevování nových kultur a historie, ale také k posílení vzdělávacích dovedností o Evropské unii.
29 fotografií

Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě

Čtenář reportér
Sál tachovského kina Mže je při každé prezentaci starých fotek zcela zaplněný.
Když se řekne historie, vybaví se v tomhle slově každému z nás něco jiného. Pro někoho je to třeba už včerejšek, pro jiného posledních pár let. A pak jsou lidé, pro které se tak trochu stalo tohle slovo koníčkem, kterému věnují hodně svého volného času. Tak si lze také vysvětlit to, co už nějaký čas připravují měsíc co měsíc Aleš Santner s kolegou Slavomírem Kozákem pro občany Tachova. A nejen pro ně…

Tachovským kinem Mže kráčí historie

Čtenář reportér