ŠTÍTEK: jezero

Sopečná aktivita na sopce Poás. Jedno z jezer na vrcholu sopky poskytuje vědcům cenné informace o tom, jak některé formy života dokáží ustát extrémní podmínky.
Existoval na Marsu život? To je otázka, se kterou si vědci lámou hlavu už celá desetiletí. Rozlouskávat ji pomáhají nejen vozítka vyslaná přímo na rudou planetu, ale i výzkum jednoho velmi zvláštního jezera na Zemi. Konkrétně jedné z nejkyselejších vodních ploch světa. Podle nového výzkumu v ní dokáží přežít mikrobi, což naznačuje, že i na Marsu mohly kdysi existovat některé formy života.
5 fotografií

Nejkyselejší jezero světa vypadá jako z hororu. Naznačuje však život na Marsu

Věda a technika
Tři srdce
Žil byl mocný vladař. Jmenoval se KULI a narodila se mu trojčata (dámy prominou, všichni tři měli pindíky). Do království tří jezer zasáhlo velké štěstí, neboť mělo hned tři kandidáty na trůn.
5 fotografií

Tři srdce

Hobby
Jižní polární čepička planety Mars
Představa jezer plných vody v kapalném skupenství, která jsou ukrytá pod jižní polární ledovou čepičkou na Marsu, se vzdaluje. Loňský výzkum totiž zjistil, že jsou teploty na rudé planetě příliš nízké na to, aby zde voda zůstala nezamrzlá. Nová studie poodkrývá tajemství “jezerních ploch“ a naznačuje, že nález původně interpretovaný jako kapalná voda je pravděpodobně vulkanická hornina.
7 fotografií

Vědcům nedají spát tajemné skvrny na Marsu. O vodní plochy zřejmě nejde

Věda a technika
Ilustrační snímek
Hroši jsou hlučná zvířata, jejichž volání se šíří na velké vzdálenosti přes jezera i řeky. Přesná funkce hlasitého troubení, které vydávají, však byla záhadou. Vědci, kteří studují hrochy v přírodní rezervaci v Africe, nyní tvrdí, že charakteristické troubení těmto savcům umožňuje rozeznat přítele od nepřítele. Informoval o tom server BBC News.

Tajemné troubení? Hroši dokáží na dálku poznat přítele, tvrdí vědci

Zvířecí deník a chovatelství
Vodní nádrž Barbora u Teplic.
Lidé z Teplicka jí neřeknou jinak než „Barča". Jde o krásné jezero pod Krušnými horami severozápadně od Teplic. Voda v něm je jedna z nejčistších v kraji. Zhruba třicet let je Barbora hojně využívaná rekreanty, plavci a milovníky přírody. Nebylo tomu, ale tak vždy. V roce 1957 byla v prostoru mezi Jeníkovem, Košťany a Hrobem zahájena činnost hnědouhelného lomu Barbora.
20 fotografií

OBRAZEM: Barbora byla kdysi lomem, kde se těžilo uhlí. Nyní láká na čistou vodu

Čtenář reportér
Soutěžní fotografie - Kateřina Pernicová.
Po dvacetihodinové cestě dorazili studenti a pedagogové z Gymnázia Rájec - Jestřebí do Litvy. Byl tím zahájen mezinárodní projekt Zimní sporty a aktivní životní styl. Projektu financovaného z programu Erasmus+ se účastnili nejenom čeští studenti, ale i žáci z hostující Litvy a slovenští učitelé. Ti všichni si během pobytu vyzkoušeli tradiční litevské tance, u jezera Kilučiu viděli ukázku ice fishing a v Kirkilai se také prošli mezi zamzlými jezery. Děkujeme paní Štěrbové za dnešní příspěvek.
59 fotografií

Fotografie, ze kterých mrazí. Takto si užívali studenti rájeckého gymnázia Litvy

Čtenář reportér
Vodní nádrž Barbora u Teplic.
Lidé z Teplicka jí neřeknou jinak než „Barča". Jde o krásné jezero pod Krušnými horami severozápadně od Teplic. Voda v něm je jedna z nejčistších v kraji. Zhruba třicet let je Barbora hojně využívaná rekreanty, plavci a milovníky přírody. Nebylo tomu, ale tak vždy. V roce 1957 byla v prostoru mezi Jeníkovem, Košťany a Hrobem zahájena činnost hnědouhelného lomu Barbora.
20 fotografií

RETRO: Barbora byla kdysi lomem, kde se těžilo uhlí. Teď láká na čistou vodu

Čtenář reportér
Jezero Most a jeho blízké okolí.
Od nového roku 2022 je státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ) součástí státního podniku DIAMO a v jeho organizační struktuře funguje jako nový odštěpný závod. PKÚ je na Mostecku známý hlavně péčí o jezero Most, které patří státu.

Správce jezera Most fúzoval s jiným státním podnikem

Mostecko
Pavla Setničková v Horní Plané u podepisování petice.
Na tom, aby zabránili neúnosnému rozmachu investorských záměrů developerů na Lipensku, dál usilovně pracuje spolek Lipensko pro život, který se od listopadu začal formovat na Hornoplánsku. Jeho aktéry k tomu vede kvůli stavitelskému boomu kolem jezera strach o lipenskou krajinu, přírodu i kvalitu vody v lipenské nádrži; zničení všeho toho, proč je Lipensko tolik vyhledávanou a cennou oblastí, čili jezera, volné krajiny, rozsáhlých lesních porostů.
30 fotografií

Spolek, který chce zabránit zničení krás Lipenska, již funguje

Českokrumlovsko
Originální lipenské betlémy Jana Tláška si můžete prohlédnout v  restauraci hotelového resortu Relax v Dolní Vltavici, kde budou vystavené minimálně do konce prosince 2021.
Krasobruslařka, kiter či hokejista Jaroslav Pouzar a další osobnosti sportují na ledu lipenského jezera pod Vítkovým hrádkem, zatímco biatlonistku Markétu Davidovou na běžkách právě srazil k zemi nezbedný sáňkař. To je část výjevu nového betléma modeláře Jana Tláška, který v těchto dnech můžete obdivovat u Lipna v restauraci hotelu Relax v Dolní Vltavici.
20 fotografií

V Tláškově lipenském betlému z žaludů najdete známé osobnosti

Českokrumlovsko
Henry Morton Stanley se setkal s Davidem Livingstonem v Ujiji na území dnešní Tanzanie v Africe. Barevná dřevorytina H. Halla, asi 1880
Před 150 lety se uskutečnilo jedno z nejslavnějších setkání v dějinách průzkumu jiných kontinentů. Reportér Henry Morton Stanley našel hluboko v africké divočině zmizelého skotského misionáře a lékaře Davida Livingstona, pohřešovaného již několik let. Mnohými byl považován za mrtvého. Nalezený misionář mu vyprávěl hrůzné věci. Bohužel, jeho zachránce později k mnoha dalším hrůzám sám přispěl.
13 fotografií

„Doktor Livingstone, předpokládám?" Před 150 lety opět našli zmizelého misionáře

Svět
Slapy Lahoz, U tří křížů.
U tří větších křížů z bílého pískovce je tabule s vysvětlením. Zajímavé je umístění křížů na velmi prudké stráni, nyní nad koncem zálivu nynějšího Slapského jezera, u samoty Lahoz v katastru obce Slapy-Přestavlky. Před vznikem Slapského jezera byly tyto tři kříže označující střed království Českého, asi 1,5 km daleko od Vltavy a vysoko nad hladinou, téměř pod vrcholem kopce, na kterém je rovnější terén a jsou zde pole.
3 fotografie

Střed království Českého ukrýval zlato i povstalce

Čtenář reportér