ŠTÍTEK: jezero

Sezona na jezeře Lhota je zahájena.
/FOTO, VIDEO/ Sotva začala sezona a na největší nudistické pláži v Česku u jezera Lhota to vře. Prostor pro nudisty se od letošního jara posunul o kus dál, kde je podle příznivců plážové nahoty více stínu a záchody jsou příliš daleko. „Za plot nás nedostanou,“ stávkují nudisté a svlékají se v části pláže, která už patří takzvaným textilákům, tedy návštěvníkům v plavkách. Jezerní hlídka je může ze Lhoty vykázat. V mezních případech by zasáhla i policie.
16 fotografií

Poprask na největší nudistické pláži v Česku. Nudisté na jezeře Lhota stávkují

Mělnicko
Sezona na jezeře Lhota je zahájena.
Sotva začala sezona a na největší nudistické pláži v Česku u jezera Lhota na Mělnicku to vře. Prostor pro nudisty se od letošního jara posunul o kus dál, kde je podle příznivců plážové nahoty více stínu a záchody jsou příliš daleko. „Za plot nás nedostanou,“ stávkují nudisté a svlékají se v části pláže, která už patří takzvaným textilákům, tedy návštěvníkům v plavkách. Jezerní hlídka je může ze Lhoty vykázat. 
16 fotografií

Poprask na největší nudistické pláži v Česku. Nudisté na jezeře Lhota stávkují

Regiony
Každý biotop je jedinečný, Martin vytváří jak přírodní, tak i koupací jezera se slanou vodou, různých velikosti či tvarů
Když se Martin Hreha ze Slovenska rozhodl živit tím, že bude stavět velká i malá zahradní jezírka, věděl, že se pouští do něčeho, co je jeho koníčkem a vášní. Před lety totiž začínal se stavbou zahradního jezírka svépomocí na vlastním dvoře. Postupně se naučil tvořit tak krásné části zahrad s jezírky, že na ně s oblibou koukají kolemjdoucí přes plot.
8 fotografií

Martinova zahradní jezírka budí údiv. Prozradil, jak je staví a čím vynikají

Hobby
Sobotní závod dračích lodí na jezeru Matylda v Mostě.
/FOTO, VIDEO/ Jedenáctý ročník dvoudenního závodu dračích lodí na jezeru Matylda v Mostě přilákal tisíce lidí. Startoval rekordní počet posádek. Sobotního hlavního závodu se účastnilo 51 týmů a v pátek, kdy se jel závod škol, nastoupilo 35 posádek, kterým přišlo fandit také 800 dětí z mateřských škol. „Jsme moc spokojeni. Opravdu super!“ zhodnotila akci za pořadatele Martina Rucká z organizace Matylda, spolek pro vzdělávání, kulturu a sport. Spolek chystá závod dračích lodí i na jezeru Most. Bude se konat 2. září a je určen pro menší veslice.
37 fotografií

Tisíce lidí u jezera v Mostě. Závod dračích lodí přinesl rekord. Budou i v září

Mostecko
Tovačovská riviéra, která vznikla úpravou břehů Annínského jezera, se letos rozšířila.
Milovníci vodních radovánek, kteří si oblíbili koupání na „Donbase“, jak se už desítky let přezdívá tovačovským jezerům, se mají na co těšit. Nová „tovačovská riviéra“, jež vznikla úpravou břehů Annínského jezera, přitáhla už loni během tropických víkendů tisíce návštěvníků. Na stejném jezeře proběhly nedávno další úpravy, aby byl přístup do vody komfortnější i v jiné části.
5 fotografií

Na „tovačovské riviéře“ se rozšířila pláž. Psi mají zákaz

Přerovsko
Další pohled na hladinu jezera Milada u Ústí nad Labem
Někdejší měsíční krajina, jak byl nazýván prostor, který zůstával po těžbě hnědého uhlí na severu Čech, již několik desítek let opět ožívá. Postupně se mění v přírodní oázu a rekreační oblasti plné jezer. Z povrchových lomů totiž vznikají rozsáhlé vodní plochy, výrazně oživující krajinu. Lidé vznikající jezera v Podkrušnohoří vítají s povděkem. V dalších letech už by nemělo být znát, že se zde vůbec nějaké uhlí těžilo.
36 fotografií

Čistá jezera místo špinavých dolů. Podkrušnohoří láká na unikátní typy rekreace

Doma
São Miguel hodně připomíná Havaj.
São Miguel. Jeden z devíti vulkanických ostrovů na portugalských Azorech. Je to místo, které přírodou hodně připomíná Havajské ostrovy. Co dělat na ostrově São Miguel a kdy se jezdí na Azory? Nejlepší je tam kvůli počasí přijet v létě, kdy se teploty pohybují kolem příjemných 25 °C. Teplota vody v této části Atlantického oceánu dosahuje asi 22 °C. A je to i ideální místo k pozorování velryb.
5 fotografií

Ostrov São Miguel: Havaj Evropy, kde prý ryby obalovali kokainem

Do světa
Vizualizace a plány na rekreační oblast Milada ze studie, kterou vypracovalo během roku švédské studio.
/FOTO, VIDEO, VIZUALIZACE/ Desítky let a zhruba dvě miliardy korun. To bude potřeba, než budou beze zbytku naplněny rozvojové plány jezera Milada. Vzešly z mezinárodní architektonicko-krajinářské soutěže. Státní podnik Diamo, který je správcem Milady, plány představil veřejnosti ve středu v podvečer společně s jejich autorem, architekty ze švédského studia Mandaworks.
30 fotografií

Přístaviště, pláže i Nové Vyklice. Rekreace u Milady bude vznikat desítky let

Ústecko
Případ vražd u Bodomského jezera byl srovnáván s vraždou sedmnáctileté finské dívky Kyllikki Saariové, k níž došlo v roce 1953. Ani tento zločin nebyl nikdy vyřešen. Na snímku stojí Kyllikki vpravo.
Jde o jeden z nejtajemnějších případů finské kriminalistiky. V květnu před 70 lety někdo zavraždil sedmnáctiletou Auli Kyllikki Saariovou. Tělo dívky se našlo až o několik měsíců později pohřbené v bažinách. Vraha se dosud nepovedlo vypátrat. Mezi hlavními podezřelými byl i bývalý nacista a zřejmě agent KGB, který se navíc podobal pachateli brutálních a dosud nevyřešených vražd studentů u Bodomského jezera. 

Případ dívky pohřbené v bažinách děsí Finsko dodnes. Podezřelým byl i agent KGB

Svět
Nové hřiště u jezera Most. Foto: Marta Vytlačilová
/FOTO, VIDEO/ Tak, kde se sejdeme? Třeba u majáku… Mostečané mají novou dominantu pro setkávání. U jezera Most slouží veřejnosti nedávno dokončené, volně přístupné dětské hřiště. Nachází se mezi hlavní pláží a občerstvením a skládá se z vraku lodě a výrazného majáku, na jehož ochoz se leze po vnitřní lanové síti a dolů se sjíždí tobogánem. A jak vypadá jízda dolů?
8 fotografií

Maják u jezera Most je otevřený. Dolů se jede po tobogánu. Dítě to natočilo

Mostecko
Na Miladě se čile buduje. Letos přibudou stánky, zajíždět sem bude i MHD
/FOTO, VIDEO, VIZUALIZACE/ Jezero Milada se chystá na větší davy návštěvníků. Už od pondělí má otevřeno občerstvení u odstavné plochy v Hrbovicích a během května otevřou všichni ostatní poskytovatelé služeb u pláží. Občerstvení, půjčovny sportovních potřeb a další doplňkové služby budou k dispozici na šesti místech kolem jezera. Nabízet své vybavení bude například pět půjčoven sportovních potřeb, loni to byly půjčovny pouze dvě. A ani letos nebude chybět dostupná doprava.
19 fotografií

Na Miladě se čile buduje. Letos přibudou stánky, zajíždět sem bude i MHD

Ústecko
Rio Lipno 2016. U Lipna se sportovalo v rytmu Rio de Janiera
Olympijské hry v Paříži se uskuteční od 26. července do 11. srpna a ve stejný termín proběhne i Olympijský festival Paříž 2024. Po Praze, Lipně, Brně, Ostravě, se po osmi letech tato největší sportovní akce vrací k jezeru, tentokrát v Mostě. Olympijský festival bude exkluzivně u jezera Most. Cílem je rozhýbat děti. Ve fotogalerii si připomeňte rok 2016, kdy Rio Lipno doplnilo OH v Rio de Janeiru. 
46 fotografií

Park vyroste v Mostě. Připomeňte si na videu Rio Lipno. Přijeli Šebrle i Korn

Ostatní sporty
Jedna z legendárních fotek lochnesské příšery z roku 1934 je ve skutečnosti padělek. Její autor přidělal na model ponorky vyřezávanou hlavu plaza.
Lidé, kteří v ni věří, ji láskyplně nazývají Nessie. Příběhy o Lochnesské příšeře žijící v jednom ze skotských jezer se mezi místními vyprávějí skoro odnepaměti. V těchto dnech je to ale 90 let od chvíle, kdy vyšel jeden z nejslavnějších novinových článků o údajném zahlédnutí nestvůry z jezera. Z Lochnessky se toho dne stal skutečný fenomén. Údajní svědci prý zažívali při setkání s příšerou děsivé chvíle.
6 fotografií

Lochnesská příšera se před 90 lety stala hvězdou novin. Kvůli děsivému příběhu

Svět
Bobří rodinka na Jakubově jezeře se rozrůstá. Má dvě mláďata, ochránci čekají další.
/FOTO, VIDEO/ Kilometry proti proudu řeky.  U Jakubova jezera na říčce Punkvě v srdci Moravského krasu na Blanensku se bobři zabydleli teprve před několika lety. Jejich kolonie se nyní postupně rozrůstá. Aktuálně má pár, který dlouhodobě v této lokalitě monitorují ochránci přírody, dvě mláďata. Předpokládají, že letos přibudou další. Deníku Rovnost poskytli unikátní fotografie a video za života chráněných hlodavců v Národní přírodní rezervaci Vývěry Punky.
4 fotografie

Bobří rodinka na Jakubově jezeře v Moravském krasu se rozrůstá. Má dvě mláďata

Blanensko
Na jižní straně jezera vyroste 120 malých domků k pronájmu
S okolím nejen Medardu, ale i dalšího z jezer v blízkosti Sokolova má velké plány skupina SUAS Group a Sokolovská uhelná. Poblíž jezera Michal u Sokolova vznikne oáza rekreačního bydlení. A to mnohem dříve než plánované projekty na Medardu. Půjde o 120 malých domků pro sezónní rekreaci, případně celoroční využití. Stát budou nad cyklostezkou do Hruškové. Objekty, které nebudou zděné, budou mít výhled na vodní hladinu a zaberou šest hektarů v minulosti rekultivované plochy. Podle vedení společnosti se tak rozšíří možnosti individuální rekreace pro obyvatele Sokolova a okolí. Zalíbení v tomto typu obydlí prý mohou najít i senioři či mladé páry.
3 fotografie

U jezera Michal pronajmou 120 malých domků. Ty ke koupi postaví na druhém břehu

Sokolovsko