ŠTÍTEK: John Lennon

Klub Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů z České Skalice v sobotu v lese na Řezníčkovou roklí kousek za pomníkem Johna Lennona vysadil památný dub jako vzpomínku na knížete Karla Schwarzenberga.
/FOTO, VIDEO/ Co mají společného dvě natolik rozdílné osobnosti, jako byl John Lennon a o tři roky starší kníže Karel Schwarzenberg? Na první pohled nic - bývalý ministr žádné Beatlemanii nepropadl a legendární Brouk o politikovi s knížecími kořeny také asi nic neslyšel. Jedno je však nyní spojuje - ačkoliv patrně ani jeden z nich nikdy nenavštívil Českou Skalici, tak zde mají oba svá památná místa. V lese nad Řezníčkovou roklí, kousek za pomníkem Johna Lennona, vysadil v sobotu 20. dubna Klub Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů (KKUV) se svolením knížecí rodiny památný Schwarzenbergův dub.
13 fotografií

Uctili památku knížete: Schwarzenbergův dub vysadili u pomníku Johna Lennona

Náchodsko
Písničkář Ivan Hlas letos oslaví sedmdesáté narozeniny.
Kytarista, zpěvák a skladatel Ivan Hlas má po dlouhé době novou desku. Plnou starých známých písní. Album Pramínek času, které natočil ve svém stálém akustickém triu, nabízí komornější verze osvědčených melodií na texty, co si už dávno zpíváme. Ovšem zrovna teď, kdy se autorovi kvapně blíží sedmdesátka, nabývají jeho sloky dalších, nečekaných významů.
10 fotografií

Ivan Hlas: Pořád jsem tak trochu puberťák

Hudba
BOOM Orchestra přinesla ústecké onkologii vánoční dárek v podobě šeku na 150 tisíc korun.
/FOTOGALERIE/ V sobotu 16. prosince pozvali členové BOOM orchestra své příznivce na pravidelný slavnostní vánoční koncert v Ústí nad Labem. Plný kulturní dům a nadšené přijetí diváků spolu s mohutným potleskem jim byl odměnou. Onkologické oddělení ústecké nemocnice díky sponzorovi Malfini, získalo šek v hodnotě 100 tisíc korun. Další šek ve výši 50 tisíc korun, jde o výtěžek ze vstupného z koncertu, kapela předá v brzké době. Celkem tedy onkologičtí pacienti dostanou 150 tisíc korun.
18 fotografií

VIDEO: 150 tisíc! BOOM Orchestra přinesla ústecké onkologii vánoční dárek

Ústecko
Pomníček v České Skalici připomíná legendárního Johna Lennona.
Ticho v lese nad Řezníčkovou roklí v České Skalici protne psí štěkot. Dvojice psů v doprovodu stejného počtu dvojnožců projde jen pár metrů od místa, kde se z fotografie na pomníčku z pod opadaných dubových listů upřeně dívá vousatá tvář s kulatými brýlemi. Jejich nositel jim dal název a pojem lenonky přežil dodnes. Ne tak legendární "Brouk" John Lennon, jehož život přesně před 43 lety utnuly kulky z revolveru. Jeho památku zde již více než 35 let připomíná pomníček, který zde vznikl v roce 1986 - „…v době nesvobody, kdy byl John Lennon symbolem vzdoru…", jak stojí na ceduli, kterou na strom nad pomníčkem umístili členové Klubu Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů (KKUV). Právě ti před 11 lety polozapomenutý pomníček obnovili.
11 fotografií

VIDEO: U jediného pomníku Lennona u nás vzplála v den výročí jeho smrti svíčka

Náchodsko
Legendární skupina Beatles v 60. letech minulého století v New Yorku. Ilustrační snímek
Now and Then. Tak se jmenuje nejnovější kapitola v odkazu nejslavnější kapely světa The Beatles. A právě zřejmě poslední návrat beatlemánie je hlavním tématem pravidelné sobotní přílohy Deníku, magazínu Víkend. V něm si ale můžete přečíst i rozhovor s Laurie Andersonovou a dozvíte se také, jak pěstovat na jižní Moravě fíky. 

Čtěte v magazínu Víkend: Návrat Beatles. Jak vznikal jejich poslední song

O Deníku
Pokud město nalezne v rozpočtu peníze, k hastrmanovi přibydou další postavičky.
/FOTO, VIDEO/ Plánovaný vycházkový cyklus v Chrudimi inspirovaný světem loutek má druhou zastávku, a to u schodů ze Široké ulice k mlýnskému kolu. Po Kapucínovi, který stojí v Klášterních zahradách, je to vodník, jehož ztvárnil chrudimský akademický sochař Jaroslav Brož. Hastrman dosud nemá jméno a lidé na sociálních sítích se předhánějí ve svých návrzích. Jaké jméno byste mu dali vy?
8 fotografií

Brožík, Šupinka, Štístko? Chrudimáci navrhují jméno pro nového vodníka

Chrudimsko
Jedinečný koncert se koná v sobotu 11. března do Kina Sokol v Kladně.
Antikvartet Dušana Vančury vystupuje převážně samostatně, ale velké ohlasy jsou i na společné koncerty se spřízněnými umělci, jako je Irena Budweiserová, dlouholetá členka Spirituál Kvintetu. S Irenou Budweiserovou vystupuje jako doprovod vynikající kytarista Jakub Racek. Pojítkem společného vystoupení, které nyní připravují na jedinečný koncert v sobotu 11.března do Kina Sokol v Kladně, jsou především autorské texty Dušana Vančury.

V Kině Sokol se koná koncert Ireny Budweiserové a Antikvartetu Dušana Vančury

Čtenář reportér
Britská královská rodina z vosku v londýnském muzeu.
Londýnské muzeum voskových figurín Madame Tussauds si na nejdéle vládnoucí panovnici na světě, anglické královně Alžbětě II., dávalo vždy velmi záležet. Za dobu její vlády se zde figuríny měnily tak, jak královně přibývala léta. Vosková dvojnice, kterou muzeum vyrobilo u příležitosti 60. výročí nástupu královny Alžbety II. na trůn, byla už 23. verzí britské královny, která svou první voskovou podobu získala už jako batole. Cena figuríny, vymodelované podle vzoru portrétu královny, byla 4,4 milionu korun.
3 fotografie

Králova Alžběta II. nás opustila navždy. V ČR jí přesto můžete pohlédnout do očí

Doma
Top týden ve Svitavách
Přelom srpna a září patří ve Svitavách tradičně TOP týdnu. V pondělí odstartoval 12. ročník Řezbářského memoriálu Aloise Petruse. Řezbáři budou na zahradě městského muzea tvořit až do soboty a lidé se mohou kdykoliv přijít podívat. Tentokrát budou vytvářet ze dřeva sochy na téma andělé.

Řezbáři, vernisáž a maraton hudby. Svitavy žijí TOP týdnem

Svitavsko
Otevřená ulice v parku na náplavce u zálabské části lávky přes řeku Labe v Kolíně.
Další sousedské setkávání pojmenované Otevřená ulice se ve středu 10. srpna uskutečnilo v Kolíně. Letos poprvé se odehrálo v parku na náplavce u zálabské části lávky přes řeku Labe. Příjemnou atmosféru hned od začátku navodila kytarová polovina kapely Jazz Aliments přehrávající v perfektní podobě písně od Johna Lennona přes Nerez až po Věru Bílou a další tuzemské i zahraniční interprety.
68 fotografií

Obrazem: Otevřená ulice u zálabské lávky bavila především nejmenší účastníky

Volný čas
Skupina Beatles. Zleva Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr a George Harrison
Britský hudebník Paul McCartney označil za viníka rozpadu legendární kapely The Beatles svého někdejšího kolegu Johna Lennona. Při natáčení rozhovoru pro připravovaný pořad stanice BBC Radio 4 tímto sdělením vyvracel spekulace, že za rozpad kapely mohl on sám. Podle McCartneyho Lennon jednoho dne přišel a prohlásil, že v kapele končí. 

Za rozpad Beatles mohl Lennon. Museli jsme ale mlčet, tvrdí McCartney

Společnost
Marcel Kaštovský.
Ve strojírenské firmě v Plané nad Lužnicí mají šéfa, co se nebojí práce a jde tak svým zaměstnancům příkladem. Jednatel společnosti MetalWorx Marcel Kaštovský už od ledna zkouší práci na jednotlivých pracovištích. Jeho cílem bylo absolvovat celkem 12 různých míst na zkoušku, každé v jeden měsíc. Nyní má za sebou devět pozic, musel si udělat například svářecí průkaz či složit referenční zkoušky na vysokozdvižný vozík.
66 fotografií

Marcel Kaštovský je manažer, co se nebojí fyzické práce

Táborsko
Tomáš Zábranský
Ve věku 52 let zemřel přední český odborník na problematiku závislostí, absolvent olomoucké univerzity Tomáš Zábranský. Vědec světového formátu, propagátor léčebného využití konopí, spoluzakladatel specializovaného adiktologického centra, muž mnoha zájmů a aktivit. V Olomouci v devadesátých letech působil mimo jiné také jako překladatel, hudebník či novinář. 
4 fotografie

Zemřel Tomáš Zábranský. Vždy vyčníval, vzpomíná souputník z olomouckých let

Olomoucko
Je důležité, v jakém je matka během těhotenství rozpoložení, protože hormonální reakce matky nutně ovlivňují i dítě.
Že je láska největší osvěžení v životě, to neřekl jenom John Lennon, ale myslela jsem si to i já, když jsem po půl roce po rozchodu s přítelem poznala Adama. Byl o deset let starší než já, choval se rozvážně, pocházel z dobře situované rodiny a já vsadila na to, že s tímhle mužem mě čeká životní štěstí. A když jsme se oba shodli, že bychom si měli co nejdříve pořídit dítě, brala jsem to jako znamení, že jsme si souzeni a naše láska překoná všechny překážky.
7 fotografií

Tebe snad posedl ďábel, vyčítal přítel ženě těhotenské nevolnosti

Ženy