ŠTÍTEK: jezero

Bez záchodů a zatím také bez stánků s občerstvením. Tak vypadá jezero Milada před začátkem sezony. Jak se návštěvníkům vodní plocha nedaleko Ústí líbí? Chybí jim zde zázemí? A co by tu přivítali? Na to jsme se na místě ptali deseti návštěvníků.
/ANKETA/ Bez záchodů a zatím také bez stánků s občerstvením. Tak vypadá jezero Milada před začátkem sezony. Jak se návštěvníkům vodní plocha nedaleko Ústí líbí? Chybí jim zde zázemí? A co by tu přivítali? Na to se přímo na místě deseti z nich ptala spolupracovnice Deníku Karolína Heptnerová. Svůj názor můžete napsat do diskuze a hlasovat v anketě.
29 fotografií

Nejhorší jsou kadibudky, stěžují si návštěvníci Milady. Chybí jim také akce

Ústecko
Vydejte se s námi na procházku do zákoutí jezera Most.
Jezero Most je nejen mezi Mostečany pojmem. Každý den sem zavítají stovky lidí. Většina z nich ale zamíří pouze k plážím, kde najde občerstvení a nádherný výhled na jedinečnou vodní hladinu na severu Čech. My jsme s fotoaparátem prošli místa, která jsou od centra dění vzdálena, abychom vám, pokud jste tam ještě nebyli, nabídli kouzlo jezerních zákoutí. Prohlédněte si fotogalerii.
52 fotografií

FOTO: Vydejte se s námi na procházku do zákoutí jezera Most

Čtenář reportér
Revitalizace Stříbrného jezera v Opavě. 13. dubna 2022, Opava.
Stříbrné jezero v Opavě alias sádrák je klidnou rekreační zónou, kam se nejen v létě uchylují ke koupání či procházkám řady lidí. V současné době ale jezero příliš klidu nenabízí, protože na něm už od října 2020 probíhá revitalizace. Ta měla původně skončit na podzim 2021, kvůli problémům se zvyšující se hladinou byly ale všechny stavební práce posunuty.
43 fotografií

Revitalizace opavského sádráku: možná se podaří zachránit letošní letní sezonu!

Opavsko
Tiroler Zugspitz Arena
Pokud vás nelákají tradiční Velikonoce s pomlázkou a „vaječnou dietou“, můžete o svátcích podniknout výlet do okolí Zugspitze, nejvyšší hory Německa. Alpská oblast, která leží na hranicích s Rakouskem, nabízí nejen velikonoční lyžování, ale i další aktivity a ubytování šité na míru rodinám s dětmi. A není to daleko. Například z Prahy můžete být na svahu za pět hodin.
10 fotografií

Velikonoční lyžovačka? Na německé Zugspitze žádný problém

Cestujeme
Současný areál hotelu Racek v Černé v Pošumaví.
Hotel Racek v Černé v Pošumaví a jeho okolí by se v budoucnu měly změnit v příjemný areál, citlivě pojatý tak, aby co nejvíce zapadl do prostředí lipenského jezera. Pokud se jeho majitelům podaří záměr uskutečnit, esteticky se zkulturní plocha u jezera. Jednatelé společnosti, která má projekt nazvaný Lake Resort Lipno zrealizovat, představili záměr zastupitelům obce.

Hotel Racek má pomalu odslouženo. Nahradit by ho měl Lake Resort Lipno

Českokrumlovsko
V mostecké knihovně si lze půjčit publikaci Jak se dělá město, která mimo ukazuje návrhy nového Mostu s využitím rekultivované krajiny.
Dnešní datum 22. 2. 2022 není magické, ale vyvolává vážné existenciální otázky. Jak budou naši potomci na Mostecku žít za dvě stě let, 22. 2. 2222? Přenecháváme jim udržitelné město, nebo společnost v rozkladu? Kde budou bydlet, čím budou cestovat, kdo o nich bude rozhodovat? A budou šťastnější než my?
28 fotografií

Most za 200 let? Už teď se tvoří budoucnost

Mostecko
Akce na Vrbickém jezeře v Bohumíně, archivní záběr.
/FOTOGALERIE/ Do letní pohody je sice ještě daleko, město ale už s předstihem podpořilo konání dvou velkých sportovně-společenských akcí, které lidem zpříjemní předprázdninový čas. Obě se uskuteční v červnu u Vrbického jezera. Závody dračích lodí a ocelácký triatlon mohou počítat nejen s tradiční vysokou návštěvností, ale i s finančním příspěvkem města přesahujícím sto tisíc korun.
24 fotografií

V Bohumíně se už těší na léto, Vrbické jezero zve na triatlon a dračí lodě

Karvinsko
V Národní přírodní rezervaci Vývěry Punkvy ochránci přírody na tamním Jakubově jezeře dlouhodobě monitorují pár bobra evropského.
K snídani šťavnaté vrbové výhonky, k obědu osiku nebo topol. A v teplých měsících jako dezert nějakou bylinu. Klid a bezpečí, ideální místo pro založení rodiny. Je na čase, vždyť polohrad z větví je vysoký už hodně přes metr. Páru bobra evropského, který se před časem usadil na říčce Punkvě v Moravském krasu na Blanensku, se daří. V rezervaci na tamním Jakubově jezeře ho dlouhodobě monitorují ochránci přírody, kteří Deníku Rovnost poskytli část unikátních záběrů. „Bobři jsou na nich vidět při stavbě polohradu na říčce, okusování stromů nebo jak o sebe pečují. Další záběry zachycují i setkání s liškou nebo bobří páření,“ uvedl dobrovolný strážce přírody Radovan Mezera.
8 fotografií

Pár bobrů na Jakubově jezeře: podívejte se na unikátní záběry z jejich života

Blanensko