ŠTÍTEK: jezero

Slapy Lahoz, U tří křížů.
U tří větších křížů z bílého pískovce je tabule s vysvětlením. Zajímavé je umístění křížů na velmi prudké stráni, nyní nad koncem zálivu nynějšího Slapského jezera, u samoty Lahoz v katastru obce Slapy-Přestavlky. Před vznikem Slapského jezera byly tyto tři kříže označující střed království Českého, asi 1,5 km daleko od Vltavy a vysoko nad hladinou, téměř pod vrcholem kopce, na kterém je rovnější terén a jsou zde pole.
3 fotografie

Střed království Českého ukrýval zlato i povstalce

Čtenář reportér
Jan Tománek si v cíli oddychl, že zdolal Ironmana v Klagenfurtu.
Dlouho hledal náhradu za ztracené mistrovství světa ve Spojených státech amerických. Handicapovaný sportovec Jan Tománen si na poslední chvíli zajistil účast na Ironmanu v nedalekém Klagenfurtu. I přes časovou tíseň podal v Rakousku skvělý výkon a závod dokončil v elitní třetině mezi všemi účastníky. Jak sám potvrdil, do Korutan se chce v budoucnosti určitě vrátit.
11 fotografií

Výborná forma potvrzena! Tománek parádně zdolal Ironmana v Klagenfurtu

Ostatní sporty
Bohumín-Šunychl. Klidná městská část, kde se rozhkládá i Kališovo jezero, centrum letní příměstské rekreace.
/ROZHOVOR/ Rozvoj příměstské rekreace. To je v bohumínské městské části Šunychl výhled na nejbližší roky. Podle místostarosty Lumíra Macury je tam plánů hodně. „Podobně jako u Vrbického jezera se na hlavní pláži Kališoku počítá s výstavbou plovoucího mola a chráněného koupání pro plavce. Připravují se rovněž další sezonní parkovací plochy pro motoristy,“ říká Macura.
50 fotografií

Šunychl v létě nejvíc trápí invaze motoristů, říká místostarosta Macura

Karvinsko
Deník na návštěvě v Antošovicích a Koblově. Na snímku soutok Ostravice a Odry v Ostravě nedaleko Koblova.
/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ V dalším díle seriálu Deník na návštěvě jsme zamířili do ostravských čtvrtí Koblov a navazujících Antošovic. Jsou součástí obvodu Slezská Ostrava, ale stejně zde máte pocit, že jste se ocitli v úplně jiném světě. Leží na okraji města směrem na Bohumín a Polsko a žijí si svým poklidným až vesnickým životem, a to v tom dobrém slova smyslu. Koblov s Antošovicemi mají nejen podobný styl, ale také společnou centrální tepnu - Antošovickou ulici.  
17 fotografií

Vesnický život na okraji Ostravy: Koblov a Antošovice lákají k bydlení

Ostravsko
Deník na návštěvě v Antošovicích a Koblově. Na snímku soutok Ostravice a Odry v Ostravě nedaleko Koblova.
/SERIÁL, FOTOGALERIE/ V dalším díle seriálu Deník na návštěvě jsme zamířili do ostravských čtvrtí Koblov a navazujících Antošovic. Jsou součástí obvodu Slezská Ostrava, ale stejně zde máte pocit, že jste se ocitli v úplně jiném světě. Leží na okraji města směrem na Bohumín a Polsko a žijí si svým poklidným až vesnickým životem, a to v tom dobrém slova smyslu. Koblov s Antošovicemi mají nejen podobný styl, ale také společnou centrální tepnu - Antošovickou ulici.  
17 fotografií

Vesnický život na okraji Ostravy: Koblov a Antošovice lákají k bydlení

Karvinsko
Starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.
/ROZHOVOR/ V okrajových ostravských částech Koblov a Antošovice, které spadají pod Slezskou Ostravu, se žije klidněji než na většině jiných míst moravskoslezské metropole. Roste zájem o výstavbu rodinných domů, probíhají velké investiční akce. „Je to kousek od centra a zároveň jste na okraji města blízko přírody,“ říká starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.
17 fotografií

O Koblově a Antošovicích se starostou Verešem: Stávají se atraktivní adresou

Ostravsko
Výstava Co bude s Miladou dál? v ústeckém muzeu
V ústeckém muzeu probíhá až do 10. října výstava s názvem Co bude s Miladou dál? Jedná se o prezentaci výsledků mezinárodní krajinářsko-urbanisticko-architektonické soutěže na zvelebení okolí vodního díla, která probíhala celý rok. K vidění zde je všech šest soutěžních návrhů včetně toho vítězného.
12 fotografií

Co bude s Miladou dál? ptá se výstava v ústeckém muzeu

Ústecko
Stříbrné jezero v Opavě prochází revitalizací. Ilustrační foto.
Stavební práce na revitalizaci Stříbrného jezera komplikuje jeho vysoká hladina. Problém se stoupající vodou dostane k vyřešení nový stošedesátimetrový odvodňovací kanál, který je v současné době projektovaný a jeho stavba by měla začít v září. 
35 fotografií

Přebytečnou vodu ze Sádráku odvede kanál

Opavsko
Pád vrtulníku na Kamčatce
Na Kamčatce havaroval dnes dopoledne místního času vrtulník se třemi členy posádky a 13 cestujícími; stroj dopadl do Kurilského jezera. Úřady zatím neupřesnily, zda na palubě byli jen ruští občané nebo i cizinci. Podle zdroje agentury Ria Novosti šlo o turisty z Moskvy a Petrohradu. Záchranáři našli osm přeživších a po zbývajících lidech pátrali do setmění. Některé zdroje ruských agentur o nich hovoří jako o mrtvých.

Na Kamčatce se zřítil vrtulník do jezera. Pohřešuje se osm lidí včetně dítěte

Svět