ŠTÍTEK: jezero

Vrcholem jezerní jeskyně je dnes takzvané modré jezero
Jeskyně s příznačným názvem Seegrotte (Mořská jeskyně) je fascinujícím podzemním úkazem. Nachází se v dolním Rakousku ve městě Hinterbrühl, vzdáleném asi 15 kilometrů od Vídně. Je to bývalý sádrovcový důl s největším podzemním jezerem v Evropě. Velikost hladiny jezera je více než šest tisíc metrů čtverečních s hloubkou přes jeden metr. Tento impozantní přírodní úkaz vznikl díky velké katastrofě.
8 fotografií

Tajná továrna a podzemní jezero. Rakousko láká celý svět na opravdovou raritu

Do světa
Hlavní zkouška baletu Labutí jezero, 14. listopadu 2023, Divadlo Antonína Dvořáka, Ostrava.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nejslavnější a nejhranější balet světa se vrací na jeviště Divadla Antonína Dvořáka po 10 letech od poslední premiéry v nové inscenaci – v pořadí už osmé. Tentokrát balet Národního divadla moravskoslezského v Ostravě sáhl po choreografiii Youriho Vámose. Diváci Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského uvidí od čtvrtka 16. listopadu.
30 fotografií

Ikona baletu v Ostravě. Divadlo Antonína Dvořáka uvede po letech Labutí jezero

Volný čas
Vodní nádrž Kealia by perfektně zapadla do filmu Barbie. Zářivě růžová barva vody v národní přírodní rezervaci Kealia Pond je ale přirozená a způsobila ji vysoká hladina soli
Vodní nádrž Kealia by perfektně zapadla do filmu Barbie. Zářivě růžová barva vody v národní přírodní rezervaci Kealia Pond je ale přirozená a způsobila ji vysoká hladina soli. Můžou za to extrémní sucha, která tuto jinak poměrně vlhkou oblast trápí. Voda se vypařuje a zanechává za sebou stále slanější vodu, v níž se kvůli tomu množí halobakterie, které jí dávají specifický odstín.

Jezero na Havaji je jako z pohádky, zbarvilo se do růžové. Je to špatné znamení

Svět
Při velké bouři v listopadu 1913, která zasáhla Velká jezera na kanadsko-americké hranici, se potopila i loď Buffalo, která naváděla velké parníky do přístavů. Zemřelo všech 6 členů posádky. Vrak (na snímku) vylovili v roce 1915.
Před 110 lety řádila u Velkých jezer na hranici USA a Kanady největší bouře v dějinách oblasti. Živel měl více než 250 obětí. Meteorologům se s tehdejším vybavením nepovedlo sílu bouře včas odhalit, a tak vítr, déšť a sníh v takové intenzitě nikdo nečekal a ani se na ně nepřipravil. Nejhorší situace byla na jezerech. Vlny posílaly lodě i s jejich posádkami ke dnu jednu po druhé.
12 fotografií

Bouře u Velkých jezer zničila desítky lodí. Těla námořníků se našla až po letech

Historie
K dokončení atraktivní cyklistické a in-line stezky zbývá dodělat 737 metrů.
Plán na vytvoření šestikilometrového okruhu pro cyklisty a in-line bruslaře kolem Vrbického jezera se po deseti letech promění ve skutečnost. Městu se podařilo získat dotaci na dostavbu posledního úseku, který chybí k tomu, aby měl Bohumín nejdelší přírodní okruh k tomuto druhu sportu v celém regionu.

Bohumín získal dotaci na dostavbu cyklookruhu kolem Vrbického jezera

Karvinsko
Veslice na jezeře.
Vodní plochy jezera Michal a Medard na Sokolovsku nabízejí ideální podmínky pro různé typy vodních sportů. Této příležitosti se chopila společnost Sokolovská uhelná a SUAS GROUP a založila klub vodních sportů pod názvem Sportovní klub Medard. Přilákat chce děti a mladé lidi z celého kraje ve věku od 11 do 18 let.

Vznikl Sportovní klub Medard, využije jezera na Sokolovsku

Sokolovsko
Slunečníky u jezera Most
Mají lidem poskytovat stín, kterého je u jezera Most v Ústeckém kraji málo. Desítky užitečných slaměných slunečníků se ale staly terčem „útoků“, téměř každý druhý je totiž obtěžkán kameny z pláže. Některé šutry zastřešení poškodily, jiné leží na šikmém kraji, takže hrozí pádem na hlavu rekreanta, který pod slunečníkem odpočívá. 
7 fotografií

OBRAZEM: Nová „zábava“ u jezera Most. Někdo hází na slaměné slunečníky balvany

Regiony
Vzhledem k tomu, že se potápěči v přirozeném prostředí ryb pohybují klidně, tak má fotograf Mirek Brát možnost pořídit hezké záběry podvodního života.
Byť je v někdejším zatopeném pískovcovém lomu v adršpašské rezervaci přísně zakázáno koupání, tu a tam jeho hladinu lidé zčeří. Nemají však na sobě plavky, ale neopreny a potápěčskou výstroj. „Jako jediní v republice máme výjimku, takže se v pískovně můžeme potápět,“ říká Vratislav Vrábel z Vodní záchranné služby ČČK Náchod, který se spolu se svými kolegy o víkendu nořil do jedné z nejromantičtějších vodních ploch u nás. Prostřednictvím fotografií Mirka Bráta můžete nahlédnout na život pod hladinou.
27 fotografií

Fotky z míst, kam lidé nesmí. Nepořádek z adršpašské pískovny mizí

Náchodsko
Skatepark u jezera Most má vypadat stejně jako skatepark z Olympijského festivalu v Brně (na snímku).
/FOTO, VIDEO/ Mosteckému skateparku na Šibeníku by se mělo říkat spíše koloběžkopark, protože skateboardisté se tam stali menšinou. V areálu už lze většinou potkat děti, které se na překážkách a mezi nimi prohánějí hlavně na koloběžkách. Patří k nim i dvanáctiletý Zdeněk, který jezdil na skateboardu půl roku, ale pak ho přestal bavit a přešel na parkovou freestyle koloběžku. Ve skateparku s ní tráví volný čas skoro každý den, když je hezky. Jenže moc spokojený se skateparkem není. „Nevyhovuje mi tu asfalt, který není uhlazený jako leštěnka. Když spadnete, tak to strašně bolí a ještě vám to hodně ničí kolečka,“ povzdechl si chlapec. Povrch může být podle něj jeden z důvodů, proč skateboardistů ubylo. „Už sem moc nechodí,“ dodal bývalý prkýnkář na U-rampě.
18 fotografií

V Mostě vznikne nové kryté sportoviště. V dešti pomůže dětem ze Šibeníku

Mostecko
Není bez zajímavosti, že u jezera Bled relaxovala i slavná spisovatelka Agatha Christie
Stačí osm hodin cesty autem z Prahy, abyste se ocitli na břehu ikonického jezera Bled ve Slovinsku. Jde o ideální místo pro odpočinkové výlety i aktivní turistiku. Lokalitě s nejednou historickou zajímavostí prospívá, že zde navzdory blízkosti Alp bývá teplé počasí. Důležité také je, že v jezeře Bled je povoleno koupání. Nechybí zde ani řada možností pro ubytování.
10 fotografií

Ikonické jezero Bled při cestě do Chorvatska nabízí koupání, relax i turistiku

Do světa
Koupání na chomutovském Kamencovém jezeře
Poslední opravdu horké dny si užívají návštěvníci na chomutovském Kamencovém jezeře. Nikdo tam nezůstane ochuzen o své radovánky - plavci, paddleboardisté, opalující se na horkém slunci, nudisté, golfisté hrající adventure golf, výletníci na šlapadlech, kde vede v půjčování labuť nebo kachna, ale ani strávníci u zdejších provozoven, mezi kterými je hojně slyšet i němčina.
33 fotografií

FOTO: Horko stále láká návštěvníky na koupání v Kamencovém jezeře

Chomutovsko
Z putování za arménskými chačkary a kláštery v kavkazských horách.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slyšeli jste o arménských chačkarech, tedy kamenných stélách, které jsou zahaleny dosud nerozluštěnou, více než tisíciletou záhadou? Je možné, že rozluštění záhady tajemných otvorů na těchto křížových kamenech pochází z Čáslavi? Pomohl k Rozluštění princip Occamovy břitvy? Vydejte se nyní do prastarých klášterů v kavkazských horách ve slunné Arménii.
43 fotografií

Dovolená v Arménii: cestovatel z Čáslavi se vydal za pokladem do kavkazských hor

Čtenář reportér