ŠTÍTEK: Mořice

Půlvánoční běh v centru Olomouce, 10. června 2024
Recesistický a současně benefiční Půlvánoční běh se v pondělí odpoledne prolyžoval centrem Olomouce. Desítky lidí s běžkami, sáňkami, v zimním oblečení i propracovaných kostýmech se v červnovém teple připojila k pátému ročníku akce, která má za cíl kromě společné zábavy i pomoci těm, kteří běžet nemohou.

VIDEO: Recesistický Půlvánoční běh se prolyžoval olomouckým náměstím

Olomoucko
Ilustrační foto
Zpitý pod obraz a bez pudu sebezáchovy. Asi tak by se dalo zhodnotit počínání šestadvacetiletého mladíka, který se s téměř třemi promile alkoholu v krvi posadil za volant Volkswagenu Golf. Šestadvacetiletého muže zastavila policejní hlídka v sobotu v podvečer na jihu Prostějovska v Mořicích.

S trojkou v krvi řídil mladík golfa

Zločiny a soudy
Na sobotu se chystá výlov Drahotínského rybníka i s prodejem ryb.
Víkendová nabídka je v Plzeňském kraji opět pestrá. Chystá se výlov Drahotínského rybníka, v Plzni už začaly největší vánoční trhy v regionu a v sobotu budou město znovu dobývat Valdštejnova vojska. Řada akcí už má vánoční podkres, ať už jsou to výstavy, různé dílny či koncerty. V kostele sv. Mořice v Anníně si pak tradičně připomenou obnovu tohoto původně zdevastovaného církevního stánku.  
23 fotografií

Tipy na víkend: Výlov rybníka, vánoční trhy a akce či mušketýři v Plzni

Plzeňsko
Slavnostní otevření víceúčelového hřiště v obci Mořice.
Tři projekty úspěšně dokončila obec Mořice na Prostějovsku a uspořádala jejich slavnostní otevření spojené s odpolednem plným zábavy. Byl zahájen provoz víceúčelového hřiště, slavnostní první výkop provedl hejtman Olomouckého kraje a místopředseda NSA. Ze starých betonových povrchů jsou na sedmi místech v obci moderní dlážděné plochy z tvárnic, které propouští vodu. Světla veřejného osvětlení dostávají chytré LED lampy a modernizují se.
76 fotografií

V Mořicích mají nové víceúčelové hřiště, vodě propustné povrchy i chytré lampy

Prostějovsko
Svátky města Olomouce, 2. června 2023. Průvod ke cti sv. Pavlíny a open-air koncert Moravského divadla
Svátky města Olomouce a souběžná Noc kostelů zaplnily v pátek večer centrum Olomouce. Davy lidí korzovaly mezi otevřenými chrámy, kláštery, kaplemi a dalšími památkami, tisíce diváků se pak sešly na Horním náměstí na open-air koncertu Moravského divadla a Komorního sboru Lenky Dohnalové-Mlynářové. Na něm zazněly hity ze světových muzikálů a nadšené publikum odměnilo hudebníky dlouhým potleskem. Ještě před vystoupením prošel z Horního náměstí do kostela sv. Mořice průvod ke cti patronky města sv. Pavlíny, poté mořický chrám rozeznělo Requiem For Peace In Ukraine v podání Moravské filharmonie a sborů Svátků písní Olomouc.
77 fotografií

Olomouc slaví. Městem šel průvod, tisíce lidí tleskaly koncertu na náměstí

Olomoucko
Open-air koncert na Horním náměstí v Olomouci. Ilustrační foto
Ve velkém stylu a s nabitým programem proběhnou v pátek 2. a sobotu 3. června Svátky města Olomouce. V jednom roce se totiž sešla tři významná výročí – 400 let patronátu svatého Pavlíny, 450 let od založení Univerzity Palackého a 300 let od vysvěcení mariánského sloupu na Dolním náměstí. Slavit se bude například pátečním historickým průvodem, muzikálovým open-air koncertem na Horním náměstí nebo beneficí v kostele svatého Mořice.
9 fotografií

Olomouc jde slavit, průvodem i velkým koncertem na náměstí. Tady je PROGRAM

Olomoucko
Olomoucký Prior v roce 2008
V březnu 2012 nadobro skončila třicetiletá éra starého olomouckého Prioru. Kontroverzní stavby obchodního domu v historickém jádru dokončené začátkem 80. let na místě původní zástavby. Na jaře před jedenácti lety začala razantní přestavba převážně betonového monumentu na prosklenou Galerii Moritz, ta poprvé otevřela o devět měsíců později na konci listopadu 2012.
35 fotografií

Starý olomoucký Prior. Jak se zrodil a jak zmizel

Olomoucko
Kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína.
Kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína je krásný a tajemný zároveň. Patří mezi nejstarší svatostánky na Šumavě, obklopuje ho starý hřbitov a je vedle něj velká kostnice. Není proto divu, že láká filmaře. Svoje pohádky Anděl Páně a Tři životy tam natáčel režisér Jiří Strach a místo si pro jeden z dílů Policie Modrava vybral i režisér Jaroslav Soukup.
30 fotografií

V jednom z nejstarších šumavských kostelů se točila Policie Modrava i Anděl Páně

Volný čas
V kostele na Mouřenci se odehrává jeden z dílů Policie Modrava.  Foto: TV Nova
Kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína je krásný a tajemný zároveň. Patří mezi nejstarší svatostánky na Šumavě, obklopuje ho starý hřbitov a je vedle něj velká kostnice. Není proto divu, že láká filmaře. Svoje pohádky Anděl Páně a Tři životy tam natáčel režisér Jiří Strach a místo si pro jeden z dílů Policie Modrava vybral i režisér Jaroslav Soukup.
30 fotografií

Mouřenec láká filmaře. Točili tu Strach nebo Soukup

Volný čas
Drony mapovaly interiér kostela svatého Mořice v Olomouci
Speciální robotické drony pomohly v loňském roce památkářům s mapováním interiérů olomouckého kostela svatého Mořice, které v budoucnu čeká odborný zásah restaurátorů. Odborníci ze skupiny multirobotických systémů elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze je ke stejným účelům využili také v poutním chrámu svaté Anny a svatého Jakuba Většího ve Staré Vodě u Libavé. Průběh skenování interiérů historických objektů popisují v právě dokončeném videu.
9 fotografií

VIDEO: Drony zmapovaly interiér kostela sv. Mořice v Olomouci

Olomoucko
Jan Šrail skončil na prestižní La Diagonela Engadin na 23. místě.
Byl opět nejlepším českým závodníkem. Konečným umístěním navíc vyrovnal své letošní maximum z prologu náročné sezony ve švédském Orsa Grönklitt. Jednatřicetiletý Jan Šrail, který žije na Šumavě, obsadil v sobotním 55 km dlouhém závodě La Diagonela ve Švýcarsku, který byl dalším dílem seriálu dálkových běhů na lyžích Visma Ski Classics, solidní třiadvacátou příčku.
16 fotografií

Velká spokojenost, hlásil Šrail a chválil parťáka. Teď míří na Marcialongu

Ostatní sporty