ŠTÍTEK: jezero

Kondičním během se nic nemůže pokazit.
V sobotu 3. září se uskuteční tradiční běh kolem úštěckého jezera Chmelař. Délka tras je 9,2 a 4,6 kilometru na převážně terénním povrchu. Startuje se na 1. pláži jezera. Na své si přijdou i děti, na které čekají doplňkové závody. Jako první vybíhají v 8.30 děti do tří let. Po nich se na trať vydají dorostenci a dospělí. Těm třeskne startovní výstřel v 10.40 hodin. Jako poslední vybíhají na trať v 11.20 veteráni a vytrvalci.

V sobotu proběhne 41. ročník běhu kolem jezera Chmelař, nabídne dvě distance

Litoměřicko
Rodiny s dětmi využívají nové hřiště u jezera Most
U jezera Most slouží návštěvníkům nové dětské hřiště. Jedná se o balanční stezku s překážkami a o workoutový plácek pro cvičení. Zařízení je umístěné na písčité ploše mezi hlavní pláží a parkovištěm. U hřiště ještě bude vrak lodi a vedle se staví další objekt s občerstvením. Radnice také plánuje vysázení dalších stromů, aby v areálu bylo víc stínu. 
10 fotografií

OBRAZEM: Rodiny s dětmi využívají nové hřiště u jezera Most

Mostecko
Koupal se přes tisíc let...
Několik týdnů se připravovalo vyzdvižení šestitunového stromu dlouhého deset metrů z hloubky asi osmnácti metrů v jezeře v Altausse ve Štýrsku v rámci výzkumného projektu správy rakouského lesnictví, zemědělské univerzity ve Vídni a nadace Waltera Munka, který má vyjasnit původ jezera a získat poznatky z vývoje klimatu a zatížení mikroplasty.

Od sousedů: Vytáhli z jezera 1400 let starou jedli

Z okolí
Jezero Mead vydalo barel, ve kterém byly lidské ostatky.
Vyšetřovatelé identifikovali lidské ostatky, které v květnu nalezly dvě dívky u amerického jezera Mead. Patří muži, jenž se pravděpodobně utopil před dvěma dekádami. Jedná se ale pouze o první vyřešený případ. Kvůli extrémnímu suchu se snižující hladina vody v největší americké vodní nádrži v poslední době odhalila také tělo se střelným zraněním v sudu a další ostatky.
4 fotografie

Před 20 lety se po něm slehla zem. Nyní vysychající jezero Mead případ vyřešilo

Svět
Začaly práce na čištění jezera v Zámeckém parku v Karviné-Fryštátě. Na vodní ploše v těchto dnech pracuje sací bagr.
Po mnoha letech jednání, shánění peněz a problémů s projektovou dokumentací začaly minulý týden práce na odbahnění vodní plochy v zámeckém parku a areálu, kterému Karvinští neřeknou jinak než Lodičky. Kromě vyčištění dna je v plánu také úprava břehů, vykácení starých stromů a křovin, vysázení nových stromů a nová stezka pro pěší kolem celé vodní plochy.
9 fotografií

Po jezeře v zámeckém parku pluje sací bagr. Začalo čištění dna

Karvinsko
Ilustrační foto
Kromě rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku, kde je koupání zakázáno už od července, byl dnes, ve čtvrtek 18. srpna vydán zákaz koupání také ve Vrbickém jezeře v Bohumíně an Karvinsku. Důvodem jsou sinice. Jako nevhodnou ke koupání kvůli sinicím hodnotí hygienici vodu v nádržích Olešná na Frýdecko-Místecku a Čerťák v Novém Jičíně.

Koupání v MS kraji: Po Bohušově hygienici ve čtvrtek zakázali i jezero ve Vrbici

Karvinsko
V Mostě čeká na triatlonisty extrémně rychlá trať.
Účastníky Českého poháru v dlouhém triatlonu čeká velká premiéra – v neděli 14. srpna poprvé pojedou o body při Triatlonu Most, jehož první ročník se uskutečnil teprve před rokem. Čeká je mimořádně rychlá trať na kompletně uzavřené silnici v okolí jezera Matylda.

V Mostě čeká triatlonisty extrémně rychlá trať

Ostatní sporty
Velká voda 2002 v Třeboni.
Letos si připomínáme už dvacet let od ničivé povodně, která v srpnu roku 2002 zasáhla i jižní Čechy. V jedno velké jezero se po vydatných deštích proměnilo také Třeboňsko. Důležitou úlohu v tu dobu sehráli především třeboňští rybáři, kteří svými pohotovými zásahy na rybnících uchránili města i obce před většími škodami. Živel v Třeboni zatopil kromě okrajových částí i širší centrum města, pod vodou byly Komenského sady, Tyršův stadion, mokrá luka i lázeňské komplexy.
70 fotografií

Povodeň v Třeboni zalila širší centrum i lázně, okolí města se změnilo v jezero

Jindřichohradecko
Vodní nádrž Barbora u Teplic v 90. letech minulého století.
Oblíbeným místem pro vodní radovánky nejen rekreantů z Teplicka je vodní nádrž Barbora v Oldřichově u Duchcova. Platí to, tak už skoro 40 let. Podívejte se na retro snímky z 90. let minulého století. Určitě na vás dýchne nostalgie let minulých a možná někoho na snímcích fotografa Zdeňka Traxlera poznáte. K doplnění jsme ještě přidali aktuální snímky a videa z tohoto týdne, kdy Barbora tradičně prskala ve švech.
39 fotografií

RETRO: Barbora v 90. letech. Ráj rekreantů a plavců to byl už tehdy

Čtenář reportér
Odbahnění Čičáku má začít na podzim
/FOTO/ Slepé rameno Labe v Pardubicích čeká na podzim odbahnění za 13 milionů korun. Plán na vyčištění jezera Čičák, které se nachází v parku Na Špici, měli radní na stole už v roce 2013, cena 9 milionů korun se jim však tehdy zdála příliš vysoká. Práce se kvůli obojživelníkům uskuteční na dvě etapy. Bahno bude odborná firma odvážet po Labi.
12 fotografií

Čičák se chystá na odbahnění. Pomůže sací bagr, bahno firma odveze po Labi

Pardubicko
Poznat a projít národní poutní místo Norů – Besseggen.
/FOTO/ Tak jako u nás je třeba podle pověsti po stopách praotce Čecha vyjít na horu Říp, nebo se zúčastnit Novoročního výšlapu na Sněžku či absolvovat tradiční dálkový pochod Praha – Prčice (pro zajímavost: šel jsem jeho první ročník jako voják- absolvent z pražských Karlínských kasáren, někdy v roce 1965 nebo 66 a došel s odřenýma nohama v kanadách někam za Modřany a pak se vrátil…), tak v Norsku říkají, kdo neprošel Besseggen, nemůže říkat, že je turista.
15 fotografií

Besseggen je pro Nory něco jako pro nás hora Říp, říká cestovatel Dostálek

Čtenář reportér