ŠTÍTEK: historie

Berounští medvědi Kuba a Matěj.
Beroun je královské město ležící na soutoku Berounky a Litavky, město s mnoha památkami a zajímavou historií, ke kterému patří neodmyslitelně i medvědi, na městském znaku i na Městské hoře. Kolik toho víte o svém městě? Vyzkoušejte si náš kvíz.

KVÍZ: Jak znáte Beroun, jeho historii a zajímavosti?

Berounsko
Rekonstrukce byla velmi náročná. Areál se otevře pro veřejnost 1. dubna.
/FOTO, VIDEO/ Když Václav Karas zjistí, že se Helena trápí, koupí jí jezdeckého koně. Tato scéna seriálu Cirkus Humberto bude k vidění v neděli v jedenáctém dílu nazvaném Útěk. Filmaři ho natáčeli v hřebčínu v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Areál prošel od března 2021 rozsáhlou rekonstrukcí za 90 milionů korun a lidé ho budou moci navštívit už 1. dubna.
6 fotografií

Hřebčín v Heřmanově Městci vstal z mrtvých. Bude k vidění v Cirkusu Humberto

Zprávy
Baseballový klub Draci Brno potvrdil svou dlouhodobou dominanci a po skalpu brněnských Hrochů oslavil třiadvacátý titul
Od roku 1993 se hraje česká baseballová extraliga a pouze čtyřikrát v historii putoval mistrovský titul mimo Brno. Třikrát jej získal celek Arrows Ostrava, jednou Kotlářka Praha. Na jihu Moravy se o zlato podělily dva kluby, i když dost nerovným dílem: tři prvenství slavila Technika Brno a třiadvacet jich má ve sbírce velkovýrobna na tituly – Draci Brno.
19 fotografií

Velkovýrobna na baseballové tituly? Brněnští Draci jich v extralize získali 23

Ostatní sporty
Děsivá mučírna v Lednici. V tomto muzeu běhá mráz po zádech
Návštěvníci Lednice na Moravě obvykle obdivují krásu zdejšího zámku, parku a dalších zajímavostí v okolí. Mohou ale nahlédnout i do temné stránky z historie lidstva, tedy do světa útrpného práva a mučení. Na odvážné návštěvníky čeká více než 250 dobových nástrojů, 70 procent z nich jsou navíc originály. Za tip na výlet děkujeme Miloši Ruferovi.
24 fotografií

Temná stránka historie? V děsivé mučírně v Lednici běhá mráz po zádech

Čtenář reportér
V Milevsku bude výstava Igráčků
Legendární Igráček, který nedávno získal ocenění „Nejdůvěryhodnější značka roku 2022“, je od neděle 5. března hlavním hrdinou Milevského muzea. Jeho pracovníci pro své návštěvníky připravili ve spolupráci s firmou EFKO-karton, Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně další zastávku putovní výstavy s názvem Fenomén Igráček.

Legendární postavičky. Jaro v Milevském muzeu bude patřit Igráčkovi

Čtenář reportér
V Milevsku bude výstava Igráčků.
Legendární Igráček, který nedávno získal ocenění „Nejdůvěryhodnější značka roku 2022“, se stane od 5. března hlavním hrdinou Milevského muzea. Jeho pracovníci pro své návštěvníky připravili ve spolupráci s firmou EFKO-karton, Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně další zastávku putovní výstavy s názvem Fenomén Igráček.

Jaro v Milevském muzeu bude patřit Igráčkovi

Čtenář reportér
Hlavní představitelé seriálu v roce 1974
Nashledanou, sbohem a amen. Tak se jmenovala poslední epizoda amerického protiválečného seriálu M.A.S.H., kterou odvysílali 28. února 1983, tedy přesně před 40 lety. Šlo vlastně o dvouhodinový film, ve kterém se celá Amerika rozloučila se svými televizními hrdiny - Hawkeyem Piercem, B. J. Hunnicuttem, plukovníkem Potterem, majorkou Houlihanovou či Klingerem. Po přistání na Měsíci to byl druhý nejsledovanější televizní pořad v historii.
7 fotografií

Legendární M.A.S.H. skončil před 40 lety. Co dnes dělají Šťabajzna či Hawkeye

Film a televize
Ostrovní atmosféra je pohostinná a poklidná. Úžasné pláže karibského moře lákají turisty z celého světa.
Karibské ostrovy jsou pro českého turistu lákavou destinací. Na exotické dovolené na severu Ameriky můžete totiž zažít něco jedinečného. Ostrov Curacao se nachází přibližně šedesát kilometrů severně od venezuelského pobřeží. I přes historické křivdy je ostrov ležící v jižní části Karibského moře nadmíru přátelský a řečeno jazykem místních „dushi“. Dushi je kulturní identita Curacaa vyjadřující něco jedinečného, krásného.
34 fotografií

Ostrov Curacao v Karibiku. Sladce vás omámí, jeho pláže uchvátí, je prostě dushi

Do světa
Předlistopadový pomník shlíží na Hradec u radarové základny v Ruseku.
"Právě se vracím z Hradu,… " zazněla přesně před 75 lety památná věta z úst Klementa Gottwalda. Bylo 25. února 1948, ten den se do historie Československa zapsal černým písmem. Odstartovala éra nesvobody, pronásledování, politických procesů… Symboly této doby se staly sochy "velkých komunistů", ale náměstí třeba v Hradci, ve Vamberku nebo v Přelouči "krášlily" dokonce i tanky. Z center měst sice zmizely, ale stále tu někde jsou.
9 fotografií

Kam zmizeli? Gottwald, Lenin i tanky "zdobili" náměstí na východě Čech

Zprávy
Cvočky.
Severočeské muzeum v Liberci získalo od nálezce do sbírek zajímavý exponát, který odkazuje na historii cvokařského řemesla. Muž nalezl plastovou nádobu plnou kovaných hřebíků na okraji lesa a žil v domnění, že se jedná o ozdobné hřebíky z čalounění křesla. Ve skutečnosti však šlo o ručně kované cvočky na podrážky bot, především vojenských bagančat, zvané šerky.
4 fotografie

Muž nalezl na okraji lesa otisk historie, zašel s ním do libereckého muzea

Liberecko
Logo SK Kladno.
Největší kladenský fotbalový klub SK Kladno slaví ve středu 15. února 120. výročí svého založení. V různých érách se dotýkal hvězdného fotbalového nebe, střetával se se slavnými kluby, hrál před ohromujícími návštěvami, vyprodukoval stovky velkých talentů. Prošel si však i mnoha pády, z nichž se těžce sbíral. Vždycky se mu to povedlo a všichni věří, že se mu to povede i teď. Zkuste se teď chvíli ponořit do dávné, ale i nedávné historie a vyzkoušet svoje znalosti právě o SK Kladno.

Kvíz: SK Kladno dnes slaví 120 let, co víte o jeho historii?

Fotbal
Guarterback Kansas City Patrick Mahomes s trofejí
Kansas City Chiefs ovládli potřetí v historii a podruhé za poslední čtyři sezony finále ligy amerického fotbalu NFL. V sedmapadesátém Super Bowlu porazili Philadelphii Eagles 38:35. Velmi vyrovnanou bitvu a souboj dvou hvězdných quarterbacků Patricka Mahomese a Jalena Hurtse rozhodli Chiefs chytrou taktickou hrou o čas při posledním útoku zakončeným deset sekund před koncem vydařeným kopem Harrisona Butkera.

Souboj hvězdných quarterbacků ovládl Mahomes. Kansas slaví triumfu v Super Bowlu

Ostatní sporty
Volodymyr Poltorak ve své provizorní pracovně v Orientálním ústavu AV ČR, která slouží i jako knihovna jihokorejských publikací
Historik Volodymyr Poltorak žil v Oděse a učil na místní univerzitě. Věnoval se ukrajinským, ruským či osmanským dějinám, zajímal se také o historii kozáků. Nejdřív zkoumal jejich působení na území Ukrajiny, pak se věnoval i skupinám, které odešly v 19. století do Osmanské říše v oblasti Istanbulu. Tímto výzkumem se posunul na východ a stal se z něj i orientalista. Připravil také dvacítku dokumentárních filmů o ukrajinské historii pro ukrajinskou televizi.

Ukrajinská rodina našla záchranu v ČR. Bádám, manželka učí ve škole, líčí vědec

Česko
Kovo Dřevo
Tým Malého fotbalu Olomouc Kovo Dřevo má za sebou skvělou sezonu. V roce 2022 oslavil 50 let a ročník završil třetím titulem v historii, který získal po více než dvaceti letech. Přitom ještě v sezoně předtím to s ním vypadalo všelijak. „Nebýt covidu, možná bychom hráli druhou ligu. Oslavy titulu byly velké,“ prozradil vedoucí mužstva a kapitán Jakub Krejčí.
5 fotografií

Díky covidu nespadli. Sezonu nato slavilo Kovo Dřevo titul i 50 let klubu

Fotbal
VK ČEZ Karlovarsko – PGE Skra Bełchatów 3:2 (25:23, 27:25, 13:25, 21:25, 15:11).
/VOLEJBAL/ Volejbalový majstrštyk si připsali na své konto hráči Karlovarska v první čtvrtfinálové bitvě Poháru CEV. V hale míčových sportů si totiž vyšlápli na favorizovaný Bełchatów, několikanásobného mistra Polska, kterého udolali 3:2 na sety. „Jedno z největších vítězství klubu v dosavadní historii,“ neskrýval radost po utkání prezident Karlovarska Jakub Novotný.
6 fotografií

Jedno z největších vítězství klubu v dosavadní historii, říká k výhře šéf Varů

Ostatní sporty
Michal Hlavatý si po vystřídání Pavla Černého nasadil kapitánskou pásku.
/ROZHOVOR/ Fotbal od šesti večer. Ještě ve tři odpoledne si užívat teplo rodinného krbu. Tohle je běžná praxe všech fotbalistů, jejichž klub může užívat vlastní stadion. Tato všední záležitost se stala svátkem pro pardubické fotbalisty. Teď už ale mají domovský stánek, a tak se mohou zařadit k mase svých konkurentů. CFIG Arena byla posvěcena utkáním pořádajícího FK Pardubice a hosty z pražské Slavie. Po utkání se radoval vedoucí celek tabulky, který na rozdíl do soupeře rozvlnil síť za zády gólmana. Jednou mu našeptával VAR a podruhé využil absolutního rizika, kdy domácí vrhli všechny síly do útoku. Mozek pardubické hry Michal Hlavatý prohry lituje, protože jeho tým dokázal přivést favorita do úzkých.
63 fotografií

Hlavatý jako Masaryk. Se svými spoluhráči se stali součástí pardubické historie

FORTUNA:LIGA
Slavnostní otevření fotbalového stadionu
Začínají psát novou kapitolu více než stodvacetileté historie fotbalu v Pardubicích. V novém tisíciletí se stal jeho vlajkovou lodí FK Pardubice. Postupoval soutěžemi až se zastavil v té nejvyšší. Po letech útrap s odpovídajícím stadionem se fanoušci pardubického fotbalu dočkali nového stadionu. A také prvoligové zápasu ve svém městě. Není od věci, před událostí ne roku, ne pěti ale celé dekády, otestovat, co čtenáři Deníku vědí o pardubickém fotbalu…
14 fotografií

KVÍZ: Znáte historii a současnost pardubického fotbalu? Dokažte to!

FORTUNA:LIGA
Reprezentace poprvé v Hradci!
Ve městě pod Bílou věží startuje turnaj reprezentací. Dvě utkání odehraje mužský národní tým, jehož soupeřem bude v pátek a v sobotu Švýcarsko. Už dnes (19.00) celý turnaj zahájí juniorky, které do neděle odehrají čtyři duely. Stejně jako mužští kolegové vyzvou zemi helvétského kříže a také Finsko. Společně s Českým florbalem celou akci, která nemá v kraji období, pořádají kluby FbC a IBK Hradec Králové. O tom, že přípravný turnaj může pomoci rozvoji florbalu v regionu se rozpovídal předseda FbC Petr Drahoňovský.

Florbalový svátek je tu: Pro region to znamená opravdu hodně, říká Drahoňovský

Ostatní sporty