ŠTÍTEK: historie

Jiří Sedlář
/SERIÁL DENÍKU, 14. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
46 fotografií

Vrchol i konec motokár v Olomouci: Domácí favorit zemřel před MS a ME 1989

Ostatní sporty
V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
5 fotografií

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Zdraví
Pardubičtí hokejisté budou chtít finskému Ilves Tampere vrátit úvodní prohru z Ligy mistrů.
Dynamo, kam se podíváš. Souboj legend, reprezentace, extraliga a nejbližší akce osmifinále Ligy mistrů. Pardubičtí hokejisté se premiérově v historii kvalifikovali ze základní fáze do play off. A rozhodně v něm nehodlají sehrát nějakou epizodní roli. Proti si nedávají alibistické cíle a míří hodně vysoko. První překážku jim postaví Ilves Tampere. Finský tým má pro úvodní utkání výhodu domácího prostředí. A možná ještě jednu výhodu. Pardubice totiž už porazil ve vstupním zápase letošního ročníku Champions League.
16 fotografií

Ulovit Rysa je teprve první krok. Varaďa chce s Dynamem vyhrát celou Ligu mistrů

Hokej
Státní pohřeb obětí neštěstí v Čeperce 19. listopadu 1960. Rodina Jarušky Hlaváčkové.
/FOTO/ 14. listopadu uplynulo 63 let od největšího železničního neštěstí v české historii. U obce Stéblová na trati z Pardubic do Hradce Králové tehdy zahynulo 118 lidí. Někteří přišli hned o několik členů své rodiny. O vzpomínky na tragickou událost, která hluboce zasáhla celou její rodinu, se s Pardubickým deníkem před několika lety podělila paní Jaruška Hlaváčková. Co se tehdy na železnici stalo?
8 fotografií

Uplynulo 63 let od tragické srážky vlaků u Stéblové. Zahynulo 118 lidí

Pardubicko
Dnešní kvíz je věnovaný osobnostem seriálu mistrovství světa Formule 1, které psaly jeho historii.
Tématem našeho dnešního zábavného kvízu jsou osobnosti seriálu Formule 1, které psaly jeho historii a jejich jména se zapsala do povědomí fanoušků motorismu. Tito piloti se nikdy nestali mistry světa. Někteří nevyhráli třeba ani jedinou Velkou cenu, další zase projeli cílem jako první vícekrát, ale na titul šampióna to tehdy prostě nestačilo. Buď byla silná konkurence, a nebo nebyla k dispozici lepší technika.  

KVÍZ: Psali historii, ale na titul nedosáhli. Jak znáte slavné jezdce F1?

Automagazín
Spolek CykloSenior a Senioři Hradec Králové uctili Památku zesnulých také vzpomínkovou třicetikilometrovou cyklistickou jízdu, nazvanou „Za historií do okolí Hradce Králové“.
Skupina hradeckých cyklistů zájmového spolku CykloSenior při TJ Sokol Pražské Předměstí a Senioři Hradec Králové, z.s., uctili letos Památku zesnulých tradičně i netradičně. Po projevené pietě a vzpomínce svým nejbližším se rozhodli vzpomenout a projevit úctu i dalším zemřelým. Zorganizovali vzpomínkovou třicetikilometrovou cyklistickou jízdu, nazvanou „Za historií do okolí Hradce Králové“.
5 fotografií

FOTO: Seniorští cyklisté z Hradce Králové uctili Památku zesnulých i v lese Svíb

Čtenář reportér
Fotografie československého běžce Emila Zátopka v čele závodu na 5000 metrů na olympijských hrách v Helsinkách.
Co by se stalo, kdyby se lidé začali chovat v souladu se svými příjmeními? Mnozí by tím své okolí asi nemile překvapili. A jiní by zase možná pozvedli svou bídnou existenci k čemusi vyššímu, kdo ví. Na každý pád se každé příjmení odněkud vzalo. A původně se doopravdy vztahovalo k činnostem či charakteristikám daných osob. Mizera byl prostě mizera, Brzobohatý přišel rychle k penězům – a takový Nedbal, tomu to bylo všechno úplně jedno.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Zátopek, Mizera, Harapes - kde se vzala příjmení?

Věda
Vyběhněte s námi 28. října v Žamberku na Sokolském běhu republiky
Jak oslavit 28. října výročí republiky a při tom udělat něco dobrého i pro sebe? Přece pohybem! Na více než stoletou sokolskou tradici navazuje Sokolský běh republiky, jehož pátého ročníku se zúčastní nejen Žamberk, ale i další desítky míst v Česku i daleko za oceánem. Přizvěte k tomuto setkání své kamarády či rodinu a přijďte si zaběhat na oslavu republiky!

Pozvánka: Vyběhněte s námi 28. října v Žamberku na Sokolském běhu republiky

Čtenář reportér
Zdeněk Dvořák s novou výpravnou knihou.
/ROZHOVOR/ Lanovky na kámen z první světové války, ruční přehrabování v haldách rudy, sta let staré mapy šachet, ale i fotografie z polozatopených dolů ze současnosti. Tyto a další unikátní materiály přináší výpravná kniha nejen o bohaté historii těžby na Cínovci a v sousedních lokalitách Krušných hor. Tradice je dnes bohužel v terénu skoro neviditelná. „Dlouhá a významná hornická minulost je již zcela smazána a skoro nic ji nepřipomíná,“ říká Zdeněk Dvořák, spoluautor knihy Nerostné bohatství Krupky, Cínovce a Moldavy. Aspoň tato výpravná publikace nyní spoustu bílých míst v historii těžby v revíru zaplňuje slovy i obrazy.
12 fotografií

Geolog: Cínovec je prošpikovaný starými rumpálovými šachtami jako ementál

Teplicko
Motocykl zvaný Pérák patřil k úspěšným typům značky Jawa.
Nepřehlédnutelná kolona postarších, ale krásných motocyklů vyrazila letos v srpnu od pražského Národního technického muzea (NTM) do Plas. Cesta vedla symbolicky i přes křivoklátské muzeum motocyklů Jawa. Celá jízda byla totiž propagací akce Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, která přitahovala pozornost motocyklových nadšenců už v minulých letech. Do konce letošního října je její obměněná repríza k vidění v Centru stavitelského dědictví v Plasích, kde je pobočka NTM.
7 fotografií

Spanilá jízda na motorkách připomněla akci Fenomén Jawa

Automagazín
Starý hřbitov v centru Bruntálu sloužil po staletí. Zastupitelé rozhodli, že pohřbívání zde skončí v roce 2027.
  Hřbitov obklopený panelovým sídlištěm. To je zvláštnost současného centra Bruntálu. Pohřebiště sloužilo po celá staletí, ale všechno má svůj konec. Pohřbívat se tu bude už jen posledních pět let. Nové pohřebiště, jehož dominantou je ekumenický kříž řezbáře Františka Nedomlela, bylo vybudováno pod Uhlířským vrchem. Zatím jsou v provozu starý i nový hřbitov současně, ale zásadní rozhodnutí už padlo.
59 fotografií

Pohřbívání na starém bruntálském hřbitově po staletích skončí

Bruntálsko
V Punkvě bouchlo v neděli šampáňo! Dvojice potápěčů Jan Sirotek a Petr Chmel se zapsala do historie krasu extrémním výkonem.
/FOTO, VIDEO/ Projít si sedm kilometrů Moravským krasem na Blanensku je na podzim fajn výlet. Zvládnout ale stejnou vzdálenost v podzemí a navíc z části v síti zatopených a úzkých chodeb? To už je, panečku, extrémní výkon. I pro zkušené jeskyňáře. Běžnému smrtelníkovi při tom padá čelist. V neděli se dva speleopotápěči Jan Sirotek a Petr Chmel pokoušeli jako první v historii krasového bádání zdolat úsek od ponoru Sloupského potoka ve Sloupsko-šošůvských jeskyních, přes Amatérskou jeskyni, propast Macochu až do vývěru Punkvy v Pustém žlebu. 
89 fotografií

V Punkvě bouchlo šampáňo! Dvojice potápěčů se zapsala do historie krasu

Blanensko
Slavnostní otevření nového Muzea města Dobříše v Kopáčkově domě.
/FOTOGALERIE/ Slavnostní otevření nového Muzea města Dobříše se uskutečnilo v úterý 10. října v Kopáčkově domě. Součástí akce bylo představení expozice plné historických exponátů, nových informací, fotografií a dalších zajímavostí. Ředitel dobříšského muzea vytvořil chronologickou výstavu, která představuje bohatou historii Dobříše od pravěku až po listopad 1989.
9 fotografií

V Dobříši otevřeli nové muzeum. V srdci města tak ožívá jeho bohatá historie

Příbramsko