ŠTÍTEK: obilniny

Lukáš Musil
Letošní sklizeň tržních plodin vypadá opět slibně, což však pro české zemědělce nepřináší jen pozitivní zprávy. Nadprodukce obilí, řepky a dalších plodin v Evropě i ve světě tlačí ceny dolů, což může prohloubit ekonomické problémy farmářů. Jaké jsou příčiny této situace a jaká řešení se nabízejí, rozebírá akreditovaný zemědělský poradce Lukáš Musil.

Úrodný rok může být pro české zemědělce pohromou. Hrozí další propad cen

Z okolí
Kombajny na Litoměřicku.
Nižší sklizeň obilí i řepky, než bývá zvykem, a hlavně velký průšvih pro ovocnáře. Takové jsou vyhlídky zemědělců do letošních začínajících žní. Důvodem je nejen nižší hektarový výnos, ale i zmenšení plochy, na níž své plodiny pěstují. „Pěstební plocha je nejmenší od počátku sledování před více než sto lety,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková. Přesto podle ní Česko v produkci základních obilovin dlouhodobě zůstává zcela soběstačné a ještě asi třetinu úrody vyváží.

Trable zemědělců: Výkyvy teplot poškodily ovoce, čeká se i menší sklizeň obilí

Ekonomika
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Úterní debata Deníku s šéfem ANO se věnovala především tématu bezpečnostních hrozeb pro Českou republiku. Andrej Babiš se vyjádřil k válce na Ukrajině, levnému obilí z východu, výrokům kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, ale také k vlastnímu e-mailu, ve kterém žádal informace o ministru zahraničí Janu Lipavském.
16 fotografií

V Kremlu byli Nečas a Kalousek, já byl v CIA, řekl Andrej Babiš

Česko
Na šest desítek traktorů z celého Náchodska ve čtvrtek dopoledne zamířilo na hraniční přechod v Bělovsi, kde se konal protest farmářů nespokojených se zemědělskou politikou EU.
/FOTO, VIDEO/ Je krátce před půl desátou a od kruhové křižovatky při výjezdu z Police nad Metují vyráží směrem k Náchodu kolona 19 traktorů. Českými vlaječkami je ozdoben skoro každý - několik modrých New Hollandů, v červené barvě vyvedené Case a jeden Zetor, žlutý nakladač či červenobilý rakouský Steyr. Na desce sprejem vyvedený nápis „Stop úhorům" prozrazuje jen jednu z mnoha věcí, které trápí zemědělce, jež se do dnešního celoevropského protestu zapojili. Další traktory mířily k hraničnímu přechodu od Nového Města či Červeného Kostelce.
41 fotografií

V zemědělcích už to vře: bezcelní dovozy, green deal a byrokracie jim lámou vaz

Náchodsko
Vlastimil Vaněk z Okresní agrární komory Jihlava.
/ROZHOVOR/ Po frekventované silnici mezi Jihlavou a Znojmem ve čtvrtek dopoledne projely desítky traktorů a další techniky. Zemědělci tím chtěli upozornit na neúnosnou situaci, ničí je zejména politika Evropské unie. „Evropský a náš trh je zahlcený obilím, které je potřeba dostat někam pryč, aby se to začalo všechno trochu rovnat,“ říká mimo jiné v rozhovoru Vlastimil Vaněk z Okresní agrární komory Jihlava.
26 fotografií

Zemědělci už nemají kam couvnout, vysvětlil protesty organizátor Vaněk z Jihlavy

Jihlavsko
Mateusz Morawiecki
Polský premiér Mateusz Morawiecki vzkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, aby „už nikdy více neurážel Poláky“. Během předvolebního mítinku ve městě Świdnik na východě země tak podle polských médií reagoval na Zelenského slova v OSN, kde ukrajinský prezident před několika dny vyčetl v souvislosti s dovozem obilí některým evropským zemím předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě. Sice žádnou zemi nejmenoval, ale politici z polského vládnoucího tábora i opozice vyhodnotili, že má na mysli Polsko, poznamenal deník Rzeczpospolita.
4 fotografie

Morawiecki zareagoval na slova Zelenského. Už nikdy neurážejte Poláky, vzkázal

Státy EU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a polský premiér Mateusz Morawiecki
Polsko nedodává zbraně Ukrajině v současné době, jak to bude v budoucnu, se uvidí. Rádiu Plus to ve čtvrtek řekl polský ministr pro správu státních aktiv Jacek Sasin, který reagoval na dotaz ohledně vyjádření premiéra Mateusze Morawieckého. Ten o den dříve uvedl, že jeho země už nedodává Ukrajině výzbroj, protože vybavuje svoji armádu. Podle prezidenta Andrzeje Dudy si mnozí premiérův výrok interpretovali nejhůře, jak to jen šlo.
14 fotografií

Varšava už Ukrajině nedodává zbraně. V budoucnu se uvidí, řekl polský ministr

Státy EU
Jan Kollár, významná osobnost dějin českého jazyka. A jeho dílo Slávy dcera
Pojďme si v novém seriálu Deníku s názvem Slovíčkaření povídat o slovech. Abyste rozuměli: říkáme slova, házíme jimi, píšeme v esemeskách bezpočet slov jeden druhému. Ale málokdy se na ně podíváme jako na příběh. A přitom každé, každičké slůvko v sobě skrývá samostatnou historii, genezi vzniku, malou záhadu. Jak mohou vznikat slova a jak vznikají ta v češtině? Jak se vlastně obohacuje slovní zásoba?
5 fotografií

Nový seriál o češtině Slovíčkaření: Co slovo, to skvost. Vniveč, vplen, napospas

Magazín
Ilustrační snímek
Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na pondělní prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.
8 fotografií

Ukrajina si stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Vadí jí embargo na obilí

Státy mimo EU
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin v černomořském letovisku Soči jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z hlavních bodů jejich schůzky bylo obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře nebo situace na Ukrajině, kterou Rusko před rokem a půl napadlo. Jednání obou prezidentů skončilo po třech hodinách, z čehož polovina připadla na jednání za přítomnosti delegací, uvedla agentura TASS.
11 fotografií

Putin se v Soči sešel s Erdoganem. Jednání o obilné dohodě posun nepřinesla

Svět
Sklizeň obilí 2023 finišuje. Pole v okolí Ševětína na Českobudějovicku
Zemědělci se při sklizni obilí dostali do pomyslné cílové rovinky. Kombajny se zakously do porostů pšenice, která je finálovou plodinou sklizně obilovin. Ale poslední deště hodně ztížily práci na polích. Například na Českobudějovicku jako by lijáky nastavěly snopy, známé z polí před sto lety. Kolem svazků klasů, které zůstaly opřeny o sebe stát, jsou však velké plochy polehlé. Sedláky trápí i to, že obilí není dost velké.
6 fotografií

Zemědělce trápí počasí i kvalita zrna. Ceny obilí se za rok propadly na polovinu

Ekonomika
Jedinečná podívaná: Sklizeň obilí, tak jak to dělávaly naše babičky
U našich sousedů na slovenské straně se pod Javořinou nachází jedna malá vesnička s názvem Lubina - Kopcové. Milan Zemanovič je nadšený kosec a každý rok na své obilné políčko přitáhne spoustu kosců z České i Slovenské republiky. Tak tomu nebylo jinak ani čtvrtý prázdninový víkend. Už v sobotu se sem sjelo několik kosců i zvědavých návštěvníků, aby zde odstartovali již sedmý ročník historické žatvy.
103 fotografií

Jedinečná podívaná: Sklizeň obilí, tak jak to dělávaly naše babičky

Čtenář reportér
Poškozené budovy ve Lvově po ruském úroku ze začátku července 2023
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při masivním vzdušném útoku ze středeční noci zasáhlo vojenské cíle v jihoukrajinském městě Oděsa a jeho okolí, včetně průmyslových objektů a skladů paliv a munice. Informovala o tom agentura TASS. Kyjev tvrdí, že úder cílil na přístavní zařízení pro vývoz ukrajinského obilí. Podle ukrajinského ministerstva zemědělství bylo zničeno 60 tisíc tun obilí a značná část infrastruktury pro vývoz obilí byla vyřazena z provozu.
14 fotografií

Drony i rakety. Ukrajina znovu čelila rozsáhlým vzdušným útokům ruských sil

Státy mimo EU
V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Ilustrační snímek
V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. Podobně je tomu u drůbežího masa z Ukrajiny. V tomto případě ale dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.

Je jasno. V ukrajinském obilí nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky

Ekonomika
V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Ilustrační foto.
/VIDEO/ VV dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. V jednotkách procent se pohybuje také spotřeba ukrajinských kuřat. V poslední době ale jejich dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.

V ukrajinském obilí nenašli inspektoři žádnou závadu, oznámili v Brně

Brněnsko
Festival Zámostí v Třebíči v roce 2022.
Pátek a sobota plná zábavy a hudby. Tradiční třebíčský festival Zámostí letos slaví čtvrtstoletí, popřát přijedou kapely, které hrály i na úplně prvním ročníku, třeba valašskomeziříčská Mňága a Žďorp. Mezi další taháky na hlavní scéně patří Wohnout, PSH, Mydy či Zrní. Na taneční scéně se představí Ventolin nebo 58G. Tradiční kulturní festival se uskuteční na Podzámecké nivě v pátek 2. a v sobotu 3. června.
100 fotografií

Festival Zámostí v Třebíčí slaví čtvrtstoletí: od pátku, přijede Mňága nebo Zrní

Volný čas
Festival Zámostí v Třebíči v roce 2022.
Třebíčský festival Zámostí má letos pořadové číslo 25. Půlkulaté jubileum přijede do Třebíče oslavit kapela, která hrála i na úplně prvním ročníku, valašskomeziříčská Mňága a Žďorp. Mezi další taháky na hlavní scéně patří Wohnout, PSH, Mydy či Zrní. Na taneční scéně se představí Ventolin nebo 58G. Tradiční kulturní festival se uskuteční na Podzámecké nivě v pátek 2. a v sobotu 3. června.
100 fotografií

Festival Zámostí slaví čtvrtstoletí, přát přijede Mňága a Žďorp, Wohnout a Zrní

Třebíčsko
Obavy ze zaplavení evropského trhu levnější ukrajinskou pšenicí hýbou politikou v několika zemích evropské sedmadvacítky. Ilustrační snímek
Obavy ze zaplavení evropského trhu levnější ukrajinskou pšenicí hýbou politikou v několika zemích evropské sedmadvacítky. Zemědělci si stěžují, že ukrajinská produkce, která byla osvobozena od cel a obchodních omezení, nekončí v zemích třetího světa, ale konkuruje jejich vlastní nabídce na domácích trzích. Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze ale obavy nesdílí.

Ukrajinské obilí české zemědělce nezničí, říká ekonom Tomáš Maier

Ekonomika