ŠTÍTEK: jezero

Půdorys děkanského kostela na jeho původním místě, nyní u jezera Most.
/FOTO, VIDEO/ V rekreačním areálu jezera Most bude od příštího roku další atrakce. Na travnatém západním svahu několik set metrů od hlavní pláže vzniká stromořadí na půdorysu děkanského kostela, který tam stál od 16. století, než ho komunisté nechali přesunout po kolejích kvůli těžbě uhlí. Nevšední památník, kde stromy v rovnoběžných liniích připomínají obvodovou zeď a chrámové sloupy, bude vybaven informačním panelem a povede k němu cesta. „Bude to přístupný veřejný prostor,“ sdělila Deníku Hana Volfová ze státního podniku Diamo, který se o jezero stará.
23 fotografií

Jezero Most nabídne památník ze stromů. Vzniká na místě, kde stál kostel

Mostecko
18. kolo hokejové extraligy: HC HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 4. listopadu 2022 v Ostravě. Peter Krieger z Vítkovic.
Ze zamrzlého jezera až mezi profesionály. I takový může být příběh vrcholového hokejisty. Důkazem je Peter Krieger. Devětadvacetiletý rodák z Oakdale, v americkém státě Minnesota, se prvním krůčkům učil u domu, kde ho necepoval žádný licencovaný trenér, ale táta a starší bratr. „Od tří let jsem věděl, že chci hrát hokej,“ říká v rozhovoru pro Deník technický útočník, který v minulé sezoně učaroval fanoušky slovenského Zvolenu.
37 fotografií

Snil o práci agenta FBI, je zbraní Vítkovic. Extraliga je atypická, říká Krieger

Hokej
18. kolo hokejové extraligy: HC HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 4. listopadu 2022 v Ostravě. Peter Krieger z Vítkovic.
/FOTOGALERIE/ Ze zamrzlého jezera až mezi profesionály. I takový může být příběh vrcholového hokejisty. Důkazem je Peter Krieger. Devětadvacetiletý rodák z Oakdale, v americkém státě Minnesota, se prvním krůčkům učil u domu, kde ho necepoval žádný licencovaný trenér, ale táta a starší bratr. „Od tří let jsem věděl, že chci hrát hokej,“ říká v rozhovoru pro Deník technický útočník, který v minulé sezoně učaroval fanoušky slovenského Zvolenu.
37 fotografií

Snil o práci agenta FBI, je zbraní Vítkovic: Extraliga je atypická, říká Krieger

Hokej
Komplex Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restaurace nad vodou.
Držitelem, dá se říct, realitního Oskara v soutěži Best of Reality je letos Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou. Jedná se o projekt nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restauraci, který je od letoška zprovozněn na Lipně. Moderní objekty s byty vyrostly v Lipně nad Vltavou na břehu v prostoru, kde se v minulosti uskutečnilo olympijské Rio Lipno a ústřední promenáda mezi nimi pokračuje po mole nad lipenským jezerem, jež doplňuje restaurace Molo nad hladinou jezera.
25 fotografií

První Vánoce má před sebou nová unikátní restaurace nad vodou v Lipně

Českokrumlovsko
Saská delegace se zástupci kraje a města Ústí nad Labem na jezeře Milada.
Rekultivace krajiny po těžbě hnědého uhlí a využití jezer Milada a Most, to byla hlavní témata pravidelného setkání představitelů Ústeckého kraje s vedením Zemského ředitelství Sasko. Delegace navštívily obě jezera, prohlédly si nově budované návštěvnické zázemí a v jednání potom pokračovaly v Teplicích, kde si také prohlédly minipivovar Monopol.
3 fotografie

Spolupráce s vedením Saska zdárně pokračuje

Ústecko
Solné pláni Salar de Uyuni se také přezdívá "boží zrcadlo".
Oprávněně se mu říká největší zrcadlo světa. Je totiž jen velmi těžko poznat, kde končí nebe a začíná země. Stačí, když největší solnou pláň na světě, obsahující 10 miliard tun soli, pokryje tenká vrstva vody a už se mohou mraky začít vzhlížet v zrcadle, v němž se odráží celá obloha. Unikátní solnou pláň v Bolívii, ukrývající až 70 procent světových zásob lithia, využívá i NASA.
10 fotografií

Pod obřím solným zrcadlem Salar de Uyuni se skrývá poklad. Pláň využívá i NASA

Do světa
U jezera Natron v Tanzanii hnízdí víc než 2,5 milionu plameňáků malých.
Jezero Natron v severní Tanzanii je přírodní úkaz plný kontrastů života i smrti. S výhledem na Horu bohů, jak sopce Ol Doinyo Lengai říkají Masajové, tu přichází na svět 75 procent světové populace plameňáků malých. Hnízdí jich tu víc než 2,5 milionu. Slaná voda jezera, které má pH 12, tedy sílu bělidla, a teplotu až 60 stupňů, však může i zabíjet. Tělo dezorientovaného ptáka, který se do něj zřítí a utopí se, dokáže změnit ve zvápenatělou a dokonale konzervovanou sochu.
9 fotografií

V jezeře Natron tráví líbánky miliony plameňáků. Umí se změnit ve smrtelnou past

Do světa
Jezero Hillier v Austrálii
Tohle jezero skutečně existuje a najdete ho v západní Austrálii. Jeho sytě růžová barva lidem připomíná žvýkačku, nebo jahodový koktejl. I když vypadá sladce, je více než desetkrát slanější než voda v oceánu. Jezero Hillier je úžasný přírodní unikát, navíc stále opředený tajemstvím. Na to, co způsobilo neobvyklou barvu, mají vědci samozřejmě řadu teorií, ale jestli jsou správné, zatím s jistotou nikdo neví.
17 fotografií

Jako obří žvýkačka od Krtečka. Jezero Hillier je úchvatný přírodní div

Do světa
Řecko v podání cestovatele Ervína Dostálka.
/FOTO/ Olymp je nejvyšší řecká hora, která má ale několik vrcholů. Je podle starořeckých bájí sídlem bohů, v jejichž čele stojí Zeus. Výstupem na Olymp, na jeho nevyšší vrchol Mytikas (2915 m n. m.) vyvrcholí náš zájezd do severního Řecka zatím jsme navštívili hluboké kaňony a hřebeny hor národních parků Vikos-Aoos a Pindos a zdolali nejvyšší horu oblasti Smolikas.
17 fotografií

Kláštery v Řecku jako z pohádky. Poznejte pokoru a nicotnost lidského bytí

Čtenář reportér
Jezero v Sadské.
Několik stovek ryb uhynulo a další tisícovky se tísnily u hladiny a lapaly po vzduchu. Taková byla situace na jezeře v Sadské v uplynulých dnech. Jedná se o stav, který se podle místních opakuje každý rok. Podle rybářů na tom nese vinu ochlazení počasí, kvůli nimž je ve vodě nedostatek kyslíku. Právě kvůli okysličení vody se na hladině objevily čluny, jedna z místních firem se snažila pomoci i čerpadlem.
24 fotografií

Foto: Na jezeře v Sadské hynuly stovky ryby, zřejmě jim došel kyslík

Nymbursko
Ilustrační foto
Vepřové dobroty a řadu atrakcí pro děti si v neděli 30. října užijí návštěvníci bývalého areálu Banda na Kamencovém jezeře. Uskuteční se tam Halloweenská zabijačka se vším, co k takové akci patří: tedy s kilogramy jelítek, jitrnic, tlačenky, ovaru a litry zabíjačkové polévky. Podmínkou je, že si nakupující přinesou své obaly na jídlo. 

Na Kamencovém jezeře pořádají Halloweenskou zabíjačku

Chomutovsko
Nejstarším, největším a také nejnavštěvovanějším národním parkem v Chorvatské republice jsou Plitvická jezera
Oblast s názvem Plitvická jezer je největší chorvatský národní park o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních. Ze Záhřebu do Plitvických jezer činí vzdálenost 140 kilometrů, ze Splitu 220 kilometrů a z Rijeky 170 kilometrů. Kolik stojí vstupné? Na jeden den pro dospělého činí nyní v přepočtu skoro 25 eur, děti a mládež od 7 do 18 let zaplatí 8 eur, studenti 15 eur. V hlavní sezoně je vstup o něco dražší. Prohlídka trvá několik hodin. Kvůli aktuální nižší návštěvnosti jde o skvělý tip na velký podzimní výlet.
73 fotografií

Chorvatsko na podzim: Plitvická jezera svou krásou ohromují davy

Do světa
Třináct blesků na Smolikasu. Ervín Dostálek při výstupu do hor.
/FOTO/ Jsme v severním Řecku. Chceme poznat národní parky Vikos-Aoos a Pindos, zdolat nejvyšší horu pohoří Pindos a zároveň druhou nejvyšší horu celého Řecka Smolikas (2 637 m), navštívit malebné horské turistické středisko Metsovo a jeskyni Perama u Ioanniny a prohlédnout si skalní kláštery Meteora v Thesálii. Pak vzhůru na (řeckou jedničku) božský Olymp.
20 fotografií

Třináct blesků na Smolikasu. Nakonec bouře jak přišla, tak odešla. Naštěstí

Čtenář reportér