ŠTÍTEK: Jan Amos Komenský

Sociální pracovník Ondřej Syrový
Sociální pracovník Ondřej Syrový organizuje se svými kolegy karnevaly spojené s grilováním, různé přednášky či literární a filmová setkání. A to pod záštitou klubů seniorů na pražském Žižkově, které vede. Upřednostňují tam neřízenou zábavu. „Máme tu i několik klientů, kteří potřebují komplexní péči a jsou téměř imobilní. Zábava jim pomáhá. Třeba jedna paní odhodila chodítko a rozjela se při tancování na písničku Jede, jede mašinka. A pak zase schody vyšla s chodítkem,“ říká v rozhovoru pro Deník Syrový. Metodu, na základě níž s důchodci pracuje, zmiňuje i v nedávno vydané knížce Žižkovský podivín.  
3 fotografie

Tanec a grilování místo řízené akce. Stáří není o věku, říká sociální pracovník

Česko
Výroba křemíkových desek a čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Se svolením onsemi
Nový studijní program zaměřený na materiálové inženýrství intenzivně připravuje Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Díky němu by mohla dodávat odborníky zejména pro amerického výrobce polovodičů Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm, který plánuje v Česku rozšířit výrobu čipů za zhruba dvě miliardy dolarů (44 miliard korun). Jedná se o největší investici v novodobé historii České republiky.
60 fotografií

Univerzita Tomáše Bati bude vychovávat experty pro rožnovské Onsemi

Zlínsko
Ostravský PRAJD, 13. července 2024, Ostrava. LGBT+ průvod.
/VIDEO/ Antikapitalistický kvír kolektiv – organizátoři Ostravského PRAJDU uspořádali v sobotu 13. července průvod v centru Ostravy. Součástí pochodu byla i hudba a bubeníci. Účastníci drželi barevně vyzdobené transparenty se vzkazy jako: „Není kvír svobody bez svobody všech“, „Za svobodu slezského kvírstva“, „Stop dělení lidí na 2 kategorie“, „Manželství pro všechny“ či „Homofobie zabíjí“.

Antikapitalistický kvír. Ostravský PRAJD v ulicích vedl centrem metropole

Ostravsko
Základní škola J. A. Komenského v Předmostí
Nespokojení rodiče dětí Mateřské a Základní školy J. A. Komenského v Předmostí sepsali petici, v níž požadují odvolání ředitelky. Ta podle jejich slov dlouhodobě neřeší problémy ve škole. Vytýkají jí, že údajně přehlíží šikanu mezi žáky, nevstřícně komunikuje s rodiči a ze školy kvůli tomu odchází řada kvalitních učitelů a asistentů. Ředitelka školy Věra Zapletalová ale jakékoliv obvinění odmítá s tím, že se na její stranu postavil i pedagogický sbor.

Rodiče žáků Základní školy v Předmostí sepsali petici za odvolání ředitelky

Přerovsko
Do kostela ve Staré Vodě se vrátilo cenné sousoší
Milí čtenáři, místo, které dnes popíši, jsme společně navštívili v minulosti již vícekrát. Přesto si myslím, že si zaslouží pozornost i tento drobný střípek dokreslující bohatou historii kraje Libavska, který tolik poznamenaly dějinné zvraty poloviny 20. století. Ačkoliv nejsem věřící, do kostela svaté Anny a svatého Jakuba Většího ve Staré Vodě na Libavsku jezdím moc rád. Důvodem je nezaměnitelná atmosféra a klid, který tady vyzařuje z každičkého místa. Navíc se sem po téměř sedmdesáti letech vrátilo unikátnísousoší rolnických patronů. 
52 fotografií

Tip na výlet: Záchrana Staré Vody pokračuje. Do kostela se vrátilo cenné sousoší

Čtenář reportér
Kniha Tajemství české budoucnosti vychází z minulosti od Tomáše Syrovátky
Knížka Tajemství české budoucnosti vychází z minulosti přibližuje čtenáři českou historii shodně tak, jak se v minulých dobách od nepaměti vyučovala a jaké znalosti o naší historii získávali žáci. Tyto znalosti je nutné trvale obnovovat a připomínat. Cicero: „Bez znalostí historie zůstávají lidé dětmi - nedostatečně vzdělaní a nedostatečně zodpovědní.“

Tajemství české budoucnosti vychází z minulosti. Nová kniha nabízí souvislosti

Čtenář reportér
Planeta Hlinsko
Projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání (ve zkratce MAP), který funguje na Vysokomýtsku, nadále pokračuje, a jelikož je již čtvrtý v pořadí, nese označení MAP IV. V tomto projektu je aktivně zapojeno 32 základních, mateřských a uměleckých škol z ORP Vysoké Mýto. Projekt započal 1.12.2023 a poběží do konce roku 2025. Realizuje ho NAD ORLICÍ, o.p.s., místní akční skupina se sídlem v Kosteleckých Horkách. Projekt je financován v rámci evropského fondu Operační program Jan Amos Komenský.

Pokračujeme v podpoře vzdělávání na Vysokomýtsku

Čtenář reportér
Tomáš Magnusek oficiálně oznámil svou kandidaturu do Senátu PČR ve svém rodnémNáchodě 9. května 2024.
Společná cesta ke změně. Tak zní motto náchodského rodáka a vystudovaného pedagoga Tomáše Magnuska, který je všeobecně známý jako herec a režisér, působí jako člen Rady města Náchoda a také jako ředitel náchodské terénní sociální služby Společné cesty – osobní asistence. S blížícími se čtyřicátými narozeninami oznámil novinku, a to kandidaturu do horní komory Parlamentu ČR – Senátu ve volebním obvodě v Náchodě. Jako senátor by se rád věnoval posílení tématu sociální politiky a novele zákona o sociálních službách.

Filmař, herec i ředitel sociální služby Tomáš Magnusek bude kandidovat do Senátu

Náchodsko
Nová ředitelka Relaxačního centra Labe v Nymburce Petra Sokolovská.
Nový bazénový komplex už má hrubou stavbu téměř hotovou a začínají se montovat vnitřní vybavení včetně technologií a bazénových van. U toho už by podle zástupce radnice měla být nová ředitelka nymburského bazénu, aby komunikovala se stavební firmou a věděla, co se ve finální fázi dostavby děje. Proto rada města tento týden jmenovala ředitelku Relaxačního centra Labe, jak se bazénový komplex oficiálně jmenuje.
5 fotografií

Dostavovaný bazén má ředitelku. Stala se jí manželka basketbalové legendy

Nymbursko
ZŠ J.A. Komenského v Lounech.
Ve dvou lounských základních školách losovali o místa v prvních třídách. Dnes, v pátek 3. května, tento neobvyklý akt proběhl v ZŠ Přemyslovců, před několika dny to bylo i v ZŠ J. A. Komenského. Zájem ze strany rodičů o umístění dětí do těchto škol byl tak velký, že z kapacitních důvodů nešlo všechny zájemce do prvních tříd od září umístit. A proto musel přijít na řadu los, zřejmě poprvé v historii lounských základních škol.
5 fotografií

Velký zájem o dvě lounské školy. O přijetí dítěte do první třídy rozhodl los

Žatecko a Lounsko
Labyrint v Brandýse nad Orlicí
/FOTO, VIDEO/ Od 1. května se otevírají brány známého přírodního Labyrintu v Brandýse nad Orlicí. Labyrint z habrů se nachází na jihovýchodním okraji města mezi pomníkem Jana Amose Komenského a řekou Tichou Orlicí. Labyrint (světa a ráje srdce) připomíná pobyt J. A. Komenského na brandýském panství Žerotínů a vloni se dostal mezi dvacítku nejkrásnějších přírodních labyrintů na světě.
26 fotografií

Světoznámý přírodní Labyrint v Brandýse se otvírá. Podívejte se na jeho krásu

Orlicko
Karlovarský kraj ocenil pedagogy za jejich dlouholetou práci ve školství.
V Karlových Varech se uskutečnilo slavnostní ocenění pedagogů, kteří svou profesní dráhu zasvětili práci s dětmi a dospívajícími. Ocenění jsou každoročně předávána v rámci Dne učitelů, jehož datum se váže k 28. 3. a narození „Učitele národů“ Jana Amose Komenského. Mezi oceněnými jsou i pedagogové ze Sokolovska.

Karlovarský kraj ocenil pedagogy za dlouholetou práci ve školství

Čtenář reportér
Soutěž vznikla v roce 2001. Jejím cílem je od té doby vzdělávat a seznamovat mladou generaci s odkazem Jana Ámose Komenského.
Na konci března proběhlo v Brandýse nad Orlicí finále ústředního kola literárně historické a výtvarné soutěže „Komenský a my“. Jednalo se již o 22. ročník. Finálového kola se zúčastnili žáci ze základních a středních škol Pardubického kraje, ale také Ostravy, Plzně, Prahy nebo Ústí nad Labem.
3 fotografie

V Brandýse se malovalo, veršovalo a psalo podle Komenského

Orlicko